150g cukru pudru aromat waniliowy 100g masła 2 łyżki kakao Dodatkowo 200g czekolady 3 łyżki mleka wiórki kokosowe Przepis na ciasto chatka Puchatka Masło ucieramy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami ser i całość dokładnie miksujemy. Masę dzielimy(...)dwie porcje i do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Na folii aluminiowej rozkładamy herbatniki (3 rzędy po 6 herbatników). Folia ułatwi nam późniejsze zwinięcie ciasta. Na herbatnikach układamy 3/4 masy czekoladowej i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Układamy białą masę i pośrodku wykładamy masę czekoladową. Przy pomocy folii unosimy do góry boki ciasta, tak aby stworzyły nam „trójkąt
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sernik z polewą kajmakową i masłem orzechowym. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być(...)mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodawać jajka i cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Piec 15 minut w temperaturze
BullioSernik z polewą kajmakową i masłem orzechowym. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być(...)mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodawać jajka i cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Piec 15 minut w temperaturze
Bullioużywam miksera, bo nie lubię mieś obtartych kłykci;-)). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejny etap- cytryna. Ucieramy skórkę i wyciskamy sok- dodajemy do ciasta. Następnie dosypujemy mąkę, proszek(...)pieczenia, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, przyprawy i rozdrobnioną marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce, ze szczyptą soli, ubijamy sztywną pianę z białek. Delikatnie ale starannie łączymy nasze ciasto z pianą. Masę przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 50 minut, aż wyrośnie i będzie złociste (do suchego dźgulca). Zanim zaczniemy je kroić dajemy mu jakąś godzinę
les mirabellespieczenia odmierzyć do jednej miski. Wymieszać. Do dużego kubka lub miarki wlać mleko i dolać olej. Nie mieszać. Ciasto przed tuż włożeniem do piekarnika W drugiej misce mikserem lub trzepaczką ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewać mleko z olejem i miksować do połączenia składników. Stale miksując, dosypywać do masy mąkę(...)Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu . Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej formie. Na wierzchu masy rozsypać jagody (robiłam to łyżką). Ciasto tuż po upieczeniu Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec
Weekendy w domu i ogrodzieciągle ubijając dodajemy połowę cukru. W drugiej misce żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelewamy do foremki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni(...)kremu jogurtowego i układamy na nim połówki bananów. Polewamy je połową pozostałego kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Do pozostałego kremu dodajemy pokrojone w kostkę banany i wylewamy masę na wierzch ciasta. Wyrównujemy i wkładamy ciasto na noc do lodówki, krem musi się "ściągnąć" dzięki żelatynie. Przed podaniem posypujemy czekoladą Krem jogurtowy może wydawać się rzadki, ale nie przejmujmy się
Piekę, bo lubięPrzepis ze starego zeszytu mojej mamy. Prosty, tani i pyszny. Kruche blaty, przełożone masą cytrynową z kisielem. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 200 g, jajka 3 szt, skórka starta z dwóch cytryn, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masa: woda 500 ml, cukier 1 szklanka, żółtka 2 szt, cukier puder(...)cukru zagotowujemy syrop. Pozostałe składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając. Gorącą masą przekładamy zimne placki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień
kulinarne odsłony patijajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Cały czas ubijając wlewamy olej oraz dodajemy naszą masę szpinakową cały czas ucierając mikserem. Do zielonej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do mocno natłuszczonej(...)formy (okrągłej lub kwadratowej tortownicy). Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Krem: śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż zgęstnieje. Dodajemy cukier i serek. Całość ucieramy, aż masa będzie gładka. Upieczone ciasto rozkrawamy na wysokości około 2/3. Na dolny blat wykładamy krem śmietanowy. Pokruszoną resztę ciasta wykładamy na krem i posypujemy owocami granatu. Zanim zaczniemy jeść, trzeba przynajmniej
Lawendowe Niebojest przesłodzony, gdyż nie dodałam do niego dodatkowo cukru - słodzony jest tylko masą kajmakową, która dla mnie jest wystarczająco słodka. Ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to możecie dodać trochę cukru do masy serowej. Dodatek popcornu na wierzchu nie tylko super się prezentuje, ale również świetnie komponuje się z masą krówkową. Dzięki temu całość zyskała oryginalny charakter oraz smak. Idealny(...)jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: kajmak oraz śmietankę. Po każdym dodanym składniku masę krótko miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) na około 60-70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Kajmak miksujemy
Kuchnia MagdaLenyjest przesłodzony, gdyż nie dodałam do niego dodatkowo cukru - słodzony jest tylko masą kajmakową, która dla mnie jest wystarczająco słodka. Ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to możecie dodać trochę cukru do masy serowej. Dodatek popcornu na wierzchu nie tylko super się prezentuje, ale również świetnie komponuje się z masą krówkową. Dzięki temu całość zyskała oryginalny charakter oraz smak. Idealny(...)jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: kajmak oraz śmietankę. Po każdym dodanym składniku masę krótko miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) na około 60-70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Kajmak miksujemy
Kuchnia MagdaLenywedług instrukcji na opakowaniu. Truskawki zblendować z cukrem, przelać do miski, dodać serek śmietankowy, lekko schłodzoną galaretkę i żelatynę. Wszystko połączyć mikserem na jednolitą masę i włożyć do lodówki, żeby nieco stężało przed nałożeniem na ciasto. Warstwa galaretki z truskawkami: W misie blendera umieścić truskawki, dodać 200 ml wody i zblendować. Przelać do garnka i zagotować masę truskawkową mieszając(...)czasu do czasu. Wyłączyć palnik, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Składanie ciasta: Ostudzony biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego. Następnie nałożyć tężejącą masę serkowo-truskawkową, wyrównać i włożyć do lodówki, żeby szybko stężała. Gdy masa będzie wystarczająco twarda, wyłożyć na nią ochłodzoną i lekko już tężejącą warstwę galaretki z truskawkami. Włożyć ponownie do lodówki, żeby całość dobrze
Passions hobbies lifeświąteczny stół lub do udekorowania naszej choinki albo bożonarodzeniowych stroików. Gwiazdki będą też miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego. Do zrobienia piernikowych gwiazdek użyłam ciasta przepisu na choinki z piernika . Bardzo fajnie mi się z nim pracowało, dobrze się wałkowało i nie przyklejało do blatu. Do zrobienia gwiazdek(...)składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Kulinarne przygody Gatityteraz nie mam skąd ta nagła potrzeba, bo wyjaśnić nie raczyła. A dzisiaj rano, gdy myślałam, że jednak mi się upiecze, pierwsze o czym wspomniała to o robieniu ciasta z wypływającą czekoladą. Jakby więc rady nie było. A ponieważ moja 3-latka ma całkiem niezły dryg do pieczenia, to poczyniłyśmy fondant z przepisu Gordona Ramsay’a. Składniki(...)masę. Najlepiej na wysokich obrotach, masa powinna być aż jasna od ubijania. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy mąkę i ponownie dokładnie miksujemy. delikatne mieszanie… Ostudzoną masę czekoladową dodajemy partiami do ciasta, za każdym razem delikatnie mieszając. Idealnie jest podzielić sobie dodawania czekolady na 3-4 etapy, aby całość dokładnie się połączyła. Masę rozlewamy do kokilek prawie po brzegi
gutfutproszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana) Masa: 50-60 dag waniliowego homogenizowanego galaretka cytrynowa 4 galaretki w innym kolorze Ciasto: białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.ciasto dzielimy(...)całkowitego stężenia.Gdy są gotowe kroimy w kostkę. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wody,gdy zaczyna lekko tężeć łączymy z serkiem waniliowym oraz galaretkami.Gotową masę wylewamy na spód ciasta,przykrywamy drugim,lekko dociskamy
Niespełnione zdolności kulinarne