PRZYGOTOWANIE : Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodajemy żółtka. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i po chwili ubite białka. 3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30, następnie 1/4 ciasta mieszamy z kakao. Ciemne ciasto rozkładamy na jasnym cieście lekko je wyrównując. Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w paski rozkładamy(...)Rozkładamy go na dwa talerze i dobrze studzimy, powinien być chłodny. Margarynę ucieramy mikserem i dodajemy po troszku budyń. Ucieramy do momentu wyrobienia całego. Masę budyniową rozkładamy na ciasto. Składniki polewy przekładamy do garnka, ciągle mieszając zagotowujemy. Kiedy lekko przestygnie polewamy nią ciasto, chłodzimy je około 2 godziny. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliżytnia chlebowa) W misie umieszczamy mąki, dodajemy sól oraz zakwas(y) i wlewamy ok.900g (ml) wody. Mieszamy do połączenia składników. Ja swoich chlebów nie wyrabiam długo, mieszam ciasto tylko do uzyskania jednolitej masy, Nawet ostatnimi czasy nie uruchamiam miksera, mieszam w misce długą drewnianą kopyścią. Gdy ciasto jest bardzo gęste dolewamy pozostałe 50g (ml) wody. Mieszamy. Ciasto na chleb(...)olejem i obsypanych dokładnie mąką lub otrębami, lub wyłożonych papierem do pieczenia). Łyżką maczaną w wodzie ubijamy dokładnie masy w formach miejsce przy miejscu. Następnie wyrównujemy, wygładzamy i obsypujemy mąką. Odstawiamy pod przykryciem w dość ciepłe miejsce do wyrastania. Gdy ciasto wyraźnie wzrośnie- wypełni formy (trwa to różnie, w zależności od "starości" i rodzaju użytego zakwasu, średnio ok.3
Smaczne ZdroweLubicie smak kokosu i cytryny? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję bardzo smacznego, lekkiego i delikatnego ciasta, które łączy w sobie te dwa smaki :) Ciasto składa się z kruchego spodu, masy cytrynowej ( która kolorystycznie na cytrynową nie wygląda, ale zapewniam, że smak cytryny zaiste w niej występuje ;) ), warstwy herbatników oraz puszystego kremu kokosowego, na bazie śmietanki kokosowej, serka mascarpone(...)czasie ciasto nakłuć widelcem i piec przez około 10 minut ( lub trochę dłużej ) w temperaturze 190°-200°C, do zrumienienia i wypieczenia ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia. Masa cytrynowa: Wodę, cukier, cukier wanilinowy oraz masło umieścić w garnuszku z grubszym dnem, postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła
Opowieści z piekarnikanależy już jednak wymieszać powoli, a nie mikserem, najlepiej drewnianą łyżką aż do połączenia się składników. Połowę ciasta wyjąc z lodówki. Rozwałkować je i wyłożyć na spód przygotowanej wcześniej blaszki. Posmarować je połową dżemu. Następnie wyłożyć na to połowę masy bezowej. Delikatnie rozsmarować i wyrównać. Posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Całość piec w piekarniku nagrzanym(...)przez około 40 minut. Dokładnie to samo zrobić z drugą porcją ciasta. Jeśli macie odpowiedni piekarnik piec jednocześnie. Jeśli nie, bezę do drugiego ciasta warto przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Masa budyniowa: W międzyczasie przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej połowy mleka dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąki. Dokładnie rozmieszać by nie było grudek. Gdy mleko zacznie
Arbuziakipokojowej (należy ją wyjąć 1,5 godziny wcześniej z lodówki przed pieczeniem ciasta), wymieszać mikserem na najniższych obrotach, mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wymieszać delikatnie. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy , posypać umytym i osuszonym agrestem. Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach do konsystencji mokrego piasku, posypać ciasto. Wstawić do nagrzanego
Wanilia i Kardamonpieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 30g cukru (ok. 1 1/2 łyżki stołowej) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki zagnieść energicznie aż do uzyskania jednolitego ciasta 2. Rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką 3. Delikatnie przełożyć do natłuszczonej blaszki SKŁADNIKI- MASA SEROWA + PIANKA: - 1kg twarogu półtłustego (na wagę- nie z wiaderka!) - 250g cukru - 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - ok. 650ml mleka(...)zmielić dwukrotnie na gładką masę, przełożyć do miski 2. Dodać żółtka, cukier, zmiksować 3. Cały czas miksując, dodać budyń, wlać powoli mleko i olej 4. Płynną masę wylać na ciasto 5. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni 6. Pod koniec pieczenia ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier puder 7. Wyjąć
Aromatyczne Podróżełyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego 1-2 łyżki przyprawy do piernika Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą
talerz przyjemnościRazem z kokosem dodawać po łyżce budyniu do masła i powoli ucierać. Powstałą masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć masę i znów przykryć herbatnikami. Czekoladę roztopić na kąpieli wodnej i wylać ją na górę ciasta posypując szybko kokosem. Porcja na dużą blaszkę. Ciasto radze wyjąć z blaszki gdy stężeje ponieważ do takich ciast lubią przedostawać się metaliczne
Pychotkaaaletnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię
Moje domowe kucharzeniepapier i piec kolejne 10 min. do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło. Mikserem utrzeć dokładnie twaróg z sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczową i cukrem pudrem. Masę rozprowadzić po cieście, ułożyć na niej cząstki pomarańczy. Źródło/ Inspiracja: Książka Tesco "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku
Domowa Cookierenka Agijajko Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę i sodą i kakao.Na koniec dodać przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika
Wielki apetytżytniej - 2 małe jajka - 50 g margaryny bądź masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy - 5 łyżek mleka - 1 łyżka słodzika w płynie/cukier Masa jabłkowa: - prażone jabłka - cynamon Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kawałeczek ciasta zostawiamy do wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika(...)można przyrządzić taką masę. Potrzebujemy 5 dużych jabłek, które obieramy, kroimy na małe kawałeczki i prażymy na patelni, do momentu powstania musu. Dodajemy cynamon i mieszamy :) Taką masę wylewamy na podpieczone ciasto, układami wycięte paski i pieczemy jeszcze 35 minut
Zdrowie na języku :Pgórę część kakaową. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.Na przestudzone ciasto wylewamy polewę: czekoladę kruszymy i rozpuszczamy na parze, dolewamy mleko i wsypujemy orzechy. Ciepłą masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy całość ;) Jest pyszne! I najważniejsze, że Mężowi się podobało
Lawendowe Niebołyżka* cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodko