ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:456/3191)

Rolada biszkoptowa z masą makową 229

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową(...)pieczenia i piec ok 12-15 minut w 180*C. Po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i zostawić tak na ok 5 minut. 5. Ciasto delikatnie oderwać od papieru do pieczenia, posmarować masą makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem lub folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia. 6. Przygotować lukier: do cukru pudru

Kto ugości moich gości?
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 234

zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię z babką. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) - składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała(...)się wyrabiać łyżką. Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Ciasto zagniatałam rano, a wypiekałam wieczorem . Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte. Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce. Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z brzoskwiniami 195

żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto kruche z lodówki pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno dokładnie uciskając, aby powstała jednolita warstwa. Ser • Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodawać(...)jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach. • Na koniec wymieszać z budyniem. • Połowę masy serowej wylać na kruche ciasto. • Położyć na ser pokrojone brzoskwinie, zalać resztą masy serowej. • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka. • Pianę wyłożyć

To co kocham
Przepis #86 Dyniowa FIT tarta - bez glutenu, laktozy i jajek 201

łodzika - 1/4 łyżeczki suszonego imbiru - 0, 5 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy puree oraz słodzik/cukier. Całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę do tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Masa Do puree z dyni dodajemy słodzik/cukier oraz przyprawy. Na koniec(...)wsypujemy mąkę oraz wlewamy mleko. Całość dokładnie blendujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min. Ciasto najlepiej smakuje kiedy po wystudzeniu włożymy je do lodówki na kilka godzin. Tarte można podawać z bitą śmietaną powstałą na bazie mleczka kokosowego lub z zwykłej śmietanki. Smacznego

Health-Fit-Life
Biszkopt z serem- łatwy przepis na pyszne ciasto 179

stopniowo cukry. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ubitej piany razem z octem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. Na cieście układać łyżką masę serową i piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut w małej formie (22cm

Tradycyjna Kuchnia
Rolada szpinakowa z łososiem 239

białek. Do zimnego szpinaku dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie za pomocą pędzelka posmarować olejem. Ciasto szpinakowe rozprowadzić na blaszce 31×41 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu odwracamy spodem do góry(...)łyżeczka chrzanu 2 ząbki czosnku 150 g łososia wędzonego w plastrach Do miski przekładamy oba serki, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto szpinakowe (od strony z której zdjęliśmy papier). Układamy łososia i powoli zawijamy w roladę. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym. 467

Takie ciasto,było u nas w zeszłą niedzielę. Kakaowy biszkopt, masa śmietanowa i mus truskawkowy. Połączenie idealne :) Możecie je zrobić na herbatnikach, lub biszkoptach, jeśli nie chcecie włączać piekarnika.  Ja jestem uzależniona od pieczenia, także mój piekarnik chodzi, nie zważając na upały :) Składniki: Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)masy śmietanowej, cały czas miksując. Gotową masę, wyłożyć na przestudzony biszkopt. Wstawić do lodówki, do czasu stężenia  musu truskawkowego. Kiedy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin

Agusiowe smakołyki
Sernik z truskawkami na słomce ptysiowej (na zimno) 283

łyżka soku z limonki lub cytryny 120 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny + 5 łyżek zimnej wody 400 ml śmietanki 30-36% (schłodzonej) kilkanaście truskawek (około 8 do masy + na wierzch ciasta) 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 galaretka wiśniowa na 500 ml wody słomka ptysiowa Brześć – około pół opakowania *używam najczęściej Wieluń Mój Ulubiony Przygotowanie(...)masy serowej. Potem ostrożnie wlewamy resztę masy serowej, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Gdy masa zacznie ładnie tężeć na wierzch układamy plasterki truskawek. W między czasie przygotowujemy wiśniową galaretkę, studzimy ją. Najpierw wylewamy niedużą ilość galaretki (najlepiej łyżka po łyżce) na nasze plasterki truskawek, wkładamy ciasto do lodówki. Po jakimś czasie nalewamy resztę galaretki. Sernik najlepiej schładzać w lodówce przez

Słodkie okruszki
Jabłkowa krówka bez pieczenia 303

Zbliża się weekend. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto bez pieczenia z jabłkami, mascarpone i masą krówkową. Proste składniki a efekt nieziemski. A może właśnie to ciasto znajdzie się na Waszym wielkanocnym stole? Pychotka Składniki (na formę ok 20x30 cm): herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki) 1 puszka masy krówkowej 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan(...)śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej

Cukiernia Pychotki
Sernik Ciasto marchewkowe 213

marchewki Polewa 100 g - kremowego słonego serka śmietankowego 2 łyżki - masła 4 łyżki - miodu Na sernik: Zmiksować ser, wanilię i cukier, na gladką masę Dodać budyń i jajka {pojedynczo}. Dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok. ciasto z marchwi: Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym Powoli dolać olej . Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia(...)serek i piec przez ok. 50-60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C. Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. blacha 30x20cm

w mojej kuchni
Rajska Fantazja 460

łyżek płatków jaglanych błyskawicznych Masa budyniowa: 10 dkg cukru kryształu 500 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dkg masła bez soli Bita śmietana: 1 galaretka cytrynowa (75 gr) 200 ml wody 500 ml smietany kremówki (36%) 20 dkg podłużnych biszkoptów Dodatkowo: czekolada do posypania ciasta. Jak przygotować Rajską Fantazję(...)galaretką, przykryć drugim blatem biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć ciepłą Nutellę z płatkami, schłodzić. Na Nutellę położyć masę budyniową. Na masie ułożyć jeden obok drugiego podłużne biszkopty, na które następnie położyć bitą śmietanę. Całość posypać tartą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce. Rajska Fantazja Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ciasto biszkoptowe z Nutellą. Rajska Fantazja Forma do pieczenia, której

mecooks
Ciasto mleczna kanapka 294

stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy to znaczy, że ciasto można wyjąc z piekarnika. Gdy ciasto przestudzi się, przekroić wzdłuż aby przełożyć masą mleczną. Przygotować masę mleczną: Mleko zwykłe zagotować z cukrem i przestudzić. W oddzielnym naczyniu masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła(...)margaryny dodać stopniowo wystudzone mleko z cukrem nie przerywając miksowania.  Gdy składniki połączą się dodać cukier waniliowy i mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na jedną część ciasta i równomiernie rozsmarować. Całość przykryć drugą połową. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej rozpuszczone również masło i wszystko wymieszać. Gorącą jeszcze polewą polać

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec z gruszkami 226

pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. + 2 łyżki bułki tartej do podsypania pod gruszki Nadzienie gruszkowe: 1-1 ½ kg średnio twardych gruszek 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka cynamonu Gruszki obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę. Nadzienie makowe: 1 kg masy makowej z puszki lub domowej roboty Składniki(...)miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką WYKONANIE ciasto kruche posypane bułką tartą   gruszki posypane cynamonem i cukrem   masa makowa   zalewamy biszkoptem   Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, kroimy po wystygnięciu. Smacznego

Domowe ciasta
ŁAZANKI: przepis na pyszne łazanki z kapustą kiszoną 163

rozgotować - kapusta powinna być chrupka. Ugotowaną kapustę dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Krok 2. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe : wszystkie składniki wymieszać na gładką masę bez grudek. Przygotowane ciasto naleśnikowe odstawić na około 15 minut, aby 'odpoczęło' - dobrze połączone nie będzie przywierać do patelni. Krok 3. Pieczarki oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami. Cebulę

Moja Książka Kucharska