niej pozostałe składniki – całość wymieszać i zagotować. Gdy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje polać nią ciasto i całość posypać kokosem. Pozostawić na 6-8 godzin (całą noc), aby herbatniki zmiękły. Krok po kroku: 1. Zrobić masę serową 2. Rozłożyć herbatniki(...)Przełożyć połową masy serowej 4. Do drugiej połowy masy dodać kakao i wymieszać 5. Przełożyć kolejną warstwę herbatników i na środek wyłożyć ciemną masę serową 6. Złożyć ciasto – tworząc dach(trójkąt) 7. Zrobić polewę 8. Ciasto polać polewą czekoladową i udekorować kokosem Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto chatka Baby Jagi Artykuł Ciasto chatka
KuchniaWeDwoje.plciasto jest bardzo popularne na stronach kulinarnych zarówno w internecie jak i czasopismach. Jest przepyszne! Z kremową, maślaną masą, kokosem i herbatnikami. Nie wymaga pieczenia, idealne ciasto na lato. Składniki: 1l pełnego mleka 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 żółtka 4 łyżki Malibu ewentualnie kilka kropli aromatu kokosowego 200g masła 150g(...)zagotuje. Zdjąć ognia i dobrze wystudzić. Masa powinna być zupełnie wystudzona. Miękkie masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Gdy jest już jasna dodajemy partiami masę budyniową na przemian z 150g wiórków kokosowych. Blachę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę ciasteczek tak by pokrywały całe dno. Na ciasteczka wykładamy ¼ masy kokosowej. Układamy
Pyry na Gazzamiast kremu, głównym elementem ciasta będzie budyń, który bardzo fajnie komponuje się z kajmakiem i słonymi krakersami. Przygotowanie nie jest jakoś specjalnie pracochłonne. Warto tylko jednak zrobić je dzień wcześniej – uwierzcie na słowo, zdąrzy wtedy idealnie ściągnąć Podane proporcje są na średnią, kwadratową blaszkę Składniki: 16 herbatników 20 słonych krakersów 400ml śmietany kremówki Masa budyniowa: 500ml mleka 5 jajek(...)herbatniki wykładam ciepłą jeszcze masę budyniową i wyrównuję powierzchnię. Na masie układamy krakersy, smarujemy je masą kajmakową i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Odstawiamy do lodówki, aby masa ściągnęła. Na gotowe ciasto wykładamy ubitą śmietankę kremówkę i całość posypujemy wg uznania kakao. Aby ustabilizować śmietankę, możemy rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 10 łyżeczkach wody i wymieszać ze śmietaną. Smacznego
Jacob TastesZiemniaki ale słodkie..mhm...w sumie to jest też odmiana słodkich ziemniaków..ale te są naprawdę słodkie,bo to oszukane ziemniaczki z ciasta biszkoptowego i masy budyniowej..Polecam zrobić i zaskoczyć domowników,a zwłaszcza dzieci..No i teraz jest dylemat...miałam przepis na biszkopt i wg tego przepisu mi wyszedł zakalec..i nie wiem czy przepis jest zły(...)mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać.Białka oddzielić od żółtek.B iałka ubijać, stopniowo dodając cukier zmieszany z waniliną. Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec wymieszane mąki.Ciasto przelać do foremki. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wystudzić.[ najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej]. Biszkopt pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera, aby rozdrobnić
Moje domowe kucharzenieFantastyczne połączenie słodkiej masy krówkowej, bitej śmietanki i jabłek. Choć tak niecodzienne, to zdecydowanie trafione. Jabłka wspaniale przełamują słodycz pozostałych warstw i świetnie się z nimi komponują. W efekcie mamy pyszne ciasto i to bez włączania piekarnika :) SKŁADNIKI: (na formę ok 22x33 cm) herbatniki ( na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej(...)wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. 4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie (od dołu): 1. Herbatniki 2. Połowa masy krówkowej 3. Herbatniki 4. Połowa jabłek 5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej
Kto ugości moich gości?lodówki do schłodzenia. 2. Ser zmielić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie odcedzić. Masło połączyć z cukrem pudrem, żółtkami i wanilią, zmiksować na gładką masę, partiami dodawać twaróg i miksować, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. 3. Schłodzonym ciastem wyłożyć spód foremki i po nakłuwać(...)widelcem, mniejszą część ciasta zostawić na zrobienie kratki na wierzchu sernika. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15-20 minut żeby ciasto się zrumieniło. 4. Białka ubić na sztywno. Do masy serowej dodać rodzynki i piankę, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników, a następnie przelać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kratkę z reszty ciasta. Sernik
Apetyczna babeczkanapęcznieje. Następnie zalać pozostałą wodą, ale musi być wrząca. Wlać do żelatyny i wymieszać. Zostawić aż ostygnie, następnie wlać do masy z serka mascarpone i wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki. Przykryć ciasto, żeby nie przeszło zapachami z lodówki. Dziękuje Luiza, ciasto jest pyszne
Kuchnia Pokoleńoczyszczonej 1/2 szklanki cukru Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 200 g orzechów włoskich 1/2 puszki masy kajmakowej Przygotowanie: Ciasto: Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę. Piec w temp
Malinowo w kuchniłyżka masła Przygotowanie: Ciasto: mleko zletnić. Rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka. Dodać rozpuszczone, ale ostudzone masło. Powoli wlewać drożdże. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Odstawić na 1h ,pod przykryciem, do wyrośnięcia. Nadzienie: budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu tj. wlać mleko do garnka, odlać odrobinę do miseczki. Rozrobić w nim proszek budyniowy
Fabryka pomysłówszczyptą cukru , pod koniec dodając cukier.Do masy toffi dodajemy żółtka , przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.Po
Ostra na Słodkowymieszałam łyżką, a następnie zarobiłam dosłownie kilkoma ruchami dłoni – ciasto nie musi być gładkie, ważne, żeby składniki tylko się połączyły. Ciasto zawinęłam w torebkę foliową i włożyłam do lodówki na około godzinę. Spokojnie można je przygotować dzień przed pieczeniem. MASA JABŁECZNA: Mus jabłkowy przełożyłam ze słoików do miseczki, dokładnie wymieszałam go z mąką ziemniaczaną i przyprawami. NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach(...)termo obiegiem. 2/3 ciasta pokroiłam nożem w plastry, rozłożyłam na dnie blaszki i rozgniotłam palcami, żeby plastry się połączyły, posypałam bułką tartą. Na to wyłożyłam przygotowaną masę jabłeczną i wyrównałam ją. Pozostałe ciasto rozdrobniłam palcami i równomiernie rozsypałam na jabłkach. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez godzinę
Kuchenne zapiski Edytyzmiksować na jednolitą masę. Całość połączyć za pomocą łyżki z rozpuszczonymi drożdżami. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać masę z rozczynem oraz resztę mleka. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h – 1h 30 minut, aż podwoi swą objętość(...)kroku: 1. Zrobić rozczyn 2. Utrzeć masło z cukrem i dodać jajka 3. Masę połączyć z drożdżami 4. Przesiać mąkę i wlać masę oraz mleko 5. Zagnieść ciasto 6. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 7. Zrobić ruloniki 8. Opleść ciasto kształtując obwarzanki 9. Ciasto wysmarować żółtkiem 10. Posypać sezamem 11. Upiec obwarzanki Pobierz wersję
KuchniaWeDwoje.plpóźniej zje? (o ile nie wyczekujemy gości). Dlatego coraz rzadziej zdarza mi się piec ciasta warstwowe. Zresztą M i tak woli zwykłą babkę :P To ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Szybki biszkopt, masa serowa z owocami a na wierzchu galaretka. Smakuje, wygląda i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Coś w stylu sernika na zimno :) A że jutro jest okazja(...)płynu było 1 litr. Zagotować i zdjąć z ognia. W gorącej wodzie z syropem rozpuścić galaretki. Drugą połowę brzoskwiń pokroić w plasterki i ułożyć na masie serowej. Na końcu wyłożyć na ciasto tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin
My simple kitchenpieczenia 1 cukier waniliowy masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać(...)masa śmietanowa: Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem na sztywno. Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Lekko nasączyć zimną herbatą. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem, delikatnie nasączyć zimna herbatą.Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną ( niewielką ilość pozostawić do udekorowania brzegów torcika ). Schłodzić
Darcia w kuchniOreo, a jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to zajrzyjcie również tutaj po ten przepis: Truskawkowiec bez pieczenia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z musem truskawkowym na spodzie Oreo – Składniki: Składniki na spód z ciasteczek Oreo ok. 350 g ciasteczek Oreo (u mnie 2 opakowania po 176 g każde) 70 g masła Składniki na kremową masę truskawkową: ok. 350 g truskawek(...)spodzie Oreo: Spód ciasteczkowy: Ciasteczka Oreo wyciągnąć z opakowania, wrzucić do blendera i zmiksować do czasu aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dodać miękkie masło i wyrobić rękoma jednolitą masę. Tak przygotowanym ciastem wylepić dno i boki blaszki do tarty o średnicy 26 cm (można też użyć oczywiście innego dowolnego naczynia – nie musi być to forma na tartę, lecz może
Kulinarne Przeboje