Rolada orzechowa to klasyka wśród tradycyjnych, dawnych wypieków. Rolada orzechowa jest wyśmienita i wyjątkowa w smaku - orzechowa masa idealnie komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym tworząc wypiek, któremu nie sposób się oprzeć - godna przygotowania na święta. Drożdżowa Rolada Orzechowa - Składniki (na ok. 2 dość duże rolady): Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka(...)łatwiej zwinąć roladę). Całą powierzchnie ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem (mogą być same białka które nam pozostały) np. za pomocą silikonowego pędzla cukierniczego i wykładamy masę orzechową pozostawiając ok. 1-2 cm marginesy. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, boki zawijamy po spód. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej
Słodka Stronaduże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy 2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę - musi mieć kolor i konsystencję gęstego kogla-mogla . Dodać mleko, olej i zmiksować do połączenia składników. Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną, pełnoziarnistą(...)pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć rodzynki. Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć masę - pomagając sobie łyżką . Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok 50 minut - na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Stan upieczenia ciasta
Grunt to przepis!koniec dolewamy roztopione i przestudzone masło. Kiedy ciasto ładnie nam odchodzi od rąk jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Masa makowa: 800g maku ok 200 g cukru 150-200 g rodzynek 6 łyżek miodu zapach migdałowy 2 łyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki(...)smaku ;). Na potrzeby zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca na brzegu. Całość zwijamy jak roladę, a końce makowca
Malinowe PocałunkiCiasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy! Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego(...)nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowany spód wykładamy w poprzecznych rzędach masę makową. Paski masy makowej wygładzamy umoczoną w wodzie łyżką. Pomiędzy paski maku nakładamy masę serową, a na nią śliwki skórką do dołu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut ( w razie potrzeby nakrywamy pod koniec pieczenia folią aluminiową
Nie tylko w kuchniCiasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzimy biszkopt . Masa wiśniowa: Z wiśni odlewamy pół szklanki
Wanilia i Kardamonpieczenia olej do smażenia Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze(...)nagrzana), smarujemy olejem i małą chochelką wlewamy niewielką porcję ciasta, pamiętając o tym, że mają być one cieniutkie. Gdy naleśnik się już z wierzchu zetnie, a od spodu lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni (nie wysmażamy ich, mają być mięciutkie). NADZIENIE: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 g świeżego twarogu 2 cebule obrane
Rozpustne gotowanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, który smażymy na głębokim oleju. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku , podobne jest do gniazdek. Podajemy posypane cukrem pudrem lub drobnym cukrem z wanilią czy cynamonem oraz z sosem czekoladowym. Z poniższych składników wychodzi(...)energicznie mieszamy, aż uzyskamy w jednolitą masę, która powinna odchodzić od brzegów naczynia, odstawiamy do ostudzenia do przestudzonej masy dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu (ciasto musi być gładkie) masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w gwiazdkę w garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175-180°C na gorący olej wyciskamy paski długości około 7-8 cm, smażymy
Słodkie zapomnieniemnie do zrobienia jednej z moich ulubionych tart. Smakowo jest bardzo wyważona - lekko kwaśne jabłka i nieprzesłodzona masa śmietanowa z nutką wanilii. Cudo! TARTA Z JABŁKAMI W MASIE ŚMIETANOWEJ Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - 1 łyżka cukru pudru - szczypta soli - żółtko - 100 gram miękkiego masła - 50 mililitrów wody Przygotowanie ciasta: W misce umieszczamy składniki z następującej kolejności: mąka, cukier(...)cytryny, co by nie ściemniały i nie zbrzydły. Przygotowanie tarty: Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto na całej powierzchni (również po bokach). Układamy jabłka w wachlarzyk i zasypujemy je cukrem. Wylewamy na całość masę. Najpierw pieczemy przez 5 minut w temperaturze 240 stopni, następnie 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy tartę i posypujemy
Życie zamknięte w smakuQuiche to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Od tarty różni się tym że zalana jest masą śmietanowo-jajeczną. Jej niewątpliwą zaletą jest to że każdy może ją upiec ze swoimi ulubionymi dodatkami i zawsze będzie pyszna! Składniki : ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżeczki papryki w płatkach 2 łyżki kwaśnej śmietany sól nadzienie: 500g piersi z kurczaka masło klarowane(...)pieczarek 3 ząbki czosnku 4 łyżki pesto pomidorowego 2 jajka 100ml śmietanki słodkiej sól, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, tymianek, słodka papryka Sposób przygotowania : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i przekładamy do natłuszczonej formy. Nadmiar odcinamy. Gęsto nakłuwamy widelcem
Pyry na Gazdłuższej nieobecności zapraszam na rewelacyjne w smaku ciasto o wdzięcznej nazwie Shrek :) Czy ktoś nie zna jeszcze tego ciasta? nie sądzę. Chyba każdy już próbował choć raz. Pyszny biszkopt z masą budyniową na zielonym "Pysiu", z bitą śmietaną i galaretką. Lekko kwaskowe w smaku, a zarazem słodkie i delikatne. ciasto pełne niespodzianek. Biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru(...)Resztę soku przelewam do rondelka i gotuję. Na gotujący, wlewam budyń i mieszam, aż zgęstnieje. Ciepłą masę wykładam ba wystudzony biszkopt. Na masie układam delicje i odstawiam. Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i wykładam na ciasto. Galaretki rozpuszczam we wrzątku i stygnącą wykładam na ciasto. Całość schładzam w lodówce przez całą
Ciasteczkowy PotwórTortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki do połowy wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Jeśli macie „obciążniki” do kruchego ciasta w postaci suchej fasoli – można użyć- ciasto wtedy nie będzie bardzo rosło. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: 2 jaja 1 duża cytryna lub 2 małe 130g cukru 60g masła Cytryny sparzamy, ocieramy(...)lodówki do schłodzenia. Składniki na bezę: 3 białka 150 g cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą na „półsztywno”, następnie stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie sztywna i gładka. WYKONANIE ciasto kruche krem cytrynowy z masy bezowej szprycą wyciskamy beziki pieczemy ok . 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Wkładamy do lodówki
Domowe ciastatarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Kruche ciasto z brzoskwinią: Jedną część ciasta wyjąć
Różne smaki w kuchniwyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 45 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. MASA JEŻYNOWA: Owoce miksujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Ubijamy śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubitą(...)kremówkę jeżynową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na masę dodatkowo możemy poukładać całe owoce. MASA ŚMIETANOWA: Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy wycięte okruszki i wykładamy jeżyny. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego! Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego
Podróż w kulinariatartą. Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku. Następnie przesiewamy do masy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, delikatnie równamy i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów. Biały(...)gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. 2/3 kremu wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pozostały krem odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Ciemny krem: Jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy
In my kitchenpomocą blendera. Jajka zmiksowałam z cukrem trzcinowym na puszystą masę, dodałam powoli olej i ciągle miksując dodałam przesiane mąki. Do powstałej masy dodałam przyprawę piernikową, gałkę, sodę, proszek do pieczenia oraz rozdrobione bakalie, zmiksowałam do połączenia składników. Do ciasta dodałam startą marchewkę i wymieszałam całość za pomocą łopatki. Ciasto przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsadziłam do nagrzanego(...)wchłonęło jak najwięcej płynu. Ciasto wstawiłam na 8 godzin do lodówki. Mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem. Ciasto przekroiłam na pół, przełożyłam je 1/3 kremu. Resztą masy posmarowałam wierzch i boki ciasta, udekorowałam
Gotowanie i blogowanie