zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione (ostudzone) masło, cukier puder, żółtka i mleko z drożdżami. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na blat i wyrobić na gładką, elastyczną masę. Jeżeli masa jest zbyt twarda dodać więcej mleka i ponownie zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i poczekać, aż podwoi objętość(...)pustą butelkę, np. po winie) owinąć folią aluminiową. Następnie nawinąć na nim ciasto drożdżowe zachowując odstępy. Należy pamiętać, aby boki ciasta przełożyć do środka (pomiędzy paski ciasta), dzięki temu podczas wałkowania powstanie zwarta masa. Sprawnym ruchem całość rozwałkować. Przygotowaną masę zsunąć z wałka (razem z folią). Za pomocą dłoni lekko rozszerzyć w środku. Każdy trdelnik posmarować rozkłóconym jajkiem, a następnie
Ugotowaćmargarynę i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy najlepiej kulą.Ciasto ściągamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Zimne ciasto przekładamy do misy miksera ciągle mieszając dodajemy po jednym jajku, masę ucieramy co najmniej 5 minut, ma być gładka.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na pół i każdą porcję rozprowadzamy równomiernie na blaszce(...)mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego mleka, gotujemy tak długo aż zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia. Zimny budyń ucieramy z margaryną i masą tiramisu.Gotowy krem wykładamy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Życzę udanych wypieków i smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chilinakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Jajka z żółtkiem roztrzepać, wlać kremówkę, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem.Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać masą jajeczną. Na wierzchu poukładać połówki brukselek.Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, aż masa się zetnie.Podawać na ciepło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik polany cytrynowym kremem to ciasto idealne. Słodki, ciasteczkowy spód, lekko kwaśny środek ciasta i aksamitny, cytrynowy wierzch. Poniższy sernik jest dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 3 duże jajka 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny + skórka otarta(...)sobą połączyć (nie miksować zbyt długo, bo sernik może opaść!). Pod sam koniec miksowania dodać sok z cytryny i startą skórkę. Ponownie zmiksować. Na spód ciasteczkowy wylać masę sernikową. Przygotowane ciasto piec w 150 ºC przez około 60 minut (najlepiej piec go w kąpieli wodnej, tzn. obok formy z ciastem położyć naczynie z wodą). Sernika nie wyjmować z gorącego
UgotowaćCiasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy(...)następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. 3. Do pieczenia i pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin
Izabelawkuchni/2016/06/kremowka-kardynalska.html 3.Ciasto z jabłkami i masą truskawkową http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/03/ciasto-z-jabkami-i-masa-truskawkowa.html 4.Ciasto kruche z truskawkami i delikatną pianką http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-kruche-z-truskawkami-i-delikatna.html 5. Cuszima s.Anastazji http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/06/cuszima.html 6. Ciasto z truskawkami i masą budyniową http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-truskawkami-i-masa-budyniowa.html 7. Truskawkowy torcik z delikatnym kremem http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/torcik-truskawkowy-z-delikatnym-kremem.html 8. Ciasto kruche z owocami i budyniem http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/03/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-budyniem.html 9. Placuszki serowe z sosem
Niespełnione zdolności kulinarnejajka - 2-3 łyżki śmietany 18% * masa chałwowa: - 300 g chałwy sezamowej - 5 łyżek śmietany 30% *na wierzch: - 2 puszki masy kajmakowej - szczypta soli - kandyzowane cytrusy i płatki migdałów do ozdoby - pisaki lukrowe Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie posiekać za pomocą noża lub w malakserze. Szybko wyrobić w rękach, po czym podzielić na dwie części, zawinąć je folią spożywczą(...)drugim blatem. Chałwę pokruszyć i wrzucić do rondelka. Dodać śmietanę i postawić na średnim ogniu. Mieszać aż chałwa się rozpuści i stworzy ze śmietaną jednolitą masę. Gotową wylać na blat ciasta i rozprowadzić po nim równomiernie. Przykryć drugim blatem. Kajmak przełożyć do rondelka, posolić i podgrzać, mieszając. Ciepły wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Udekorować kandyzowanymi owocami
W poszukiwaniu inspiracjifirmy Katy dostępna w kauflandzie, możemy również zastąpić ją płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10 minut(...)polewę. Kajmak i mleko podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając, aż masa stanie się rzadsza. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy wszystko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę karmelową. Przykrywamy odłożonym blatem i polewamy polewą karmelową. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami
Mania GotowaniaSeromak Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! Składniki: Masa serowa 1,20kg sera twarogowego 1 budyń śmietankowy 200g masła (lub margaryny) 5 jajek 3/4 szklanki cukru Masa makowa: 900g masy makowej (użyłam(...)odwrotnie – na masę serową układamy delikatnie masę makową, a na masę makową – masę serową (nie musi być to wykonane równo, gdyż podczas pieczenia i tak masy się porozsuwają) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 70 minut *** *** Po upieczeniu ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą ( u mnie lukier i gorzka czekolada – rozmazane
Blog z Apetytemsmaków owoców, które towarzyszą nam podczas upalnych dni. Poranki bywają ciężkie ale dobra kawa z kawałkiem domowego ciasto z dużą ilością czarnych porzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień. Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 6 łyżek cukru pudru(...)spód z ciemnych herbatników. 5. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, gdy nieco przestygną dodajemy zamrożone porzeczki co spowoduje, że galaretka zacznie bardzo szybko tężeć i należy ją przełożyć na masę śmietankową. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest kwaskowate i mocno owocowe
Apetyczna babeczkahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 100g masy kajmakowej ( puszki) 50g migdałów (słupki lub płatki) 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mleka Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty
Kuchnia w czekoladziewzdraga nawet kucharzy o długim stażu - mózg. Przyznam szczerze, że i ja pochodziłam do tego składnika jak do jeża - charakterystyczna konsystencja, charakterystyczny zapach. W połączeniu z kruchym ciastem, serem i masą śmietanowo-jajeczna jest to jednak danie, którego warto spróbować. Wielu z pewnością smakować będzie niezmiernie. TARTA Z MÓZGIEM WIEPRZOWYM Składniki na ciasto: - 300 gram mąki - 200 gram masła
Życie zamknięte w smakucieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli
Kulinarny karnet ChristopheraUczciwie przyznam, że nie przepadam za ciastami z dużą ilością maślanych mas, a w moim domu największą popularnością cieszą się ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno(...)podania Przygotowanie: W misce miksera umieść 2 żółtka, masło i 1/2 szklanki cukru i ubijaj aż powstanie w miarę jednolita masa. Następnie dodaj cukier waniliowy, przesianą mąkę, i śmietanę i mieszaj końcówką typu hak, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i podziel na 3 równe części. Włóż jedną ponownie do miski miksera, wsyp kakao i wymieszaj
karmelowy