żółtka 125 g zimnego masła Gruszki : 5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3 250 ml wody 125 ml białego, wytrawnego wina po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu Masa migdałowa: 125 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru lub pudru 1 jajko łyzka brandy lu amaretto 125 g mielonych migdałów 40 g mąki Przygotowanie spodu: Mąkę przesiać(...)przez ok. 3 - 4 min. na puszystą masę. Dodać brandy, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką. Pieczenie: Piekarnik nagrzać do 180*C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty, bo pyszny jest. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Proste Potrawyjajka 3 nektarynki Krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 150 g migdałów w płatkach 2 nektarynki Przygotowanie Ciasto: Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłem tym razem formy w kształcie serca, jednak można użyć tradycyjnej o rozmiarze ~30×20 cm. Nektarynki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy(...)cukier waniliowy, jajka oraz masło ucieramy razem za pomocą miksera. Następnie dodajemy mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy wszystko razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na formę, a na jego wierzchu układamy pokrojone nektarynki lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu
Programista w kuchnijajka 3 nektarynki Krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 150 g migdałów w płatkach 2 nektarynki Przygotowanie Ciasto: Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłem tym razem formy w kształcie serca, jednak można użyć tradycyjnej o rozmiarze ~30×20 cm. Nektarynki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy(...)cukier waniliowy, jajka oraz masło ucieramy razem za pomocą miksera. Następnie dodajemy mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy wszystko razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na formę, a na jego wierzchu układamy pokrojone nektarynki lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu
Programista w kuchnibardzo smaczny serniczek. Kremowy. Nie za słodki. Jak dla mnie idealny. Początkowo przygotowanie masy serowej może budzić obawy, jest ona bowiem bardzo rzadka. Taka jednak ma być, a serniczek nabiera właściwej konsystencji po zapieczeniu i przestudzeniu. Ja będę robić ponownie. Polecam i Wam:) Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 2 żółtka 1 jajko(...)misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, jajka, żółtka, olej oraz proszek budyniowy. Miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i wlewamy stopniowo mleko (masa będzie rzadka). Masę serową wylewamy na ciasto w formie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier oraz
Smaki Na TalerzuSezon na truskawki trwa, więc róbmy ciasta z truskawkami. Dziś trochę rustykalna krucha tarta z warstwą delikatnego sera ricotta i pyszną masa z truskawkami. POLECAM POTRZEBUJEMY: 175 g masła 300 g mąki 2 jajka 10 dag cukru Z podanych (zimnych) składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 min do lodówki. 1/2 kg truskawek 1 czubata(...)wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dobrze jeśli ciasto wychodzi poza brzeg formy, wtedy można zawinąć brzegi. (jak na zdjęciu) Następnie wykładamy masę serową i rozsmarowujemy. Na masę wykładamy truskawki i zawijamy brzegi ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem piekarnika i pieczemy około 40 minut
WYSPA SZCZĘSLIWAmięciutki, rozpływa się w ustach. Bez spodu, praktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam! Składniki: 300 g masy makowej 2 jabłka 2 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kaszy manny Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy makowej dodać starte jabłka, proszek do pieczenia, kaszę i żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Udekorować
Domowa cukiernia Ewywierzch i układamy śliwki. Czas pieczenia: Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra-dół i pieczemy 50-60 minut sprawdzając ciasto wykałaczką Odstawiamy ciasto do ostygnięcia a w tym czasie przygotowujemy masę migdałową. Migdały w blenderze drobno siekamy. W garnuszku gotujemy mleko, a w większej misce ucieramy żółtka z cukrem(...)mąką, jak mleko się zagotuję powoli wlewamy je do masy jajecznej, którą cały czas ucieramy. Jak złączymy ze sobą składniki dodajemy esencję migdałową i migdały. Gotową masą smarujemy ciasto na wierzchu i bokach. Smacznego
Niezły Młynekściema z tym ciastem, bo tak naprawdę masą wyłożyłam tortownicę o średnicy 24 cm, ale równie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną tartę będzie robić. Tym razem inny przepis na bezglutenowy spód. I mocno cytrynowy wsad. Dla miłośników cytryn, witaminy C (chociaż ponoć cytryna z tą ilością i tak nie powala). Dla tych, którzy wcale nie muszą(...)idealnie da się rozprowadzić po formie. Tortownicę (bądź formę do tarty) dokładnie wysmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi i wyłożyć „ciasto”. Rozprowadzać równomiernie po formie wilgotnymi palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Wykonanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Delikatnie zetrzeć na tarce, bądź sprytnym przeznaczonym do tego urządzeniem, skórki cytryny. Delikatnie dlatego, że unikamy
gutfutsię nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers Ciasto czeskie Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem toffi
Mania WypiekaniaLekki biszkopt, puszysta masa z kremówki i mascarpone i ...dużo malin! Nie może być inaczej- jest przepysznie. Składniki: 2 jajka 25 g cukru 25 g mąki tortowej Szymanowskiej 8 g cukru waniliowego 2 g proszku do pieczenia pół łyżeczki octu 1,5 łyżki oleju Olej polski nasączenie: sok z 1 cytryny 10 g cukru dodatkowo: 1 kg malin(...)biszkopt wyłożyć połowę malin. *kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dawać po łyżce mascarpone, miksować. żelatynę namoczyć, podgrzać, ostudzić, zmiksować z masą śmietanowo serową. Wylać na ciasto. *Na wierzch wyłożyć maliny * Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, przestudzić, wylać na ciasto
Z Majeczką w kuchniłyżki cukru około 10 dużych ładnych papierówek Wykonanie: Do misy miksera wsypać mąkę z proszkiem ,cukier, cukier waniliowy dodać jajka, śmietanę i startą na tarce margarynę, wyrobić ciasto na grudkowatą masę, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść.Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Blaszkę wyłożyć(...)drugiej połowie rozmieszać budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę, wlać do gotującego mleka.Gotować często mieszając tak długo aż budyń będzie gęsty.Gotowy budyń odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki, następnie wyłożyć letni budyń a na budyń jabłka.Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć warstwę jabłek.Piec w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chilipyszne, że aż normalnie brak słów :D Ciastem jest bezglutenowy biszkopt , przygotowany z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, który kompletnie nie sprawia żadnych problemów podczas pieczenia. Nadzieniem i wierzchnią warstwą ciasta jest obłędnie pyszny krem jogurtowo-kokosowy ! Na wierzchu świeże malinki i gorzka czekolada . Całość smakuje fantastycznie, nieziemsko, bajecznie! Ciacho zrobione wieczorem, gdzie nazajutrz, późnym rankiem nie było już(...)metra wysokości. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. CIASTO: Ostygnięty biszkopt przekrój na dwie części. Każdą nasącz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i syropem klonowym. 2/3 masy wyłóż jako środek ciasta, a pozostałą częścią wysmaruj zewnętrzną część biszkoptu. Na wierzchu ułóż maliny, a następnie całość oblej gorzką kuwerturą lub czekoladą
Zdrowie na języku :Pcukrem, dodać śmietanę i budynie śmietankowe. Dokładnie wymieszać. Ciasto: zagnieść ciasto ze składników i podzielić na dwie części. Jedno ciasto rozwałkować i na blachę. Potem wylać masę serową i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 160 stopni, 80 min, pieczenie tradycyjne
Olga Piecze i GotujeRewelacyjne ciasto. Wilgotne o pięknym kolorze. Polecam Wykonanie ciasta – za po mocą blendera zmiksować szpinak razem z żółtkami na jednolitą masę. Odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Jak białka już są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitych białek dodawać(...)przemian po łyżce mąki, masy szpinakowej i trochę oleju. Cały czas mieszać. Wlać esencję waniliową. Kontynuować te czynności do momentu aż wszystkie składniki będą wmieszane. Masa musi być dobrze rozmieszana. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać szpinak, żółtka, zmiksować obroty 10, czas 5 sekund, masa musi być gładka wyjąć masę szpiankową z naczynia. Umyć i dokładnie wysuszyć naczynie
Kuchnia Pokoleństoiskach cukierniczych w marketach można było kupić polskie ciasto. Wybór był raczej ograniczony, jednak zawsze wśród nich był makowiec. Daleki od ideału, z niewielką ilością masy makowej, często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe(...)pomocą miksera - ubijamy do białości żółtka z cukrem. Dodajemy mak i miękkie masło, dalej ubijamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Napełniamy nią foremki wyłożone ciastem. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę razem i gotową posypujemy tarty. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. Gdyby kruszonka zbyt mocno się
Przysmaki Karolki