składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy różnej wielkości gwiazdki lub inne formy, które później ułożą się nam w choinkę. Pierniczki pieczemy w temperaturze
Kulinarne przygody GatityPozostawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i dokładnie całość wymieszać. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę 36x24 wysmarować masłem, obsypać mąką, wylać ciasto, wyrównać. Do sera(...)zmielonego trzykrotnie, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione przestudzone maso, jajka oraz mąkę ziemniaczaną ( zamiast mąki można dodać 1 budyń bez cukru). Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Masę serowa wylać na ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec przez 1 godzinę. Pu upieczeniu, wyjąć z piekarnika, wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać
magiczna kuchnia Kasinożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa(...)oraz żółtka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy na nim równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy ciepłą masę serową i przykrywamy
Domowy Smak Jedzeniaużyłam wspaniałej masy krówkowej o smaku czekoladowym od HELIO . Zapraszam :) Przepis bierze udział - LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Ciasto: 20 dag masła lub margaryny pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 3 jajka 1 budyń waniliowy ( bez cukru(...)masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) cukier puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę ) dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy masę krówkową, kakao i budyń w proszku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąką i z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy
Izabelawkuchniceny zbliżone do tych w supermarketach, a nawet niższe niektórych produktów. Składniki: Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 1 jajko, 5 żółtek. Beza 5 białek, 0,5 szkl cukru, ciasto kruche : 225 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 1 jajko. Przygotowanie: 1. Przygotuj(...)pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj mikserem. Masa powinna być płynna. Taką masę wylej na upieczone ciasto kruche i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. 3. Białka zmiksuj z cukrem na błyszczącą pianę. Pianę można przeczesać specjalnym grzebieniem lub nożem z ząbkami, tak by powstały
Aga w kuchniprzygotowywany na dzień św. Marcina, 11 listopada, w Poznaniu i okolicach. Pierwsze wzmianki o tradycji wypiekania rogali pojawiły się już w 1860r. Tradycyjny rogal przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziany jest masą z białego maku z bakaliami. Ciekawostką jest to, że w ciągu roku Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają około 2,5 miliona rogali(...)wolny ogniu około 10 minut. Masę odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy pokruszone biszkopty i wbijamy po 1 jajku, mieszając po każdym dodaniu. Masę ucieramy, aż będzie zwarta i plastyczna. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Trójkąty zwijamy od podstawy i formujemy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy
Smak mojej kuchnipapierem do pieczenia blasze.Piec w temp.200 stopni ok. 12 min.Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć na wilgotną oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia.Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć.Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę
Mix smakucałej rodziny, romantyczną kolację lub spotkane z przyjaciółmi. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6-8 Składniki: Ciasto: 250 g mąki (1 ½ szklanki) 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Masa: 200 g śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 50 ml mleka (1/5 szkl.) 1 jajko 2 żółtka Dodatki: 100 g szpinaku(...)patelnię i odczekać aż odmarznie). Składniki chwilę podgrzać, przyprawić odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Masa serowa: Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawić pieprzem i solą. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Na spód zetrzeć połowę sera żółtego. Następnie rozłożyć równomierne szpinak i kawałki łososia i dodać pokruszone kawałki sera (u mnie
KuchniaWeDwoje.plmasła i 2 żółtka. Białka należy pozostawić do przygotowania pianki porzeczkowej. Całość dobrze wymieszać za pomocą łyżki, a następnie zagnieść ręcznie formując dużą kulę. Ciasto włożyć na 1h do lodówki. 2. Masa serowa. Do drugiej miski wbić 5 żółtek, dodać 100 g cukru i utrzeć za pomocą miksera na jasną, kremową masę. Następnie dodawać stopniowo zmielony biały(...)piekarnika. Piec w funkcji termoobiegu. Upieczony spód schłodzić przez 10 minut, po czym wysmarować 3 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki. Przygotowaną masę serową wylać na wysmarowany dżemem spód z kruchego ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec z zachowaniem odpowiednich czasów i temperatur: faza 1: 20 minut w 180 st. C grzałka z dołu faza 2: 60 minut
Pij soki wyciskaneblaszki dajemy papier do pieczenia. Ciasto należy wyłożyć cienką warstwą. Jest to przepis na dużą ilość ciasta, my użyliśmy dwóch małych blaszek. Jabłka obieramy usuwamy pestki i kroimy w dość cienkie plasterki. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy mleko w garnku. Masę marcepanową kroimy w małą kostkę (można ją też zetrzeć na tarce) i dodajemy do podgrzanego mleka(...)doprowadzamy do zagotowania. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do jeszcze ciepłej masy mlecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na kruche ciasto układamy jabłka i polewamy masą marcepanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 ‚C (termoobieg 160 ‚C) na 45-50 minut. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plpieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki. KREM(...)miski, dodać cukier puder, utrzeć na puch. Kawę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami gotowanej wody, wymieszać, ostudzić. Do utartej masy dodać żółtko i trzy łyżki orzechów laskowych, dokładnie utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi
Kuchnia Danusiosobnej misce z barwnikiem czerwonym-ilość należy dozować wg swojego uznania, zależnie jaki efekt kolorystyczny chcemy uzyskać, oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. Masa makowa: Masę makową z puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić(...)dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy około
Wanilia i Kardamonniedzielę nasza mnie wielka ochota na ptysie- jednak cukiernia obok była już zamknięta a w sklepie ich nie było. W sumie nie wiem dlaczego chciałam kupić Ptysie skoro żadnego ciasta nie kupuję w sklepie a to przecież jest takie proste. W poniedziałek wzięłam się do roboty i tak oto powstały przepyszne Ptysie z bitą śmietaną oprószone cukrem pudrem- zniknęły jeszcze(...)zacznie odchodzić od ścianek naczynia i stanie się lśniąca i gładka. Gotowe ciasto pozostawić do wystudzenia. Gdy ciasto parzone będzie już chłodne, dodawać po kolei jajka, miksując masę po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. W między czasie blachę wysmarować masłem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ptysie wyciskać na blaszkę w sporych odstępach (sporo rosną
Krakowskie smaki Animakowce 1 kg mąki 400 ml ciepłego mleka aromat migdałowy 300 g masła 250 g cukru szczypta soli kostka drożdży- 10 dag 2 puszki masy makowej Helio 1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem do ozdobienia: lukier czekoladowa posypka Wykonanie: *Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy(...)ściereczką i odstawiamy na ok godzinę żeby podrosło. * Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką. Na każdy rozwałkowany placek rozsmarowujemy pól puszki masy makowej. Po dłuższym boku zwijamy ciasto w roladę. Gotowe makowce układamy na blachy do pieczenia, odstawiamy na min 15 minut żeby podrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy
Z Majeczką w kuchniWypiekanie na śniadanie - drożdżówki z domową masą makową Razem z Pawłem i Madzią oraz z innymi uczestnikami pieczemy co jakiś czas coś pysznego . Masa makowa domowa: 180 g suchego maku 50 g miodu suszone śliwki 20 szt rodzynki sułtanki 50 g ( wcześniej zamoczyłam je we wrzątku) 50 g orzechy laskowe 2 łyżki(...)mąkę. Włączam mikser i wyrabiam (hak). Mikser chodzi dobre 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę ( przykryte ściereczką). Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt . Wykładamy masę makową i rozprowadzamy na cieście tak z 1 cm od brzegów . Składamy ciasto jak kopertę ( nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem
Różowa kuchnia