ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:473/3191)

Mini pizza 141

wieków. Jest to jedno z pierwszych ciast drożdżowych jakie robiłam. Ciasto drożdżowe – do miski dodać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, drożdże pokruszyć. Zagnieść ciasto na gładką sprężystą masę. Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Przygotowanie

Kuchnia Pokoleń
Ciasto meduza 257

Lubicie ciasta z orzechami i jabłkami? A jeszcze z ananasem? Ciasto meduza to dla mnie ulepszona wersja popularnego ciasta Wiewiórka, które przełożono masą ananasową, a ananasy zalano galaretką. Pyszne ciasto, idealne na mniejsze i większe okazje. Składniki: Ciasto:  2 szkl. mąki  6 dużych jabłek  4 jajka 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów łyżeczka proszku

Cukiernia Pychotki
CIASTO TROPIKANA 459

słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki cukru,  3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza,  2 łyżki cukru,  1 budyń waniliowy Masa śmietanowo-kokosowa: 250 ml śmietanki(...)wyłożonej pergaminem. Pieczemy 18-20 min. Po wystudzeniu nasączamy sokiem. 2.Masa owocowa: 1 szkl. soku zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z cukrem, dodajemy do gotującego soku. Ciepłą masę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do ostudzenia. 3.W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy żelatynę. Wafelki rozdrabniamy na pył blenderem. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wafelki oraz żelatynę, mieszamy, wykładamy na masę

słodki bratek
Ciasto cappuccino bez pieczenia 4133

przez kilka godzin (najlepiej całą noc, by herbatniki odpowiednio zmiękły). Smacznego!   Polecam również wypróbować inne ciasta bez pieczenia : Kostka królowej bez pieczenia Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem The post Ciasto cappuccino bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bułki z mąki orkiszowej 164

dużej miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko, dodać oliwę i resztę soli. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając je dłońmi, aż powstanie gładka masa. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Ja zostawiłam przez całą noc,ale możecie zostawić ciasto tak długo, aż wyrośnie. Z tej porcji wychodzi około 8 podłużnych bułek. Jak już

Kuchnia Pokoleń
Truskawkowy pleśniak 144

pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Ugniatamy tak, by wszędzie wyrównać. Truskawki płuczemy , obieramy z szypułek. Osuszone wykładamy na ciasto. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wylewamy na truskawki. Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch bezy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczmy w 180 stopniach ok 60 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Faworki, chrust karnawałowy-chiacchiere di carnevale 155

smażenia ( polecam arachidowy ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia następnie szczyptę soli, rozmącone jajka, łyżkę wódki, cukier, miękie masło aromat waniliowy i wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę.  Uformować kulę, owinąć folią spożwczą. Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na pół godziny. Rozwałkować cienko na stolnicy ( około 2-3 mm i wycinać paski o długości

zielonacukinka
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 234

Jeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne!   Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia) Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 125g(...)sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. W czasie

Kolizje Smaków
Pyszna szarlotka klasyczna 234

ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie. Szarlotka z tego przepisu, to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić(...)blaty. Przepis na największą blachę 34 x 23 cm. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale doskonała jest również bez niego. Drukuj Szarlotka domowa na kruchym cieście window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa jabłkowa 1,5 kg kwaskowych jabłek 1 kisiel cytrynowy 6 łyżek cukru 1 łyżka bułki tartej 1/3 + 1/3 szkl wody łyżeczka cynamonu Ciasto 3,5 szkl. mąki

Mieszam w Garnku
Seromakowiec wg s. Anastazji 246

resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój. Składniki na kruche ciasto: 300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 3-4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-makowa: 1 1/4 kg twarogu 200 g masła 8 jajek 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g maku(...)oczkach.  Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.  Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,  na wierzch wykładam większa część masy serowej  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min,  następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś

Ciasteczkowy Potwór
Rurki z kremem z białek 159

łyżek gęstej śmietany do ciastasólPrzygotowanie:1. Na stolnicę wysypać mąkę, posolić2. Dołożyć twardą masło i szybko posiekać nożem 3. W trakcie dodawać po jednym żółtku i ciągle siekać masę nożem4. Ciasto jest niezbyt elastyczne, dołożyć zatem zimną śmietanę, wyrobić całość szybko mokrymi rękami5. Ugniatamy ciasto w kulę i można odłożyć na 1 - 2 godz. do lodówki6. Po tym czasie wałkujemy(...)posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć )8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika)9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek.Masa z białek  do rurek3 białka

Proste Potrawy
Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki) 178

nuty oraz chrupiące beziki w kremie - sprawiły, że zniknął w oka mgnieniu. Pyyyycha! Po mimo niewielkich wymiarów biszkoptu wyszło mi pokaźne ciacho - a to za sprawą dużej ilość masy i obłożenia ciasta biszkopcikami. Wykonanie całości zajęło mniej niż 1,5 godziny. Teraz mój tort dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym gospodarzom, czyli dla Marco Ghia i Emiliano Castagna(...)stopni. (Cukier powinien się rozpuścić.) Po tym czasie miskę zdjąć z pary, a masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość. (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)  Dodać przesianą mąkę połączoną z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
SERNIKOBROWNIE Z JEŻYNAMI 114

znów królowa serników wkracza do akcji! Co tym razem dla Was przygotowała?! Sernikobrownie z jeżynami! Połączenie czekoladowego ciasta ze słodką masą serową i kwaśnymi jeżynami idealnie się komponuje i tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością podbije serca wszystkich łasuchów! Ciasto smakuje fenomenalnie! Jeżyny śmiało możemy zastąpić np. mrożonymi borówkami albo malinami – będzie równie pysznie! Polecam! SKŁADNIKI: ( forma ok.22(...)Wszystkie składniki miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 3 minuty – powinny być w temperaturze pokojowej . WARSTWA CZEKOLADOWA: W kąpieli wodnej roztapiamy masło z czekoladą i cukrem, lekko studzimy. Do masy dodajemy jajko, mąkę i kakao – dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na dno foremki wyłożone papierem do pieczenia wylewamy 3/4 masy czekoladowej, przykrywamy ( nierówno ) masą serową i ponownie wylewamy masę czekoladową ( również nierówno

Ostra na Słodko
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 176

może inicjować kolejne etapy Twojego życia integrując otaczających Cię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki:   Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (ewent. cukru z prawdziwą wanilią(...)ognia i polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym (lub innym) i posypujemy zmielonymi orzechami. Nakładamy masę makową następnie serową. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Szarlotka z lukrem na kruchym cieście 158

drugim blatem wyciągniętym z lodówki, delikatnie dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, gęstą masę rozprowadzamy na letnim cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, by masa jabłkowa stężała

Gotowanie i blogowanie
Tort czekoladowo-śliwkowy 174

gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć pół filiżanki kawy(...)wlać wódkę i kawę, wymieszać. Nasączyć oblaty. Następnie posmarować je bardzo cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można je wymieszać w miseczce, z czego powstanie śliwkowa masa). Masę śliwkową posmarować gotowym kremem i nałożyć górny oblat. Cały tort posmarować również kremem, a na koniec obsypać czekoladą startą na tarce. Żeby tort nabrał nieco koloru można położyć

Passions hobbies life
Chlebek indyjski smażony w głębokim tłuszczu 187

Idealny do indyjskich dań oraz zup. Z tej porcji wychodzi 12 małych chlebków indyjskich. Mąkę pszenną i razową wymieszać razem. dodać olej, sól i letnią wodę. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na 30 minut. Następnie ponownie zagnieść i odstawić na 10 minut. Ciasto podzielić na pół, jedno przykryć wilgotną szmatką. Z ciasta uformować rulon

Kuchnia Pokoleń
Domowy makaron 225

żółtka, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć twarde. Ciasto formujemy w kulę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ją i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kule. Każdy kawałek ciasta rozplaszczamy najpierw w dłoniach. Następnie rozwałkowujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Karnawałowe gniazdka 146

wrzeć wsypujemy mąkę i mieszamy( sparz nam się bardzo lekko). Sparzone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, kiedy jest już chłodne wbijamy jaja temp pokojowa i miksujemy na gładka jedwabista masę. Przekładamy nasze ciasto parzone do rękawa cukierniczego( końcówka z rowkami) i wyciskamy kola na przygotowany papier,pocięty w kwadraty.Olej rozgrzewamy i kładziemy nasze gniazdka z papierem.Kiedy papier odchodzi znaczy , że się

Różowa kuchnia
Domowa masa makowa (z miodem) 144

pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około 0,9 kg gotowej masy makowej: 250 g suchego maku 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki

Ugotować
Cytrynowiec wg Siostry Anastazji 210

Masę wyłożyć na biszkopt układając na niej ananasy. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno na końcu dodając zimną żelatynę. Tak przygotowaną masą przykryć ananasy na górze ułożyć warstwę herbatników. Przepis pochodzi z książki przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast

Pychotkaaa
Mazurek z musem pomarańczowym i kremem limonkowym 170

starta skórka z limonki garstka posiekanych pistacji opcjonalnie: pokruszone bezy Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać sól, 50 g cukru, cukier waniliowy, margarynę, żółtko i zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min. 3. Po tym czasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem

KreatywnePiny
Drożdżówki z serem 185

jajkiem.Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól.Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto.Przykrywamy  i zostawiamy z ciepłym miejscu do wyrośnięcia.NADZIENIE:Ucieramy ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.CAŁOŚĆ:Z ciasta formujemy bułeczki.Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 215 minut.Używając literatki lub pięści w każdej bułeczce robimy wgłębienie.Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym

Ostra na Słodko