ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:483/3191)

Ciasto z bezą i kremem cytrynowym 177

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki do połowy wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Jeśli macie „obciążniki” do kruchego ciasta w postaci suchej fasoli – można użyć- ciasto wtedy nie będzie bardzo rosło.  Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: 2 jaja 1 duża cytryna lub 2 małe 130g cukru 60g masła Cytryny sparzamy, ocieramy(...)lodówki do schłodzenia. Składniki na bezę: 3 białka 150 g cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą na „półsztywno”,  następnie stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie sztywna i gładka. WYKONANIE ciasto kruche   krem cytrynowy   z masy bezowej szprycą wyciskamy beziki   pieczemy ok . 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.  Wkładamy do lodówki

Domowe ciasta
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 150

tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Kruche ciasto z brzoskwinią: Jedną część ciasta wyjąć

Różne smaki w kuchni
,,Spacer po lesie’’ -ciasto szpinakowe z jeżynami 480

wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 45 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. MASA JEŻYNOWA: Owoce miksujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Ubijamy śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubitą(...)kremówkę jeżynową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na masę dodatkowo możemy poukładać całe owoce. MASA ŚMIETANOWA: Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy wycięte okruszki i wykładamy jeżyny. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego! Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego

Podróż w kulinaria
Tort latte-macchiato z jogurtem 252

tartą. Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku. Następnie przesiewamy do masy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, delikatnie równamy i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów. Biały(...)gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. 2/3 kremu wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pozostały krem odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Ciemny krem: Jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy

In my kitchen
Świąteczne ciasto marchewkowe 132

pomocą blendera. Jajka zmiksowałam z cukrem trzcinowym na puszystą masę, dodałam powoli olej i ciągle miksując dodałam przesiane mąki. Do powstałej masy dodałam przyprawę piernikową, gałkę, sodę, proszek do pieczenia oraz rozdrobione bakalie, zmiksowałam do połączenia składników. Do ciasta dodałam startą marchewkę i wymieszałam całość za pomocą łopatki. Ciasto przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsadziłam do nagrzanego(...)wchłonęło jak najwięcej płynu. Ciasto wstawiłam na 8 godzin do lodówki.  Mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem. Ciasto przekroiłam na pół, przełożyłam je 1/3 kremu. Resztą masy posmarowałam wierzch i boki ciasta, udekorowałam

Gotowanie i blogowanie
Orzechowiec II 209

powstał ten oto orzechowiec. Ciasto o wyrazistym i ciężkim smaku. Z pysznymi, karmelowymi orzechami. Składniki: Ciasto: 600 g mąki 200 g cukru 125 g masła 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) 2 łyżki płynnego miodu 100 g cukru(...)blaszkę i wylać na wierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta. Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek

My simple kitchen
Czekoladowo-orkiszowa tarta z figami 184

Kruche na orkiszowej mące ciasto...mega czekoladowa masa z kremowym serkiem, smaku dopełniają figi i winogrona, hawajska sól zielona to kropka nad 'i " w tym deserze.  Słodkość która zachwyci każdego łasucha! Może i dla  niektórych wyda się  prosta, ale o to chodzi, czasem te proste bywają......najlepsze. Warto spróbować. Składniki: Ciasto na formę(...)posypania Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec spód na złocisto. Masa: Śmietankę wlewamy do rondla, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy

Wanilia i Kardamon
Tarta z rabarbarem 121

Sezon na rabarbar rozpoczął się już jakiś czas temu. Dlatego postanowiłam zrobić tartę z rabarbarem na kruchym cieście z migdałową masą. Dla miłośników rabarbaru i kwaśnych smaków ten deser będzie bardzo smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z rabarbarem składniki: 8 - 10 gałązek rabarbaru Spód: 125 g masła 80 g cukru  1 łyżka śmietany 36% szczypta soli 235 g mąki(...)centymetrowe  cząstki pod kątem. Myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Ucieramy cukier z masłem na kremową masę. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i ubijamy przez około minutę. Dodajemy mąkę i sól i mieszamy do połączenia się składników, zagniatamy ciasto.  Blaszkę na tartę wysmarowujemy masłem, wykładamy ciastem, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie, nakładamy na to pergamin, wysypujemy suchy

Delusional Trine
Ciasto z jabłkami 147

posypania ciasta cynamon do posypania ciasta Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dajemy do jednej miski, mieszamy, wkrawamy masło i wbijamy całe jajka. Ucieramy mikserem na jednolitą masę. Jak by ciasto było za twarde, możemy dodać 2-3 łyżki mleka (mnie wyszło oki ) Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej olejem. Ja ciasto podzieliłam na 2 części, najpierw wyłożyłam połowę, powrzucałam część

kruche babeczki
Babka z bitą śmietaną 143

części. Do pierwszej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej łyżkę mąki ziemniaczanej i odrobinę barwnika i każdą część mieszamy. Do miski z białym ciastem dolewamy kolorowe masy, ale nie mieszamy. Przygotowujemy masę makową. Ubijamy 2 białka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, aromat migdałowy, miksujemy, dodajemy zmielony mak, mieszamy i wlewamy do miski z kolorowym ciastem. Nie mieszamy. Całość

Maminek kulinarny
RAFAELLO 163

RAFAELLO PYSZNE CIASTO Z KOKOSOWĄ MASĄ,POSMAKUJE KAŻDEMU SKŁADNIKI: 2X BISZKOPT: 5 JAJ0, 5 SZKL.CUKRU 0,5 SZKL.MĄKI PSZENNEJ 0,5 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA: 0,5L MLEKA 2 ŻÓŁTKA 2 PŁASKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 KOPIASTE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 SZKL. CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 KOSTKA MARGARYNY 20 DKG.WIÓREK KOKOSOWYCH PRZYGOTOWANIE(...)WYSTUDZONY BUDYŃ NA KONIEC DODAĆ WIÓRKI I WYMIESZAĆ MASĘ. PRZEŁOŻYĆ DWA PLACKI MASĄ,ZOSTAWIĆ TROCHĘ NA WIERZCH,POSMAROWAĆ MASĄ ,MOŻNA RÓWNIEŻ POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ LUB TYLKO POSYPAĆ WIÓRKAMI NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK POSTOI KILKA GODZIN I ZMIĘKNIE PROSTE I NAPRAWDĘ DOBRE CIASTO

Swojskie jedzonko
Ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru 194

górkę, tak aby miało równą powierzchnie. Ciasto wkładamy do foremki lub najlepiej nakładamy regulowaną obręcz. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku i dodajemy do frużeliny, dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na ciasto drożdżowe i pozostawiamy do stężenia

Jadło i czytadło
Czekoladowe muffinki z serem i sosem wiśniowyn 121

Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Nadzienie serowe:  Twaróg przełożyć do miski, dodać wanilię, ksylitol oraz jajko, a następnie zmiksować na gładką i kremową masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Ciasto:  Jajka roztrzepać w misce, dodać olej kokosowy, mleko, roztopioną i przestudzoną czekoladę i ksylitol. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. W osobnej misce wymieszać mąkę(...)noża lub łyżeczki rozsmarować masę na boki, tworząc wgłębienie (koszyczek). Na to nakładać po kopiatej łyżce sera, a następnie po łyżeczce sosu wiśniowego. Do reszty ciasta czekoladowego dolać mleka (około 1/2 szklanki - tak by masa była bardziej płynna). Polać po wierzchu, dokładnie przykrywając nadzienie. Piec w 180ºC p rzez 20-25 minut. "Kandydatka na Miss Babeczki 2016/17

Healthy food explorer
Sernik na zimno 203

dodać cukier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do sera, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Masę serową wylać do blachy, odstawić do lodówki. WIERCH CIASTA Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Odłożoną masę serową pokroić na kawałki. Na masę serową wylać połową galaretki, zastudzić

Kuchnia Danusi
Ciasto z jabłkami i masą budyniową 112

obrodziły, więc mogę działać z ich przerabianiem :)Chciało mi się jakiegoś szybkiego ciasta a wyszedł ala torcik z jabłkami :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa - 1 i 1/2 kg jabłek - 4 łyżki cukru waniliowego - 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa budyniowa - 8 łyżek cukru - 2 budynie(...)ugotowany odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając budyń. Gdy ciasto wystygnie kroimy go na pół. Na jedną połowę przekładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową i na wierzch, drugą połowę ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni