ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:539/3191)

BANOFFEE – deser z toffi i bananami w słoiczku 342

kolejne niesamowite słodkości w słoiczku! Tym razem zapraszam na Banoffee czyli przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem. Połączenie kruchego ciasta , puszystej śmietankowej masy , słodkich bananów i jeszcze bardziej słodkiego toffi tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Kto się potrafi oprzeć bananom z toffi? Nikt! A z całą pewnością nie ja! Taki deser jest świetnym pomysłem na randkę

Ostra na Słodko
Pierniczki staropolskie 146

gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.   Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Tiramisu kawowe. 551

biszkopty i wyłóż nimi dno małej, prostokątnej formy. Biszkopty przykryj połową masy, na niej poukładaj w małych odległościach namoczone biszkopty w kawie. Na wierzch wyłóż drugą połowę masy, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, za pomocą drobnego sitka oprósz ciasto kakao, a następnie posyp mieloną kawą. Pokrój deser na kwadraty

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto czekoladowe 193

miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika

Camilla w kuchni
Korzenne sucharki świąteczne 214

piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż 3 równe porcje ciasta i uformuj długie o szerokości 10 cm. Posmaruj lekko

codojedzenia
Kopytka buraczane 174

pszenną i ziemniaczaną, ser grana padano, jajko oraz żółtko, dopraw solą i pieprzem. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj

Moja pasja smaku
Toffi wg Siostry Anastazji 245

Składniki: masa 3/4 l mleka 3 budynie waniliowe bez cukru 1 1/2 kostki masła 1 łyżeczka kakao cukier do smaku dodatki wafle andruty 1/2 puszki mleka

Pychotkaaa
Nocny chleb owsiany 136

roztapiamy i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody, przelewamy do wystudzonych i napęczniałych płatków. Dodajemy miód, sól i roztopione masło, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę owsianą. Wyrabiamy ciasto, początkowo w misce, później na blacie. Przykrywamy miską i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez

Gotowanie moimi oczami
Sarnyky – ukraińskie placuszki twarogowe 250

smażenia Do dzieła!!! Twaróg, cukier, cukier waniliowy i jajka dobrze mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy połowę mąki i ponownie mieszamy aż składniki połączą się nam na gładkie ciasto. Z powstałej masy mokrą ręką lepimy kulki i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej mące. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy placuszki na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy

sierotka maRysia w kuchni
Babeczki z robalami 200

sztuk małych babeczek.   Masa: Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy chwilę, do uzyskania gładkiej masy.   Babeczki wydrążamy i napełniamy masą z mascarpone. W masę wbijamy żelki. Ciasto pozostałe z wydrążania kruszymy i obsypujemy wierzch babeczek.   GOTOWE! :) Przepis na babeczki pochodzi ze strony  I Love Bake

Czerwona Porzeczka
PYSZNE OPONKI SEROWE DRUGA ODSŁONA 153

olej lub smalec Do przesianej mąki dodałam żółtka, cukier wanilinowy, sodę i szczyptę soli. Następnie cukier. Dodałam śmietanę. Ser przecisnęłam przez praskę i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki. Wyrobiłam ciasto na mięciutką masę. Rozwałkowałam je na placki o grubości około 1,5 cm i wykraiwałam z nich kółeczka. W środku nich robiłam mniejsze dziurki - polecam kieliszek. Smażyłam na rozgrzanym oleju

potrawyregionalne
Torty dobre na każdą okazję 186

pochodzi więc od włoskiego „torta”, oznaczającego placek. Ciekawe, że już w XVII wieku istniał w Polsce zawód „tortarza" - kucharza, zajmującego się wypiekaniem tortów. Początkowo torty były cienkimi plackami ciasta, przekładanymi migdałową masą. – Cukiernicy zdobili je bogato herbami, monogramami lub symbolicznymi figurami. Stać było na nie tylko najbogatszych, dlatego zawsze przygotowywane były tylko na bardzo uroczyste okazje – mówi pracownik Asprod.com.pl , cukierni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka kruche z dziurką. 157

ąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj przesiany cukier puder. Posiekaj z margaryną. Dodaj obrane, zrumienione, zmielone migdały, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Przykryj je ( np. dużą miską ) i odstaw w chłodne miejsce ( np. do lodówki ) na 1 godzinę. Następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość około 1/3 cm, Wykrawaj foremką ciastka

Przepisy i porady kulinarne
Placuszki jogurtowe 150

mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i jogurt oraz aromat waniliowy - wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładką, jednolitą masę. Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu formując placuszki. Smażyć, aż ciasto na wierzchu będzie prawie suche, delikatnie odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z cukrem

Codzienne Gotowanie
Ćevapčići - bałkańskie kotleciki mielone 163

wymieszaj, musisz robić to tak długo aż mięso będzie kleiste, wtedy będziesz mieć pewność że kotleciki nie rozpadną się. Ja pomagam sobie robotem kuchennym i hakiem do wyrabiania ciasta. Z MIĘSNEJ MASY formuj małe kotleciki, takie wałeczki, możesz także nadziać je na długą wykałaczkę. KOTLECIKI NAJLEPIEJ GRILLOWAĆ , ale z powodzeniem też możesz wsadzić je na kratkę piekarnika (pamiętaj żeby

Kuchnia bezglutenowa Loli