Witajcie, lekkie i puszyste ciasto Ptasie mleczko to deser, który z powodzeniem można przygotować na domowe przyjęcie. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Masa z jogurtu sprawia, że deser jest niskokaloryczny (cała blacha to tylko 1166 kcal) i lekki. Połączenie masy jogurtowej z dodatkiem kakao nadaje ciekawy wygląd i smak. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości(...)wystudzenia. Jogurty przez chwilę miksujemy. Dodajemy nasze słodzidło i ponownie chwilę miksujemy. Do masy dodajemy bardzo powoli przestudzoną żelatynę. Następnie 2/3 masy wylewamy na biszkopt a pozostałą część mieszamy z kakao, którą wykładamy na wierzch. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Wierzch ciasta możemy udekorować startą gorzką czekoladą lub delikatną polewą z gorzkiej czekolady (jeśli
Health-Fit-Lifemasło najlepiej pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski. Ułatwi to wyrabianie ciasta i połączenie się wszystkich składników. Do miski wrzucić pozostałe składniki i szybko zagnieść na gładką masę. Lekko spłaszczyć ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. Wykonanie thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka, jajka, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia Pokoleńpuch z limonką Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% sok z 1 limonki(...)ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy obręcz i boki obsypujemy 2 łyżkami wiórków
Kulinarne przygody Gatityprzeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mannę , jajko i dokładnie wyrabiamy. Rozwijamy ciasto ( ja używam tego z Biedronki) smarujemy jajkiem, aby nadzienie nam ładnie przywarło do opakowania. Rozprowadzamy masę mięsną na cieście zostawiając 2 cm wolnego na jednym z dłuższych brzegów. Rolujemy, nie za ciasno wiadomo ten wypiek potrzebuje miejsc aby się rozwarstwić. Kończymy zwijanie na wolnym od mięsa
Dieta moja pasjaciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc. Wyjac z lodowki na okolo 20 -30 minut przed robieniem rogali. Ponownie wałkowac ciasto na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow. Gdy rogale rosną przygotowac nadzienie(...)znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo. Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines na wszystkich bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo
w mojej kuchniłyżki kakao 1 szklanka wody gazowanej 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu do ciast (waniliowy, cytrynowy, rumowy) Do miski wsypałam cukier, cukier wanilinowy i wbiłam żółtka. Ubiłam na puszystą masę. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia(...)gazowaną. Wymieszałam wszystko na gładką, puszystą masę. W drugiej miseczce ubiłam białka. Dodałam je do masy. Połączyłam składniki. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej miski wsypałam dwie łyżki kakao a do drugiej dwie łyżki mąki. I tak powstały dwa ciasta - ciemne i białe
potrawyregionalnepiec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut - powinno być upieczone bo masa jogurtowa jest rzadka. Ciasto wyjąć a temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 st C Przygotować masę. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, dodać jogurt, mąkę wanilię, dobrze wymieszać
Stare Garyciasto z agrestem. Składniki: Ciasto: 5 żółtek ½ szklanki cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 proszek do pieczenia ( mały ) Owoce: Ok. 800 gram agrestu ( tyle aby przykryć ciasto ) ½ szklanki cukru Masa na owoce: Białko 5 jaj ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wyrabiamy(...)jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne części: mniejszą wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce, większą częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną i posypaną bułka tartą blaszkę ( blaszka typowa prostokątna ). Agrest oczyszczamy z ogonków, kroimy na połowę, posypujemy ½ szklanki cukru, mieszamy. Po upływie ok. 30 minut odsączamy na sicie z nadmiaru soku ( aby agrest nie miał go zbyt wiele
Smaki Ewycukier Przygotowanie: Banana zblendować Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość
greenscarfCroissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu
Słodka StronaCroissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom.Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami
Słodka Stronarozpadnięcia owoców, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać krążki szklanką lub kubkiem (mi wyszło 21 sztuk). Na każdy krążek nałóżyć łyżką masę morelową lub masę wiśniową. Złożyć ciasto na pół i skleić krawędzie, dociskając je widelcem. Ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać na wierzchu cukrem. Ciastka wyłożyć na wyścielaną papierem do pieczenia blachę. Piec około
Fabryka pomysłówzapraszam na kakaową babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra z aksamitnym, delikatnym smakiem masy serowej. To takie typowo niedzielne ciasto, choć i w Święta znajdzie amatorów. Polecam!!! Składniki na babkę kakaową z serem na dużą formę babkową (lub średnią i kilka babeczek ;) 2 szklanki mąki(...)posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować), wykładamy masę serową (ja wyłożyłam najpierw połowę masy serowej, posypałam kakao słodzonym i na nim rozsmarowałam resztę sera), a na wierzch resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło). Zimne już ciasto wyjmujemy
Rozpustne gotowaniedokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę.Mieszamy w misce wszystkie suche składniki na ciasto.Dodajemy miękkie masło, jajka, skórkę z limonki i dokładnie zagniatamy. Dobrze wyrobiona masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny.Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.W dużej misce miksujemy na gładką masę serek i żółtka.Mleko kondensowane mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną(...)sokiem wyciśniętym z jednej limonki.Łączymy dokładnie masę serową z mlekiem skondensowanym. Na koniec możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego.Ciasto wyciągamy z lodówki i nakładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Jeśli jest zbyt klejące można nałożyć na palce odrobinę masła i natłuszczonymi rękami ugniatać ciasto na blaszce. Gotowy spód pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni
Ciastkozercystopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki truskawkowe ok. 500 g truskawek Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy(...)żelatynę. Masę wylewamy na biszkopt i umieszczamy w lodówce do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę w/g instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Na stężałą masę śmietankową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Kolorowa kuchnia Elkiciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec 20 minut (ciasta nie można przesuszyć). Po upieczeniu jednego placka, postępować dokładnie tak samo i upiec drugi placek, z masy oczekującej w lodówce.Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem.Teraz czas na krem. Zimne mleko UHT mieszać z sokiem z brzoskwiń (użycie mleka UHT, jest takie ważne, ponieważ(...)dodać żółtka. Zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na białą, puszystą masę. Do masła dodać po łyżce zimnego budyniu i miksować do chwili utworzenia się gładkiego kremu. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Odsączyć. Dodać do kremu. Wymieszać.Tak uzyskanym kremem, przełożyć pierwsze ciasto (fot.3). Dokładnie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce, by ciasto
Świat Ciastaśmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Masło razem z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Następnie wlewam mleko oraz dodaję mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Na końcu do masy dodaję dżem porzeczkowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam(...)sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Kremem przekładam upieczoną babkę. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladą polewam wierzch babki. Ciasto dekoruję czekoladowymi jajeczkami
Tradycyjna kuchnia Kasibędę mogła mieć jedno ciacho mniej 😜 Składniki: Na tortownicę o śr. 18cm Ciasto makowe: 200g maku 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 30g masła 2 żółtka 4 białka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki kakao garść orzechów włoskich posiekanych opakowanie rodzynek kalifornijskich ok 5ml olejku rumowego Masa serowa: ½ kg sera białego podwójnie zmielonego 80g masła 2 żółtka 1 niepełna szklanka(...)aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego. 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy
Kuchnia w czekoladziepieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki oraz barwnik w żelu. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c.Wystudzone przekroić wzdłuż dwa razy. PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. MASA: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Mleko skondensowane lekko spienić mikserem wlać(...)pudrem odłożyć połowę masy jedną część wymieszać z malinową galaretką a drugą ze śmietan fiks. Część masy z galaretką wylać na drugą cześć blatu biszkoptowego przykryć ciastem i na wierzch wyłożyć masę śmietanową białą. Posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonwodę i posiekane masło. Zagnieśćc gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka, 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 125g(...)gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić
Z miłości do słodkościoraz proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, śmietanę i żółtka, całość wymieszać i zagnieść szybko kruche jednolite ciasto. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrami na puszysto, wlać śmietankę kokosową , dodać proszek budyniowy i miękkie masło i cały czas miksując na wolnych obrotach dodawać(...)dół. Blaszkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem do pieczenia, zetrzeć połowę zmrożonego ciasta na tarce jarzynowej o grubych oczkach, lekko docisnąć dłonią do dna, wylać masę serową i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem oprószyć leciutko pudrem lub posypać wiórkami. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonżeby ciasto nie było za suche) na gładką masę. Herbatniki drobno pokruszyć (najlepiej zawinąć je w wytrzymałą torebkę foliową i przejechać po nich kilka razy wałkiem do ciasta) i dodać je do masy. Po dokładnym wymieszaniu dodać rum i kakao i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Następnie formować małe kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych. (Można również obtaczać w innych składnikach
Smaczne Potrawystarych przepisów inspiracji. Dla tych, którzy się jednak boją polecam wersję z proszkiem do pieczenia. Czym by były jednak „Amoniaczki” bez masy kajmakowej, która nadaje niezwykły smak i charakter tym małym ciasteczkom. Polecam! Składniki:(wersja z amoniakiem) ciasto 250 g mąki pszennej 70 g cukru białego 50 g masła 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 1 jajko zaczyn(...)ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę. Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam. Składniki: (wersja z proszkiem do pieczenia) ciasto 250 g mąki pszennej 70 g cukru białego 50 g masła 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki
Ciasta z tradycjamiolejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, które układamy na wierzchu masy, delikatnie dociskając. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min, aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony(...)śmietana: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i miksujemy aż masa zesztywnieje. Połowę bitej śmietany wykładamy na stężały mus owocowy. Następnie przykrywamy drugą częścią biszkoptu na który wykładamy pozostałą ilość bitej śmietany. Ozdabiamy plasterkami truskawek i posypujemy maczkiem truskawkowym. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto przechowujemy w lodówce. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenycałe jajka oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować aby powstało jednolite ciasto. Dwie blaszki o jednakowych wymiarach ( u mnie 35x25) natłuścić i posypać tartą bułką. Masę podzielić na dwie równe części. Ciasto przełożyć na blaszki i rozprowadzić równomiernie za pomocą zwilżonej łyżki. Następnie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 30-40 minut aż ciasto się(...)cukrami się zagotuje wlać mleko wymieszane z mąkami i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Miksować aż składniki dokładnie się połączą. Na desce ułożyć jeden blat upieczonego ciasta. Na ciasto wyłożyć krem i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotuje