ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:489/3191)

Ciasto Kubanka 193

Ciasto Kubanka Ciasto, które nada się na różnego rodzaju okoliczności, idealnie zachowuje swój kształt i ładnie się prezentuje. Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie, warte wypróbowania nie tylko dla miłośników Nutelli.  Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)mleku i układać na krem. Rozsmarować dżem i wyłożyć, maczane w mleku kakaowe herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietanową* i posypać przesianym kakao. Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień.  *Masę śmietanową, można rozprowadzić przy użyciu szprycki lub worka cukierniczego, dzięki czemu ciasto będzie się prezentowało jeszcze lepiej

My sweet a life
Drożdżówki z serem i kruszonką 165

cukier. Dodaję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól i miękkie masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Ser razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem ugniatam widelcem na jednolitą masę. 3. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę(...)wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję kulę, lekko spłaszczam. Na środek kładę porcję masy serowej. Zlepiam brzegi, formując kulę. Drożdżówki układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wierzch smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - wersja dla mamy 145

trudna do miksowania na niskich obrotach. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce 2 godziny.  Piekarnik rozgrzej do 200'C. Ze schłodzonej masy odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i spłaszczaj ręką, by nabrały kształtu ciasteczka. Wierzch każdego ciasteczka posyp płatkami

Moje Qulinaria
SERNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM, KARMELOWYMI ORZECHAMI I WŁOSKĄ BEZĄ 185

przepis na prawdziwy obłęd! Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają! W tym przypadku absolutnie nikt(...)odstawiamy na ok. 20 minut do mrożenia. KREM CZEKOLADOWY: Masło roztapiamy ze śmietanką nad kąpielą wodną, dodajemy posiekaną czekoladę oraz czekoladowe płatki Delecta i mieszamy do uzyskania kremowej masy. Wylewamy na schłodzony, kruchy spód i odstawiamy na 20 minu do mrożenia. KARMELOWE ORZECHY: Do rondelka wsypujemy cukier oraz sól, zalewamy wodą i na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut

Ostra na Słodko
Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym 245

Rewelacyjny sernik z mocno waniliową i mocno czekoladową masą serową , a wszystko w kruchym, kakaowym cieście. Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym - Składniki: ciasto: szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao cukier waniliowy masa serowa: 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru płaska łyżeczka mąki pszennej płaska(...)dodać ziarenka wanilii, do drugiej rozpuszczoną czekoladę i kakao - dokładnie wymieszać. Do tortownicy (o średnicy ok. 21 cm) wlewać na zmianę: jasną masę, ciemną, jasną, ciemną. Za pomocą cienkiego przedmiotu (np. patyczka do szaszłyków) delikatnie "pomieszać" ciasto tworząc "esy floresy". Całość posypać drugą częścią ciasta rozdrabniając je w rękach jak kruszonkę. Piec w 160 stopniach przez ok. godzinę, a następnie

Słodka Strona
19. Makowiec z jabłkiem 196

przypali nam się, podczas długiego pobytu w piekarniku, gdyż ma mało cukru. Cisto zawsze się udaje!  Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka(...)mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami oraz jabłkiem pokrojonym w drobna kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wykląć na kruche ciasto. Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować

Jadło i czytadło
Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad 727

różnych wariantach – babka drożdżowa czy piaskowa baba z lukrem to zdecydowane faworytki. Wielkanocne wypieki to także tradycyjne serniki – na zimno i na kruchym spodzie oraz obowiązkowo mazurki – kruche ciasto oblane kajmakową masą i przyozdobione wielkanocnymi motywami. Wielkanoc to bardzo wdzięczny czas kulinarnych popisów. Świąteczne posiłki nie muszą być rok rocznie takie same – nowoczesne odsłony tradycyjnych dań i ciast pozwalają odkrywać

Kulinarne Przeboje
Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką 141

powstaną grudki ciasta i wtedy odstawić do lodówki. 6) Przygotować nadzienie: wszystkie składniki (twaróg, żółtko, cukier z wanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku

Fitsweet.me
Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką 111

powstaną grudki ciasta i wtedy odstawić do lodówki. 6) Przygotować nadzienie: wszystkie składniki (twaróg, żółtko, cukier z wanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku

Fitsweet.me
Ciastomasa. Masa plastyczna. 164

się żeby dzieciaki nie były zachwycone. Czy to plastelina, ciastolina, piasek kinetyczny to zawsze jest dobra zabawa, Dziś mam dla Was przepis na ciastomasę. Jak można się domyślić masa ta przypomina ciasto, moim zdaniem ciasto na pierogi, ale jest kolorowa i to jej niebywały atut. Można ją ugniatać, wałkować, wykrawać z niej różne wzory. Możliwości zabawy jest naprawdę wiele. Ciastomasa

Pani domowa
Eklerki ze śmietaną i białą czekoladą 174

niedzielne popołudnie lub na specjalne okazje tj. Walentynki Z tej porcji wyszło 9 sztuk Przygotowanie ciasta – do garnka wlać wodę, dodać masło i sól. Postawić garnek na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do gorącej masy z masła. wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Postawić ponownie na ogniu, gotować i mieszać, aż masa się(...)garnek z ognia i odstawić do ostudzenia. Do letniej masy dodać lekko ubite jajka. Za pomocą miksera zmiksować na gładką masę. Formowanie eklerków – do rękawa cukierniczego nałożyć masę i wyciskać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec eklerki 30-35 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. jeśli eklerki jeszcze

Kuchnia Pokoleń
Śmietanowiec w kruchym cieście 302

łyżeczki proszku do pieczenia              Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Połowę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę (23x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Leko przygnieść palcami. Przygotować masę śmietanową. Masa śmietanowa: 3 duże (400g) opakowania gęstej śmietany 18% 5 białek 1 szklanka cukru(...)opakowania budyniu śmietankowego              Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać, następnie połączyć ze śmietaną. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 20 minut. Po tym czasie zetrzeć lub pokruszyć na wierzch pozostałą część ciasta. Piec kolejne 20 minut.  Gorące

Praktyczna pl
Chleb serowy z oliwkami i suszonymi pomidorami 114

oliwek 50 g suszonych pomidorów 4 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami Oliwki kroimy na ćwiartki, pomidory w paseczki i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę przez 15 minut. Formujemy kulkę i zostawiamy w ciepłym miejscy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilka sekund znowu wyrabiamy ciasto, dzielimy

Marder&Marder Manufacture
Gibanica za sirom w Montenegro 145

opakowanie ciasta kore 4 jajka, 150 ml wody gazowanej, Farsz: Twaróg półtłusty rozkruszyć w rękach, dodać jajka, olej i wodę gazowaną, doprawić solą. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozłożyć płaty ciasta kore i delikatnie układać farsz na całej powierzchni.    Następnie ciasto zawijać po bokach, a następnie zwijać w rolkę. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do nagrzanego

królestwo garów
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE 158

wymyślić właśnie z cynamonem.Znów postawiłam na ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które uwielbia mnie ostatnio coraz bardziej i coraz lepiej nam się razem pracuje! :DPrzepyszne , mięciutkie , puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki!SKŁADNIKI :ROZCZYN:* drożdże – 30 g* cukier – 25 g* mąka pszenna – 50 g* mleko – 150 mlCIASTO :* mąka pszenna(...)Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.NADZIENIE :Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie tniemy w paski o szerokości ok. 7 cm.W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zwijamy „ślimaka

Ostra na Słodko