jednego słoika, znów przyprószyć bułką tartą. Czarną porzeczkę odcedzić na sitku. Owoce posypać na wierzch. Następnie wyłożyć na owoce masę bezową (z 3 jaj i 3/4 szkl. cukru). Posypać połową migdałów. Tak samo postępić z drugą częścią ciasta - tu: bez dodawania czarnej porzeczki. Piec w temperaturze 170- 180 stopni, około 40 minut. Placki można piec(...)schłodzone, robimy krem. Ubić mikserem masło z margaryną, dodając po łyżce budyniu. Cały czas ubijać. Dodać na końcu aromat migdałowy i amaretto. Zmiksować. Placki przełożyć masą i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto można polać delikanie polewą z czekolady, wywijając na wierzchu czekoladowe esy - floresy. Najlepiej smakuje na drugi dzień i później, kiedy amaretto i migdały uwolnią swe nuty zapachowo
Kuchnia smakówprzeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70g masła 100ml mleka (w temperaturze pokojowej) 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka(...)żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta skórkę z cytryny. Twaróg można również przygotować blenderem, wystarczy w wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę i zmiksować. Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką, podsypujemy niewielką ilością mąki (tak, by ciasto nie kleiło się do rąk) i jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra
Smakowy RajNajlepsze knedle jakie kiedykolwiek jadłam;) Sekret knedli tkwi w cieście a to jest idealne. Nie powiem, że szybko się je robi bo tak nie jest (no chyba, że ktoś ma wprawę w ich robieniu, ja nie mam) ale warte są wysiłku w nie włożonego. Sezon na śliwki jeszcze trwa więc korzystajmy z niego pełnymi garściami. Spróbujcie a już nigdy(...)tartą i chwilkę podsmażyć. Gdy ziemniaki będą już zimne zmielić je w maszynce.Stolnicę oprószyć mąką. Masę wyłożyć na stolnicę, dodać do niej 2 jajka, oraz mąkę, masę dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie i lekko klejące się. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić
Krakowskie smaki Aniciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki - 100 g margaryny - 1 żółtko - 140 g cukru pudru Masa makowa - 0,5 kg suchego maku - 1 białko - 180 g cukru - 3 czubate łyżki kaszy manny - kilka kropel olejku migdałowy Masa serowa(...)Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 o C i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić. Życzę
Świat SmakuSkładniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez(...)zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut. Na podpieczoną tartę wylewamy masę limonkową. Pieczemy do ścięcia się masy, ok. 10-15min w zależności od piekarnika. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika. Schłodzone ciasto dekorujemy wg uznania. Smacznego! Artykuł Tarta limonkowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaZapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny :)Składniki:* 30 dag miodu* 20 dag cukru* 1 jajo* 3 torebki herbaty Earl Grey ( u mnie Teekanne )* 1 łyżeczka sody* 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj(...)cukrem utrzeć do białości. Dodać esencję herbacianą z sodą, przyprawę do piernika, jajko - dokładnie utrzeć. Obie mąki połączyć, wysypać na stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie - dodać więcej mąki. Ciasto powinno być lekkie, niezbyt gęste, na tyle spójne,ażeby dało się je rozwałkować.Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski
kolorowotorcikowosztywną pianę. Do piany dodajemy cukier wraz z żółtkami i mieszamy. Do mąk dodajemy masło, proszek do pieczenia i ucieramy, do masy dodajemy jajka i ucieramy masę na gładko. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówMargarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i ocet. Ucieramy Wsypujemy mąkę i mieszamy. Z białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do większej porcji dodajemy łyżkę mąki i wymieszamy. Do mniejszej porcji dodajemy kakao i mieszamy. Formę do ciasta smarujemy
W kuchennym oknie Ewyprzysmaków. No żeby nawet jajek nie było? Już nie mówiąc o dziwnych syropach i innych nieznanych mi składnikach, które akurat są. Przyznam się, że nie byłam od początku fanką ciasta fasolowego. Wszystko się zmieniło odkąd moja Ewelina <hejo!> powiedziała mi, że dodaje jogurt grecki. I wszystko stało się jasne! Teraz jest to jedno z moich ulubionych przysmaków. Robi(...)kilka truskawek WYKONANIE: Wypłucz dokładnie fasolę pod bieżącą wodą. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zblenduj na gładką masę. Powinno wyglądać jak ciasto na naleśniki Spróbuj, czy jest odpowiednio słodkie, jeśli nie do dosłodź. Przelej masę do silikonowego pojemnika (u mnie na tartę). Łyżeczką nałóż w różnych odstępach dżem oraz
fitolarun.blogspot.comSernik upiekłam bez masła. Właściwie już od kilku lat piekę właśnie taki kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami. Sernik z galaretką Składniki: na foremkę o średnicy 23 cm 500 g twarogu 200 g cukru pudru(...)pudrem i wanilią. Dodać śmietanę cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Dodać żółtko i jedno jajko. Zmiksować krótko mikserem. Wbić pozostałe jajka i wymieszać masę łyżką. Wylać ciasto na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut. Jeśli sernik za bardzo się rumieni zmniejszyć temperaturę. Kiedy sernik już jest upieczony, wyłączyć piekarnik i uchylić
codojedzeniaDziś tak eksperymentowałam z kawą, że stworzyłam ciasto idealne. Przypadnie do smaku wszystkim kawoszom, którzy tak jak Ja potrzebują do kawy czegoś słodkiego. Nie jest za słodkie, jednak nuta kawy jest bardzo wyczuwalna, do tego orzechy mmmyy. Połączenie idealne. Składniki: 3 jajka 180 g miękkiego masła 250 g mąki 200 g cukru 100 g orzechów(...)papierem pergaminowym. W misce ucieramy masło z cukrem, mieszając dodajemy jajka, następnie dodajemy kawę, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i wszytko łączymy na gładką masę. Dodajemy do ciasta orzechy (możesz je posiekać jeżeli chcesz) kilka zostawiamy do dekoracji. Przelewamy ciasto do formy keksowej i pieczemy ok 40-55 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera
Niezły Młynekpuszystą masę. Dodajemy make I kakao I powoli mieszamy łyżka do połączenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 25-30 min. Po upieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Masa: 500 gr mascarpone 300 gr swieżego custard 80 gr drobnego cukru 100 gr startej czekolady Wykonanie: Ubijamy mascarpone, dodajemy custard I cukier- ubijamy wszystko na puszysta masę. Dodajemy(...)startą czekoladę. Mieszamy. Nasaczamy ciasto kawą z rumem ( do kawy można dodac cukru). Nakładamy masę. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Posypujemy ciasto cacao. Smacznego
Smaki EdytyPrzelać do formy wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta. 2. KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści(...)łyżce ostygniętego budyniu. 3. CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. UWAGA! Podczas przekładania ciasta należy uważać, ponieważ ciasto jest łamliwe i kruche. Najlepiej podważyć sobie dwoma szerokimi
Kuchnia Paulettes