ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:483/3191)

ciasto kukułka 226

połączenia. W osobnym naczyniu ubijamy pozostałą kremówkę. Ubitą dodajemy do masy i miksujemy tylko do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach gorącej wody, przestudzoną dodajemy do masy i mieszamy. złożenia ciasta: Wystudzony blat ciasta umieszczamy w foremce, nasączamy go paroma łyżkami naparu. Wykładamy masę czekoladowo kawową. Na masie układamy biszkopty maczane w naparze. Na biszkopty wykładamy masę śmietano kukułkową

Domowy Smak Jedzenia
Napoleonka vel Kremówka 167

nazwa na to ciasto jest właściwa tego nie wiem i nigdzie jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałam Co region to nazwa inna, ale czy nazwa jest aż tak istotna? Pyszne ciasto francuskie przełożone masą z bitej śmietany i oprószone cukrem pudrem. Dla mnie to klasyka - szybka i łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo bajecznie smaczna Zachęcam do przygotowania   Przepis na 8 kawałków

WSZYSTKO SMACZNE
Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy 164

prostokąt grubości około 0,5cm.   Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem, dodajemy biało, migdały, cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy cynamon i rum. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy.   Masą smarujemy rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, roladę spłaszczamy lekko rękami. Ciasto kroimy na 3 paski wzdłuż. Paski zaplatamy w warkocz. Końce sklejamy palcami. Warkocz układamy na blaszce

Smak mojej kuchni
Wilgotny piernik ekspresowy 177

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować. W drugim naczyniu utrzeć  jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach. Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach

Smaki Natalii
Mleczny sernik 256

wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną(...)pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego

Salonik smaków
Bliny drożdżowe po Wileńsku 209

rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto

Gosia gotuje
Mazurek bakaliowy 305

placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Bliny drożdżowe po Wileńsku 183

rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto

Gosia gotuje
Brazylijskie ciasto bananowe 317

Przygotowanie:  Do dużej miski wrzucić: jajka, mąkę, cukier, mleko, olej oraz pokrojone cieniutkie plasterki 3 banany. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać proszek do pieczenia.  Przelać masę do tortownicy lub formy na ciasto (wcześniej wysmarowanej masłem). Na surową masę do dekoracji położyć cienkie plasterki 3 bananów (np, tak jak na zdjęciu). Posypać cynamonem i cukrem lub cukrem cynamonowym.  Wstawić

Smaki Brazylii
Makowiec na kruchym cieście 475

proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.  Masa makowa:  puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki(...)łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu pokruszyć drugą, mniejszą część ciasta.Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować

Z miłości do słodkości
Babeczki ze śmietaną i kwiatkami 171

CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem

Kuchnia Danusi
Straccatiella na maślance 292

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier, a następnie schłodzoną żelatynę. Gęstniejącą masę wylać na ciasto. Posypać okruchami i powciskać wiśnie. Schłodzić

Praktyczna pl
Sernik z rabarbarem 161

grzech nie skorzystać !Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć spód blaszki.  Składniki na masę serową: 80 dag sera białego  5 jaj  3 białka 1 szklanka cukru kryształu  skórka otarta z całej cytryny  1 budyń waniliowy(...)budyń, roztopioną margarynę, skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać masę serową z pozostałymi składnikami, aby była gładka. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać je w ser. Gotową masę serową wylać na przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik

Apetyczna babeczka
makowiec pod orzechową pierzynką 188

Makowiec na biszkopcie przykryty bitą śmietaną i orzechową masą jest bardzo wykwintnym ciastem, idealnym na rodzinne spotkania, a już na pewno na świąteczny stół. Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania.  *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka(...)wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem i zagotować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać żółtka, orzechy i spirytus. Masę orzechową delikatnie rozsmarować na bitej śmietanie i na wierzchu rozłożyć herbatniki. Polać polewą i posypać kokosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym 491

rozpuszczenia się, ostudzić- jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową- gdy mieszanka ostygnie, jajka ubić z cukrem tak, aby zwiększyły objętość- do masy jajecznej wlać mieszankę karmelową, zmiksować krótko- do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach- gotową masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy- piec w 170-180 stopniach przez(...)drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita, gęsta masa- do masy wlać powoli śmietankę, wymieszać- sos karmelowy postawić ponownie na ogniu i krótko podgrzać, mieszając (zwłaszcza, jeśli masa nie jest jednolita)- sos przelać do słoiczka, ostudzićPRZYGOTOWANIE CIASTA- ciasto karmelowe ułożyć na talerzu lub paterze- na cieście rozsmarować równą warstwę kremu fistaszkowego- na wierzchu porobić esy floresy z sosu karmelowego (jeśli sos karmelowy

Smakołyki Bereniki