ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:486/3191)

Marcepanowe szachownice 183

Składniki na około 20 szt.:200 g mąki75 g cukru pudru1 jajko1 łyżka rumu100 g margaryny1 łyżka kakaoDodatkowo:1 białko do łączenia ciasta100 g masy marcepanowej75 g konfitury z borówek100 g polewy czekoladowejOstatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru(...)deseczką owinąć folią i wstawić do lodówki ponownie na minimum godzinę.Po tym czasie ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce.Z masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach

Świat Ciasta
Ciasto Kawowa Delicja 182

Dawno nie było ciacha z galaretkowym wykończeniem, więc: voila! Mój najnowszy wypiek „Delicja Kawowa”. Miękki i puchaty dwukolorowy biszkopt z wyczuwalnym akcentem kawy… I to skryła

Domowe ciasta
jogurtowiec malinowy - lekkie ciasto bez pieczenia 203

lato to czas owoców sezonowych!!! Dlatego kilka lat temu zrobiłam z truskawek lekkie, jogurtowe i szybkie ciasto, taki eksperyment, bo na sernik na zimno nie miałam ochoty, na ciasto z ciężką masą, ani nawet z ubitą śmietaną też nie. Dlatego wybór padł na jogurt. Dlaczego by nie? Tylko jak zrobić, aby to się trzymało razem? Czy żelatyna zwiąże jogurt? Kombinujemy(...)już masę jogurtową wykładamy pozostałe owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. I gotowe! 6. Smacznego!!! Obejrzyj:  Dla osób, które wolą oglądać przepisy - krótki film na YouTube Pobierz i wydrukuj Możesz też pobrać plik PDF i wpiąć do swojego domowego zeszytu z przepisami "książka kucharska dobrej gospodyni" - POBIERZ TUTAJ Dobra gospodyni lubi domowe ciasta

dobra gospodyni dom wesołym czyni
CIASTO CZEKOLADOWE Z SERKIEM MASCARPONE I MALINAMI 290

ciasto: 200 g masła 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru trzcinowego masa: 150 g serka mascarpone 200 g śmietanki 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: świeże owoce p. maliny W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Do osobnej miski wrzucamy 2 całe  jajka i 3 żółtka. Dodajemy kakao , miksujemy tylko(...)stopni C na 35 minut. Kiedy ciasto się upiecze studzimy je na kratce. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietankę, dodajemy porcjami mascarpone i cukier puder. Masę wykładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy owocami. Smacznego

KuchcikoweLove
Świąteczne bułeczki makowe 144

wypróbowanie przepisu , na tegoroczne święta . Składniki na ciasto  2 ,5 szklanki mąki (1  szklanka mąki  do podsypania ) 1 szklanka mleka  20 g drożdży  3 łyżki cukru  1 zapach śmietankowy  2 łyżeczki skórki z cytryny  1 jajko ( plus 1 żółtko do posmarowania bułek  ) gotowa masa makowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek(...)ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i zaczynamy kroić kawałki , wałkujemy delikatnie i w środek rozwałkowanego ciasta układamy łyżeczkę masy makowej i w ręku zaczynamy formować kształt bułki , tak aby na wierzchu naszej bułki pokazywał się mak,i układam w tortownicy wyłożonej papierem , bądź wysmarowana masłem i posypana

Mój Smak
Szarlotka kremowa 126

schłodziło. Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę nasmarować masłem lub margaryną i przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem(...)cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta. Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać budynie. Gotową pianę wyłożyć na masie jabłkowej. Na pianę zetrzeć schłodzone kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1421

zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka(...)połączyć z budyniem śmietankowym, z mąką i trochę utrzeć. Dodawać po 1 łyżce  jogurty i ser. Wlać olej, wymieszać i wszystko połączyć delikatnie z białkami. Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 1,20 min w temp. 170 º C. Po upieczeniu zostawiamy kilka minut w otwartym piecyku. Na ostudzone ciasto układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort podwójnie czekoladowy. 168

pyszne ciacho, polecam Wam ten przepis! Składniki na tort podwójnie czekoladowy:  na tortownicę 26 cm najlepiej dzień przed składaniem ciasta przygotować mus z gorzkiej czekolady i ciasto czekoladowe, następnego dnia masę z białą czekoladą i polewę MUS Z GORZKIEJ CZEKOLADY: 280 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki (30-36%)       Śmietanę podgrzewamy niemal do wrzenia(...)stopni C) dodajemy połamaną w kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Następnie za pomocą mątewki energicznie mieszamy do chwili, aż uzyskamy gładką masę. Studzimy, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc. CIASTO CZEKOLADOWE: 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka

Rozpustne gotowanie
Ciemny bogaty keks 304

dużą ilością wspaniałych bakalii od marki Bakalland , które dotarły do mnie w dużej, zielonej paczce. Zapraszam na przepyszny, bogaty, wilgotny, keks z całą masą bakalii. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem ciemnego cukru i skórki pomarańczowej. Ciasto dużo nie wyrasta, ponieważ zawiera mało mąki, ale jest smaczne i ciekawe w smaku. Fantastycznym wykończeniem są orzechy i suszone owoce w karmelu. Przyjemnie chrupią(...)wyjąć z blaszki. Wierzch: 9. Do rondelka z grubym dnem dodać masło, miód, cukier i zagotować. Gotować przez około 2-3 minuty. Dodać bakalie i wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na wierzch ciasta. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Sernik z brzoskwiniami 626

ardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia(...)sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać masło i ubite jajko. Zagnie ść ciasto. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 180ºC przez  ok. 10-15 minut. Przygotowanie masy serowej Utrzeć 4 żółtka z cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Na końcu pianę ubitą z 4 białek, lekko wymieszać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kopciuszek 452

przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-180 0 C ok. 30-40 minut. Biszkopt z makiem: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku. Masa budyniowa: Składniki: 1/2 l mleka; 1 budyń waniliowy bez cukru(...)Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką. Dodatki: 3 paczki herbatników szkolnych; 3/4 szklanki rumu; polewa; Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa

In my kitchen
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 107

sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do ubitej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy, wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 20 minut w 190 stopniach C (termoobieg). Składniki na masę: 500 g sera białego(...)ubitą śmietankę kremówkę i delikatnie mieszamy łyżką do momentu, aż nasza masa uzyska jednolitą konsystencję. Upieczony wcześniej biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na spód wykładamy serową masę i przykrywamy górną częścią ciasta. Teraz czas na przygotowanie musu truskawkowego. Składniki na mus: 400 g truskawek 1 galaretka truskawkowa pół szklanki wody 2 łyżki cukru pudru Truskawki miksujemy na jednolitą masę

noteskulinarnyfiga
Murzynek z musem brzoskwiniowym 325

musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 5  jajek 1 szklanka cukru 6,5 łyżki oleju 1 i 1/3 szklanki  mąki 2 łyżki  kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Mus brzoskwiniowy : 1 puszka  brzoskwiń  w syropie 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Masa kakaowa(...)Budyń odstaw do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawaj zimny budyń. Na końcu do masy dodaj kakao oraz spirytus. Utrzyj. Masę wyłóż na ciasto i wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu.   4.  Masło zagotuj razem z cukrem, kakao i wodą. Przestudź. Gęstą polewę rozsmaruj na cieście. Wierzch ciasta oprósz kolorową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z mięsem --- Gnocchi con carne 183

Masło dodać do gorącej wody i mieszać, aż się roztopi, a następnie wlać powstałą emulsję do mąki. Teraz musimy mieszać masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, zacząć  wyrabiać ciasto rękoma na blacie . Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypywać je delikatnie mąką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, zwilżyć dłonie wodą w czasie wyrabiania(...)mąkę i sól. Masło dodać do gorącej wody i mieszać, aż się roztopi, a następnie wlać powstałą emulsję do mąki. Teraz musimy mieszać masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, zacząć wyrabiać ciasto rękoma na blacie . Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypywać je delikatnie mąką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, zwilżyć dłonie wodą

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania