ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:456/3191)

PUSZYSTE CIASTO MARMURKOWE. 271

jasną, puszystą masę.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam razem, po czym powoli dodaję do masy, ciągle mieszając. Następnie wlewam stopniowo olej i wodę. Mieszam ciasto dokładnie, na gładką, jednolitą masę,  którą dzielę następnie na dwie części - do jednej dodaję przesiane kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Mieszam. Blaszkę 21x23 wykładam folią aluminiową, wylewam ciasto.  Można

W kuchni Karmel-itki
kolorowe oczy siostry anastazji 183

siostra Anastazja :P  Ciasto bądź co bądź wyglądało ciekawie i nie standardowo więc mimo  wszystko postanowiłam spróbować je wykonać.  Biszkopcik, masa jak w każdym cieście i coś nowego czyli rolada  Należy bardzo uważać, żeby biszkopt podczas  rolowania nie połamał się, polecam w tym celu lekko zwilżyć biszkopt. Ciasto bardzo mi smakowało(...)zdjąć z pieca. Gdy ostygnie utrzeć margarynę na puch i dodać stopniowo budyń.  Rozpuścić galaretkę w pół litra wody i poczekać aż zacznie tężeć.  Na ciemne ciasto rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch układamy pokrojone kawałki rolady. Smarujemy je resztą masy. Na sam wierzch układamy brzoskwinie lub ananasy i zalewamy wszystko tężejącą galaretką.Ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort chałwowy 180

okazji 2 milionów wejść na bloga postanowiłam przygotować tort. Wybór dość szybko padł na tort chałowy, gdyż niedawno przygotowywałam ciasto z chałwą i masa była szybka i prosta w wykonaniu i właśnie taką samą masę wykorzystałam do tortu. Dla ułatwienia można przygotować jeden biszkopt jasny lub ciemny z 6 jaj i przekroić go na 3 blaty(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 35-40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy

Smak mojej kuchni
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 160

mieszamy z resztą twarogu. Na pierwszy biszkopt wylewamy 2/3 masy serowej, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem i smarujemy cienko jego wierzch, pozostawiając kilka łyżek masy na zrobienie burt. W tym momencie możemy podzielić ciasto na kawałki, tzn. zrobić drobne rysy wzdłuż i wszerz na cieście (przypominające szachownice), po to by na każdym kawałku ciasta znalazł się owoc(...)później łatwiej pokroić. Resztę kremu przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i tworzymy burty. Najlepiej zrobić dwie warstwy, jedna na drugiej, by zmieściło się więcej galaretki. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by masa dobrze stwardniała (30 minut do godziny). Na wystudzone ciasto kroimy plasterki brzoskwiń, a następnie powoli zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by galaretka stwardniała. Dobrze

Smakowy Raj
Szarlotka z bezą 149

więcej 2-3 cm (miejsce na jabłka). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę, bądź do zamrażarki na 15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło.    Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić(...)białka  4 łyżki cukru pudru.  szczypta soli Białka ubić na sztywno (z dodatkiem szczypty soli).  Pod koniec ubijania dodać cukier. Masa powinna być zwarta i błyszcząca (dzięki dodatkowi cukru). Spód ciasta włożyć do rozgrzanego do 180   ° C piekarnika, podpiekać przez 15 minut, po tym czasie wyjąć wyłożyć masę jabłkową i przykryć bezą, rozkładając ją równomiernie

The Sweet Damsel
Kruche ciastka z orzechami + film 87

okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy czy pestki.     składniki na formę 22 na 28 cm ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 150 g zimnego masła szczypta soli masa orzechowa 150 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 4-5 łyżek miodu 400 g prażonych orzechów ziemnych bez soli przepis ciasto(...)mniejsze kawałki masło, dodajemy cukier oraz miód i ciągle mieszamy, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około 2 minut ciągle mieszając. Gorącą masę przekładamy na wierzch ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C i pieczemy jeszcze około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy

Smakowite Dania
Szarlotka z bezową pianką 646

Kolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki(...)ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę a następnie ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C . Podpiec spód przez około 15 minut, do lekkiego zarumienia. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek

maniapieczenia
Sernik krakowski 172

papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć nim blaszkę. Spód podpiec około 15 min w temp 180 st. do zezłocenia. Pozostałą część ciasta odłożyć z powrotem do lodówki. Masa serowa:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając(...)sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Sernik:  Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód i wyrównać. Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i pasy na szerokość 1-2 cm. Wyłożyć na masę serową pod skosem, tworząc charakterystyczna kratkę.  Pasy posmarować roztrzepanym białkiem.  Piec około 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych

My sweet a life
Sernik krakowski 173

papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć nim blaszkę. Spód podpiec około 15 min w temp 180 st. do zezłocenia. Pozostałą część ciasta odłożyć z powrotem do lodówki. Masa serowa:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając(...)sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Sernik:  Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód i wyrównać. Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i pasy na szerokość 1-2 cm. Wyłożyć na masę serową pod skosem, tworząc charakterystyczna kratkę.  Pasy posmarować roztrzepanym białkiem.  Piec około 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych

My sweet a life
Rolada szpinakowa 951

pieprzem, papryką w płatkach i startym czosnkiem). Ubić  białka na sztywną pianę  i delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Przełożyć masę  do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Upieczone ciasto przykryć ściereczką, odwrócić,  tak aby można było zdjąć formę i papier. Następnie zwinąć ciasto(...)roladę, razem ze ściereczką, pozostawić do ostygnięcia. Przygotować farsz: Wymieszać pozostałą serek z posiekanym łososiem , dodać koperek, doprawić pieprzem i solą ( ostrożnie, łosoś jest słony).  Rozwinąć ciasto i posmarować masą serową, ułożyć paluszki krabowe wzdłuż dłuższego boku, posypać cebulą (opcjonalnie) i ostrożnie zwinąć w roladę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na parę godzin lub cała noc. Podawać

Stare Gary
Ciasto miodowe z jabłkami i kremem 222

bywa w przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest na 2-3 dzień od przyrządzenia. Składniki: Ciasto miodowe: 4 szklanki mąki 2 jajka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 150 g miodu 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła(...)dolewamy wodę energicznie mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i gdy polewa tylko zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto składamy w kolejności: placek miodowy - masa jabłkowa - placek miodowy - krem budyniowy - placek miodowy - polewa - siekane orzechy

My simple kitchen
Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata 168

jestem po prostu zakochana Mogę go wcinać łyżkami sam.   {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/tarta1.jpg","recipeIngredient":["Ciasto:\r","250 g m\u0105ki\r","125 g twardego mas\u0142a\r","70 g cukru pudru\r","jajko\r","szczypta soli\r","1-2 \u0142y\u017cki lodowatej wody opcjonalnie\r","\r","Masa serowa(...)Dodajemy owoce.\r","Pieczemy jeszcze 20 min.\r","\r"]} Drukuj Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata Składniki Ciasto: 250 g mąki 125 g twardego masła 70 g cukru pudru jajko szczypta soli 1-2 łyżki lodowatej wody opcjonalnie Masa serowa 900 g sera kanapkowo-sernikowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka Owoce do przybrania

Mieszam w Garnku
Mazurek orzechowy z lukrem 200

stanęło na białym lukrze, ze względu na uczulenie Karoliny na kakao. Składniki na ciasto: 200 g masła 2 żółtka 2 szklanki mąki (u mnie krupczatka) 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę orzechową: 2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% 1 kieliszek rumu(...)minut.  Zmielone orzechy zmiksować ze śmietaną, rumem i cukrem pudrem. Może się zdarzyć, że będzie potrzeba nieco więcej śmietany, jeśli masa będzie zbyt gęsta.  Posmarować równomiernie masą kruchy spód ciasta.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić.  Śmietanę z cukrem pudrem wymieszać w rondelku i gotować przez

Kulinarne Inspiracje
Orzeszki-karmel-czekolada 169

Ciasto czekoladowe z masą z masła orzechowego, a w dodatku orzeszki i karmel. Wg opinii kosztujących go: "Prawdziwe ciasto w '5-ciu smakach'. Wielowymiarowe i zaskakujące: słodko-słono-wytrawne, chrupiące i delikatne". Źródło przepisu:  kucharenka.pl Średnica tortownicy: 25 cm 4 jajka 200 gram gorzkiej czekolady 110 gram mąki 150 gram cukru 140 gram masła 250 gram serka mascarpone(...)170C.  Jajka ubić, dodać partiami cukier wciąż ubijając. Mąkę przesiać do miski. Do jajek dodać powoli ostudzoną czekoladę i wymieszać łopatką. Dodać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części i upiec dwa równe placki w nagrzanym piekarniku do 170C po około 20 minut każdy. Serek mascarpone i masło orzechowe przełożyć do miski i wymieszać na jednolitą

Czerwony Gupik
,,SERNIK Z KULKAMI MAKOWYMI’’ 164

kaszą manną. Z gotowej masy formujemy 20 kulek. W razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem, które nakłuwamy widelcem. Przygotowane kulki układamy na przygotowanym spodzie. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być(...)temperaturze pokojowej! Jajka, żółtka oraz cukier miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki masy serowej i krótko miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę serową wylewamy na przygotowanym spodzie z kulkami. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i pieczemy 1 godzinę. Bezowa pianka z rosą: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania