ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:459/3191)

Szarlotka z orzechami pekan 149

upiec.  W przepisie dokonałam kilku drobnych zmian, między innymi dodałam orzechy pekan co było strzałem w dziesiątkę. Szarlotka, niby zwyczajna ale zyskała to coś :) Ciasto jest kruche i delikatne a masa jabłkowa lekko kwaskowata. Do tego podpieczone orzechy są jak wisienka na torcie. Jak dla mnie idealna! Naprawdę warto ją upiec. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej(...)połówek orzechów pekan cukier puder do posypania ciasta Ciasto: Suche składniki wymieszać, dodać masło i posiekać. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i smażyć ok 10 minut, często mieszając. Przestudzić. Dodać

Smakołyki Asi
Malinowa chmurka 1130

wody Malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno. Masę(...)ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej

Domowa cukiernia Ewy
Muffinki czekoladowe z białym serem 99

kakao. Następnie dodać wodę, olej, jogurt naturalny, żółtko i ekstrakt. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. Ja nie używałam miksera. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nakładać łyżkę ciasta, w środek nałożyć łyżkę masy serowej, a następnie ponownie łyżkę ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut

Ania i Marcin gotują
Imbirowe markizy 180

imbiru opakowanie cukru waniliowego (15 g) 1-2 cm świeżo startego imbiru opcjonalnie 2-3 łyżki mleka (miałam w pogotowaniu kokosowe), gdyby ciasto było zbyt suche Przygotowanie ciasta: Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukry. Suche składniki przesiej do miski, dodaj masę bananową i starty imbir. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywcza i wstaw do lodówki(...)małe pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, wykrój ciastka, przełóż je na blachę do pieczenia wyłożona papierem. Upiecz ciastka w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 10-12 minut (do lekko złotego koloru). Upieczone ciasteczka wystudź, najlepiej na kratce. krem: około 400 g sera twarogowego ( u mnie w wersji wegańskiej tofu naturalne

greenscarf
Ciasto słonecznikowy karmelek-z prażonym słonecznikiem i kremem karmelowym 290

ulubionych ciast w moim domu. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, pięknie wygląda i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z naponczowanego biszkopta, przełożonego masą na bazie budyniu karmelowego, a górę ciasta wieńczy to co w nim najlepsze-prażony słonecznik. Nadaje ciastu lekko orzechowego, bardzo ciekawego smaku. Polecam Wam przygotowanie tego ciasta, na pewno się zakochacie. No to zaczynamy(...)złoty kolor. Studzimy, gdy słonecznik jest zimny, łamiemy, drobimy go rękami. PONCZ Kawę oraz cukier zalewamy gorąca wodą. Studzimy. Następnie dodajemy wódkę.  SKŁADANIE CIASTA pierwszy blat biszkopta ponczujemy,  następnie wykładamy na niego 2/3 masy, i przykrywamy drugim blatem.  Następnie ponczujemy, wykładamy resztę kremu, wyrównujemy, całość posypujemy obficie słonecznikiem. Ciasto najlepiej by poleżało noc w lodówce. I gotowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto czekoladowo serowe z wiśniami i migdałami 173

Sposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną oraz olejem (miksujemy lub ucieramy - masa jest bardzo gęsta).  Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35), a na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja(...)proszkiem do pieczenia. Na spód piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną wodą (masa serowa nie będzie pękała w trakcie pieczenia).  Masę wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Piec około godziny. Gdyby ciasto w trakcie pieczenia zbytnio się rumieniło z wierzchu, nakryć je papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto przed podaniem

Nie tylko w kuchni
Tarta z piersią kurczaka i szpinakiem 159

Dzisiaj zapraszam Was na szybkie danie, które idealnie pasuje na kolację jak i na błyskawiczny obiad. Kruche ciasto francuskiego, zalane masą jajeczno-śmietanową, która "ukrywa" szpinak, pomidora i kawałki piersi z kurczaka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pomidor ser żółty starty 2 całe jajka + 2 żółtka(...)śmietana 18% sól, pieprz olej do smażenia 1. Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut do 200 °C.  2. W międzyczasie czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć czosnek.  3. Następnie dodać świeży szpinak. Nie przejmujcie

Ugotować
Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto dla niemowlaka. 176

Pamiętacie nasz przepis na tartę? Jak upiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. Została nam połowa ciasta w zamrażarce. Czas ją rozmrozić i stworzyć coś wyjątkowego. We wnętrzu zamknięty został … jogurt grecki, rodzynki i wanilia. Ciasto stało się wyjątkowo miękkie i pachnące. Truskawki przełamują(...)mąkę wsypać do blendera kielichowego i zmiksować na najwyższych obrotach. Wylepić ciastem formę, nie zapominając o brzegach. Następnie wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut. Wyjąć ciasto i wlać na górę masę budyniową. Wysypać rodzynki. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Wyjąć, wystudzić i udekorować truskawkami. Tartę dobrze jest schłodzić w lodówce przez 30 minut. Smacznego Tarta z jogurtem

Krupeczki
Sernik na piernikowym cieście. 219

wymieszać. Dodać posiekana margarynę, żółtka i śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Schłodzonym ciastem wykleić blaszkę, wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Przygotować masę serową: Pomarańczę porządnie umyć, wyszorować. Skórkę zetrzeć na tarce. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ucierać jeszcze chwilę. Następnie cały czas ucierając dodawać(...)Wsypać mąkę ziemniaczaną, dalej ucierać. Następnie dodać otartą skórkę pomarańczową. Wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z 10 białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 2-3 godziny. Polewa: W rondelku zagotować wodę, ustawić na nim miseczkę

Agusiowe smakołyki
Orzechowiec bezglutenowy 627

uwielbiają orzechy - np dla mnie:-) Przepis na masę podpatrzyłam u Ewy Wachowicz ale wykorzystałam ją w trochę innym połączeniu niż było w oryginalnym przepisie. Ciasto wyszło grzechu warte i stosunkowo łatwe do wykonania. Sama masa orzechowa właściwie nie może się nie udać, zważyć, itp. Słodki i mocno orzechowy smak w połączeniu z kakaowym biszkoptem i polewą orzechową daje mocne wrażenia(...)margarynę utrzeć na puch. Dodawać wystudzone orzechy i dalej miksować do połączenia składników. Dolny biszkopt nasączyć ponczem - nie musi nim ociekać ale każdy skrawek ciasta powinien dostać odrobinę wilgoci. Na nasączony biszkopt wyłożyć masę orzechową. Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć po wierzchu.  Zrobić polewę . W rondelku rozgrzać margarynę, cukier i mleko. Dodać orzechy i podgrzać do połączenia. Jeśli

Ze smakiem bez glutenu
Leśny mech 91

fixy żurawina lub owoce granatu Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, nadal miksując dodajemy olej, a następnie przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko razem dokładnie miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy odciśnięty szpinak. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy(...)dodajemy tężejącą galaretkę ( tą rozpuszczoną w mniejszej ilości wody), miksujemy, żeby galaretka połączyła się z pianą. Następnie wrzucamy wcześniej pokrojoną w kosteczkę drugą galaretkę, mieszamy całość drewnianą łyżką. masę wykładamy na ciasto, posypujemy skruszonym wcześniej ciastem i na wierzchu układamy żurawinę lub granat. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

kruche babeczki
kopuła z rolady z puszystym serowym nadzieniem a'la Charlotte Royale :-) 238

chcemy :-) Ciasto pięknie wygląda i jest pyszne. Polecam. Ja moją kopułę robiłam z rolad biszkoptowych posmarowanych domowym dżemem truskawkowym. Nadzienie zrobiłam ze śmietanowo-serowej masy-pianki. Wszystko się rewelacyjnie komponuje, ciasto jest nie za słodkie, bardzo pyszne :-) Polecam:-) No to zaczynamy :-) PODAJĘ SKŁADNIKI NA CIASTO WYKONANE W MISCE O POJEMNOŚCI 5 L (CIASTO WYSZŁO SPORE ) ROLADA BISZKOPTOWA (musimy upiec(...)blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i na koniec mąkę-delikatnie mieszamy. Powstała masę wylewamy na blachę, rozsmarowujemy cienko, tak by pokryć ciastem całą blachę. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni-na złoty kolor. Upieczony biszkopt ściągamy z blachy i wykładamy papierem do góry na ściereczkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką 107

rozpuścić w rondelku, drożdże zasypać cukrem, a mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, dodać drożdże, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Zagnieść i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Biały ser ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować

Szalona Kuchnia Eweliny
Kakaowy Milky Way z chrupiącym ryżem 187

Bardzo lekkie ciasto, które powstało jako modyfikacja przepisu znalezionego na Smaczny.pl. Autorką jest Kasienia. Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczna: 25 dag margaryny 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku 1 duża łyżeczka kakao(...)kakao.               Na jedną część biszkoptu wyłożyć 3/4 masy wymieszanej z 3/4 opakowania ryżu chrupiącego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią masy, obsypać pozostałym ryżem i udekorować polewą czekoladową.Schłodzić

Praktyczna pl
Sernik z rabarbarem i "Wypalanie traw" 169

sera (z wiaderka) 6 jaj 130 g cukru szczypta soli odrobina aromatu cytrynowego Dodatki ok. 400 g rabarbaru 2 galaretki wiśniowe 600 ml wrzątku Składniki na ciasto połączyć i wyrobić na gładką masę. Włożyć na godzinę do lodówki lub 10 minut do zamrażarki.  Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na ciasto. Ciasto zapiec w piekarniku włączonym na 220 stopni(...)połączenia składników. Do masy twarogowej dodać mąki, żółtka i aromat cytrynowy. Wymieszać. Dodawać białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie mieszając. Przełożyć masę na rabarbar. Równo rozprowadzić. Piec w 170 stopniach C. przez około 30 - 35 minut (środek ciasta nie może być ruchomy). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w piekarniku do ostudzenia. Na ostudzony sernik wyłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania