ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:485/3191)

Kostka Ferrero Rocher 404

obrotach miksera.Dno blaszki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy ciasto przez ok 40 minut – do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Następnie przygotowujemy masę ferrero rocher: gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie(...)Przygotowujemy masę śmietanową: śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i szybko ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na masę ferrero rocher *** *** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta nasączonym pozostałą wodą z cytryną i wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy polewę: do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy wszystko, aż czekolada

Blog z Apetytem
Ciasto francuskie z wiśniami 304

równe części. Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 30 minut. Z tego ma powstać trzy placki. Robimy masę karpatkową i przekładamy ciasto: placek-krem-placek-krem-placek. Przepis na masę karpatkową znajdziecie przy przepisie na mini ptysie :) SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Rogale z masą krówkową 501

Mięciutkie rogale z ciasta drożdżowego jak na chałkę, z nadzieniem krówkowym. około 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli Do nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie, podzielić na dwie części. Uformować dwa koła, każde podzielić na 8 części. Na każdym kawałeczku ciasta położyć łyżeczkę masy krówkowej, zwijać rogale, układać na blaszcze wyłożonej matą silikonową. odstawić aby trochę podrosły. Posmarować jajkiem rozmąconym z wodą, piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut

Praktyczna pl
Słodkie środy - Sernik nowojorski z nutą czekolady 204

ciasto:  Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie masło i miksujemy.  Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Uzyskane ciasto wykładamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki.  Przygotowujemy masę serową:  Masło roztapiamy i studzimy. Do miski przekładamy ser, dodanemu cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną stale(...)miksując. Kolejno dodajemy na przemian po jajku i po odrobinie śmietany – całość miksujemy na niedużych obrotach. Na koniec dodajemy zimne roztopione wcześnie masło i dokładnie miksujemy.  Masę serową wylewamy na spód ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 45 minut.  Przygotowujemy polewę śmietankową:  Śmietanę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik tiramisu 184

smaku popularnego deseru “tiramisu” był moim ciastem świątecznym i chyba nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawde wszystkim Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty na wierzchu nawet się(...)rozpuszczoną czekoladę, kawę z Amaretto, jajko i mąkę. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników i przekładamy do foremki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na masie układamy bardzo blisko biszkopty wciskając je delikatnie w ciasto. Pieczemy około 20 min. Odstawiamy do ostudzenia, dopiero wówczas szykujemy masę serową. W kremówce rozpuszczamy mąkę. Do miski wrzucamy twaróg i mascarpone. Powoli miksując dodajemy

Relaxtime
ROLADA TIRAMISU 781

rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 kubek kawy rozpuszczalnej do nasączenia  50 ml syropu rumowego z czekoladą  Victoria Cymes słodkie kakao do posypania ciasta(...)dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów.  Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gdyby zostało nam masy można ją wykorzystać do deserów.  Zastygnięte ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
Marcepanowe szachownice 188

Składniki na około 20 szt.:200 g mąki75 g cukru pudru1 jajko1 łyżka rumu100 g margaryny1 łyżka kakaoDodatkowo:1 białko do łączenia ciasta100 g masy marcepanowej75 g konfitury z borówek100 g polewy czekoladowejOstatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru(...)deseczką owinąć folią i wstawić do lodówki ponownie na minimum godzinę.Po tym czasie ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce.Z masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach

Świat Ciasta
Ciasto Kawowa Delicja 185

Dawno nie było ciacha z galaretkowym wykończeniem, więc: voila! Mój najnowszy wypiek „Delicja Kawowa”. Miękki i puchaty dwukolorowy biszkopt z wyczuwalnym akcentem kawy… I to skryła

Domowe ciasta
jogurtowiec malinowy - lekkie ciasto bez pieczenia 207

lato to czas owoców sezonowych!!! Dlatego kilka lat temu zrobiłam z truskawek lekkie, jogurtowe i szybkie ciasto, taki eksperyment, bo na sernik na zimno nie miałam ochoty, na ciasto z ciężką masą, ani nawet z ubitą śmietaną też nie. Dlatego wybór padł na jogurt. Dlaczego by nie? Tylko jak zrobić, aby to się trzymało razem? Czy żelatyna zwiąże jogurt? Kombinujemy(...)już masę jogurtową wykładamy pozostałe owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. I gotowe! 6. Smacznego!!! Obejrzyj:  Dla osób, które wolą oglądać przepisy - krótki film na YouTube Pobierz i wydrukuj Możesz też pobrać plik PDF i wpiąć do swojego domowego zeszytu z przepisami "książka kucharska dobrej gospodyni" - POBIERZ TUTAJ Dobra gospodyni lubi domowe ciasta

dobra gospodyni dom wesołym czyni
CIASTO CZEKOLADOWE Z SERKIEM MASCARPONE I MALINAMI 298

ciasto: 200 g masła 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru trzcinowego masa: 150 g serka mascarpone 200 g śmietanki 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: świeże owoce p. maliny W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Do osobnej miski wrzucamy 2 całe  jajka i 3 żółtka. Dodajemy kakao , miksujemy tylko(...)stopni C na 35 minut. Kiedy ciasto się upiecze studzimy je na kratce. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietankę, dodajemy porcjami mascarpone i cukier puder. Masę wykładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy owocami. Smacznego

KuchcikoweLove
Świąteczne bułeczki makowe 150

wypróbowanie przepisu , na tegoroczne święta . Składniki na ciasto  2 ,5 szklanki mąki (1  szklanka mąki  do podsypania ) 1 szklanka mleka  20 g drożdży  3 łyżki cukru  1 zapach śmietankowy  2 łyżeczki skórki z cytryny  1 jajko ( plus 1 żółtko do posmarowania bułek  ) gotowa masa makowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek(...)ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i zaczynamy kroić kawałki , wałkujemy delikatnie i w środek rozwałkowanego ciasta układamy łyżeczkę masy makowej i w ręku zaczynamy formować kształt bułki , tak aby na wierzchu naszej bułki pokazywał się mak,i układam w tortownicy wyłożonej papierem , bądź wysmarowana masłem i posypana

Mój Smak
Szarlotka kremowa 132

schłodziło. Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę nasmarować masłem lub margaryną i przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem(...)cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta. Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać budynie. Gotową pianę wyłożyć na masie jabłkowej. Na pianę zetrzeć schłodzone kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1422

zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka(...)połączyć z budyniem śmietankowym, z mąką i trochę utrzeć. Dodawać po 1 łyżce  jogurty i ser. Wlać olej, wymieszać i wszystko połączyć delikatnie z białkami. Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 1,20 min w temp. 170 º C. Po upieczeniu zostawiamy kilka minut w otwartym piecyku. Na ostudzone ciasto układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort podwójnie czekoladowy. 171

pyszne ciacho, polecam Wam ten przepis! Składniki na tort podwójnie czekoladowy:  na tortownicę 26 cm najlepiej dzień przed składaniem ciasta przygotować mus z gorzkiej czekolady i ciasto czekoladowe, następnego dnia masę z białą czekoladą i polewę MUS Z GORZKIEJ CZEKOLADY: 280 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki (30-36%)       Śmietanę podgrzewamy niemal do wrzenia(...)stopni C) dodajemy połamaną w kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Następnie za pomocą mątewki energicznie mieszamy do chwili, aż uzyskamy gładką masę. Studzimy, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc. CIASTO CZEKOLADOWE: 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka

Rozpustne gotowanie