przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów. Składniki na ok. 30 babeczek: na ciasto: 100 g mąki(...)cukru pudru na masę melbową: 500 ml mleka 250 ml śmietany 18% gęstej 2 jajka 100 g masła 75 g cukru pudru dodatkowo: 3-4 łyżki wiśni w żelu 3-4 łyżki brzoskwiń w żelu białe i różowe wiórki z czekolady 50 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka masło i mąka do obsypania foremek Składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiększy (ja upiekłam dwa ciasta w tortownicy o średnicy 16 cm). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wzdłuż dłuższego brzegu rozsmarować masę orzechową, na niej ułożyć jagody. Zawinąć ciasto w rulon, a następnie włożyć do tortownicy zwijając w „ślimaka”. w miarę dokładnie zlepiając. Następnie posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)cytryny, 6 łyżek cukru pudru, Jagody, wodę i malinę włożyć do garnuszka, zagotować ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny i cukier, ucierać aż masa będzie gładka. Tak przygotowanym lukrem udekorować ciasto. zastawa
królestwo garówpiany dodać żółtka, zmiksować. 4. Porcjami dodawać przestudzoną polewę do masy. Delikatnie wymieszać. 5. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na masę jajeczną. Składniki delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub szpatułki. 6. Ciasto wlać do foremki o wymiarach 22x37 wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut do suchego patyczka(...)lubimy żelatyny, kremówkę ubić ze śmietan-fixami. 13. Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce. Posmarować dżemem porzeczkowym z jednego słoiczka. 14. Na blacie z dżemem rozłożyć masę serową. Przykryć drugim blatem ciasta. 15. Wierzch ciasta posmarować dżemem porzeczkowym z drugiego słoiczka. 16. Rozłożyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą. 17. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
W mojej kuchniwięc i okazji do przyrządzania smakołyków z tymi owocami nie brakuje, a że ciasta z gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem(...)karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce dusić około 5 minut, aż ładnie się przyrumienią. Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć plastry gruszek, zlać gorącym budyniem
RAROSSAmiodowej Przygotowanie; W misce żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa będzie gęsta a cukier się rozpuści. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz smalec, dodajemy do mąki. Wlewamy też utarte żółtka, jogurt i cukier waniliowy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy go na 5 porcji, najlepiej za pomocą wagi, wtedy mamy(...)grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier i prażymy około pół godziny, często mieszając. Do gorących jabłek wsypujemy dwie galaretki. Dokładnie mieszamy. Gorącą masą jabłkową przekładamy ciasto. Na czwarty ostatni placek także wykładamy jabłka, równamy a na wierzch kruszymy 5 placek. Po wierzchu dodatkowo posypałam pszenicą w miodzie ale można z tego zrezygnować. Ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.przepis według Marthy Steward wpadłam przypadkiem. Sam pomysł połączenia mojego ukochanego ciasta - sernika z marchewką mnie tak bardzo zaintrygował, że nie mogłam przejść obojętnie wobec myśli, że koniecznie muszę go zrobić :) Oryginalny smak masy serowej przełamany jest moim ulubionym spodem z herbatników i posiekanych drobno orzechów. Spróbujcie :) Składniki (spód): pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych) 120 g herbatników(...)dokładnie mieszamy. Okrągła tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy spód. Zapiekamy całość w 180 stopniach przez 10-15 minut. W czasie kiedy spód ciasta stygnie przygotowujemy masę serową. W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego wsypujemy starta na tarce marchewkę i zasypujemy połową szklanki cukru. Dusimy kilka minut mieszając, aż sok z marchewki odparuje (jeżeli
ChilliJemyżółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr schłodzonej śmietanki 30 % - 4 galaretki malinowe - 500 ml wrzątku (do galaretek) Dodatkowo : - konfitura malinowa - czekolada mleczna i deserowa Dobrze jest mieć (miałam, zawsze robię więcej ) ciasto w zamrażarce – wyciągamy, rozmrażamy, stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy. Jeżeli nie mamy, to – dzień(...)pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto stygnie szykujemy masę. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki są już zimne, ale jeszcze płynne ubijamy na sztywno śmietankę. Następnie, ubijając na najniższych obrotach powoli wlewamy
mojewypiekiinietylkosoli), następnie powoli dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym i dalej miksować. Potem dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po uzyskaniu jednolitej masy przesiać mąkę pszenną, krupczatkę i ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blachę(...)wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175* ok. 20-30 min (do tak zwanego "suchego patyczka"). Wystudzić. 2. Ciasto czekoladowe: Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier. W międzyczasie czekoladę rozpuścić razem z masłem (przestudzić). Do masy przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, proszek do pieczenia
Kulinarna (nie)codziennośćBardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche... Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące) jajko 2 łyżki kakao(...)puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Ciągle ucierając, dodajemy po łyżce sera. Na koniec, białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą serową. Z zamrażarki wyjmujemy większą kulę ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier, ścieramy na tarce o dużych oczkach całą kulę ciasta i rozkładamy równomiernie. Na ciasto wykładamy ser, a następnie
Czerwona PorzeczkaChurros, to pyszne hiszpańskie ciasteczka, z ciasta parzonego, smażone na głębokim tłuszczu. W wersji oryginalnej - podawane na śniadanie, z sosem czekoladowym. U mnie - churros z masą migdałową. Składniki na ciasto: - 410g mąki pszennej- 200g masła- 4 jaja- 500 ml wody- 1 płaska łyżeczka proszku- 2 łyżki cukru- szczypta soli- olej do smażenia Składniki na masę migdałową: - 200g mielonych(...)smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając kawałki nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy masę migdałową. Ubijamy śmietanę wsypując oba cukry. Dodajemy cappuccino, delikatnie mieszając łyżką oraz serek mascarpone. Wsypujemy migdały, aromatyzujemy esencją migdałową
mojewypiekiinietylkonadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy blaszkę na 15 minut do lodówki. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie musi uważać na liczbę kalorii dodaje do tego tarty ser. Wylewamy masę jajeczno- śmietanową
Wielki apetytminut w 180 stop. Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut. Masa budyniowa : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować. Do pozostałego mleka, dodać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy, dokładnie zmiksować. Wlać na gotujące(...)postawić na ogniu do rozpuszczenia. Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy. Przełożenie ciasta: 1. biszkopt kawowy 2.dżem porzeczkowy 3. ciasto makowo- kokosowe 4. masa budyniowa 5. biszkopty nasączone w alkocholu 6. polać biszkopty polewą czekoladową Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusiciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka)3 jajka3 łyżki cukru(...)godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wylepić formę (28x25), na dnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac masę serową. Ser zmiksowac z cukrem i jajkami
Monia miesza i gotujecukru pudru150 g masła lub margaryny 2 żółtka 100 g białej czekolady3-4 łyżki mleka400 g masy krówkowej waniliowejMąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę(...)dnie widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Najlepiej przygotować go dwa dni wcześniej wtedy ciasto zmięknie, nie będzie takie twarde
Monia miesza i gotujefixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i wszystko krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty i dokładnie ją rozsmarowujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Niebieskie galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy(...)podwoi swoją objętość i zgęstnieje. Następnie wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Masę wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Gęstniejącą masę przekładamy na warstwę z serka mascarpone i wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Niebieską galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 400 ml ) i odstawiamy do wystudzenia
Smakowite Dania