Taki torcik upiekłam na urodziny mojego 2 latka. Ciasto mocno czekoladowe przełożyłam masami z dodatkiem białej oraz nadziewanej czekolady o smaku likierowo - truflowej. Całość przełamałam truskawkowym dżemem z dodatkiem galaretki. Tort wyszedł pyszny, a jego poszczególne warstwy bardzo ładnie się prezentowały. Zresztą oceńcie sami. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2 całe jajka 2 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki pszennej(...)galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre, miksujemy 2 minuty, na końcu dodajemy gorącą kawę. Masa będzie płynna. Dzielimy ją na 2 części i wylewamy na dwie tortownicę o wym. 26 cm. Pieczemy
Pani na deserdobrze wymieszać. Masło posiekać na deseczce i dodać do produktów sypkich. Masę należy ugniatać, aż do uzyskania ziarnistej masy, w razie potrzeby dodawać zimnej wody, żeby ciasto było bardziej elastyczne. Gotową masą wylepić formę o średnicy 26 cm, dno ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku 10 minut. Nadzienie: Do rondla włożyć masło i czekoladę, roztopić na małym ogniu nieustannie mieszając
Passions hobbies lifeżelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka whisky 250 ml śmietany 36% na warstwę przed galaretkę Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min. 3. Po tym czasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem(...)temperaturze 180 stopni Ciasto ostudzić Krem śmietankowy i krem czekoladowy: 1.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder 2. Śmietanę rozdzielić do dwóch misek 3. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10-15 minut by napęczniała. 4 Połowę żelatyny dodać do składników w pierwszej misce i wymieszać dokładnie mikserem na dużych obrotach. Masę śmietankową położyć
KreatywnePinystopniach. Po wyjęciu z piekarnika nakłuć w wielu miejscach wykałaczką i naponczować wodą z cytryną. Ostudzić. Pomada: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować na puszystą masę i polać ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia pomady
Smakołyki Asiformujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Do rondelka przelewamy śmietankę. Masę podgrzewamy na małym ogniu co jakiś(...)czas mieszając do czasu aż zacznie gęstnieć. Kremówkę zdejmujemy z palnika, dodajemy kawałki posiekanej czekolady , energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, dodajemy barwnik i mieszamy do połączenia. Gotową masę wykładamy na ciasto i dekorujemy według uznania Na kruchym i wystudzonym spodzie rozprowadzić równo dżem malinowy. Na wierzch wylać wciąż lekko ciepłą polewę z białej czekolady, wyrównać. Posypać posiekanymi owocami liofilizowanymi
Podróż w kulinariaApetina 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiego lejącego ciasta. Z ciasta smażymy naleśniki. masa serowa : Ser miksujemy z żółtkiem oraz skórką otartą z cytryny i listkami tymianku (bez gałązek). Na końcu masę mieszamy z ubitym na sztywno białkiem. masa do zapiekania
Bon appetit mon amierobimy w niej dołeczek i wsypujemy tam pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
Czerwona Porzeczkapudrem przesiać. Dodać cukier migdałowy i szczyptę soli. Wymieszać. Do sypkich produktów dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać do momentu powstania kruszonki, następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę.Za pomocą foremek do ciasteczek powycinać dowolne kształty, można udekorować cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek. Piec w temperaturze 200 stopni C około
Ciastka - domowe słodkościkońcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy ciasto będzie już w miarę gładkie, wrzucić bakalie, wlać zapach pomarańczowy i uformować z ciasta dwa wałeczki. Masa będzie dość gęsta i lepka, ale warto się z nim troszkę pomęczyć. Po przeniesieniu na oprószoną mąką blaszkę, wygładzić wałeczki mokrymi dłońmi i lekko spłaszczyć. Piec 20-30 minut
Przepysznik - BLW i nie tylkowielkości kostkę. Jajka, śmietanę, mleko i ser mieszamy razem. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Tartę wypełniamy wędzonym kurczakiem i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok 40 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówkąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie dlatego serniki pękają. A nasz musi być idealny :) Masę przelewamy delikatnie na przygotowany spód i pieczemy(...)łatwo się przypala. Powinna powstać masa o konsystencji budyniu lub nawet odrobinę bardziej gęsta; w razie potrzeby można więc zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej. Na ostudzone ciasto wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Wiem, ze kusi, żeby od razu spróbować, ale serniki serio są lepsze jak odleżą swoje ;) Życie bez Bon Joviego
sama złodyczpół szklanki oleju * cukier waniliowy * pół łyżeczki sody * łyżka cynamonu * 2łyżki kakao Masa serowa : * 200 ml śmietany kremówki * 2 galaretki cytyrnowe * 400g serka twarogowego * łyżka cukru pudru dodatkowo : puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, dodać(...)pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać. Ciasto piec około 40 minut w 180 stopniach. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Połączyć z serkiem i śmietanką. Masę dokładnie ubić i wylać na ciasto. Brzoskwinie zmiksować. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i wymieszać z brzoskwiniami. Wylać na stężałą masę serową. Sernik schłodzić przez
Magiczne Życie Martyswojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :) Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka(...)roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę jak masło na chlebie :) Dokładnie i równo rozsmarowujemy, pozostawiając na krótszych częściach ciasta nieco miejsca na sklejenie po zwinięciu. Jeśli już rozsmarowaliście masę
vegetanietarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych. Składniki: na tortownicę o średnicy 26cm ciasto: 250g mąki 125g masła 60g cukru 1 jajko łyżeczka cynamonu szczypta soli nadzienie: 6-8 kwaśnych jabłek 4 łyżeczki soku z cytryny masa waniliowa: 4 jajka 100g cukru szczypta(...)nasienne a wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Jabłka układamy ściśle obok siebie na gęsto ponakłuwanym widelcem cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut. Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy do zarumienienia wierzchu około 25 minut
Pyry na Gazbrązowym cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Gdy ubite, stopniowo dodawać wolnymi strużkami olej, cały czas kontynuując ubijanie. Do płynnej masy dodać stopniowo suche składniki, cały czas dokładnie ubijając najlepiej mikserem. Marchewkę zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Dodać do ciasta. Wymieszać. Orzechy włoskie posiekać (najlepiej osobiście lubię gdy kawałki orzechów są dość duże), dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno(...)stopniach Celsjusza do upieczenia ciasta, przez co najmniej godzinę. Serem kremowy wymieszać energicznie z sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz otartą skórką z cytryny. Wystudzone ciasto posmarować po górze masą z serka kremowego, udekorować orzechami. Smacznego! Moja forma do pieczenia miała wielkość 25 centymetrów w średnicy i dlatego też ciasto piekłam godzinę. W zależności od wielkości formy jakiej użyjecie ciasto
mecooks