gładką masę wraz z cukrem i dodajemy przestudzoną roztopioną margarynę , a także świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy .Delikatnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę,przyprawy,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą. Ciasto pieczemy(...)łyżki cukru pudru otarta skórka z cytryny sok ze świeżo wyciśniętej cytryny Ubijamy serek wraz masłem, cukrem puderem ,skórką i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Powstałą masę rozsmarowujemy na cieście i jego bokach . Ciasto wstawiamy do lodówki , aż do stężenia. Smacznego :-) Przepis został zaczerpnięty z bloga i nieco zmodyfikowany
Aromatyczne Podróżerobiłem to w misce, mocząc ciasto w letniej wodzie i ugniatając. Wodę co jakiś czas zmieniałem. Przemyty gluten traktuje się gorącą wodą (temperatura 50 ° C), aż elastyczna masa stanie się słaba. Ciasto po wyrobieniu Składniki na ciasto chlebowe: 120 g gluten (wymyty z mąki pszennej) 80 g otręby pszenne 6 g drożdże prasowane 6 g Maso klarowane
Przepisy na domowy ser i chlebjabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Jabłecznik z masą
Gotuję Testujęmokre i mieszamy całość do połączenia się składników ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ⅓ wysokości( to jest około 1 ½ łyżki ciasta), następnie nakładamy po 1 łyżeczce masy kajmakowej i przykrywamy znowu ciastem tak aby nie przekraczało ⅔ wysokości papilotki pieczemy około18-20 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4597/muffinki-kajmakowe
Słodkie zapomnienieSkładniki: 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao masa serowa: 1,5kg sera dwukrotnie mielonego 3łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 150 g masła Wykonanie: *Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao. Z każdej części odłożyć po 1/3 do zamrażarki(...)Masło utrzeć z cukrem. Dodać całe jajka, ucierać. Po trochu dodawać mąkę, następnie twaróg, nie przerywać ucierania. Na duża blachę wyłożyć raz jasne raz ciemne ciasto robiąc łatki.Na nie wylać masę serową.na wierzch tarkujemy zamrożone ciasta. Pieczemy ok 1 godz 15 minut
Z Majeczką w kuchniCappuccino to czekoladowy biszkopt przełożony masą cappuccino i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne. SKŁADNIKI : 6 jaj 1/2 szklanka cukru 6 łyżek maki pszennej, tortowej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, dalej miksujemy, następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 185 % C. Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na dwie równe połówki. Masa - mleko mieszamy z wszystkimi składnikami, -oprócz masła - , zagotowujemy ciągle mieszając. Budyń będzie bardzo gęsty, należy
Kulinarne Fantazje Mariolipropozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii(...)mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 -30 min, az ciasto się zrumieni. Wyjmuje i studzę
Ciasteczkowy Potwórłyżki kwaśniej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 żółte galaretki Masa orzechowa: 18 dag posiekanych orzechów 18 dag cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno 3 blaty w 200 st.C do zrumienienia. Ostudzić. 2. Jabłka(...)tarce o dużych oczkach. Smażyć pod przykryciem ok 10 minut - można dodać odrobinkę wody. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. 3. Zrobić masę orzechową - wszystkie składniki wymieszać i trochę podgrzać. 4. Przełożyć ciasto (od dołu): placek - 1/2 jabłek - placek - 1/2 jabłek - placek - masa orzechowa. 5. Pozostawić do stężenia wszystkich warstw. Smacznego!!! Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji
Kuchnia domowa Aniuduszeniu ich smak jest zbyt słodki, dodaję sok z połowy cytryny, mieszam i wyłączam gaz, po czym przygotowuję kruszonkę łącząc wszystkie składniki i ugniatając je w jednolitą masę. Gdy samo ciasto lekko się upiecze, wyjmuję je z piekarnika i przekładam na nie równomiernie układając jabłka, a na wierzch, na cała powierzchnię tarty kładę kawałeczki kruszonki, które odrywam od masy palcami
Taste Of My Dayprzygotowania szarlotki najlepiej wybrać twarde jabłka typu Alwa. Jeśli chcemy, aby nasze ciasto po upieczeniu było nieco wyższe, użyjmy blaszki o mniejszych wymiarach. Mięciutka szarlotka na cieście ucieranym Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek (około 10 sztuk) 2 łyżki masła (28 g) 4 łyżki cukru (50 g) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny składniki na ciasto ucierane(...)rozgotować). Do podprażonych jabłek dodajemy cynamon i sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Ciasto ucierane: W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, na najwyższych obrotach miksera, na jasną masę, przez około 7 minut, następnie nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku, zmniejszamy obroty miksera
KulinarneImpresje.plPrzepis na prostą szarlotkę z budyniową pianką: Przygotować kruche ciasto: Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, zlać nadmiar soku. Rozgrzać(...)obroty i stopniowo dodawać budyń w proszku, dalej miksując, tylko do czasu połączenia składników. Na koniec powoli wlewać olej i dalej ubijać tylko do czasu połączenia się masy. Na lekko podpieczony spód ciasta wyłożyć podsmażone jabłka, wyrównać. Następnie wyłożyć budyniową piankę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałą część (40%) kruchego ciasta. Włożyć ciasto do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec
Kulinarne Przebojesię sprawdził i stąd też pomysł na polewę. Kakaowy spód sernika przygotowałam na bazie mąki jaglanej i oleju koksowego. Natomiast masa serowa ma strukturę pianki lub chmurki. Jest bardzo lekka, bardzo delikatna i tak smaczna, że nie można od ciasta się oderwać. Połączenie jogurtu greckiego z serem ricotta to strzał w dziesiątkę. Wierzch ciasta udekorowałam jeszcze karmelizowanymi na cukrze koksowym(...)przez 30 minut a następnie wylepiam nim spód tortownicy. Ser ricotta miksuję z jogurtem greckim, jajami, ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i mąką kokosową na gładką masę. Masę serową wylewam na spód ciasta i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 165 stopni i piekę przez 40 minut. Studzę ciasto a następnie wyciągam z formy. W tym czasie przygotowuję polewę
Mango Papajaproszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem.Żółtka,cukier,cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić.Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek Jabłka obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazda nasienne. Masa budyniowa: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego z kartonu 2-3 jasne budynie bez cukru Na soku jabłkowym i winie(...)łyżki puszka brzoskwiń ajerkoniak 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix (ja zrezygnowałam) Śmietanę ubić,dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę.masę równo rozłożyć na upieczonym i dobrze wystudzonym cieście.Wierzch przybrać brzoskwiniami.przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem. S Anastazja radzi by ciasto zrobić w tortownicy bo lepiej się wyjmuje.Jednak ja nie posłuchałam.U mnie blaszka 35x28,ciasto
Niespełnione zdolności kulinarnewystraszyłam, że nie jest zielone, po przekrojeniu jest.. ulżylo mi ;D) Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przeciąć ciasto na ok. 2/3 wysokości i pokruszyć wierzch. Ciasto jest strasznie miękkie i puszyste, uwaga przy podnoszeniu ;) Masa: 500 ml 36% śmietany (300ml 30% w oryginale) 2 śmietan fixy cukier waniliowy łyżka cukru pudru Ubić śmietanę, na końcu dodając śmietan-fixy i cukry
W kuchni bez szafeknastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mozzarellę, sol i pieprz. Za pomocą blendera lub trzepaczki rozbić na jednolitą masę Na podpieczonym cieście ułożyć łososia, zalać mieszanką jajek, sera i śmietany.Na wierzchu ułożyć pokrojone papryki i cebulę, posypać ziołami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170°C przez około
Gosia gotuje