ubiegłotygodniowym cieście z gruszkami, została mi spora ilość kruchego ciasta. Postanowiłam wykorzystać je do przeuroczych babeczek z masą budyniową i owocami. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek(...)jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed
Świat CiastaDziś zapraszam na pyszny serniczek, delikatny i kremowy, wykonany ze śmietany. Kruche, maślane ciasto, kryjące waniliową, śnieżnobiałą masę, jest idealne w smaku. Ja tym razem dodałam jeszcze garść owoców, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu charakteru. Polecam zarówno w wersji z owocami, jak i bez! Składniki na pyszny, kremowy sernik ze śmietany: na formę o wym. 24x28(...)Śmietanę ubijamy z cukrem, ziarenkami wanilii, mąką, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy, wykładamy na schłodzony spód, na masie równomiernie rozkładamy owoce, a na nie ścieramy (na grubych oczkach tarki) pozostawiony kawałek ciasta. Całość wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut na złotobrązowy kolor. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy
Rozpustne gotowanieprzyprawami. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i olejem. Wlać po połowie otrzymanej masy jajecznej (po około 200 ml) do farszów i wymieszać. Następnie dodać stopniowo (łyżką) mąkę delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i posypać startym serem żółtym. Piec 20-25 minut w 220 stopniach. Krok(...)szynkę z papryką i serem 4. Wymieszać mokre składniki na ciasto 5. Wymieszać suche składniki 6. Wlać do farszów po pół masy jajecznej 7. Wsypać mąkę 8. Ciasto przełożyć do foremek i posypać serem żółtym Pobierz wersję do druku: Pobierz Pizza muffins Artykuł Pizza muffins pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plnaprawdę wszystkiego co jest w lodówce i z tych produktów „czarować” na cieście) Przygotujemy ciasto na pizze: łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy aż powstanie jednolita, nieco ciągnąca masa. Aby ciasto nie przywierało do rąk, przed wyrabianiem warto je posmarować kapką oliwy. Gotową masę odstawiamy w ciapłe miesjce i czekamy z 20 minut aż urośnie. Następnie wałkujemy i wycinamy pociąg
Kolizje SmakówRewelacyjne ciasto na puszystym biszkopcie z dwoma przepysznymi, aksamitnymi masami - jedna czekoladowa z dużą ilością bakali i całymi kawałkami czekolady - druga ananasowa. To niezwykłe połączenie czekolady, bakalii oraz ananasa tworzy niesamowity smak - niezwykłe i wyjątkowo smaczne ciasto idealne na niema l każdą okazję . Ambasador Siostry Anastazji - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)wyłożyć kolejną warstwę kremu.) Następnie wykładamy masę ananasową, wyrównujemy i znów umieszczamy w lodowce na ok. godzinę. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie gotujemy), a następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz alkoho l. E nergicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Strużkami lekko przestudzonej czekolady polewamy wierzch ciasta i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Moje
Słodka StronaSERNIK WIEDEŃSKISkładnikiSkładniki na ciasto : 30 dag mąki 1 cukier waniliowy 20 dag masła 10 dag cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku Masa serowa: 1 kg sera tłustego 3 krotnie mielonego 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 1/2 kieliszka rumu Sposób przygotowania 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto(...)Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem , partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką . 3. Masę serową przełożyć na ciasto . 4. Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik. 5. Po ostygnięciu sernik można
Sama słodycz i szczypta chilitrochu cukru. Dalej miksując dodajemy 2 opakowania budyniu waniliowego, cukier waniliowy i sok z limonki.Przestajemy miksować i dodajemy masło, mieszając je delikatnie z masą za pomocą trzepaczki. Masę wylewamy na ciasto, dodajemy borówki i na wierzch ścieramy pozostałą 1/4 część zamrożonego ciasta. Pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 (bez termoobiegu). Podajemy posypane cukrem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki
W poszukiwaniu inspiracjiBiszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego(...)budyń. Ucieram. Na końcu dodaję spirytus. Wszystko razem ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt jasny. Biszkopt smakuję masą kajmakową. Na masie układam herbatniki. Wierzch ciasta oprószam kakao. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasipieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół i kroić w cienkie(...)już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso i pieczarki miękkie. Wyłożyć do miski Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź
Fabryka pomysłówłyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Dodajemy zmielone orzechy, wymieszaną mąkę ziemniaczaną z mąką orkiszową oraz proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C.Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z żółtek: 5 żółtek 100 g cukru 125 ml mleka(...)jednolity krem. dodatkowo: puszka masy kajmakowej starta czekolada do posypania wykonanie ciasta: Na jednym z blatów kakaowych rozsmarowujemy równomiernie ok. 3/4 kremu z żółtek. Przykrywamy go ciastem z orzechami. Rozsmarowujemy całą masę kajmakową. Wykładamy drugi blat kakaowy i rozsmarowujemy na nim pozostały krem z żółtek. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. Całość schładzamy
Domowy Smak Jedzeniacukinii. Użyłam tylko botwinkowych łodyżek i liści. Buraczki wykorzystałam do zrobienia chłodnika . Warto zrobić! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) 120 g pęczek botwinki - liście i łodyżki 1 cukinia - dałam żółtą 1 cebula masa: 2 jaja 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar pęczek szczypiorku 2 łyżeczki za'ataru pieprz ewentualnie sól przygotowanie Przygotować(...)Cukinię zblanszować tak jak botwinkę, ok 2 minut, odcedzić, osuszyć. Wymieszać składniki masy, doprawić solą. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, cebulę, botwinkę, zalać masą, na wierzchu można ułożyć kratkę z resztek ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 30 - 40 minut, aż masa się zetnie.. Podawać ciepłe lub przestudzone. Smacznego
Stare GaryZapraszam na delikatne omleciki biszkoptowe z kremem budyniowym oraz truskawkami. Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Polecam Składniki: ciasto: 2 jajka L 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej szczypta soli krem: 400 ml mleka bez laktozy od Mlekovita 2 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego na 500 ml mleka 100 g masła bez laktozy kilka świeżych truskawek(...)dodajemy po 1 łyżce cukru i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę biszkoptową na blaszkę w 5 miejscach (na jeden biskwit 2 łyżki masy). Rozsmarowujemy delikatnie ciasto na kształt koła. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wykładamy biskwity z piekarnika i po 2-3 minutach odklejamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 8. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub łyżką. 9. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji(...)posypać zmieloną czekoladą. Masa śmietankowa: 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, dodać stopniowo ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać. 17. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem i położyć na śmietance. 18. Ciasto posypać cukrem pudrem i odrobiną kakao (użyłam gotowych szablonów do zrobienia wzorków na cieście
Mała Cukierenkapigwy 10 dag cukru (można więcej jeśli wolimy słodsze) 1 łyżeczka imbiru 50 ml soku z cytryny 300 ml wody 2 budynie waniliowe Z podanych składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dusimy tak długo, aż owoce rozgotują się na mus (można(...)dolewamy wodę z sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Budynie rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gotującej się masy. Mieszamy tak długo, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większym kawałkiem wylepiamy dno i boki blaszki. Nakłuwamy widelcem. Następnie rozkładamy masę pigwową. Na wierzch układamy "kruszonkę
My simple kitchen