ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:499/3191)

Karmelowy przekładaniec 133

Miodowe płaty, przełożone budyniem i masą kajmakową. Zwieńczone orzechami. Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 jaja 2 żółtka 200g masła 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego 500ml mleka 4 łyżki cukru 50g masła puszka masy kajmakowej Mąkę wymieszać z sodą, posiekać

Słodki Zakątek
Mleczna kanapka 297

ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA MLECZNA(...)POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. gotową polewą polać ciasto. Przechowywać w lodówce. Wyjąć ok 1-2 godziny przed planowanym podaniem, masa dość twardnieje, ale u mnie nikomu to nie przeszkadzało, nikt nie bawił się w wyciąganie ciasta wcześniej tylko jedli zaraz po wyciągnięciu z lodówki

Blondynka Gotuje
ciasto z serem na zimno, galaretką i malinami 560

szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35 min. w ok. 170 st C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera zmielonego 100 g masła 200 g cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło roztapiamy(...)miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Gotową masę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto (ciasto włożone go foremki, w której się piekło). Wstawiamy do lodówki do stężenia. składniki na wierzch ciasta: 2 galaretki malinowe 750 ml gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto nutella z wiśniami 143

puszystej masy, dodać nutellę, wlać mleko, delikatnie zmiksować , wsypać partiami mąkę z orzechami, delikatnie na niskich obrotach lub ręcznie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, delikatnie wmieszać.  Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem keksówki o podanych wymiarach, na wierzchu posypać osączonymi wiśniami.  Włożyć do nagrzanego do 165*c piekarnika po 20 minutach temp pieczenia zwiększyć

Wanilia i Kardamon
Szarlotka tatrzańska 224

zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2,5 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru bułka tarta Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier

Domowa cukiernia Ewy
Tarta ze szpinakiem 141

minut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się połączyły. Dodajmy ricottę z rozmąconymi dwoma jajami.Doprawiamy do smaku pieprzem. Wylewamy masę na upieczone ciasto i zapiekamy ok 40 minut (do momentu ścięcia się wierzchu). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ciasto Pijak 220

świąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu- nazwa więc nikogo nie powinna dziwić ;P Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo- kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce- dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym(...)łyżce). Pozostałe składniki: duży słoik dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy) duże opakowanie okrągłych biszkoptów ½ szklanki spirytusu polewa WYKONANIE: biszkopt   dżem z czarnej porzeczki   ciasto makowo-kokosowe   masa   biszkopty obficie namaczane w spirytusie   polewa Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto jogurtowe 321

owoce. Ja dzisiaj wybrałam jabłka ale sprawdziłam ten przepis także ze śliwkami, borówkami czy wiśniami. Oprócz większych kawałków owoców układanych na wierzchu można dodać także drobno posiekane do masy dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne. Tu dobrze sprawdzają się też winogrona. Ciasto jest proste, szybkie i nie może się nie udać także ciężko znaleźć jakąś wymówkę żeby go nie upiec(...)mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wbijamy 3 całe jajka, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. Na wierzch układamy pokrojone owoce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 1h (do suchego patyczka

Animelka Blog
Tarta z cukinią i serem fetą 184

tartę: 250 g mąki pszennej (można zmieszać z krupczatką) 120 g masła 1 żółtko 50 ml wody szczypta soli Sposób przyrządzania: Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Tym razem wykorzystałam moją ukochaną cukinię, z której można wyczarować przepyszne(...)dowolnej grubości. Podsmażamy ją do miękkości na odrobinie oleju...nie musimy jej solić, ponieważ kolejnym dodatkiem do tarty będzie słony ser feta.  Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto do formy na tartę i ponownie schładzamy przez 20 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tartę zapiekamy około 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i nakładamy

upichcic
Mazurek krucho-maślany z kajmakiem 181

cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mleka lub śmietany Ciasto maślane: 6 dkg mąki 5 dkg cukru 5 dkg masła 2 jajka Dodatkowo: dżem  masa kajmakowa rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby Ciasto kruche: Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka(...)końcu mąkę. Układanie  w blaszce: Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować dżemem i przykryć ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po wystudzeniu polać masą kaimakową i dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Karpatka z kremem cytrynowym 348

Zamarzyła mi się ... karpatka,ale po chwili przyszło na myśl kilka wątpliwości czy urosną piękne góry a może będzie zupełnie płaska, jaki krem zrobić , żeby nie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Naleśniki "Na Bogato" 164

Wielkimi krokami zbliżają się święta. Warto pamiętać o tych maluszkach,  które nie przepadają za ciastem. Moje dzieci na drugie śniadanie dziś zjadły Naleśniki na Bogato. Bezglutenowe i bezmleczne. Składniki: 150 g mąki gryczanej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g wiórek kokosowych 200 ml wody 1 jajko 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego) cynamon 1 łyżeczka miód 1 łyżka(...)olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka Mieszamy dokładnie wszystkie składniki,  tak aby masa była gładka, lejąca i bez grudek. Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną,  ciasto będzie bardziej puszyste. Masę zostawiamy na 15 minut aby "odpoczęła". W tym czasie proponuję przygotować dodatki i masę. Ja swoje naleśniki planuję polać gor zką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię

IzaGotuje
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 166

Polewa:\r","50g serka typu cream cheese\r","50g mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki syropu trzcinowego (opcjonalne)\r","2 \u0142y\u017ceczki soku z cytryny\r","125g cukru pudru\r"],"name":"Cinnamon rolls, czyli bu\u0142eczki cynamonowe","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Przygotowujemy ciasto. Do miseczki wlewamy ciep\u0142e mleko, dodajemy nasze dro\u017cd\u017ce(...)u0142adziemy na nim nasze ciasto. Rozwa\u0142kowujemy je tak, by powsta\u0142 nam prostok\u0105t o grubo\u015bci ok. 1cm. Na cie\u015bcie rozsmarowujemy mas\u0142o tak, by pozostawi\u0107 ok. 1cm nieposmarowanego ciasta na d\u0142u\u017cszym boku. Cz\u0119\u015b\u0107 z mas\u0142em obsypujemy po\u0142\u0105czonym wcze\u015bniej br\u0105zowym cukrem i cynamonem, przyklepujemy, by mieszanka

Mostek w kuchni
Ciasto czekoladowe z warzywami – polecam bo mało pracy jest 250

czekolady gorzkiej lub mlecznej zmiksowanej w blenderze przygotowanie Pieczemy w tortownicy lub małej wąskiej blaszce, wszystkie składniki dajemy do jednego garnka i mieszamy mikserem na jednolitą masę i pieczemy. Po upieczeniu jak ciasto wystygnie można przeciąć i przełożyć dowolną masą . Ja przełożyłam masa śmietankowa składniki 250 g riccota 300 g śmietana 36 % 4 łyżki cukru pudru śmietanę zmiksować z serkiem

Moje Wyroby
Ciasto potrójnie czekoladowe 589

masłem tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Masę czekoladową pozostawioną w szklance wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy(...)przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową i rozpuszczoną w likierze kawowym żelatynę. Mus wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Mus biały:  Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem

Zapiski Młodej Żony