Seromak Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! Składniki: Masa serowa 1,20kg sera twarogowego 1 budyń śmietankowy 200g masła (lub margaryny) 5 jajek 3/4 szklanki cukru Masa makowa: 900g masy makowej (użyłam(...)odwrotnie – na masę serową układamy delikatnie masę makową, a na masę makową – masę serową (nie musi być to wykonane równo, gdyż podczas pieczenia i tak masy się porozsuwają) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 70 minut *** *** Po upieczeniu ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą ( u mnie lukier i gorzka czekolada – rozmazane
Blog z Apetytemsmaków owoców, które towarzyszą nam podczas upalnych dni. Poranki bywają ciężkie ale dobra kawa z kawałkiem domowego ciasto z dużą ilością czarnych porzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień. Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 6 łyżek cukru pudru(...)spód z ciemnych herbatników. 5. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, gdy nieco przestygną dodajemy zamrożone porzeczki co spowoduje, że galaretka zacznie bardzo szybko tężeć i należy ją przełożyć na masę śmietankową. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest kwaskowate i mocno owocowe
Apetyczna babeczkahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 100g masy kajmakowej ( puszki) 50g migdałów (słupki lub płatki) 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mleka Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty
Kuchnia w czekoladziewodę i dosypać łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i odstawić, aż zacznie się pienić (około 15 minut). Następnie dodać go do mąki wraz z oliwą i cheddarem. Zagnieść jednolite ciasto, dosypując mąkę (masa nie może lepić się do rąk). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i rozłożyć w niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić
Zakątek rozkoszy kulinarnychwzdraga nawet kucharzy o długim stażu - mózg. Przyznam szczerze, że i ja pochodziłam do tego składnika jak do jeża - charakterystyczna konsystencja, charakterystyczny zapach. W połączeniu z kruchym ciastem, serem i masą śmietanowo-jajeczna jest to jednak danie, którego warto spróbować. Wielu z pewnością smakować będzie niezmiernie. TARTA Z MÓZGIEM WIEPRZOWYM Składniki na ciasto: - 300 gram mąki - 200 gram masła
Życie zamknięte w smakucieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli
Kulinarny karnet ChristopheraUczciwie przyznam, że nie przepadam za ciastami z dużą ilością maślanych mas, a w moim domu największą popularnością cieszą się ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno(...)podania Przygotowanie: W misce miksera umieść 2 żółtka, masło i 1/2 szklanki cukru i ubijaj aż powstanie w miarę jednolita masa. Następnie dodaj cukier waniliowy, przesianą mąkę, i śmietanę i mieszaj końcówką typu hak, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i podziel na 3 równe części. Włóż jedną ponownie do miski miksera, wsyp kakao i wymieszaj
karmelowyzdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka(...)Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. Ciasto schłodzić
Czerwień i błękitpóżniej. To będzie polewa Następnie cały czas mieszając dodać po żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Oczywiście w małych odstępach, nie zapominając o mieszaniu. Masa musi być gładka. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylać(...)ciasto do blaszki. Twaróg zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas ucierania dodawać po jednym jajku. Teraz już czas na zmielony twarożek, dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciemne ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Po ostudzeniu upieczonego ciasta polać górę polewą i obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego, to jest pycha ciasto
Kuchnia Pokoleńubijania, dodaj do piany 100 g cukru pudru. Gdy cukier dobrze się połączy z białkami, do piany wmieszaj żółtka dodawane po jednym. Na końcu do masy delikatnie wmieszaj połączone wcześniej suche składniki. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełóż do przyszykowanej wcześniej blachy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz przez ok. 20 minut. Biszkopt będzie(...)ubitej śmietany dodaj większą część ziaren granatu, jeszcze ciepłą żelatynę i sok z cytryny do smaku. Połową tak przygotowanej bitej śmietany przełóż blaty biszkoptowego piernika. Resztę masy rozsmaruj na wierzchu ciasta. Biszkoptowy piernik udekoruj pozostałymi pestkami granatu i startą czekoladą. Źródło: Ciasta czytelników nr 1/2013 s.15
blog.moje-pasje.infoCiasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50 g gorzkiej czekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu(...)niedużą kostkę - odłożyćMiękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, gładką masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest
Proste PotrawyKokos, orzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru(...)Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :) Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki
Na Ciasteczkowych Papierachananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny. wierzch: Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy plastry ananasa oraz żurawinę (opcjonalnie) zalewamy tężejąca galaretką i odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amieLubicie truskawki tak samo jak ja? To upieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń(...)samym końcu wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować krótko by połączyła się ze śmietaną. Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia. Warstwy ciasta: biszkopt, tężejąca masa truskawkowa, bita śmietana, tężejąca galaretka
Ala piecze i gotujeSezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu
Z miłości do słodkości