Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: 300g bez, 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową(...)masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut. Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch
Z miłości do słodkościminut do ponownego wyrośnięcia.4. Żółtka i cukier ubić na puch, następnie dodać do żółtek kwaśną śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą śmietanową.5. Na wyrośnięte ciasto dajemy kolejno marcepan, wiśnie i zalewamy masą . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem
Apetyczna babeczkaszklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jabłkowej, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować (całkowity czas duszenia masy zależy od gatunku jabłek jakich używamy – nie powinny się całkowicie rozpaść). Większą część ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki ( 24x36 ). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika(...)minut). Wyjąć, lekko przestudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dosypać budyń. Krótko miksować. Przestudzone ciasto posypać tartą bułką i wyłożyć na nim masę jabłkową, wyrównać. Na masę nałożyć piankę, a na nią zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość posypać orzechami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez
Nie tylko w kuchniWody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy(...)rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olejek spirytusowy pomarańczowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać pokroje w paseczki morele i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś
Ciastka - domowe słodkościpołączenia. W osobnym naczyniu ubijamy pozostałą kremówkę. Ubitą dodajemy do masy i miksujemy tylko do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach gorącej wody, przestudzoną dodajemy do masy i mieszamy. złożenia ciasta: Wystudzony blat ciasta umieszczamy w foremce, nasączamy go paroma łyżkami naparu. Wykładamy masę czekoladowo kawową. Na masie układamy biszkopty maczane w naparze. Na biszkopty wykładamy masę śmietano kukułkową
Domowy Smak Jedzenianazwa na to ciasto jest właściwa tego nie wiem i nigdzie jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałam Co region to nazwa inna, ale czy nazwa jest aż tak istotna? Pyszne ciasto francuskie przełożone masą z bitej śmietany i oprószone cukrem pudrem. Dla mnie to klasyka - szybka i łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo bajecznie smaczna Zachęcam do przygotowania Przepis na 8 kawałków
WSZYSTKO SMACZNEprostokąt grubości około 0,5cm. Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem, dodajemy biało, migdały, cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy cynamon i rum. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, roladę spłaszczamy lekko rękami. Ciasto kroimy na 3 paski wzdłuż. Paski zaplatamy w warkocz. Końce sklejamy palcami. Warkocz układamy na blaszce
Smak mojej kuchniMąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować. W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach. Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach
Smaki Nataliiwszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną(...)pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego
Salonik smakówrozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto
Gosia gotujeplacki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniarozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto
Gosia gotujePrzygotowanie: Do dużej miski wrzucić: jajka, mąkę, cukier, mleko, olej oraz pokrojone cieniutkie plasterki 3 banany. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać proszek do pieczenia. Przelać masę do tortownicy lub formy na ciasto (wcześniej wysmarowanej masłem). Na surową masę do dekoracji położyć cienkie plasterki 3 bananów (np, tak jak na zdjęciu). Posypać cynamonem i cukrem lub cukrem cynamonowym. Wstawić
Smaki Brazyliiproszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Masa makowa: puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki(...)łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu pokruszyć drugą, mniejszą część ciasta.Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Z miłości do słodkościCIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem
Kuchnia Danusi