Rewelacyjne ciasto na biszkopcie z kremową, aksamitna, budyniową masą z kawałkami brzoskwiń oraz warstwą bezowo-kokosową - wypiek, idealny na każdą okazję. Brzoskwinie idealnie komponują się z wiórkami kokosowymi tworząc eleganckie, pięknie prezentujące się i wyjątkowo pyszne ciasto. Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Brzoskwiniowa: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy (bez cukru) 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 180 g masła ok. 300 g brzoskwiń z puszki + ok. 60 ml syropu spod brzoskwiń ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania wierzchu) Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy
Słodka Stronawody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego
Podróż w kulinariaciasto takie jak do tradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z kaszy manny i soczyste leśne jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mąki(...)minut. Krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę w mieszając ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i zimnym grysikiem. Masę podzielić na połowę. Jedną część kremu rozsmarować na blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOsobiście nie jestem fanatyczką ciast bez pieczenia jednak i w mojej kuchni zdarzają się takowe desery. Dzisiaj wszystkim dobrze znane ciasto 3 bit, które jest świetnym deserem o każdej porze roku. Słodki kajmak przełamany masą budyniową i śmietaną z gorzką czekoladą daje nietuzinkowy efekt smakowy. Koniecznie się na niego skuście. Ciasto 3 bit - bez pieczenia Składniki: 1 duże opakowanie(...)mleka 180-200 g masła 2 jajka 2 - 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Pojemnik bądź formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy herbatnikami, na wierzch nakładamy masę kajmakową (podgrzaną) Na wierzchu masy układamy ponownie warstwę herbatników. 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka, wlewamy do gotującego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :) Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej położyć je tak by studziło się "spodem do góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie(...)Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ciasto, smarujemy dżemem, układamy namoczone biszkopty i część masy. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można
Czerwona PorzeczkaCake pops, czyli ciastka (lub bajaderki) na patykach - to po prostu pokruszone ciasto ponownie połączone masą/kremem i dowolnie uformowane. Na koniec osadzone na patyku i udekorowane według własnej fantazji. I za to najbardziej lubię te ciasteczkowe lizaki - są bardzo wdzięcznym produktem do dekorowania. Przez to same mogą stać się słodką dekoracją na różne okazje lub prezentem dla rodziny / przyjaciół(...)kakao. Podgrzewać (ale nie gotować ) aż do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy kakaowej dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Małą formę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut (aż wbity patyk będzie suchy). Wyjąć
Pełny talerzspodzie z brownie. Myślę, że ciasto bardzo smakowało! Składniki : Ciasto : * 250g masła * 2 tabliczki gorzkiej czekolady * 1 szklanka cukru * 3 łyżki kakao * 5 łyżek wody * cukier waniliowy * 4 jajka * 1,5 szklanki mąki pszennej * 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : * 10g masła * 200g jogurtu typu greckiego * 800g serka(...)Wystudzić. Do masy dodać żółtka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę. Masło wymieszać z cukrem i z jajkami. Dodać ser i jogurt. Wymieszaną masę przelać na kakaowy spód. Ciasto pieczemy do tzw suchego patyczka - u mnie około godziny w 180 stopniach. Wystudzony sernik polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałów
Magiczne Życie MartySernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie ten… a wielbicieli nowych smaków może zainteresuje również pyszny, ale o zdecydowanie delikatnej masie – Sernik Oreo, na który […] The post Sernik
Kulinarne PrzebojeStudzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką. Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy na wierzch naszego ciasta. Całość
Luźna Kuchniaczasie podgrzewamy śmietanę z cukrem trzcinowym i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białko jajka ubijamy na pianę, dodajemy do przestudzonej masy wiórkowej i mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy duże i małe krążki. Z części ciasta formujemy małe kulki. Krążki promieniście nacinamy na brzegach i układamy na blaszce(...)papierem do pieczenia. Na dużych krążkach układamy masę kokosową, na niej małe krążki, na nich masę kokosową, palcem robimy centralne wgłębienia a w nich układamy kulki z ciasta. Kiedy wyrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut. Smacznego
Maminek kulinarnygram sera białego półtłustego 0,5 szklanki cukru pudru 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 50 gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Poncz 0,5 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Na suchej patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym(...)wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem pomarańczowym, wykładamy masę serową wstawiamy do lodówki na 30 minut, na ser rozkładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby ciasto dobrze zastygło. Dekorujemy według uznania. Smacznego
kgwjanczewocukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Nastepnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone(...)lodówki, żeby zaczęła tężeć. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać cukier puder. Tężejącą galaretkę dodać do śmietanki i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto wysmarować dżemem malinowym. Masę ze śmietanki i galaretki wyłożyć na jedną połówkę ciasta. Nałożyć drugą połówkę ciasta. Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta. Na wiechu ułożyć maliny i borówki
Przepisy kulinarne babci Antoninyskładników. Odstawić do ostygnięcia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i wymieszać z piankami,aromatem waniliowym oraz ostygniętą czekoladą. Przełożyć do foremki, najlepiej silikonowej ( lepiej się wyciąga gotowe ciasto). U mnie wyszło masy na dwie foremki silikonowe, jedna o wymiarach 10cm x 22cm, a druga mniejsza ( lecz czym szerszą i większą użyjesz foremkę, a ciasto będzie niższe - łatwiej będzie się
W kuchni u Monikiłyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru Masa budyniowa 1 budyń 40g 1,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa owocowa 5 jabłek 2 galaretki agrestowe Masa śmietanowa 200 ml śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka biała czekolada Wykonanie: Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek(...)pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zalać szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki
magiczna kuchnia KasiCiasto " noc w Wenecji" jest bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania. Pierwsze dwa ciasta pieczemy razem, a potem robimy masę śmietanową , polewę i gotowe. Przepis znalazłam na stronie Smaczne.TV, ale wniosłam trochę poprawek. Nie zrobiłam ostatniej cześci z surowych żółtek, ale z bitej śmietany. Wyszła duża blaszka wspaniałego ciacha. Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Więcej(...)pieczenia. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wlać na ciasto kokosowe. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach C Wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Masa śmietanowa 800 g śmietany kremówki (36%) cukier puder według własnego smaku dałam 1/2 szklanki 4 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i odstawić do napęcznienia
O kuchni z uczuciem