ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:460/3191)

SERNIK Z JABŁKAMI 152

wodzie • sok z 1/2 cytryny JABŁKA : • 1,5 kg jabłek • 1/2 szkl. cukru • 1 łyżeczka cynamonu • sok z 1/2 cytryny • niewielka ilość masła PRZYGOTOWANIE : Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy w 50 ml wody, do ubitych jajek stopniowo dodajemy margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i cynamonem, dokładnie mieszamy(...)ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, mieszamy, dodajmy obie mąki, roztopione masło i sok z 1/2 cytryny, następnie dodajemy osuszone i oprószone mąką rodzynki. Masę wylewamy na spód ciasta, sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50-55 minut. Jabłka : Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i całość

KUCHNIA POLSKA
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 189

ucieramy z cukrem i żółtkami. Do masy żółtkowej dodajemy mleko ze skórką. Mieszamy aż całość się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej drożdże i pozostałą masę mleczno-jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Nadzienie Orzechy mielimy. Ja użyłam przystawki do blendera. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy cukier, bułkę, masło, śmietankę, żółtka, cynamon. Mieszamy łyżką. Białka(...)ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy i mieszamy łyżką do jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy nadzienie orzechowe. Zawijamy w struclę. Jeśli chcemy mieć oryginalną poticę, zawiniętą struclę układamy w okrąg i przekładamy do formy na babę z tzw. kominkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia i na przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem. Jeśli chcemy mieć wianek, struclę po długości

Mieszam w Garnku
Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 192

masło do smażenia 1 jajka 5 śliwek suszonych kalifornijskich sól, pieprz, majeranek 2 płaty ciasta filo 30 x 35 cm Przygotowanie : Pieczarki pokroić drobno i przesmażyć na maśle, to samo zrobić z rozdrobnioną wątróbką Do miksera wrzucić ugotowaną kaszę, pieczarki, wątróbkę, przesmażoną cebulę - zmiksować Do masy dodać roztrzepane jajko, pokroić drobno śliwki i również(...)dodać, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie całość wymieszać Rozmrożone płaty ciasta filo, (wcześniej posmarowane roztopionym masłem i przecięte każde jeszcze na pół ) smarujemy doprawioną masą z wątróbką Rolujemy ciasto z farszem bardzo delikatnie, dociskamy brzegi ciasta, kroimy wałeczek na ukośne krokiety, smarujemy masłem i pieczemy około 20 -30 min, w temp. 180*C Podajemy ciepłe z czerwonym

Proste Potrawy
Ciasto inwalida 272

ciężki tydzień, a kolejne wcale nie zapowiadają się lżejsze... Powrót do pracy po rocznym urlopie nie jest łatwy. Dziś zapraszam na ciasto o intrygującej nazwie 'inwalida'. To ciasto miodowe przekładane powidłami i masą budyniową. Smakuje najlepiej na drugi, a nawet trzeci dzień. Przepis mam od mamy i jest to dość stara, ale sprawdzona receptura. Składniki: Ciasto: 45-50 dag mąki(...)równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki są twarde, ale po przełożeniu masą i powidłem i po leżakowaniu miękną. 2. Na dno blaszki włożyć jeden placek miodowy, posmarować powidłem (niezbyt grubo). Przyłożyć drugim ciastem miodowym. 3. Większą część mleka wlać do garnka i wsypać cukier, a w mniejszej wymieszać obie mąki. Mleko z cukrem

Kuchnia domowa Ani
Sernik krakowski 204

się obawiać. Ciasto „nie wykipi” , bo nie wyrośnie, ale również nie opadnie. Z pozostałej ¼ porcji ciasta wałkujemy prostokąt i radełkiem wycinamy paski ciasta o szerokości 1 cm, które układamy tworząc kratkę na masie serowej. Paski smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C i pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy(...)drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się

mojewypiekiinietylko
Sernik z borówkami 173

ciasto 1,5 szkl mąki 125 g masła pół szkl cukru 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg sera 1 szkl cukru 1 kostka margaryny 6 jajek 1 budyń śmietankowy otarta skórka z cytryny 1 op borówek. ok 100 g Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto.. wykleić dno formy o rozm  30x20. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać(...)następnie stopniowo dodawać ser i budyń, oraz skórkę otrzeć z cytryny.  Białka ubić na pianę dodać do masy i na koniec wrzucić borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto podpiec w temp 180 st. Wylać masę serową i piec sernik przez godzinę. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową

Gotowanie jest łatwe
Sernik królewski 484

jest pracochłonny, a efekt jest piorunujący i na pewno nie pomylę się, jeśli powiem, że jest zniewalający. Składniki: *Ciasto:2 1/4 szklanki mąki3/4 szklanki cukru4/5 kostki margaryny "Kasia"3 żółtka3 łyżeczki kakao1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa serowa:5 twarożków homogenizowanych1 1/4 szklanki cukru2 stopione łyżki masła2 łyżki kartoflanki4 żółtka7 białekWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek(...)składnikami i wszystkie składniki dokładnie, delikatnie i powoli mieszamy, aby piana nie opadła. Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy 1 połowę zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce  wylewamy masę serową i na górę ścieramy 2 połowę zamrożonego ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny, choć zależy to od piekarnika. Gotowy sernik można

Piekę, bo lubię
Krokiety z farszem z jajek 188

bułki kajzerki (bułkę porwać na mniejsze kawałki i zalać mlekiem)   Ciasto: Mąkę, jajka sól i mleko połączyć w misce i wymieszać na jednolitą masę (ja robię to trzepaczką balonową). Następnie odlać 6 łyżek ciasta na talerzyk i przykryć go folią. Odstawić. Do reszty ciasta dolać wodę i olej i wymieszać. Odstawić ciasto na czas robienia farszu.     Farsz(...)przepuścić przez praskę do ziemniaków, a bułkę rozdrobnić rękami. Cebulę posiekać drobno i usmażyć na maśle i dodać do jajek. Dodać też surowe jajko, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić rękami. Z ciasta usmażyć 8-9 naleśników. Na każdym kłaść sporą łyżkę farszu i zwijać jak krokiety. Każdego krokieta smarować ciastem naleśnikowym za pomocą pędzelka i przekładać do talerza

Posadzone i zjedzone
Sernik makowy 242

niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę.  Składniki na masę serową: 125 dag białego sera, zmielonego(...)masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać.3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem. źródło ,, ciasta siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Serowe babeczki z kruszonką. 142

Pozostałą 1/3 ciasta odłożyć na bok. 2. Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier, masło, następnie mieszać z twarogiem i cukrem waniliowym, aż powstanie gładka masa. Masę serową wyłożyc do foremek. 3. Odłożone ciasto podzielić na kawałki i wyłożyć na masę serową. Babeczki piec ok. 25 minut na środkowym poziomie piekarnika, następnie ostudzić na kratce

Motylkowa Kuchnia
Precelki półfrancuskie z masą serową. 163

Składniki : Ciasto : 0,38 l mleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka(...)Skręcamy za pomocą dłoni w kształt koła. Układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je smarówką z jajek, nakładamy na środek każdego ciasta dwie łyżki masy serowej. Możemy to zrobić za pomocą foliowej tubki lub woreczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu dekorujemy białą pomadą z cukru

Przepisy i porady kulinarne
Cappuccino z wiśniami 159

cukier waniliowy 600ml śmietanki kremówki 30-36% 125g kawy czekoladowej cappuccino 3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wrzącej wody Do posypania ciasta kakao lub tarta gorzka czekolada Masa wiśniowa Wykonanie:   Sok wiśniowy zagotować z cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Gotować na małym ogniu ok 10 minut po czym skórkę i cynamon wyjąć z soku(...)naczynia z żelatyną łyżkę sera co zapobiegnie przypadkowemu zważeniu się serka. Do sera dodajemy wcześniej ubitą śmietanę z kawą, szybciutko mieszamy i wykładamy na wystudzoną już masę wiśniową.   Dowolnie dekorujemy wierzch ciasta posypując kakao lub tartą czekoladą

W garach u Gosi
Porzeczkowa pyszotka. 203

Witajcie :) Mało mnie ostatnio na blogu ale po wakacjach postaram się nadrobić zaległości w przepisach:)  Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto z dżemem porzeczkowym i masą z kwaśnej śmietany, powiem Wam że jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:) Składniki: 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/2 szklanki kwaśnej smietany(...)stopni do suchego patyczka. Zimne ciasto przeciąć na pół. Kwaśną śmietanę ubić  z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno. Spodnią część ciast posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć połowę masy śmietanowej,następnie przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować resztą dżemu i śmietany.Na masę śmietanową wyłożyć kakaowe herbatniki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Herbatniki polać

Sama słodycz i szczypta chili
Karpatka II 125

robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe wszystkim znane ciasto. Przepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej z lodówki żeby było w temperaturze pokojowej(...)temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

cucinare
Karpatka II 124

robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe wszystkim znane ciasto. Przepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej z lodówki żeby było w temperaturze pokojowej(...)temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

cucinare