ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:485/3191)

Tydzień z podrobami: Tarta z mózgiem wieprzowym 198

wzdraga nawet kucharzy o długim stażu - mózg. Przyznam szczerze, że i ja pochodziłam do tego składnika jak do jeża - charakterystyczna konsystencja, charakterystyczny zapach. W połączeniu z kruchym ciastem, serem i masą śmietanowo-jajeczna jest to jednak danie, którego warto spróbować. Wielu z pewnością smakować będzie niezmiernie. TARTA Z MÓZGIEM WIEPRZOWYM   Składniki na ciasto: - 300 gram mąki - 200 gram masła

Życie zamknięte w smaku
"Żądło osy" z figami 191

cieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli

Kulinarny karnet Christophera
Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake 249

Uczciwie przyznam, że nie przepadam za ciastami z dużą ilością maślanych mas, a w moim domu największą popularnością cieszą się ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno(...)podania Przygotowanie: W misce miksera umieść 2 żółtka, masło i 1/2 szklanki cukru i ubijaj aż powstanie w miarę jednolita masa. Następnie dodaj cukier waniliowy, przesianą mąkę, i śmietanę i mieszaj końcówką typu hak, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i podziel na 3 równe części. Włóż jedną ponownie do miski miksera, wsyp kakao i wymieszaj

karmelowy
Ciasto migdałowe z kajmakiem 141

zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka(...)Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. Ciasto schłodzić

Czerwień i błękit
Sernik czarno – biały, Izaura 275

póżniej. To będzie polewa Następnie cały czas mieszając dodać po żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Oczywiście w małych odstępach, nie zapominając o mieszaniu. Masa musi być gładka. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylać(...)ciasto do blaszki. Twaróg zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas ucierania dodawać po jednym jajku. Teraz już czas na zmielony twarożek, dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciemne ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Po ostudzeniu upieczonego ciasta polać górę polewą i obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego, to jest pycha ciasto

Kuchnia Pokoleń
Biszkoptowy piernik z granatem 134

ubijania, dodaj do piany 100 g cukru pudru. Gdy cukier dobrze się połączy z białkami, do piany wmieszaj żółtka dodawane po jednym. Na końcu do masy delikatnie wmieszaj połączone wcześniej suche składniki. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełóż do przyszykowanej wcześniej blachy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz przez ok. 20 minut. Biszkopt będzie(...)ubitej śmietany dodaj większą część ziaren granatu, jeszcze ciepłą żelatynę i sok z cytryny do smaku. Połową tak przygotowanej bitej śmietany przełóż blaty biszkoptowego piernika. Resztę masy rozsmaruj na wierzchu ciasta. Biszkoptowy piernik udekoruj pozostałymi pestkami granatu i startą czekoladą. Źródło:  Ciasta czytelników nr 1/2013 s.15

blog.moje-pasje.info
Ciasto kawowe z orzechami, czekoladą i gruszkami 183

Ciasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50 g gorzkiej czekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu(...)niedużą kostkę - odłożyćMiękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, gładką masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest

Proste Potrawy
Toffi z masą kokosową i orzechami 197

Kokos, orzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru(...)Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :) Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Meduza 322

ananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny. wierzch: Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy plastry ananasa oraz żurawinę (opcjonalnie) zalewamy tężejąca galaretką i odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Ciasto truskawkowo śmietankowe 188

Lubicie truskawki tak samo jak ja? To upieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń(...)samym końcu wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować krótko by połączyła się ze śmietaną. Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia.  Warstwy ciasta: biszkopt, tężejąca masa truskawkowa, bita śmietana, tężejąca galaretka

Ala piecze i gotuje
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16588

Sezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,  1/2 łyżki masła,  2 łyżki wody.  Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu

Z miłości do słodkości
Ciasto pomarańczowe 171

trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach 37x25,   piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Masa budyniowa : Do wysokiego naczynia ,  wsypać proszek budyniowy, wlać szklankę soku, dokładnie wymieszać. Pozostały sok przelać do garnka, zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy, wlać na gotujący sok, mieszając doprowadzić(...)zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej. Gorącą masę budyniową wylać na pierwszą połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta. Galaretkę rozpuścić mieszając w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego ale płynnego stężenia. Pianka śmietankowa : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce galaretki, dalej ubijać. Wyłożyć śmietanę na ciasto, obsypać wierzch ciasta wiórkami pomarańczowymi , odstawić do lodówki. (function

Kuchnia Danusi
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 259

łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko.  Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa.  Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę(...)folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor.  Wyjmujemy do  całkowitego  wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej) 2 łyżki wódki 300g świeżych malin Dodatkowo

kuchnia do kwadratu
Brownie z owocami? Czemu nie! 165

przestygnięcia. Następnie czekoladę połącz z jajkami i cukrem. Jeśli zrobisz to, gdy czekolada będzie jeszcze gorąca, jajka zetną się, a zamiast ciasta na brownie, uzyskasz słodką jajecznicę. Następny krok to przesianie mąki i kakao oraz dodanie ich do masy i jej wymieszanie. Na koniec dodaj rozgniecione maliny. Tak przygotowaną masę przelej teraz do blachy wysmarowanej masłem – dzięki niemu brzegi(...)niego śmietanę kremówkę i mieszaj składniki tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Gęstą masę dopraw solą i dodaj do niej orzeszki. Gdy oblepi je słodka masa, wylej polewę na ciasto. Gotowe! Uwielbiasz czekoladę? Polecamy również przepis na pyszne muffinki czekoladowe . Artykuł Brownie z owocami? Czemu nie! pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 186

Lekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki(...)ubijamy kremówkę wraz z łyżką malibu.Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na połówki.Dolny biszkopt smarujemy dżemem. Wykładamy 1/3 masy śmietanowej i układamy truskawki - przykrywamy połową pozostałej masy. Wykładamy górny krążek ciasta i całość smarujemy pozostałą częścią kremu.Wierzch pokrywamy truskawkami.Całość możemy posypać wiórkami z białej czekolady.Moje posty

Słodka Strona