ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:467/3191)

Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami 316

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z delikatną masą z jogurtu greckiego i śmietany oraz galaretką z owocami. Idealny deser na lato. Ciasto możemy wykonać z różnymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami czy wiśniami. Ciasto jogurtowe(...)sztywno śmietanę. --> Masę odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. --> Wykonanie: --> Na wystudzony biszkopt wylewamy masę jogurtową, odstawiamy do całkowitego stężenia masy jogurtowej. --> Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku, gdy galaretka zacznie tężeć, ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu układamy owoce, a całość zalewamy tężejącą galaretką. --> Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. --> Smacznego Notatki *Blaszka o wymiarach

Marta Gotuje
Ciasto z cukinii 436

soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką.Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce. Ciasto z cukiniiSkładniki:225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców2 jajka120g cukru1/4 szklanki oleju250g obranej cukinii bez pestek 150g jabłek (1 średnie)150g śliwek1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta- owoce wrzucić do masy, wymieszać- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy wyłożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 minut w 175 stopniach

Smakołyki Bereniki
Pumpkin pie 228

dzieła. Tym razem zaplanowałam marynowane kulki dyniowe, ale chodził za mną od dawna amerykański Pumpkin pie czyli tradycyjne ciasto dyniowe . Buszowałam więc po amerykańskich blogach kulinarnych, aby znaleźć jakiś fajny przepis na masę dyniową. W końcu wymyśliłam sobie swoją wersję pumpkin pie na bazie rewelacyjnego kruchego ciasta. Przepis na to ciasto już(...)łączę kawałki ze sobą. • Pozostawić część ciasta kruchego, z którego wyciąć ozdobne ciasteczka listki do dekoracji pumpkin pie. • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. Masa dyniowa • Mascarpone wymieszać mikserem z cukrem. • Dodać puree z dyni, żółtka, jajko, przyprawy i zmiksować wszystko razem. • Masę wylać

To co kocham
Babeczki z Masą Budyniową i Owocami 545

Babeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak...  Babeczki z Masą Budyniową(...)ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Spody Babeczek:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem

Słodka Strona
Śmietankowa kanapka 10194

koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany dodawać stopniowo żółtka oraz wodę, cały czas miksując - mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką - masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym mąką lub bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)łyżką do połączenia się składników - jedną część biszkoptu ułożyć na spodzie formy (ważne, żeby była to forma dość wysoka, okalająca biszkopt ciasno z każdej strony), wyłożyć masę, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć - ciasto schłodzić w lodówce, już po 1-1,5 godz. masa tężeje i nadaje się do krojenia - kroić ostrym nożem, by uniknąć kruszenia się biszkoptu - ciasto należy przechowywać

Smakołyki Bereniki
Ciasto serowe z bitą śmietaną 486

Składniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 jajek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2  szklanki cukru Polewa do ciasta 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody zagotować 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki do polewy przekładamy do rondla, mieszamy zagotowujemy następnie studzimy Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy wylewamy polewę ostudzoną(...)śmietany miksujemy Schłodzoną śmietanę oraz fixy ubijamy na sztywno. Ponadto: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki 1 czekolada mleczna Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta smarujemy jednym słoiczkiem dżemu, przykrywamy masą serową. Następnie przykładamy drugą połówką ciasta, smarujemy dżem, na który wykładamy bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy tarta czekolada. Smacznego

kgwjanczewo
Sernik "Krople Rosy" 670

minut. Po tym czasie formę (ok. 25x30cm) smarujemy margaryną ( zarówno boki, jak i spód ), dno wyścielamy papierem do pieczenia . Przygotowanym ciastem wykładamy brytfankę. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i przestudzamy .   Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz(...)stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Mleko oraz olej mieszamy ze sobą, dodajemy do reszty masy i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto (będzie ono bardzo rzadkie - takie ma być) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1 75 -180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut do zrumienienia. Gdy zbliża się koniec pieczenia

Słodka Strona
Makowiec w wersji mini. 168

mąki kokosowej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g jogurtu greckiego mleko do rozrzedzenia ciasta duże jajko łyżka bio syropu z kwiatu kokosa łyżeczka oleju kokosowego bio łyżka  bio wiórek kokosowych 3 łyżki masy makowej Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać jajko, sól, jogurt, syrop i olej kokosowy. Połączyć zawartości(...)mlekiem (u mnie było to konieczne). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do ciasta wmieszać wiórki kokosa, a następnie część przełożyć do silikonowej formy na muffinę. Włożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach (u mnie tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie ostudzić, wyjąć i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Poranek na słodko
Tarta z malinami i borówkami 278

łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko.  Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa.  Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę(...)delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor.  Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka mascarpone 200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty) pudełko borówek, malin, lub innych

kuchnia do kwadratu
Ciasto "Styropian" 198

dodatkiem wiórków kokosowych i kruchego ciasta :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (Inspiracja: " Smaczny kąsek ") Kruche ciasto:  450 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek 250 g zimnego masła Masa śmietanowa: 5 białek szczypta soli 1200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru(...)zmiksować. Na koniec dodać całą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę.   Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połową kruchego ciasta (można rozwałkować lub wylepić rękoma), na nie wylać całą masę śmietanową, a na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę kruchego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 55-60 minut. Po upieczeniu dobrze

Simply Food
Tort Księga Komunijna 193

blisko siebie i posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć kawałkami ciasta, które mają tworzyć zgrubienie księgi. Posmarować je dżemem i resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami ciasta. Schłodzić. Krem maślany:  200g masła,  80g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook),   czubata szklanka cukru,  3 szklanki mleka. 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem(...)całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą posmarować dokładnie wierzch i boki ciasta. Całość udekorować podwójną porcją masy plastycznej (przepis tutaj )  i zrobionymi z niej ozdobami

Z miłości do słodkości
Sernik makowy bez pieczenia 1611

Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach.Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.Sernik na zdjęciu został wykonany(...)składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony mak, krótko smażyć, cały czas mieszając- masę makową ostudzić, schłodzić w lodówce- gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika- z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek- czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić- pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady w miejscu, które będzie

Smakołyki Bereniki
Szarlotka 199

cukier, można jeszcze wedle życzenia dodać otartą skórkę z połowy z cytryny, lecz nie jest to koniecznością. Odstawiamy masę aż do wystygnięcia. Włączamy piekarnik na 200*C Posypujemy stolnicę niewielką ilością mąki jaką wcześniej odsypaliśmy i wykładamy większą część ciasta i wałkujemy  na prostokąt  o bokach 2- 3  cm dłuższy niż boki blachy. Ja robię(...)Blachę smarujemy tłuszczem bez znaczenia jaki to rodzaj tłuszczu. Rozwałkowany placek za pomocą wałka kładziemy - wykładamy na blachę równomierną warstwą. Pamiętaj aby wylepić ciastem boki. Nakłuwamy widelcem ciasto następnie rozkładamy zimną masę jabłkową (musi być zimna ) i pieczemy je przez 20-25 minut Do białek dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy białka na sztywno. Zaleca się ubicie białek ręczną trzepaczką. Można

W Moim Magicznym Domu
Drożdżowe z serem i polską borówką. 212

zbliżonych wymiarach 32x15 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm.   Do miski blendera wrzucić twaróg, jogurt i cukier. Zmiksować na gładką masę którą smarujemy ciasto. Na wierzchu rozsmarowujemy borówki. Zwijamy ciasto w rulon który następnie przecinamy na pół (wzdłuż) jednak z jednej strony nie docinamy do końca. Dwa końce delikatnie przeplatamy na zmianę

Radość kipiąca uśmiechem.
Miękkie pierniczki na syropie z agawy 313

wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i 100 ml syropu z agawy , wbijamy całe jajko, dodajemy masło, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko zagniatamy ręką, tak długo aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę. Masa powinna być miękka, plastyczna. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką (ja tego nie robię, bo wałkuję na silikonowej macie). Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość

Słodkie okruszki
Drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym 196

folią do żywności i odstawiamy na 45-60 minut aby podwoiło swoją objętość.  3. Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i rozgniatamy widelcem, tworząc jednolitą masę. 4.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy serem i przykrywamy ją drugą częścią ciasta.  Tak złożone ciasto kroimy na podłużne pasy, każdy skręcamy

Apetyczna babeczka
Sernik krówka 294

Było ciasto krówka ( klik ), ostatnio był też tort krówka ( klik ), więc teraz jest i sernik krówka :) Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy. Składniki Spód 250 g maślanych ciasteczek 60 g masła(...)dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać serek i wymieszać. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 min. Masa śmietanowa tę masę przygotowujemy, gdy ciasto jest już upieczone i wystudzone 250 g śmietanki 36% łyżka cukru pudru łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej na tartce Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem

Słodkie inspiracje
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 231

minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką masę. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x45 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć na pół w poprzek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto śnieżny puch z granatem 253

przygotowania:  30 minut + czas chłodzenia Proporcje  na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru ziarenka z 1/2 granata Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% 1 łyżeczka(...)ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy obręcz i boki obsypujemy 2 łyżkami wiórków

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 364

kokosuBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minutWarstwa jabłkowa:6 dużych jabłekcynamonJabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, gdy ciasto się podpiecze - wyjąć rozłożyć na białym cieście jabłka posypać cynamonem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia