ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:469/3191)

Faworki w stylu włoskim 119

masło najlepiej pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski. Ułatwi to wyrabianie ciasta i połączenie się wszystkich składników. Do miski wrzucić pozostałe składniki i szybko zagnieść na gładką masę. Lekko spłaszczyć ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. Wykonanie thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka, jajka, mąkę, szczyptę soli

Kuchnia Pokoleń
Ciasto śnieżny puch z limonką 128

puch z limonką Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% sok z 1 limonki(...)ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy obręcz i boki obsypujemy 2 łyżkami wiórków

Kulinarne przygody Gatity
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 123

przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mannę , jajko i dokładnie wyrabiamy.  Rozwijamy ciasto ( ja używam tego z Biedronki) smarujemy jajkiem, aby nadzienie nam ładnie przywarło do opakowania. Rozprowadzamy masę mięsną na cieście zostawiając 2  cm wolnego na jednym z dłuższych brzegów. Rolujemy, nie za ciasno wiadomo ten wypiek potrzebuje miejsc aby się rozwarstwić. Kończymy zwijanie na wolnym od mięsa

Dieta moja pasja
rogale marcinskie 98

ciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc. Wyjac z lodowki na okolo 20 -30 minut przed robieniem rogali. Ponownie wałkowac ciasto na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow. Gdy rogale rosną przygotowac nadzienie(...)znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo. Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines na wszystkich bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo

w mojej kuchni
ZEBRA CIASTO 154

łyżki kakao 1 szklanka wody gazowanej 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu do ciast (waniliowy, cytrynowy, rumowy)                 Do miski wsypałam cukier, cukier wanilinowy i wbiłam żółtka.              Ubiłam na puszystą masę. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia(...)gazowaną. Wymieszałam wszystko na gładką, puszystą masę.                    W drugiej miseczce ubiłam białka.     Dodałam je do masy. Połączyłam składniki. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej miski wsypałam dwie łyżki kakao a do drugiej dwie łyżki mąki. I tak powstały dwa ciasta - ciemne  i białe

potrawyregionalne
Tarta jogurtowa na cieście francuskim 122

piec ok 15 - 18 minut.  Jeżeli ciasto  nie podpiekło się wystarczająco,  podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut - powinno być upieczone bo masa jogurtowa jest rzadka. Ciasto wyjąć a temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 st C Przygotować masę. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, dodać jogurt, mąkę wanilię, dobrze wymieszać

Stare Gary
Ciasto z agrestem 174

ciasto z agrestem. Składniki: Ciasto: 5 żółtek ½ szklanki cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 proszek do pieczenia ( mały ) Owoce: Ok. 800 gram agrestu ( tyle aby przykryć ciasto ) ½ szklanki cukru Masa na owoce: Białko 5 jaj ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wyrabiamy(...)jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne części: mniejszą  wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce, większą częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną i posypaną bułka tartą blaszkę ( blaszka typowa prostokątna ). Agrest oczyszczamy z ogonków, kroimy na połowę, posypujemy ½ szklanki cukru, mieszamy. Po upływie ok. 30 minut odsączamy na sicie z nadmiaru soku ( aby agrest nie miał go zbyt wiele

Smaki Ewy
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 133

cukier Przygotowanie: Banana zblendować Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość

greenscarf
Mini Croissants 114

Croissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu

Słodka Strona
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 169

Croissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom.Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami

Słodka Strona
Paszteciki z morelami/wiśniami 102

rozpadnięcia owoców, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać krążki szklanką lub kubkiem (mi wyszło 21 sztuk). Na każdy krążek nałóżyć łyżką masę morelową lub masę wiśniową. Złożyć ciasto na pół i skleić krawędzie, dociskając je widelcem.  Ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać na wierzchu cukrem. Ciastka wyłożyć na wyścielaną papierem do pieczenia blachę. Piec około

Fabryka pomysłów
Babka kakaowa z serem. 165

zapraszam na kakaową babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra z aksamitnym, delikatnym smakiem masy serowej. To takie typowo niedzielne ciasto, choć i w Święta znajdzie amatorów. Polecam!!! Składniki na babkę kakaową z serem  na dużą formę  babkową (lub średnią i kilka babeczek ;) 2 szklanki mąki(...)posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować), wykładamy masę serową (ja wyłożyłam najpierw połowę masy serowej, posypałam kakao słodzonym i na nim rozsmarowałam resztę sera), a na wierzch resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło).      Zimne już ciasto wyjmujemy

Rozpustne gotowanie
Tarta limonkowa 549

dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę.Mieszamy w misce wszystkie suche składniki na ciasto.Dodajemy miękkie masło, jajka, skórkę z limonki i dokładnie zagniatamy. Dobrze wyrobiona masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny.Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.W dużej misce miksujemy na gładką masę serek i żółtka.Mleko kondensowane mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną(...)sokiem wyciśniętym z jednej limonki.Łączymy dokładnie masę serową z mlekiem skondensowanym. Na koniec możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego.Ciasto wyciągamy z lodówki i nakładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Jeśli jest zbyt klejące można nałożyć na palce odrobinę masła i natłuszczonymi rękami ugniatać ciasto na blaszce. Gotowy spód pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni

Ciastkozercy
Kremowa pianka z truskawkami i galaretką 115

stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki.  Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki truskawkowe ok. 500 g truskawek  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy(...)żelatynę. Masę wylewamy na biszkopt i umieszczamy w lodówce do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę w/g instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Na stężałą masę śmietankową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Kolorowa kuchnia Elki
Kora orzechowa 194

ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec 20 minut (ciasta nie można przesuszyć). Po upieczeniu jednego placka, postępować dokładnie tak samo i upiec drugi placek, z masy oczekującej w lodówce.Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem.Teraz czas na krem. Zimne mleko UHT mieszać z sokiem z brzoskwiń (użycie mleka UHT, jest takie ważne, ponieważ(...)dodać żółtka. Zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na białą, puszystą masę. Do masła dodać po łyżce zimnego budyniu i miksować do chwili utworzenia się gładkiego kremu. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Odsączyć. Dodać do kremu. Wymieszać.Tak uzyskanym kremem, przełożyć pierwsze ciasto (fot.3). Dokładnie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce, by ciasto

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania