Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier, a następnie schłodzoną żelatynę. Gęstniejącą masę wylać na ciasto. Posypać okruchami i powciskać wiśnie. Schłodzić
Praktyczna plgrzech nie skorzystać !Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć spód blaszki. Składniki na masę serową: 80 dag sera białego 5 jaj 3 białka 1 szklanka cukru kryształu skórka otarta z całej cytryny 1 budyń waniliowy(...)budyń, roztopioną margarynę, skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać masę serową z pozostałymi składnikami, aby była gładka. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać je w ser. Gotową masę serową wylać na przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik
Apetyczna babeczkaMakowiec na biszkopcie przykryty bitą śmietaną i orzechową masą jest bardzo wykwintnym ciastem, idealnym na rodzinne spotkania, a już na pewno na świąteczny stół. Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania. *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka(...)wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem i zagotować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać żółtka, orzechy i spirytus. Masę orzechową delikatnie rozsmarować na bitej śmietanie i na wierzchu rozłożyć herbatniki. Polać polewą i posypać kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarozpuszczenia się, ostudzić- jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową- gdy mieszanka ostygnie, jajka ubić z cukrem tak, aby zwiększyły objętość- do masy jajecznej wlać mieszankę karmelową, zmiksować krótko- do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach- gotową masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy- piec w 170-180 stopniach przez(...)drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita, gęsta masa- do masy wlać powoli śmietankę, wymieszać- sos karmelowy postawić ponownie na ogniu i krótko podgrzać, mieszając (zwłaszcza, jeśli masa nie jest jednolita)- sos przelać do słoiczka, ostudzićPRZYGOTOWANIE CIASTA- ciasto karmelowe ułożyć na talerzu lub paterze- na cieście rozsmarować równą warstwę kremu fistaszkowego- na wierzchu porobić esy floresy z sosu karmelowego (jeśli sos karmelowy
Smakołyki Berenikiśrodku wilgotne a wierzch i spód ciasta bardzo chrupiący. Na foremkę o wymiarach ok. 20x30 cm Kruche ciasto: 40 dag mąki 15 dag cukru 3 żółtka 15 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Masa orzechowo-ziemniaczana 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 20 dag zmielonych orzechów włoskich 5 dag cukru pudru 3 żółtka 6 białek olejek(...)Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na kruche ciasto, przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem
Jadło i czytadłomożna zrobić ją samemu wg. tego przepisu ), cukrowe koraliki, wykrawaczki kwiatuszki i cieniutkie wstążki. Babeczki dokładnie kruszymy i zagniatamy rękami, jeśli masa jest zbyt sypka, żeby uformować z niej kulki dodajemy krem maślany lub miękkie masło. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy z niego kulki, układamy na papierze do pieczenia i przekładamy na 5 minut do zamrażarki. W czasie(...)ozdoby. Masę cukrową rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy malutkie kwiatuszki. Do każdego kwiatuszka przyczepiamy na środek cukrowe koraliki – wystarczy zwilżyć masę pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Wyciągamy kulki ciasta z zamrażarki. Patyczki na lizaki maczamy w rozpuszczonej polewie i wbijamy (wkręcamy) w kulki. Wkładamy znowu na 5 minut do zamrażarki, żeby polewa stężała i patyczki
Ciastkozercysól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) – składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką. Przykryć(...)ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte (patrz zdjęcia). Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce. Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem
Przepisy na domowy ser i chlebsól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) – składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką. Przykryć(...)ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte (patrz zdjęcia). Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce. Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem
Stare Garysól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) - składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką. Przykryć(...)ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte (patrz zdjęcia). Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce. Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem
Weekendy w domu i ogrodziedalej miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku. Za pomocą dużej, drewnianej łyżki w kilku niewielkich porcjach dodać przesiane mąki (fot.2) . Bardzo delikatnie połączyć, aby jak najmniej opadła piana. Formę o wymymiarach 24×24 cm lekko posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć surowe ciasto (fot.3(...)ponownie wstawić do lodówki. Teraz czas na polewę. Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, a następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę. Na chwilę zostawić. Następnie wymieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Polać równomiernie ciasto. Włożyć do lodówki. Najlepiej podawać po całej nocy w lodówce. Źródło: ilovebake.pl drukuj przepis
Świat Ciastamąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika cukier puder do posypania ciasta przepis Do garnka przekładamy jabłka prażone, wlewamy olej, wsypujemy cukier, orzechy oraz rodzynki i wszystko podgrzewamy, mieszając do momentu aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia). Gotową masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę(...)oleju, cukru oraz bakalii i całość dokładnie łaczymy za pomocą łyżki, ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Do tortownicy lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st C. a po upieczeniu studzimy w piekarniku.Wystudzony piernik oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Piernik z jabłkami
Smakowite Daniaciasto 1,5 szkl mąki Tortowej Młynomag 0,5 szkl mąki krupczatki Młynomag 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 250 g masła 2 jajka aromat rumowy masa serowa 1 kg sera (sernikowego) 250 g masła 1,5 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika Delecta 6 jaj otarta skórka(...)formy lub tortownicy kładziemy papier, ścieramy większy kawałek ciasta na tarce o grubych oczkach i rozkładamy luźno niezbyt uklepując. Posypujemy suszonymi wiśniami i wylewamy masę serową a na wierch układamy resztę ciasta startego na tarce. Sernik pieczemy przez godzinę w temp 180 st. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy w formie
Gotowanie jest łatwePresident 2 całe jajka 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 1 lub 2 puszki brzoskwiń (ja daje 1 i jest ok) Składniki masa bezowa 5 białek z jajek do ciasta 1 szklanka cukru lub cukru pudru szczypta soli Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Margarynę siekamy i mieszamy z sypkimi składnikami. Wszystko dokładnie(...)stopniowo cukier (ja dodaje cukier puder). Wyciągamy brytfannę z lodówki. Wylewamy na nią masę serową rozkładamy pokrojoną w kostkę brzoskwinię i na wierzch wylewamy masę z białek. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ścieramy ciasto z zamrażalki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i od razu zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 1h. Z doświadczenia wiem
Piekielna Kuchnia Patiproszek do pieczenia Miękkie masło ubijamy z cukrem,olejem oraz ekstraktem waniliowym, a kiedy składniki będą dobrze połączone dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę i po trochu masy czekoladowej. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy 45-50 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone) w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy polewę. polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło
Bon appetit mon amiePyszny i domowy sernik na zimno.Przygotowałam go na pełnoziarnistym spodzie. Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 200 g masła 500 g sera twarogowego z wiaderka 1/2 szkl cukru 1 op. bitej śmietany w proszku 1 galaretka wiśniowa blaszka 24x24 Przygotowanie: Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę(...)pokojowej) z cukrem na puch. Następnie dodajemy do 1 łyżce twarogu cały czas miksując. Na koniec wsypujemy śmietanę w proszku do masy i jeszcze chwilę ubijamy mikserem. Masę przekładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki aby stężało. Galaretkę wylewamy na ciasto gdy zacznie tężeć. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarne