ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:460/3191)

Ciasto "Wiśniowa fantazja". 600

wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół. Następnie przygotowujemy masę budyniową. Do miseczki nalewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze(...)przez około 2 minuty. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia

Symfonia smakowa
Tarta truskawkowa z pianką 156

mieszamy z cukrem, gotujemy na wolnym ogniu. Wodę mieszamy z likierem i mąką ziemniaczaną, wlewamy do miękkich truskawek i energicznie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masę truskawkową wlewamy na upieczony spód ciasta. Białka miksujemy na sztywno, do gotowych dodajemy po łyżce cukru i miksujemy po każdym dodaniu. Gęstą piankę wykładamy na masę truskawkową i wkładamy do nagrzanego(...)wody Truskawki mieszamy z cukrem, gotujemy na wolnym ogniu. Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną, wlewamy do miękkich truskawek i energicznie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masę truskawkową wlewamy na upieczony spód ciasta

Gotowanie i blogowanie
Ciasto Reese’s bez pieczenia + film 104

Ciasto Reese’s bez pieczenia to pyszny smakołyk inspirowany popularnym batonikiem. Ciasto Reese’s to szalenie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu deser dla wielbicieli masła orzechowego o ciekawym słodko- słonym smaku. Deser składa się z trzech warstw, słonego spodu z precli, masy orzechowej z mascarpone oraz bitej śmietany i czekolady. Jest znakomitą propozycją na wszelkie uroczystości, świetnie(...)umieszczamy serek mascarpone, wsypujemy cukier puder i całość razem miksujemy do połączenia się składników. Następnie do mascarpone partiami dodajemy masło orzechowe i całość razem łączymy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Ubitą śmietanę przekładamy na masę orzechową

Smakowite Dania
FIOLETOWA PANIENKA 122

Fioletowa panienka...to lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia - jagodowy sernik na zimno...bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach z jagodową galaretką na wierzchu. Nikt jej się nie oprze... Niewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuje zarówno jako niedzielny deser jak i na przyjęcie np. w formie tortu. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie to również ładnie się prezentuje(...)szklanki gorącej wody i studzimy. Następnie łączymy wystudzoną żelatynę z masą jagodową. Na końcu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i delikatnie, za pomocą łyżki, mieszamy z masą jagodową. Formę do ciasta lub tortownicę wykładamy biszkoptami, a następnie wylewamy na nie gotową masę. Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Zagotowujemy ok. 500 ml wody i w gorącej wodzie rozpuszczamy

Kuchnia MagdaLeny
FIOLETOWA PANIENKA 136

Fioletowa panienka...to lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia - jagodowy sernik na zimno...bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach z jagodową galaretką na wierzchu. Nikt jej się nie oprze... Niewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuje zarówno jako niedzielny deser jak i na przyjęcie np. w formie tortu. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie to również ładnie się prezentuje(...)szklanki gorącej wody i studzimy. Następnie łączymy wystudzoną żelatynę z masą jagodową. Na końcu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i delikatnie, za pomocą łyżki, mieszamy z masą jagodową. Formę do ciasta lub tortownicę wykładamy biszkoptami, a następnie wylewamy na nie gotową masę. Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Zagotowujemy ok. 500 ml wody i w gorącej wodzie rozpuszczamy

Kuchnia MagdaLeny
Rolada czekoladowa 177

trochę posiekanych orzechów włoskich i białej czekolady... Brakowało tylko dżemu śliwkowego, bo wtedy roladka była by winniejsza i pewnie mniej słodka:) Ale do kawy i tak fantastyczna! Składniki na ciasto: 5 średnich jajek; 2/3 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki kakao; 3/4 szklanki mąki; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Nie rozpisuję się tutaj, bo sposób wykonania jest taki(...)rumowego lub migdałowego; Podane składniki wymieszać. Zamiast aromatu i spirytusu, można dodać rum lub Amaretto. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć i delikatnie skropić przygotowanym wystudzonym ponczem. Następnie ciasto posmarować powidłem śliwkowym. Na powidło wyłożyć masę czekoladową (trochę odłożyć do dekoracji), posypać orzechami i czekoladę i ciasto zwinąć w roladę. Gotową roladę obsmarować masą i udekorować według własnego uznania. Dobrze schłodzić przed

In my kitchen
Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami 388

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt przełożony masą na jogurcie greckim z galaretką i czerwoną porzeczką. Ja użyłam mrożonych owoców, które zamroziłam w sezonie. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne(...)Przygotowałam je na majówkę, wszyscy byli zachwyceni. Gorąco polecam, koniecznie zapiszcie sobie przepis na te ciasto i zróbcie je w sezonie porzeczkowym. Post Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Muffinki sylwestrowe. Śmietankowe z krówką 141

solą.Następnie dodać wodę, olej, jogurt naturalny, żółtko i ekstrakt. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. Ja nie używałam miksera. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nakładać łyżkę ciasta, w środek nałożyć łyżeczkę masy krówkowej, a następnie ponownie łyżkę ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut Dekorować dowolnie

Ania i Marcin gotują
Ciasto z mango i masą budyniową 144

Jutro niedziela więc nie może się obyć bez ciasta. Bardzo lubię ciasta przekładane bo są smaczne ale też ładnie się prezentują.\ Dziś jedną z mas jest masa na bazie pulpy z mango do której dodałam jabłka i galaretkę cytrynową. Ciasto polecam nie tylko na weekend, może być fajnym pomysłem na zbliżające się Święta. Biszkopt upiekłam w nowej tortownicy Delicia Gold(...)jako taca a to ułatwia podanie ciasta. Znajdziecie tam wiele innych ciekawych produktów. Zapraszam do zakupów. Oprócz kwadratowej formy wybrałam sobie okrągłą tortownicę i obręcz do tortów. ciasto z mango i masą budyniową

Ewa w kuchni
Tarta z makiem i bezą 146

Światecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin. Składniki na spód tarty: 200 g mąki 120 g masła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody  Masa makowa: 500 g  suchego maku 150 g cukru(...)zmiksować. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując  łyżką.  Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Upić białka dodać cukier i mąkę i tak przygotowaną masę wyłożyć na masę makową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez okolo 50 minut

Gosia gotuje
3 - KOLOROWE CIASTECZKA 188

margaryny 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki maku 1 łyżka kakao 1 puszka masy kajmakowej np. waniliowej wiórki kokosowe Przygotowanie: Mąkę pszenną z ziemniaczaną i cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy(...)ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasteczka składamy białe - kakaowe - makowe. Jako masę do sklejenia używamy masy kajmakowej. Boki ciasta obtaczamy w wiórkach kokosowych. Z przepisu wychodzi około 35 sztuk ciasteczek

Ciastka - domowe słodkości
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką 155

rozpuścić w rondelku, drożdże zasypać cukrem, a mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, dodać drożdże, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Zagnieść i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Biały ser ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać. 3. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru. 4. Wyrośnięte ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Pyszne ciasto kawowo-karmelowe z bananami 1122

miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz wodę i miksujemy. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni-do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z blaszki, studzimy i kroimy na dwa spody. MASA KARMELOWA-BUDYNIOWA Do garnka wlewamy 2,5 szkl mleka, dodajemy masło lub margarynę oraz cukier i całość podgrzewamy. Do miski dajemy 0,5 szkl mleka(...)ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. W misce rozpuszczamy żelatynę w wodzie, studzimy ją. Gdy żelatyna jest zimna wlewamy ją do masy i mieszamy kilka sekund na wysokich obrotach. Przestudzone ciasto ponczujemy, układamy na nim plasterki bananów (by banany nie ściemniały polecam posmarować je sokiem z cytryny) Na banany wylewamy piankę.Ciasto wstawiamy do lodówki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biszkopt z musem z jabłkowo-galaretkowym 189

Niesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :) Składniki(...)boki Gęstym przestudzonym musem przekładamy biszkopt,przykrywamy drugim blatem ciasta i schładzamy w lodówce Po stężeniu galaretki można się delektować ciastem :) Ja ciasto robiłam późno, dlatego trzymałam je w lodówce przez całą noc. Rano masa pięknie stężała Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Biszkopt z musem z jabłkowo-galaretkowym 205

Niesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :) Składniki(...)boki Gęstym przestudzonym musem przekładamy biszkopt,przykrywamy drugim blatem ciasta i schładzamy w lodówce Po stężeniu galaretki można się delektować ciastem :) Ja ciasto robiłam późno, dlatego trzymałam je w lodówce przez całą noc. Rano masa pięknie stężała Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com