szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie jedną polówkę ciasta wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Również masło na masę serowa należy roztopić(...)ostudzić. Rodzynki sparzyć.Wymieszać z wszystkimi składnikami, sprawdzić czy jest wystarczająco na wasz gust słodko (my nie lubimy takich "słodkich"), jeśli tak wylać na przygotowany spód. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch masy serowej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez półtora godziny a może nawet chwile dłużej. Jak widać urosło :D A zapach.. niesamowity
MarciochaKucharzypianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe cukier puder do smaku(...)Dodatkowo wiórki kokosowe 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub inny 1 galaretka truskawkowa Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody i poczekać aż lekko stężeje. Składanie ciasta Blat biszkoptowy dżem Masa budyniowa (odłożyć 3 łyżki masy) blat biszkoptowy z wykrojonymi otworkami masa budyniowa wiórki kokosowe galaretkę powlewać do wyciętych kółek w biszkopcie ciasto biedronka
O kuchni z uczuciemkażda zapracowana osoba. Najlepiej użyć do tarty słonawych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive. Połączenie ich ze słodkim kajmakiem, puszystą bitą śmietaną, gorzkim kakao i bananowym smakiem to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest kaloryczne, ale warto od czasu do czasu skusić się na jeden kawałek. Kajmak można ugotować samemu (gotując przez około dwie godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego) – jednak przyznam się(...)lekko przestudzone masło. Okruchami wylepiamy dno i boki formy na tartę o średnicy 23-24 cm. Wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie dno ciasta smarujemy kajmakiem (masą krówkową). Ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru (można pominąć). Wykładamy bitą śmietanę na warstwę kajmaku. Banany kroimy w ukośne 1-2 cm plastry. Skrapiamy sokiem
Poezja smakucałość rozcieramy palcami.Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy – tylko do połączenia wszystkich składników.Ciasto formujemy w kulę. Blat roboczy delikatnie posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm.Składamy na trzy części i ponownie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm. Ponownie składamy na trzy.Owijamy(...)wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem.Do gotowej śmietany ciągle miksując dolewac pomału rozpuszczona żelatyne .odstawić do lodówki do stężenia. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć zimną masę budyniową, a na wierzch ubitą śmietankę. Całość przykryć drugim blatem. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. gli ingredienti
w mojej kuchniWpis pochodzi z mgotuje.pl Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z delikatną masą z jogurtu greckiego i śmietany oraz galaretką z owocami. Idealny deser na lato. Ciasto możemy wykonać z różnymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami czy wiśniami. Ciasto jogurtowe(...)sztywno śmietanę. --> Masę odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. --> Wykonanie: --> Na wystudzony biszkopt wylewamy masę jogurtową, odstawiamy do całkowitego stężenia masy jogurtowej. --> Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku, gdy galaretka zacznie tężeć, ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu układamy owoce, a całość zalewamy tężejącą galaretką. --> Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. --> Smacznego Notatki *Blaszka o wymiarach
Marta Gotujesoczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką.Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce. Ciasto z cukiniiSkładniki:225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców2 jajka120g cukru1/4 szklanki oleju250g obranej cukinii bez pestek 150g jabłek (1 średnie)150g śliwek1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta- owoce wrzucić do masy, wymieszać- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy wyłożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 minut w 175 stopniach
Smakołyki Berenikidzieła. Tym razem zaplanowałam marynowane kulki dyniowe, ale chodził za mną od dawna amerykański Pumpkin pie czyli tradycyjne ciasto dyniowe . Buszowałam więc po amerykańskich blogach kulinarnych, aby znaleźć jakiś fajny przepis na masę dyniową. W końcu wymyśliłam sobie swoją wersję pumpkin pie na bazie rewelacyjnego kruchego ciasta. Przepis na to ciasto już(...)łączę kawałki ze sobą. • Pozostawić część ciasta kruchego, z którego wyciąć ozdobne ciasteczka listki do dekoracji pumpkin pie. • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. Masa dyniowa • Mascarpone wymieszać mikserem z cukrem. • Dodać puree z dyni, żółtka, jajko, przyprawy i zmiksować wszystko razem. • Masę wylać
To co kochamBabeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak... Babeczki z Masą Budyniową(...)ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Spody Babeczek:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem
Słodka Stronakoniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany dodawać stopniowo żółtka oraz wodę, cały czas miksując - mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką - masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym mąką lub bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)łyżką do połączenia się składników - jedną część biszkoptu ułożyć na spodzie formy (ważne, żeby była to forma dość wysoka, okalająca biszkopt ciasno z każdej strony), wyłożyć masę, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć - ciasto schłodzić w lodówce, już po 1-1,5 godz. masa tężeje i nadaje się do krojenia - kroić ostrym nożem, by uniknąć kruszenia się biszkoptu - ciasto należy przechowywać
Smakołyki BerenikiSkładniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 jajek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Polewa do ciasta 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody zagotować 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki do polewy przekładamy do rondla, mieszamy zagotowujemy następnie studzimy Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy wylewamy polewę ostudzoną(...)śmietany miksujemy Schłodzoną śmietanę oraz fixy ubijamy na sztywno. Ponadto: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki 1 czekolada mleczna Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta smarujemy jednym słoiczkiem dżemu, przykrywamy masą serową. Następnie przykładamy drugą połówką ciasta, smarujemy dżem, na który wykładamy bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy tarta czekolada. Smacznego
kgwjanczewominut. Po tym czasie formę (ok. 25x30cm) smarujemy margaryną ( zarówno boki, jak i spód ), dno wyścielamy papierem do pieczenia . Przygotowanym ciastem wykładamy brytfankę. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i przestudzamy . Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz(...)stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Mleko oraz olej mieszamy ze sobą, dodajemy do reszty masy i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto (będzie ono bardzo rzadkie - takie ma być) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1 75 -180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut do zrumienienia. Gdy zbliża się koniec pieczenia
Słodka Stronamąki kokosowej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g jogurtu greckiego mleko do rozrzedzenia ciasta duże jajko łyżka bio syropu z kwiatu kokosa łyżeczka oleju kokosowego bio łyżka bio wiórek kokosowych 3 łyżki masy makowej Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać jajko, sól, jogurt, syrop i olej kokosowy. Połączyć zawartości(...)mlekiem (u mnie było to konieczne). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do ciasta wmieszać wiórki kokosa, a następnie część przełożyć do silikonowej formy na muffinę. Włożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach (u mnie tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie ostudzić, wyjąć i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Poranek na słodkołyżki cukru szczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko. Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę(...)delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka mascarpone 200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty) pudełko borówek, malin, lub innych
kuchnia do kwadratudodatkiem wiórków kokosowych i kruchego ciasta :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (Inspiracja: " Smaczny kąsek ") Kruche ciasto: 450 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek 250 g zimnego masła Masa śmietanowa: 5 białek szczypta soli 1200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru(...)zmiksować. Na koniec dodać całą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę. Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połową kruchego ciasta (można rozwałkować lub wylepić rękoma), na nie wylać całą masę śmietanową, a na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę kruchego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 55-60 minut. Po upieczeniu dobrze
Simply Foodblisko siebie i posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć kawałkami ciasta, które mają tworzyć zgrubienie księgi. Posmarować je dżemem i resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami ciasta. Schłodzić. Krem maślany: 200g masła, 80g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook), czubata szklanka cukru, 3 szklanki mleka. 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem(...)całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą posmarować dokładnie wierzch i boki ciasta. Całość udekorować podwójną porcją masy plastycznej (przepis tutaj ) i zrobionymi z niej ozdobami
Z miłości do słodkości