ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:476/3191)

Toffi z masą kokosową i orzechami 229

Kokos, orzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru(...)Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :) Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Meduza 356

ananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny. wierzch: Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy plastry ananasa oraz żurawinę (opcjonalnie) zalewamy tężejąca galaretką i odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Ciasto truskawkowo śmietankowe 220

Lubicie truskawki tak samo jak ja? To upieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń(...)samym końcu wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować krótko by połączyła się ze śmietaną. Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia.  Warstwy ciasta: biszkopt, tężejąca masa truskawkowa, bita śmietana, tężejąca galaretka

Ala piecze i gotuje
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16627

Sezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,  1/2 łyżki masła,  2 łyżki wody.  Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu

Z miłości do słodkości
Ciasto pomarańczowe 196

trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach 37x25,   piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Masa budyniowa : Do wysokiego naczynia ,  wsypać proszek budyniowy, wlać szklankę soku, dokładnie wymieszać. Pozostały sok przelać do garnka, zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy, wlać na gotujący sok, mieszając doprowadzić(...)zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej. Gorącą masę budyniową wylać na pierwszą połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta. Galaretkę rozpuścić mieszając w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego ale płynnego stężenia. Pianka śmietankowa : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce galaretki, dalej ubijać. Wyłożyć śmietanę na ciasto, obsypać wierzch ciasta wiórkami pomarańczowymi , odstawić do lodówki. (function

Kuchnia Danusi
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 285

łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko.  Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa.  Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę(...)folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor.  Wyjmujemy do  całkowitego  wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej) 2 łyżki wódki 300g świeżych malin Dodatkowo

kuchnia do kwadratu
Brownie z owocami? Czemu nie! 230

przestygnięcia. Następnie czekoladę połącz z jajkami i cukrem. Jeśli zrobisz to, gdy czekolada będzie jeszcze gorąca, jajka zetną się, a zamiast ciasta na brownie, uzyskasz słodką jajecznicę. Następny krok to przesianie mąki i kakao oraz dodanie ich do masy i jej wymieszanie. Na koniec dodaj rozgniecione maliny. Tak przygotowaną masę przelej teraz do blachy wysmarowanej masłem – dzięki niemu brzegi(...)niego śmietanę kremówkę i mieszaj składniki tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Gęstą masę dopraw solą i dodaj do niej orzeszki. Gdy oblepi je słodka masa, wylej polewę na ciasto. Gotowe! Uwielbiasz czekoladę? Polecamy również przepis na pyszne muffinki czekoladowe . Artykuł Brownie z owocami? Czemu nie! pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 217

Lekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki(...)ubijamy kremówkę wraz z łyżką malibu.Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na połówki.Dolny biszkopt smarujemy dżemem. Wykładamy 1/3 masy śmietanowej i układamy truskawki - przykrywamy połową pozostałej masy. Wykładamy górny krążek ciasta i całość smarujemy pozostałą częścią kremu.Wierzch pokrywamy truskawkami.Całość możemy posypać wiórkami z białej czekolady.Moje posty

Słodka Strona
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 311

38x23cm. Masa serowa: 500g białego sera,  2 jajka,  łyżka budyniu waniliowego,  łyżka cukru waniliowego,  5 łyżek cukru pudru.  Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową. Masa porzeczkowa: 2 szklanki czerwonych porzeczek,  1/2 szklanki wody,  3 łyżki cukru,  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody,  jajko.    1/2 szklanki wody(...)cukrem i porzeczkami. W 4 łyżeczkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną dodać do porzeczek. Mieszając, gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić.  Zimną masę podzielić na pół i rozłożyć na obu porcjach ciasta. Po obu stronach naciąć paski o szerokości około 2,5 cm. Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić

Z miłości do słodkości
Kajmakowy sernik. 188

Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę(...)następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i masę krówkową, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Dobrze wystudzony sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać

Izabelawkuchni
Placek królewski 270

pierwszy przypominam przepis w wykonaniu mojej drugiej Mamy, czyli Teściowej. Ciasto pyszne, a z czasem zyskuje na wartości, gdyż jest bardziej wilgotne pod wpływem masy grysikowej. Ja uwielbiam wszelkie ciasta kruche, więc i to było dla mnie "trafionym".  Ponadto receptura ma już dobrych kilkadziesiąt lat, sprawdzona jest przez różne pokolenia i myślę, że śmiało można nazwać ten wypiek klasykiem(...)kaszą manną, cukrem kryształem i waniliowym . Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane wcześniej jajko z dodatkowym żółtkiem. Studzimy. Kostkę masła ucieramy dodając po odrobinie masy grysikowej. Do smaku dodajemy olejek migdałowy. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.  Prawda, że proste? Pamiętajcie, by podzielić się ze mną opinią i zdjęciem, jeśli tylko to ciasto przygotujecie

Kuchnia w czekoladzie
Tort pachnący kawą 352

Biszkopt jasny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną. 3. Masa kawowa : Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną (około 20 minut). Gdy masa będzie gęsta odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram(...)biszkopt ciemny wykładam 1/3 masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego.  5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi.  Do nasączenia biszkoptu oraz przygotowania masy użyłam kawy VESPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam ze sklepu: www.sklep.coffea.pl

Tradycyjna kuchnia Kasi
Trufelki Kawowe I Zakupy W Sklepie Bee.pl 217

samo kakao) 1. Ciasta kroimy lub kruszymy. 2. Mleko zagrzewamy i rozpuszczamy w nim masło razem z kawą rozpuszczalną, kawą inką i ewentualnie miodem. 3. Zalewamy ciasto mlekiem, a następnie dodajemy do masy sproszkowane daktyle i kilka kropel aromatu rumowego. Całość mieszamy i jeśli konsystencja jest za rzadka to dosypujemy kakao lub do kruszamy herbatników lub ciasta jeśli jeszcze

Gotowanie...to proste !
PIZZA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z SALSĄ PAPRYKOWĄ I SERAMI 172

miski wsypać mąkę, drożdże wymieszać.  Następnie dodać olej, cukier, sól i ponownie wymieszać wszystkie składniki. Kolejny etap to powoli dolewać do miski wodę i  wyrabiać ciasto aż powstanie jednolita masa (w razie potrzeby dodać mąkę albo wodę). Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na dowolnej wielkości placek (ewentualnie rozprowadzić palcami

Zrób to smacznie
Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… 154

herbatę. Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut w 180C przez 15minut, następnie zmniejszyć temp. do 150-160C. Po tym czasie na masę kajmakową, która powinna już być

Raj dla Podniebienia