ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:485/3191)

Choinki i Domki z Piernika 129

domki, ale te wyszły dużo lepiej. Domki i choinki są zrobione z piernika, bałwanek powstał z masy cukrowej a całość była sklejona lukrem. Z poniższego przepisu zrobiłam 2 domki, 18 choinek i dużą miskę pierników. Na jeden domek w zupełności powinno wystarczyć ciasto zrobione z  ½ kg mąki i   ½ łyżeczki sody. Składniki na piernik: 2 kg mąki 3 opakowania(...)wody Wykonanie ciasta: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Wykonanie lukru: Cukier przesiać przez sito. Do cukru dodać 1 łyżkę soku z cytryny i łyżkę wrzątku, wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru. Lukier

Mama Gotuje
Kruche z masą kokosową i jeżynami 239

ciasto ;) Myślę, że kolejne wpisy będą już bardziej świąteczne, teraz jeszcze kruchy, czekoladowy placek z masą kokosową i jeżynami, które latem, przezornie zamroziłam ;) Masa rozpływa się w ustach :) Tym ciastem uczciliśmy koniec remontu, uff, wreszcie! Ostatnim etapem była wymiana kilku okien i zakup osuszacza powietrza. Strasznie wilgotno mieliśmy w domu, a wiadomo, ze nadmiar wilgoci bardzo negatywnie wpływa na nasze(...)miksować kolejne kilka minut. Dodać śmietanę i budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną i kokosem. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Masę kokosową wylać na podpieczony spód, na niej ułożyć jeżyny (nie trzeba ich rozmrażać). Wierzch ciasta posypać ciastem z zamrażarki, startym na tarce o grubych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Torcik waniliowy 135

ilości postów:) Jedynym niezadowolonym z tej całej sytuacji był mój łasuch gdyż dostał po łapach gdy próbował skubnąć kawałek ciasta:) Składniki: ciasto: 4 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy szklanka cukru masa: margaryna budyń czekoladowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 0,5 l mleka Wykonanie: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka(...)ucieramy z cukrem na puch. Budyń gotujemy na mleku i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 krążki i przekładamy je masą. Resztą masy obkładamy brzegi tortu. Dekoracja według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kostka czekoladowa – kruche owsiane ciasto z cytrusowym kremem 146

kakao, dodajemy do masła i płatków, ucieramy razem. Mnie wygodnie i szybko udało się to zrobić w robocie planetarnym, ale spokojnie można i ręcznym mikserem. Masa będzie przypominać okruszki – jak kruche ciasto. Podzielcie je na 2 części. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dłonią. Cytrynę i pomarańczę myjemy w letniej bieżącej wodzie. Następnie sparzcie owoce(...)Całość zmiksujcie aż zrobi się bardzo jasna i widocznie zgęstnieje – około 5-7 minut. I już – krem gotowy! Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie ją dociśnijcie. Ciasto pieczemy w już nagrzanym piekarniku, na środkowej półce przez 30 minut. Wyjmujemy je z piekarnika i dajemy ostygnąć przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie kroimy je bardzo

Karo in the Kitchen
piernik sześciotygodniowy (staropolski) 174

mieszając powoli podgrzewać, prawie do wrzenia. Nie zagotować! Zestawić z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy miodowej dodać sodę i resztę składników (mąkę przesiać) i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym(...)więcej manny (łyżka łyżce nierówna). Ugotowany odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skórka. Miękkie masło utrzeć z grysikiem, na końcu dodać wódkę. Ciasto przełożyć dwa razy masą i raz powidłami. Polać polewą i dowolnie udekorować.  najlepsza polewa: 60 g margaryny 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka trio 152

cały czas miksując. Dodajemy żółtka, stopniowo mąkę i olej. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, trzecia pozostaje bez mian. Wykładamy ciasto do formy na babkę: jasną masę, masę z kiślem, a na końcu z kakao. Przecinamy raz lekko ciasto po środku w okół komina - dzięki temu masa będzie ładnie wyglądała po upieczeniu. Pieczemy około

Lena Gotuje
Izaura 94

jest też jako "Cielaczek". Tak czy siak ciasto jest pyszne i nie zmienne od lat. Składniki: na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao kostka masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja cukier waniliowy masa serowa 500-700 g sera białego 4 jaja szklanka cukru pół kostki masła Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao oraz(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ser najlepiej z wiaderka, bo nie wymaga mielenia połączyć z cukrem, jajkami i miękkim masłem - krótko zmiksować. Masę serową wyłożyć na ciasto. Piec ok.60 min. w temp.180°C. Po upieczeniu polać pozostałą masą kakaową

Pysznie & Pięknie
Sernik w 20 minut 26796

dodajemy cukier. W mleku rozpuszczamy budynie dolewamy do rondla, na końcu dodajemy ser z jajkami. Całą masę gotujemy na małym gazie przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje. Formę do ciasta wykładamy folią spożywczą oraz warstwą herbatników.  Na ciastka wylewamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Układamy następną warstwę herbatników i drugą połowę masy. Na wierzch ponownie warstwa ciastek. Czekoladę

Gotowanie moimi oczami
Kruche ciasto z jabłkami, malinami i kokosową kruszonką 91

służy. Zdjęcia robione pod koniec lata, co widać po słońcu i liściach na drzewach. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej 2/3 szklanki cukru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżkikwaśnej gęstej śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 6 łyżek cukru 1/2 łyzeczki cynamonu Dodatkowo: 200 g malin ( mogą być mrożone(...)rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut. Śmietanę, wiórki i cukier połączć w całość i posmarować tak przygotowaną papka wierzch ciasta. Pozostawić aby masa kokosowa stężała i lekko podeschła.   Udekorować malinami, listkami mięty, pokroić w kostkę i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Kostka Ferrero Rocher 398

obrotach miksera.Dno blaszki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy ciasto przez ok 40 minut – do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Następnie przygotowujemy masę ferrero rocher: gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie(...)Przygotowujemy masę śmietanową: śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i szybko ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na masę ferrero rocher *** *** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta nasączonym pozostałą wodą z cytryną i wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy polewę: do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy wszystko, aż czekolada

Blog z Apetytem
Ciasto francuskie z wiśniami 299

równe części. Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 30 minut. Z tego ma powstać trzy placki. Robimy masę karpatkową i przekładamy ciasto: placek-krem-placek-krem-placek. Przepis na masę karpatkową znajdziecie przy przepisie na mini ptysie :) SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Rogale z masą krówkową 497

Mięciutkie rogale z ciasta drożdżowego jak na chałkę, z nadzieniem krówkowym. około 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli Do nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie, podzielić na dwie części. Uformować dwa koła, każde podzielić na 8 części. Na każdym kawałeczku ciasta położyć łyżeczkę masy krówkowej, zwijać rogale, układać na blaszcze wyłożonej matą silikonową. odstawić aby trochę podrosły. Posmarować jajkiem rozmąconym z wodą, piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut

Praktyczna pl
Słodkie środy - Sernik nowojorski z nutą czekolady 200

ciasto:  Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie masło i miksujemy.  Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Uzyskane ciasto wykładamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki.  Przygotowujemy masę serową:  Masło roztapiamy i studzimy. Do miski przekładamy ser, dodanemu cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną stale(...)miksując. Kolejno dodajemy na przemian po jajku i po odrobinie śmietany – całość miksujemy na niedużych obrotach. Na koniec dodajemy zimne roztopione wcześnie masło i dokładnie miksujemy.  Masę serową wylewamy na spód ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 45 minut.  Przygotowujemy polewę śmietankową:  Śmietanę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik tiramisu 180

smaku popularnego deseru “tiramisu” był moim ciastem świątecznym i chyba nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawde wszystkim Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty na wierzchu nawet się(...)rozpuszczoną czekoladę, kawę z Amaretto, jajko i mąkę. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników i przekładamy do foremki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na masie układamy bardzo blisko biszkopty wciskając je delikatnie w ciasto. Pieczemy około 20 min. Odstawiamy do ostudzenia, dopiero wówczas szykujemy masę serową. W kremówce rozpuszczamy mąkę. Do miski wrzucamy twaróg i mascarpone. Powoli miksując dodajemy

Relaxtime
ROLADA TIRAMISU 776

rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 kubek kawy rozpuszczalnej do nasączenia  50 ml syropu rumowego z czekoladą  Victoria Cymes słodkie kakao do posypania ciasta(...)dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów.  Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gdyby zostało nam masy można ją wykorzystać do deserów.  Zastygnięte ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania