ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:534/3191)

Ciasto z białej czekolady z kremem i truskawkami. 126

lekko wilgotny, delikatnie kwaśny krem śmietanowy i pyszne nasze polskie truskawki. Niebo w gębie!   CIASTO Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z KREMEM I TRUSKAWKAMI.           Składniki: Ciasto: 250 g miękkiego masła 150 g cukru 100 g posiekanej białej czekolady laska wanilii 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej tortowej Krem: 400 g śmietany(...)utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać posiekaną białą czekoladę i kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać partiami do masy, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 30 - 40 minut. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Babka łaciata – kuchnia podkarpacka 159

proszku do pieczenia 1 cytryna – starta skórka i sok 2 płaskie łyżki kakao Żółtka i białka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę tuż przed ucieraniem ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a kiedy masa jest już gładka, dodajemy po jednym żółtku nie przestając ucierać. Następnie do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy aż składniki się połączą(...)koniec dodajemy olej oraz sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu składników do ciasta dodajemy 2 łyżki piany z białek i rozluźniamy masę. Dodajemy do niej pozostałą pianę i mieszamy łyżką lub szpatułką. Średniej wielkości formę na babkę smarujemy tłuszczem. Wlewamy do niej 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto z kakao wylewamy na jasne ciasto. Babkę

Trzeci talerz
Szybkie kakaowe ciasto z porzeczkami 155

przygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry).  Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia odmierzyć do jednej miski. Wymieszać. Do dużego kubka lub miarki wlać mleko i dolać olej. Nie mieszać. W drugiej misce mikserem lub trzepaczką ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę(...)Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu . Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej formie. Na wierzchu masy rozsypać porzeczki (robiłam to łyżką). Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ciasto 50 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
TORT WIŚNIOWY 164

BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka ubić z cukrem do białości.  Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.  Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.  Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą.  Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut.  Ostudzony biszkopt lekko(...)dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować.  PONCZ  Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem.  SKŁADANIE CIASTA  1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym  2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową.  3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć.  4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać

Kuchnia Danusi
Jogurtowe ucierane ciasto z gruszkami! 184

przygotować chyba na 100 różnych sposobów i zawsze się udaje. Lubię też połączenie drożdżowego z owocami.  Dzisiaj przepis na proste ciasto jogurtowe z dużą porcja gruszek! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI: - 4 jajka rozmiar L - 130 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630 lub 680) - 200 g mąki pszennej typ 480 - 200 g masła lub margaryny - 150 g jogurtu(...)masy dodawaj 2 łyżki mąki na przemiennie z 1 łyżką jogurtu, aż do wyczerpania się składników. Dodaj przyprawy. Białka ubij na sztywno ze szczypta soli i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie. Ciasto przełóż do wysmarowanych masłem czerech foremek, takich jak na zdjęciu (średnica około 12 -13 cm), jeśli nie masz użyj dużej tortownicy. Gruszki obierz ze skórki, przekrój na pół

SMYKWKUCHNI
Kruche miseczki z piwnego ciasta z tuńczykową sałatką 139

rodzajów, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Nie przepadam za gotowymi daniami, ale te sałatki polecam z czystym sumieniem. Szukajcie ich w swoich sklepach, warto. Składniki na 12 sztuk: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g miękkiego masła 30 ml piwa (o temperaturze pokojowej) 1/4 łyżeczki soli dodatkowo: 2 puszki sałatek Insalatissime Rio Mare (każda po 160 g) - ja wykorzystałam(...)sól i masło. Rozetrzeć wszystko razem do połączenia. Można użyć do tego celu widelca, całkiem sprawnie to idzie. Na końcu wlać piwo i ponownie połączyć wszystko na jednolita masę. Powinno wyjść ciasto o konsystencji dość miękkiej plasteliny. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny. Do upieczenia tych kruchych miseczek wykorzystałam metalową formę do muffinek. Możecie jednak wykorzystać dowolne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z malinami 129

stopni. Ciasto przykrywamy folią i na to obciążenie. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok 15 minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż uzyska złotawy kolor. Po upieczeniu należy ostudzić. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Przygotowujemy masę. Białą(...)czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy serek mascarpone, 2 jajka oraz mieszankę z białej czekolady. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasta. Ponownie wstawiamy całość do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 15 minut, aż masa zastygnie. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i na wierzchu układamy gęsto maliny, delikatnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto porzeczkowe 151

połowy szklanki i wtedy wymieszać z porzeczkami. A jeśli to nie zda egzaminu, to miałam jeszcze pomysł, by zrobić  słodką bitą śmietanę na wierzch, przykryć nią porzeczki, ale ciasto zbyt szybko zniknęło i nie zdążyłam.:D   Ale antyreklama mojego wypieku . Mam tylko nadzieję, że to Was nie zniechęci, a wręcz przeciwnie.  Wypróbujcie na różne sposoby(...)cukier puder Wykonanie:  Masło, 10 dag cukru i skórkę z cytryny ucieram na krem dodając po 1 jajku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Zagniatam ciasto i wylepiam nim posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Opłukane i bez szypułek porzeczki mieszam z cukrem i wykładam na ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Sernik marmurkowy z mlekiem skondensowanym 548

przepis na pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle czekoladowy a nadzienie serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :) F oremka : średnica(...)Pieczemy 15 minut w temp. 180 C Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek. Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy. Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy godzinę 1 temp. 150 C Ciasto studzimy i przekładamy do większej formy. Między sernikiem a ściankami formy umieszczamy wafelki. Czekoladę rozpuszczamy

Słodkości i nie tylko
3 bit, ciasto bez pieczenia! 2279

jajka 500 ml śmietany kremówki żółta galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową rozgrzać, płynna i ciepłą wylać na ciasta i ułożyć na niej następną warstwę ciastek.2. Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami i obiema mąkami, wlać(...)zmiękły.3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do bitej śmietany i razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ciastka. Na tarce zetrzeć grubą warstwę czekolady i posypać wierzch ciasta. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby stężało i ładnie się kroiło

Apetyczna babeczka
Princepolek, czyli ciasto z Prince Polo, migdałów, orzechów i kokosu :) 445

rozpuścił, po czym dodajemy pokrojone drobno migdały i orzechy oraz kokos. Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku. Masa budyniowa: 1litr mleka 3 budynie(...)śmietanki kremówki (30%) Śmietankę zagotowujemy w garnuszku, po czym dodajemy do niej pociętą na drobniejsze kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, do chwili, gdy powstanie jednolita masa czekoladowa. Gorącą czekoladą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy go, na co najmniej 2 godziny by ciasto wystygło, a jeszcze lepiej przystąpić do konsumpcji następnego dnia ;) R E K L A M A google

Smakowy Raj
Kopiec kreta 119

długo robią. Ale za to jakie są smaczne :) No dobra, wracamy do ciasta. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki kefiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Na masę: 400 ml śmietanki 30% 400 g serka waniliowego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)sztywno pod koniec dodając cukier puder i serek waniliowy. Startą na tarce czekoladę dodajemy do masy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do masy. Wykładamy ją na ciasto formując górkę i obsypujemy pokruszonym ciastem które wcześniej wydrążyliśmy. Ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki na 2 godziny. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz

Marder&Marder Manufacture
Makowczyki 146

mąki krupczatki 5 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżki masła i 3 łyżki oleju pół litra mleka 50 g drożdży 1 jajko zbełtane do smarowania  nadzienie: puszka gotowej masy makowej Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, zrobić dołeczek, w kruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, dolać pół szklanki letniego mleka i wymieszać w dołeczku z mąką wszystko, tak by rozczyn był(...)nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, podwoi swoją objętość, kroimy na cztery części, każdą część wałkujemy na podsypanej mąką, stolnicy na prostokąt niezbyt szeroki. Na rozwałkowanym cieście smarujemy lekko podgrzaną masę makową, zwijamy w rulon, jak roladę i tniemy na plastry około 5 centymetrowej grubości. Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na blaszce

kgwjanczewo
Babka piaskowa cytrynowa 215

Delikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko(...)puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. 2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste. 3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania. 4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sernik królewski 352

Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy kawałki masła, żółtka, śmietanę i kakao. Wszystko siekamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie nierówne części. Schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Później jedną- większą ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia formę i podpiekamy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 10 minut. 2. Masa serowa(...)budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy. 3. Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch masy serowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Studzimy sernik najlepiej przez całą

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania