ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:492/3191)

Biszkoptowy piernik z granatem 115

ubijania, dodaj do piany 100 g cukru pudru. Gdy cukier dobrze się połączy z białkami, do piany wmieszaj żółtka dodawane po jednym. Na końcu do masy delikatnie wmieszaj połączone wcześniej suche składniki. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełóż do przyszykowanej wcześniej blachy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz przez ok. 20 minut. Biszkopt będzie(...)ubitej śmietany dodaj większą część ziaren granatu, jeszcze ciepłą żelatynę i sok z cytryny do smaku. Połową tak przygotowanej bitej śmietany przełóż blaty biszkoptowego piernika. Resztę masy rozsmaruj na wierzchu ciasta. Biszkoptowy piernik udekoruj pozostałymi pestkami granatu i startą czekoladą. Źródło:  Ciasta czytelników nr 1/2013 s.15

blog.moje-pasje.info
Ciasto kawowe z orzechami, czekoladą i gruszkami 162

Ciasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50 g gorzkiej czekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu(...)niedużą kostkę - odłożyćMiękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, gładką masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest

Proste Potrawy
Toffi z masą kokosową i orzechami 177

Kokos, orzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru(...)Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :) Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Meduza 304

ananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny. wierzch: Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy plastry ananasa oraz żurawinę (opcjonalnie) zalewamy tężejąca galaretką i odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Ciasto truskawkowo śmietankowe 167

Lubicie truskawki tak samo jak ja? To upieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń(...)samym końcu wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować krótko by połączyła się ze śmietaną. Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia.  Warstwy ciasta: biszkopt, tężejąca masa truskawkowa, bita śmietana, tężejąca galaretka

Ala piecze i gotuje
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16559

Sezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,  1/2 łyżki masła,  2 łyżki wody.  Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu

Z miłości do słodkości
Ciasto pomarańczowe 148

trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach 37x25,   piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Masa budyniowa : Do wysokiego naczynia ,  wsypać proszek budyniowy, wlać szklankę soku, dokładnie wymieszać. Pozostały sok przelać do garnka, zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy, wlać na gotujący sok, mieszając doprowadzić(...)zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej. Gorącą masę budyniową wylać na pierwszą połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta. Galaretkę rozpuścić mieszając w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego ale płynnego stężenia. Pianka śmietankowa : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce galaretki, dalej ubijać. Wyłożyć śmietanę na ciasto, obsypać wierzch ciasta wiórkami pomarańczowymi , odstawić do lodówki. (function

Kuchnia Danusi
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 246

łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko.  Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa.  Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę(...)folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor.  Wyjmujemy do  całkowitego  wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej) 2 łyżki wódki 300g świeżych malin Dodatkowo

kuchnia do kwadratu
Brownie z owocami? Czemu nie! 143

przestygnięcia. Następnie czekoladę połącz z jajkami i cukrem. Jeśli zrobisz to, gdy czekolada będzie jeszcze gorąca, jajka zetną się, a zamiast ciasta na brownie, uzyskasz słodką jajecznicę. Następny krok to przesianie mąki i kakao oraz dodanie ich do masy i jej wymieszanie. Na koniec dodaj rozgniecione maliny. Tak przygotowaną masę przelej teraz do blachy wysmarowanej masłem – dzięki niemu brzegi(...)niego śmietanę kremówkę i mieszaj składniki tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Gęstą masę dopraw solą i dodaj do niej orzeszki. Gdy oblepi je słodka masa, wylej polewę na ciasto. Gotowe! Uwielbiasz czekoladę? Polecamy również przepis na pyszne muffinki czekoladowe . Artykuł Brownie z owocami? Czemu nie! pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 171

Lekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki(...)ubijamy kremówkę wraz z łyżką malibu.Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na połówki.Dolny biszkopt smarujemy dżemem. Wykładamy 1/3 masy śmietanowej i układamy truskawki - przykrywamy połową pozostałej masy. Wykładamy górny krążek ciasta i całość smarujemy pozostałą częścią kremu.Wierzch pokrywamy truskawkami.Całość możemy posypać wiórkami z białej czekolady.Moje posty

Słodka Strona
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 265

38x23cm. Masa serowa: 500g białego sera,  2 jajka,  łyżka budyniu waniliowego,  łyżka cukru waniliowego,  5 łyżek cukru pudru.  Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową. Masa porzeczkowa: 2 szklanki czerwonych porzeczek,  1/2 szklanki wody,  3 łyżki cukru,  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody,  jajko.    1/2 szklanki wody(...)cukrem i porzeczkami. W 4 łyżeczkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną dodać do porzeczek. Mieszając, gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić.  Zimną masę podzielić na pół i rozłożyć na obu porcjach ciasta. Po obu stronach naciąć paski o szerokości około 2,5 cm. Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić

Z miłości do słodkości
Kajmakowy sernik. 148

Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę(...)następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i masę krówkową, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Dobrze wystudzony sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać

Izabelawkuchni
Placek królewski 218

pierwszy przypominam przepis w wykonaniu mojej drugiej Mamy, czyli Teściowej. Ciasto pyszne, a z czasem zyskuje na wartości, gdyż jest bardziej wilgotne pod wpływem masy grysikowej. Ja uwielbiam wszelkie ciasta kruche, więc i to było dla mnie "trafionym".  Ponadto receptura ma już dobrych kilkadziesiąt lat, sprawdzona jest przez różne pokolenia i myślę, że śmiało można nazwać ten wypiek klasykiem(...)kaszą manną, cukrem kryształem i waniliowym . Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane wcześniej jajko z dodatkowym żółtkiem. Studzimy. Kostkę masła ucieramy dodając po odrobinie masy grysikowej. Do smaku dodajemy olejek migdałowy. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.  Prawda, że proste? Pamiętajcie, by podzielić się ze mną opinią i zdjęciem, jeśli tylko to ciasto przygotujecie

Kuchnia w czekoladzie
Tort pachnący kawą 300

Biszkopt jasny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną. 3. Masa kawowa : Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną (około 20 minut). Gdy masa będzie gęsta odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram(...)biszkopt ciemny wykładam 1/3 masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego.  5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi.  Do nasączenia biszkoptu oraz przygotowania masy użyłam kawy VESPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam ze sklepu: www.sklep.coffea.pl

Tradycyjna kuchnia Kasi
Trufelki Kawowe I Zakupy W Sklepie Bee.pl 173

samo kakao) 1. Ciasta kroimy lub kruszymy. 2. Mleko zagrzewamy i rozpuszczamy w nim masło razem z kawą rozpuszczalną, kawą inką i ewentualnie miodem. 3. Zalewamy ciasto mlekiem, a następnie dodajemy do masy sproszkowane daktyle i kilka kropel aromatu rumowego. Całość mieszamy i jeśli konsystencja jest za rzadka to dosypujemy kakao lub do kruszamy herbatników lub ciasta jeśli jeszcze

Gotowanie...to proste !
PIZZA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z SALSĄ PAPRYKOWĄ I SERAMI 127

miski wsypać mąkę, drożdże wymieszać.  Następnie dodać olej, cukier, sól i ponownie wymieszać wszystkie składniki. Kolejny etap to powoli dolewać do miski wodę i  wyrabiać ciasto aż powstanie jednolita masa (w razie potrzeby dodać mąkę albo wodę). Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na dowolnej wielkości placek (ewentualnie rozprowadzić palcami

Zrób to smacznie
Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… 105

herbatę. Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut w 180C przez 15minut, następnie zmniejszyć temp. do 150-160C. Po tym czasie na masę kajmakową, która powinna już być

Raj dla Podniebienia
Pizza chiena. Neapolitański placek wielkanocny. 186

parmezanem. Przykryć warstwą ciasta uformowaną w koło i założyć brzegi dolnej części ciasta sklejając je palcami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec aż ciasto się zrumieni a masa jajeczna wewnątrz zetnie (około 1 godziny). Jeżeli ciasto rumieni się zbyt szybko - przykryć folią

zadanie-gotowanie
Sernik Izaura 165

użyczyłam przepis z jednej ze stron i postanowiłam upiec to cudo :) ciasto sprawdzone i bardzo dobre :) Składniki: Ciasto: 125 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Masa serowa: 500 g serka waniliowego w wiaderku 1 budyń waniliowy 3 jajka 2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru(...)tortownicy o średnicy około 18 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: Masło ucieramy z jajkami i cukrem, następnie dodajemy ser, a a samym końcu budyń waniliowy. Gotową masę wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180*C Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową, którą uzyskamy, roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej czy też w rondelku. Do roztopionej

W Moim Magicznym Domu
Makowiec na kruchym cieście 117

zmielonego maku 1/2 litra mleka 5 łyżek miodu 200 g cukru 100 g masła 2 jajka bakalie orzechy migdały itp Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy. Masa makowa. Zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy. Po paru minutach, gdy masło się rozpuści, dodajemy zmielony(...)czasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą. Mak wylewamy na ciasto równo rozsmarowujemy. Piec ok 50 minut na 170 stopni

Pychotkaaa
Sernik na cieście bananowym 364

solą. Wymieszać tylko po połączenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, Piec 45 minut w 165 stopniach. Wyjąć, przestudzić w formie. Jeżeli ciasto wyrośnie z górką, to lekko ją ściąć. Masa serowa: 500 g sera na serniki 250 g mascarpone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka kilka kropel aromatu rumowego(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia składników. Spód i boki tortownicy owinąć podwójnie folią aluminiową. Masę serową wylać na ciasto bananowe. Tortownicę włożyć do większej blaszki i zalać do połowy gorącą wodą. Piec w 160 stopniach przez 45-50 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta. Wyjąć z piekarnika

Moja Galeria Smaku
jabłecznik pod bezową czapą 203

pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha! *foremka 23*30 cm Składniki: na ciasto: 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 szklanki  cukru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej łyżka masła łyżeczka cynamonu(...)szklanki cukru szczypta soli Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Na zmianę ze śmietaną dodawać do masy z żółtek. Ciasto rozłożyć na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia.  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka, zasypać cukrem. Dusić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie) 187

rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dolewamy do miski z mąką, ciągle mieszając łyżką. Pobieżnie łączymy składniki i całość przenosimy na posypaną mąką stolnicę. Teraz dokładnie wyrabiamy ciasto do jednolitej, zwartej masy, podsypując mąką w razie potrzeby, tak by ciasto się nie kleiło. Do miski wkładamy kulę ciasta, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 40 minut. W tym czasie możemy

Be Fit Be Strong
Sernik kajmakowy 147

pudru szczypta soli Na masę serową: 750 g sera białego półtłustego mielonego 75 g masła 300 g masy krówkowej 3 jajka Wierzch: 50 g posiekanych orzechów włoskich 200g masy krówkowej Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier puder, sól i żółtko.Szybko zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Spód tortownicy o wymiarach(...)wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy ciasto,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: .Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy masę kajmakową i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie do masy dodajemy po kolei po jednym jajku, cały czas ucierając. Na koniec

Cakes By Kejt
Bananowe ciasto z kajmakiem i otrębami 152

Rewelacyjne w smaku - ciężkie, wilgotne, w sam raz słodkie. Taki bananowy chlebek, zdrowe ciasto z dodatkiem bananów, masy krówkowej i orzechów (u mnie włoskie i ziemne). Bez tłuszczu (!) - na samych białkach i jogurcie. Podczas jego przygotowywania nie kierowałam się żadnym konkretnym przepisem, więc można powiedzieć, że jest to kolejny, (nieskromnie mówiąc) udany eksperyment.:) Do powtórzenia! Składniki: - 2 duże banany(...)szczyptą soli. W osobnej misce utrzeć banany, masę krówkową i jogurt, połączyć z mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta.  Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 25x12cm. Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Zostawić przy uchylonych

Kuchnia Ellie
Szarlotka pychotka 3068

wystudzenia. W między czasie przygotować masę jabłeczną. Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, budyń, sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Masę wyłożyć na upieczone ciasto, pozostawić  do ostygnięcia.  Śmietanę  ubić na sztywno rozłożyć na ciasto, posypać kakao. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Strucla drożdżowa z serem i jagodami 634

gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość.3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy serem, posypujemy borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy

Kuchnia domowa Ani
Aromatyczna szarlotka 340

nasienne, pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem. Do jabłek dodać przyprawy, rodzynki i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę zetrzeć drugą część ciasta na tarce z dużymi otworami i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem

Gorący kąsek