koniec ubijania wsypywałam partiami cukier. Ubiłam na wysokich obrotach miksera. Nie przerywając u bijania dodałam po kolei żółtka. Kiedy pierwsze połączyło się z masą dodałam drugie. Wsypałam mąkę z kakao i wymieszałam łopatką. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Sprawdziłam patyczkiem czy już się upiekło. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika(...)może być gorąca. Połowę żelatyny wymieszałam z 2 łyżkami masy a następnie wlałam do misy z pozostałą masą. Dodałam zmiksowane jagody i ponownie wymieszałam. Serową masę jagodową wylałam na spód ciasta. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut. Można włożyć na chwilę do zamrażarki. Pozostały ser zmieszałam w ten sam sposób z żelatyną i przelałam
Kuchnia u Krysimigdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże i ksylitol zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę i rozpuszczony olej, wyrabiamy ciasto odstawiamy ciasto w cieple ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujmy na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż mak spęcznieje (około 20minut) na sam koniec gotowania dodajemy rodzynki, pokrojone migdały, erytrol(...)kiedy masa przestygnie dodajemy białko, mieszamy ciastko przekładamy na stolnicę wyłożona folią spożywcza (dzięki temu nam się nie przyklei) i rozwałkowujemy wałkiem również owiniętym folią :) z ciasta wycinamy trójkąty na których rozsmarowujemy masę makową i zwijamy rogale tak przygotowane rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odkładamy w cieple miejsce jeszcze na kilka minut opcjonalnie smarujemy wierzch rogalików
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż od jakiegoś czasu chodziło za mną takie proste, szybkie i smaczne ciacho z owocami . Bez zbędnych mas, przesadnej słodyczy. Jogurt kupiłam wcześniej, miałam tylko dylemat "owocowy": śliwki czy może jednak coś innego. Stanęło na śliwkach (bo na promocji były hihi :P ) Ciasto do przygotowania w 5 minut, a po niecałej godzinie pieczenia można było już jeść- choć ciepłe(...)Sposób przygotowania: 1. Jajka ubijamy z cukrem i olejem, dodajemy jogurt i mieszamy tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy jogurtowo- jajecznej. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną łączymy z kakao. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nabieramy ciasto w nieregularnych odstępach, starając się, by na wierzchu rozsmarować cienką
Kuchnia w czekoladziełyżki masła orzechowego 100% - 20 g cukru lub słodzika Wykonanie Spód Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz płatki owsiane. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na formę do ciasta. Wkładamy do lodówki na czas zrobienia masy jogurtowej. Masa jogurtowa Do zimnej wody wsypujemy żelatynę i pozostawiamy na 5-10 minut aż spęcznieje. Jogurt przekładamy do miski(...)dodajemy także masło orzechowe dalej miksując Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Bardzo powoli wlewamy do ubitej piany z masłem orzechowym. Całość przelewamy na schłodzoną masę jogurtową. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Wierzch ciasta posypałam jeszcze drobno posiekanymi orzechami nerkowca by smak był jeszcze bardziej orzechowy. Deser jest bardzo lekki i puszysty a do tego mało kaloryczny! Smacznego
Health-Fit-LifePotem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste.Składniki:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1(...)także mieszamy, a następnie łączymy obie masy wlewając mokre składniki do suchych. Ponownie mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej! Gdy będziemy długo mieszać uwolni się gluten i ciasto będzie ciężkie) – masa powinna być grudkowata, ale jednolita. Przelewamy do średniej wielkości formy (u mnie poszerzona keksówka – 22 x 11cm) i pieczemy ok. 45-55 minut (do czasu aż patyczek
Poezja smakupianę. Miękkie masło wraz z żółtkami ubijamy mikserem aż powstanie puszysta i gładka masa. Dodajemy do niej płynny miód i sok z pomarańczy. Ubijamy kolejne 2-3 minuty. dodajemy pozostałe sypkie składniki wraz z przyprawami. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez(...)wydłużyć czas pieczenia. Gdy ciasto będzie już dokładnie wystudzone przygotowujemy do niego polewę. Mikserem ubijamy mascaropne ze śmietana i ksylitolem. doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Gotową masę nakładamy na ciasto. Posypujemy startą skórką z pomarańczy
Przysmaki Karolkibaaaardzo powiększa swoją objętość , co najmniej podwójnie . Następnego dnia rano przygotować cebulę. Obrać, posiekać w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Miskę z ciastem chlebowym wyjąć z lodówki. Dorzucić do masy jeszcze ciepłą cebulę. Krótko wyrobić ręką do wmieszania cebuli do masy - aż całość przestanie się tak mocno lepić do rąk; ciasto i tak pozostanie trochę lepiące(...)taka jest "uroda" mąki żytniej . Będzie tu pewnie konieczne lekkie podsypanie mąką, bo po nocy w lodówce i dołożeniu cebuli z olejem. całość masy zrobi si ę mocno wilgotna. Z premedytacją nie dodawałam oleju do ciasta chlebowego przed jego "leżakowaniem" w lodówce - jak to robiłam w przypadku moich innych chlebów pieczonych w garnku - gdyż usmażona cebula jest nim już wystarczająco
Grunt to przepis!waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn. Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop. Gotowy struclę makową, polać polewą
Kuchnia Danusiprzez kilka miesięcy będzie zupełnie absolutnie zajęty. No więc pod ten jego nowy biznes się sponiewieraliśmy ;) A ciasto też jednak się przydało. Madzia zrobiła to właśnie tytułowe ciasto miodowe i biszkopt z masą orzechową. Teraz więc przepis na miodowe ciasto z orzechami laskowymi. I Madzia przeprasza, bo nie pamięta skąd ten przepis wzięła. Jak to Madzia... :) Na tortownicę(...)kolei dodajemy jajka. Jak jedno połączy się z masą to dodajemy kolejne. Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną dodając po łyżce suche składniki ucierając mikserem na najniższych obrotach. Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch i pieczemy 60 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie jeszcze przez
Marder&Marder Manufactureproszku 25 g wrzątku Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Wlewamy mleko skondensowane oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej. Następnie, naprzemiennie, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Miksujemy tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną formy na babkę (u mnie o średnicy 21cm
Smaki Na TalerzuMój jogurt przeszedł najważniejszy dla mnie test czyli masa to quiche’a. Moja ulubiona potrawa z czasów wegetariańskich, wystarczyło zagnieść kruche ciasto, wymieszać jogurt z jajkami i zalać tą masą jakiekolwiek podduszone warzywa, pół godzinki i obiad był gotowy, po przejściu na weganizm sprawa się trochę skomplikowała, ale na szczęście odkryłam jogurt wegański i znowu będę mogła robić nieskończenie(...)temat quiche Ps. Można iśc jeszcze bardziej na łatwiznę, i zamiast zagniatać ciasta wykorzystać chleb, odciąć skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche
greenscarfalkoholem samym w sobie ( prócz słodkich likierów) nie przepadam, o tyle uwielbiam smak tortowego ciasta przesiąknięty czymś mocniejszym;) Ten przekładaniec to mocnoczekoladowy puszysty biszkopt „nawilżony” sporą dawką domowego wyrobu śliwowicy( która powstaje przy robieniu bazy do masy). Mocne, wyraziste, z lekką goryczką połączoną ze słodką mleczno- śliwkową masą. W smaku jak popularna śliwka nałęczowska w czekoladzie. Pycha. Składniki na biszkopt(...)śliwki. Miksujemy chwilę do połączenia. Dodatkowo: polewa płatki migdałowe WYKONANIE: biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia ½ masy biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia ½ masy polewa Całość schładzamy w lodówce ok. 3-4 godziny ( wierzchnia warstwa musi stężeć, aby ciasto bez problemu można kroić) Smacznego
Domowe ciastamąkę i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodaję je partiami do masy żółtkowej, po każdym dodaniu delikatnie mieszam. Marchew blenduję na gładką masę. Dodaję partiami do ciasta, mieszając po każdym dodaniu. Gotowa masa ma konsystencję kwaśnej śmietany. Na rogrzaną patelnię z dodatkiem oleju kokosowego nakładam po łyżce masy na każdego racucha i smażę na średnim
Smaczne Zdrowe