Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy. Foremkę o wymiarach ok 30 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.Pieczemy w piekarniku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniautrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę, wodę, o;ej i mak i dokładnie wymieszać. Można krótko zmiksować na najniższych obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie, dokładnie wymieszać. Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto(...)mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować aż powstanie jednolity budyń. Ostudzić. Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle miksując. Ciasto przekroić na 2 blaty. 3/4 masy wyłożyć na spodni placek, przykryć drugim plackiem, wyłożyć pozostałą część masy i wyrównać. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i gorącą wylać na ciasto
na moim stole...się co upiec na święta - sernik czy makowiec? Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale! Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku(...)mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na podpieczoną masę makową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi
Kuchnia MagdaLenysię co upiec na święta - sernik czy makowiec? Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale! Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku(...)mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na podpieczoną masę makową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi
Kuchnia MagdaLenynimi nie przepada, ale w tym roku sobie powiedziałam, że będzie musiał się przyzwyczaić, bo będą częściej, a ten mu bardzo smakował). Sernik jest rewelacyjny z ciastem kruchym na wierzchu, spód piernikowy plus masa serowa, no niebo w gębie jak to się mówi :-). Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" przepisy Mistrza Pawła Małeckiego. W przepisie margarynę zamieniłam na masło(...)składniki się nam połączą, to dodajemy po jednym jajku. Masa ma mieć kremową konsystencję. Tutaj ja sobie zrobiłam po swojemu ;-). Gotową masę wykładamy równomiernie na podpieczony spód piernikowy, na tarce na grubych oczkach ścieramy wcześniej przygotowane ciast kruche, które trzymaliśmy w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach (bez termoobiegu) około 50 minut. Ja ciasto piekłam
kruche babeczkiulubiony aromat ROBIMY BISZKOPT : Na sztywno ubijamy białka, dosypujemy stopniowo cukier, dobrze ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, dolewamy po trochu do masy cały czas miksujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy partiami i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy w dwóch takich samych blachach w 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra-dół(...)mieszamy i wyłączamy. SER : Ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ser, śmietanę, cytrynę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy łyżką. SKŁADANIE CIASTA : Na 1 biszkopt wylewamy połowę kakaowej masy, równo rozsmarowujemy. Dajemy większą część sera i przykrywamy biszkoptem. Na 2 biszkopt wylewamy resztę masy i na to ser. PIECZENIE : Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Pani na deserDoceniamy je szczególnie przed świętami. A na wielkanocnym stole babki po prostu nie powinno zabraknąć. Podajemy więc drugi przepis Agaty na babkę – fantastyczną na Wielkanoc, ale nie tylko. Takie ciasto zniknie raz dwa! Jeżeli nie mamy formy na babkę, możemy użyć zwykłej formy keksówki (24cm/10cm). Babka dwukolorowa Składniki: 4 jajka 200 g cukru pudru (ok. 1 i 1/5 szklanki(...)będzie, jak po prostu wymieszamy wszystkie składniki łyżką). Następnie wlewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 2/3 masy przelewamy do formy, a do ciasta, które nam zostało dodajemy przesiane przez sitko kakao i delikatnie mieszamy. Masę kakaową wylewamy na jasną masę, łyżką wyrównujemy wierzch babki. Pieczemy babkę około 30-40 minut
KulinarneImpresje.plłyżki wody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem(...)budynie. Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie. Studzimy. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i gotujemy na jednolitą masę. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego
Salonik smakówbazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie masy i polewy. Efekt jest natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy(...)gdyż niewielka ilość cukru w masie i biszkopcie gubi się w mocnym smaku kawy, do najsłodszych elementów ciasta należy polewa. Jeśli nie przepadamy za lekko gorzkimi ciastami, proponuję dodać więcej cukru do masy, a także wykonać nieco słabszy napar kawowy (z 1-2 łyżek kawy a nie z 3). Dla mnie ciasto smakuje wybornie, gdyż jak jego nazwa wskazuje, jest
Smakołyki BerenikiDziś zapraszam Was na wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem. Piekę je zawsze wraz z moją kochaną córeczką. Ileż jest przy tym radości Zachęcam Was do spróbowania. Płynny środek, delikatne ciasto… Babeczki z tego przepisu, to po prostu rozkosz dla podniebienia. Takie orzechowe babeczki zachwycą każdego łasucha. Spróbujcie. Wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem Moje babeczki upiekłam i podałam w papilotkach(...)znów mieszamy. Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy orzechowej z kawałkami orzechów, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około
Słodkie okruszkiCiasto marchewkowe o strukturze brownie - wilgotne, zbite i słodkie, ale zdrowe :) Jednym zdaniem - najsmaczniejszy zakalec na świecie :) Lekkości dodaje mu smaczny serek à la mascarpone, przygotowany na bazie nerkowców. Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): 1 dojrzały banan 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 4 większe marchewki (powinniśmy otrzymać 350 g startej(...)dodać mleko roślinne i miksować do uzyskania aksamitnej konsystencji. Następnie dodać pozostałe składniki, chwilkę miksować tylko do połączenia składników. Przelać masę do rondla i zagotować, często mieszając. Gęstą masę rozsmarować na cieście, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypać ciasto startą czekoladą
Domowa Cookierenka Agibułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi(...)Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. 3. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta
UgotujmyTo.plokoło 30 minut do "suchego patyczka". Studzimy W rondelku podgrzewamy śmietankę z miodem prawie do zagotowania. Wyłączamy gaz, wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło. Masę rozsmarowujemy na cieście
Gotowanie moimi oczamipieczenia, 1 łyżka mąka ziemniaczana, 1/2 szkl cukier, 6 szt jajka, 1 szkl mąka, 1 łyżka ocet 10%, MASA BRZOSKWINIOWA brzoskwinie -1 puszka duża budyń śmietankowy -2 opak cukier -2 łyżki sok pomarańczowy -2 szkl WIERZCH CIASTA śmietana 36%-0,5 l śnieżki -2 opak czekolada gorzka starta -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek Ubić białka(...)wylać na biszkopt, ostudzić. WIERZCH CIASTA Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut. Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusinajwygodniej nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, parmezan, masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 30 min lub do czasu aż masa się zetnie - sprawdzać wykałaczką . Smacznego
Stare Gary