cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mleka lub śmietany Ciasto maślane: 6 dkg mąki 5 dkg cukru 5 dkg masła 2 jajka Dodatkowo: dżem masa kajmakowa rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby Ciasto kruche: Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka(...)końcu mąkę. Układanie w blaszce: Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować dżemem i przykryć ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po wystudzeniu polać masą kaimakową i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieZamarzyła mi się ... karpatka,ale po chwili przyszło na myśl kilka wątpliwości czy urosną piękne góry a może będzie zupełnie płaska, jaki krem zrobić , żeby nie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawaniliowy, proszek do pieczenia i żółtka łączymy i mieszamy na gładką masę. Dodajemy otartą skórkę i wyciśnięty sok z limonki, łączymy z masą. Białka wybijamy do oddzielnej miseczki i ubijamy na sztywną pianę. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy niedużą ilość wody, około 1/4 szklanki i stopniowo(...)mieszamy do równomiernego połączenia wszystkich składników ciasta. Na końcu dodajemy pianę z białek, którą delikatnie mieszamy z masą. Papierowe papilotki układamy w formie do wypieku muffinek. Przekładamy masę do papilotek tak, aby ciasto zajmowało maksymalnie 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Artykuł Muffinki limonkowe pochodzi
Taste and CookWielkimi krokami zbliżają się święta. Warto pamiętać o tych maluszkach, które nie przepadają za ciastem. Moje dzieci na drugie śniadanie dziś zjadły Naleśniki na Bogato. Bezglutenowe i bezmleczne. Składniki: 150 g mąki gryczanej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g wiórek kokosowych 200 ml wody 1 jajko 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego) cynamon 1 łyżeczka miód 1 łyżka(...)olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, tak aby masa była gładka, lejąca i bez grudek. Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną, ciasto będzie bardziej puszyste. Masę zostawiamy na 15 minut aby "odpoczęła". W tym czasie proponuję przygotować dodatki i masę. Ja swoje naleśniki planuję polać gor zką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię
IzaGotujePolewa:\r","50g serka typu cream cheese\r","50g mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki syropu trzcinowego (opcjonalne)\r","2 \u0142y\u017ceczki soku z cytryny\r","125g cukru pudru\r"],"name":"Cinnamon rolls, czyli bu\u0142eczki cynamonowe","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Przygotowujemy ciasto. Do miseczki wlewamy ciep\u0142e mleko, dodajemy nasze dro\u017cd\u017ce(...)u0142adziemy na nim nasze ciasto. Rozwa\u0142kowujemy je tak, by powsta\u0142 nam prostok\u0105t o grubo\u015bci ok. 1cm. Na cie\u015bcie rozsmarowujemy mas\u0142o tak, by pozostawi\u0107 ok. 1cm nieposmarowanego ciasta na d\u0142u\u017cszym boku. Cz\u0119\u015b\u0107 z mas\u0142em obsypujemy po\u0142\u0105czonym wcze\u015bniej br\u0105zowym cukrem i cynamonem, przyklepujemy, by mieszanka
Mostek w kuchniczekolady gorzkiej lub mlecznej zmiksowanej w blenderze przygotowanie Pieczemy w tortownicy lub małej wąskiej blaszce, wszystkie składniki dajemy do jednego garnka i mieszamy mikserem na jednolitą masę i pieczemy. Po upieczeniu jak ciasto wystygnie można przeciąć i przełożyć dowolną masą . Ja przełożyłam masa śmietankowa składniki 250 g riccota 300 g śmietana 36 % 4 łyżki cukru pudru śmietanę zmiksować z serkiem
Moje Wyrobymasłem tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Masę czekoladową pozostawioną w szklance wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy(...)przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową i rozpuszczoną w likierze kawowym żelatynę. Mus wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Mus biały: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem
Zapiski Młodej ŻonyOstatnio polubiłam pieczenie serników. Ten jest iście świąteczny, delikatny, żurawinowy. Słodycz masy serowej równoważy kwaskowata konfitura żurawinowa. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina Monte Santi . Idealne i miłe chwile z winem i kawałkiem pysznego sernika. Spód: 5 łyżek mąki pszennej 50 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 jajko Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g tłustego zmielonego(...)Spód: Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Musimy uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm. Masa serowa: Do misy miksera wkładamy twaróg. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, budyń i cappuccino. Następnie kolejno wbijamy jajka
VioletoweKucharzenieszczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec przez 35 minut w 180 stop. KREM Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę(...)PONCZ Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać. POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią
Kuchnia Danusiprzez chwilę, tak aby składniki się połączyły (nie będzie to jednolita masa, bardzie drobne grudki). Do tak połączonych składników dodaję stopniowo żółtka, cały czas miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie do ciasta dodaję proszek do pieczenia, skrobie, kleik, orzechy, aromat, dwie łyżki miodu i miksuję. Gdy składniki się połączą dodaję mak i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta
Uwaga Babcia Gotujetrzepaczką ubijamy białko (nie musi być ubite dokładnie) dodajemy do niego serek, cukier i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamrażarki na ok. 20 min by masa zesztywniała. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Całość należy wymieszać i zrobić na środku dołek na składniki mokre: wodę, jogurt, oliwę
RelaxtimePrzepisy ze starego zeszytu Babci zawsze wychodzą i są uwielbiane przez wszystkich domowników. Propozycja na dziś to pyszny orzechowiec z kremową masą i miodowym ciastem. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaskładniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt, cukier, aromat i skórkę). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta
Projekty ze smakiemwysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut. Metoda druga: Mąkę przesiać , wsypać do misy robota,dodać
Stare Gary