oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego od samej formy). Formę wysmarowałem tłuszczem i przełożyłem do niej mięsno-warzywną masę. Całość nakryłem ciastem , mocno docisnąłem jego krawędzie do brzegów formy. Nadmiar ciasta odkroiłem. Pośrodku ciasta wykroiłem otwór umożliwiający ulatnianie się powstającej podczas pieczenia pary. Z pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje
R'n'G Kitchenziemniaczaną wymieszać w osobnym naczyniu i przesiać. Podzielić na trzy części. I teraz najważniejsze! Dodając mąkę do masy, nie miksujemy jej, ponieważ zaburzy to napowietrzoną strukturę. Wsypujemy najpierw pierwszą część mąki i mieszamy, zaczynając od środka i powoli podnosząc ciasto, rozprowadzamy ją na boki. Należy pamiętać(...)ciasto mieszać tylko w jedną stronę! Gdy pierwsza część mąki będzie już w masie, dodajemy kolejną, delikatnie mieszamy. Dalej postępujemy podobnie aż cała mąka znajdzie się w cieście. Gotową, delikatną jak chmurka, masę umieszczamy powoli w tortownicy z położonym na spód papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarujemy). Biszkopt pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 160ºC do suchego
Food SquareCiasto zadowoli nie jednego zaproszonego gościa. Ciasto jest wysokie, biszkopt pulchny, a masa delikatna i puchata o lekko cytrynowym smaku (coś w rodzaju musu). Dodatek dżemu i wiórków uatrakcyjniają strukturę ciasta. Mam nadzieje, że ciasto załapie się na konkurs moje: wypieki i desery. A oto link do tak ostatnio popularnej książki (klik) Składniki: Biszkopt: 6 jaj (oddzielnie białka(...)nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe) Jak biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty. Masa: Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Margarynę zmiksować z serkami i cukrem. Do masy dodać tężejące galaretki. Całość miksować do połączenia składników. Śnieżki ubić
IMPRESJA SMAKUlekko tężejącą galaretkę, wymieszać do połączenia. Dodać osączone z syropu jagody lub rozgniecione świeże jagody ( lub dżem jagodowy ) i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę wyłożyć na krem cytrynowy wyrównać. Formę z ciastem wstawić do lodówki. 2 pozostałe galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, wystudzić. Studzenie można przyśpieszyć wstawiając naczynie z galaretkami(...)większego naczynia z zimną wodą. Wystudzone galaretki włożyć do lodówki, aby zaczęły lekko tężeć. Na krem śmietankowo - jagodowy wysypać jagody lub borówki amerykańskie, lekko wciskając je w masę. Zalać tężejącymi galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Opowieści z piekarnikaPRZYGOTOWANIE : Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodajemy żółtka. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i po chwili ubite białka. 3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30, następnie 1/4 ciasta mieszamy z kakao. Ciemne ciasto rozkładamy na jasnym cieście lekko je wyrównując. Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w paski rozkładamy(...)Rozkładamy go na dwa talerze i dobrze studzimy, powinien być chłodny. Margarynę ucieramy mikserem i dodajemy po troszku budyń. Ucieramy do momentu wyrobienia całego. Masę budyniową rozkładamy na ciasto. Składniki polewy przekładamy do garnka, ciągle mieszając zagotowujemy. Kiedy lekko przestygnie polewamy nią ciasto, chłodzimy je około 2 godziny. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliżytnia chlebowa) W misie umieszczamy mąki, dodajemy sól oraz zakwas(y) i wlewamy ok.900g (ml) wody. Mieszamy do połączenia składników. Ja swoich chlebów nie wyrabiam długo, mieszam ciasto tylko do uzyskania jednolitej masy, Nawet ostatnimi czasy nie uruchamiam miksera, mieszam w misce długą drewnianą kopyścią. Gdy ciasto jest bardzo gęste dolewamy pozostałe 50g (ml) wody. Mieszamy. Ciasto na chleb(...)olejem i obsypanych dokładnie mąką lub otrębami, lub wyłożonych papierem do pieczenia). Łyżką maczaną w wodzie ubijamy dokładnie masy w formach miejsce przy miejscu. Następnie wyrównujemy, wygładzamy i obsypujemy mąką. Odstawiamy pod przykryciem w dość ciepłe miejsce do wyrastania. Gdy ciasto wyraźnie wzrośnie- wypełni formy (trwa to różnie, w zależności od "starości" i rodzaju użytego zakwasu, średnio ok.3
Smaczne Zdrowesernika w jednym cieście. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Jeśli zastanawiacie się czy upiec sernik czy makowiec-ja proponuję seromakowiec. Dzięki temu, że użyłam gotowej masy makowej Helio to ciasto powstało dosłownie w niecałe 2 godziny (z pieczeniem). Pozdrawiam Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 żółtko 100 g masła sernik(...)szkl cukru (można dać więcej) 1 kg twarogu sernikowego 150 g masła 2 budynie waniliowe w proszku makowiec: 1 op. masy makowej Helio 1 białko 1 jajko 3 łyżki kaszy manny oraz: blaszka 26X26 cm Przygotowanie: Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy oba cukry, żółtko i masło. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneLubicie smak kokosu i cytryny? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję bardzo smacznego, lekkiego i delikatnego ciasta, które łączy w sobie te dwa smaki :) Ciasto składa się z kruchego spodu, masy cytrynowej ( która kolorystycznie na cytrynową nie wygląda, ale zapewniam, że smak cytryny zaiste w niej występuje ;) ), warstwy herbatników oraz puszystego kremu kokosowego, na bazie śmietanki kokosowej, serka mascarpone(...)czasie ciasto nakłuć widelcem i piec przez około 10 minut ( lub trochę dłużej ) w temperaturze 190°-200°C, do zrumienienia i wypieczenia ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia. Masa cytrynowa: Wodę, cukier, cukier wanilinowy oraz masło umieścić w garnuszku z grubszym dnem, postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła
Opowieści z piekarnikanależy już jednak wymieszać powoli, a nie mikserem, najlepiej drewnianą łyżką aż do połączenia się składników. Połowę ciasta wyjąc z lodówki. Rozwałkować je i wyłożyć na spód przygotowanej wcześniej blaszki. Posmarować je połową dżemu. Następnie wyłożyć na to połowę masy bezowej. Delikatnie rozsmarować i wyrównać. Posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Całość piec w piekarniku nagrzanym(...)przez około 40 minut. Dokładnie to samo zrobić z drugą porcją ciasta. Jeśli macie odpowiedni piekarnik piec jednocześnie. Jeśli nie, bezę do drugiego ciasta warto przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Masa budyniowa: W międzyczasie przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej połowy mleka dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąki. Dokładnie rozmieszać by nie było grudek. Gdy mleko zacznie
Arbuziakipokojowej (należy ją wyjąć 1,5 godziny wcześniej z lodówki przed pieczeniem ciasta), wymieszać mikserem na najniższych obrotach, mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wymieszać delikatnie. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy , posypać umytym i osuszonym agrestem. Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach do konsystencji mokrego piasku, posypać ciasto. Wstawić do nagrzanego
Wanilia i Kardamonpieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 30g cukru (ok. 1 1/2 łyżki stołowej) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki zagnieść energicznie aż do uzyskania jednolitego ciasta 2. Rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką 3. Delikatnie przełożyć do natłuszczonej blaszki SKŁADNIKI- MASA SEROWA + PIANKA: - 1kg twarogu półtłustego (na wagę- nie z wiaderka!) - 250g cukru - 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - ok. 650ml mleka(...)zmielić dwukrotnie na gładką masę, przełożyć do miski 2. Dodać żółtka, cukier, zmiksować 3. Cały czas miksując, dodać budyń, wlać powoli mleko i olej 4. Płynną masę wylać na ciasto 5. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni 6. Pod koniec pieczenia ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier puder 7. Wyjąć
Aromatyczne PodróżeDrożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i 2 łyżki wody. Rozmieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Mąkę wymieszać z solą, dodać ajvar, drożdże i powoli dodawać wodę mieszając. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjąć je z miski, podzielić na 8 równych części
Czerwony Gupikłyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego 1-2 łyżki przyprawy do piernika Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą
talerz przyjemnościRazem z kokosem dodawać po łyżce budyniu do masła i powoli ucierać. Powstałą masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć masę i znów przykryć herbatnikami. Czekoladę roztopić na kąpieli wodnej i wylać ją na górę ciasta posypując szybko kokosem. Porcja na dużą blaszkę. Ciasto radze wyjąć z blaszki gdy stężeje ponieważ do takich ciast lubią przedostawać się metaliczne
Pychotkaaa