adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 100 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 50 ml oleju 500 ml mleka 4 żółtka 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)bokiem (do połowy wysokości). Schłodzić w lodówce. Masa serowa - twaróg, cukier, olej, mleko, żółtka i budynie w proszku zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na schłodzone ciasto, piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Beza - około 10 minut przed końcem pieczenia, białka ubić na sztywno, cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce
Domowa cukiernia Ewypomarańczowej 1/3-1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki na mase serową przekładamy do miski i mieszamy mikserem. Przygotowanie Murzynka z serem, czyli ciasta kakaowego z serem: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i cukier, miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej i mleko, dodajemy do masy jajecznej(...)miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, jeszcze chwilkę miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem, na spód wykładamy ciasto kakaowe, a następnie masę serową nabieramy łyżką i robimy klesky na powierzchni ciemnej masy kakaowej, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 C i pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmaki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasto - w rondelku margarynę z masą krówkową - kajmak podgrzać na małym ogniu do połączenia składników, cały czas mieszając i uważać by nie przypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem(...)pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać
Ciastka - domowe słodkościtruskawki. Porzeczki można zastąpić borówką lub brzoskwiniami, dowolność wyboru. Ciasto jest pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze, zawsze się udaje...polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietanki 36% 2 opakowania serka waniliowego homogenizowanego(...)całość. Drugą galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu u również wstawić do lodówki Biszkopt przekroić za pomocą dużego ostrego noża na pół i przełożyć połową masy. Położyć na wierzch drugą część ciasta i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzchu masy ułożyć owoce. Wszystko zalać galaretką i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny. Kroic i podawać...Smacznego
Gosia gotujewykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej. Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody(...)skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier , dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy .Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście. Warstwa serowa: Twaróg ,budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce, miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę
Wanilia i Kardamonwstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut (pieczemy do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Do nasączenia biszkoptu szykujemy poncz. W szklance wrzątku rozrabiamy 1 łyżkę kakao, następnie dolewamy 2 łyżki wódki i 1 łyżkę syropu waniliowego. Do masy rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku - 1 łyżkę żelatyny – studzimy. Ubijamy wymieszane śmietany (słodką i kwaśną(...)ubitej śmietany wlewamy płynną, ale chłodną żelatynę i wrabiamy robotem na najniższych obrotach. Wystudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Połową ponczu nasączamy spód ciasta i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Na dżem wykładamy masę śmietanową (zostawiamy trochę do ozdobienia ciastek), wyrównujemy powierzchnię. Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna
mojewypiekiinietylkoszybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie jedną polówkę ciasta wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Również masło na masę serowa należy roztopić(...)ostudzić. Rodzynki sparzyć.Wymieszać z wszystkimi składnikami, sprawdzić czy jest wystarczająco na wasz gust słodko (my nie lubimy takich "słodkich"), jeśli tak wylać na przygotowany spód. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch masy serowej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez półtora godziny a może nawet chwile dłużej. Jak widać urosło :D A zapach.. niesamowity
MarciochaKucharzypianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe cukier puder do smaku(...)Dodatkowo wiórki kokosowe 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub inny 1 galaretka truskawkowa Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody i poczekać aż lekko stężeje. Składanie ciasta Blat biszkoptowy dżem Masa budyniowa (odłożyć 3 łyżki masy) blat biszkoptowy z wykrojonymi otworkami masa budyniowa wiórki kokosowe galaretkę powlewać do wyciętych kółek w biszkopcie ciasto biedronka
O kuchni z uczuciemkażda zapracowana osoba. Najlepiej użyć do tarty słonawych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive. Połączenie ich ze słodkim kajmakiem, puszystą bitą śmietaną, gorzkim kakao i bananowym smakiem to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest kaloryczne, ale warto od czasu do czasu skusić się na jeden kawałek. Kajmak można ugotować samemu (gotując przez około dwie godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego) – jednak przyznam się(...)lekko przestudzone masło. Okruchami wylepiamy dno i boki formy na tartę o średnicy 23-24 cm. Wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie dno ciasta smarujemy kajmakiem (masą krówkową). Ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru (można pominąć). Wykładamy bitą śmietanę na warstwę kajmaku. Banany kroimy w ukośne 1-2 cm plastry. Skrapiamy sokiem
Poezja smakucałość rozcieramy palcami.Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy – tylko do połączenia wszystkich składników.Ciasto formujemy w kulę. Blat roboczy delikatnie posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm.Składamy na trzy części i ponownie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm. Ponownie składamy na trzy.Owijamy(...)wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem.Do gotowej śmietany ciągle miksując dolewac pomału rozpuszczona żelatyne .odstawić do lodówki do stężenia. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć zimną masę budyniową, a na wierzch ubitą śmietankę. Całość przykryć drugim blatem. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. gli ingredienti
w mojej kuchniWpis pochodzi z mgotuje.pl Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z delikatną masą z jogurtu greckiego i śmietany oraz galaretką z owocami. Idealny deser na lato. Ciasto możemy wykonać z różnymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami czy wiśniami. Ciasto jogurtowe(...)sztywno śmietanę. --> Masę odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. --> Wykonanie: --> Na wystudzony biszkopt wylewamy masę jogurtową, odstawiamy do całkowitego stężenia masy jogurtowej. --> Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku, gdy galaretka zacznie tężeć, ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu układamy owoce, a całość zalewamy tężejącą galaretką. --> Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. --> Smacznego Notatki *Blaszka o wymiarach
Marta Gotujesoczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką.Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce. Ciasto z cukiniiSkładniki:225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców2 jajka120g cukru1/4 szklanki oleju250g obranej cukinii bez pestek 150g jabłek (1 średnie)150g śliwek1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta- owoce wrzucić do masy, wymieszać- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy wyłożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 minut w 175 stopniach
Smakołyki Berenikidzieła. Tym razem zaplanowałam marynowane kulki dyniowe, ale chodził za mną od dawna amerykański Pumpkin pie czyli tradycyjne ciasto dyniowe . Buszowałam więc po amerykańskich blogach kulinarnych, aby znaleźć jakiś fajny przepis na masę dyniową. W końcu wymyśliłam sobie swoją wersję pumpkin pie na bazie rewelacyjnego kruchego ciasta. Przepis na to ciasto już(...)łączę kawałki ze sobą. • Pozostawić część ciasta kruchego, z którego wyciąć ozdobne ciasteczka listki do dekoracji pumpkin pie. • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. Masa dyniowa • Mascarpone wymieszać mikserem z cukrem. • Dodać puree z dyni, żółtka, jajko, przyprawy i zmiksować wszystko razem. • Masę wylać
To co kochamBabeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak... Babeczki z Masą Budyniową(...)ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Spody Babeczek:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem
Słodka Stronakoniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany dodawać stopniowo żółtka oraz wodę, cały czas miksując - mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką - masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym mąką lub bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)łyżką do połączenia się składników - jedną część biszkoptu ułożyć na spodzie formy (ważne, żeby była to forma dość wysoka, okalająca biszkopt ciasno z każdej strony), wyłożyć masę, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć - ciasto schłodzić w lodówce, już po 1-1,5 godz. masa tężeje i nadaje się do krojenia - kroić ostrym nożem, by uniknąć kruszenia się biszkoptu - ciasto należy przechowywać
Smakołyki Bereniki