ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:492/3191)

Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 255

Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo:  300g bez,  1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody.  Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową(...)masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki.  Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut.  Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z wiśniami i marcepanem 162

minut do ponownego wyrośnięcia.4. Żółtka i cukier ubić na puch, następnie dodać do żółtek kwaśną śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno,  połączyć z masą śmietanową.5. Na wyrośnięte ciasto dajemy kolejno marcepan, wiśnie i zalewamy masą . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 173

szklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jabłkowej, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować (całkowity czas duszenia masy zależy od gatunku jabłek jakich używamy – nie powinny się całkowicie rozpaść). Większą część ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki ( 24x36 ). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika(...)minut). Wyjąć, lekko przestudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dosypać budyń. Krótko miksować.  Przestudzone ciasto posypać tartą bułką i wyłożyć na nim masę jabłkową, wyrównać. Na masę nałożyć piankę, a na nią zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość posypać orzechami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez

Nie tylko w kuchni
BABKA MORELOWA Z KASZĄ 92

Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce.  Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy(...)rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olejek spirytusowy pomarańczowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać pokroje w paseczki morele i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś

Ciastka - domowe słodkości
ciasto kukułka 213

połączenia. W osobnym naczyniu ubijamy pozostałą kremówkę. Ubitą dodajemy do masy i miksujemy tylko do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach gorącej wody, przestudzoną dodajemy do masy i mieszamy. złożenia ciasta: Wystudzony blat ciasta umieszczamy w foremce, nasączamy go paroma łyżkami naparu. Wykładamy masę czekoladowo kawową. Na masie układamy biszkopty maczane w naparze. Na biszkopty wykładamy masę śmietano kukułkową

Domowy Smak Jedzenia
Napoleonka vel Kremówka 161

nazwa na to ciasto jest właściwa tego nie wiem i nigdzie jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałam Co region to nazwa inna, ale czy nazwa jest aż tak istotna? Pyszne ciasto francuskie przełożone masą z bitej śmietany i oprószone cukrem pudrem. Dla mnie to klasyka - szybka i łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo bajecznie smaczna Zachęcam do przygotowania   Przepis na 8 kawałków

WSZYSTKO SMACZNE
Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy 160

prostokąt grubości około 0,5cm.   Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem, dodajemy biało, migdały, cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy cynamon i rum. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy.   Masą smarujemy rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, roladę spłaszczamy lekko rękami. Ciasto kroimy na 3 paski wzdłuż. Paski zaplatamy w warkocz. Końce sklejamy palcami. Warkocz układamy na blaszce

Smak mojej kuchni
Wilgotny piernik ekspresowy 171

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować. W drugim naczyniu utrzeć  jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach. Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach

Smaki Natalii
Mleczny sernik 248

wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną(...)pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego

Salonik smaków
Bliny drożdżowe po Wileńsku 205

rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto

Gosia gotuje
Mazurek bakaliowy 287

placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Bliny drożdżowe po Wileńsku 174

rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto

Gosia gotuje
Brazylijskie ciasto bananowe 312

Przygotowanie:  Do dużej miski wrzucić: jajka, mąkę, cukier, mleko, olej oraz pokrojone cieniutkie plasterki 3 banany. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać proszek do pieczenia.  Przelać masę do tortownicy lub formy na ciasto (wcześniej wysmarowanej masłem). Na surową masę do dekoracji położyć cienkie plasterki 3 bananów (np, tak jak na zdjęciu). Posypać cynamonem i cukrem lub cukrem cynamonowym.  Wstawić

Smaki Brazylii
Makowiec na kruchym cieście 467

proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.  Masa makowa:  puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki(...)łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu pokruszyć drugą, mniejszą część ciasta.Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować

Z miłości do słodkości
Babeczki ze śmietaną i kwiatkami 166

CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem

Kuchnia Danusi