ciastem i jabłkami. Idealne ciasto na chandrę, z pyszną herbatą lub kawą. Tym razem moja szarlotka jest na tradycyjnym półkruchym cieście, bez żadnych dodatków. Ciasto udało się idealnie, jest miękkie, kruche i wspaniale smakuje z masą jabłkową. Mam nadzieję, że szarlotka będzie Wam smakowała tak jak mnie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle(...)piekarnika. 5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować cienko białkiem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 4-5 minut. 6. Na podpieczony spód wyłożyć masą jabłkową i wyrównać. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki. Ciastem nakryć jabłka, wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra – dół przez około
Mała Cukierenkasmakiem i pięknym aromatem bzowych kwiatków. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się w jaki sposób połączyć te dwa składniki, bo miałam podejrzenie, że kombinacja będzie bezbłędna. I tak powstało to ciasto, które nie dość że świetnie smakuje to jeszcze wygląda jak bukiet. Idealne na Dzień Mamy. No to bierzemy się do roboty- w ferworze zajęć łatwiej zapomnieć, że dziś kolejny(...)powodu dodanych gruszek. Kiedy masa jest jednolita wlewamy ją do tortownicy na pokruszone ciastka. Z kiści bzu obrywamy kwiatuszki (bez małej zielonej szypułki) i wtykamy je w masę serową. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Początkowo nakładając uważamy, żeby nie zniszczyć ciasteczkowego spodu- z czasem robi się bardziej zbity i nakłada się wygodniej. Jeszcze w tortownicy, tuż
les mirabellesUwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy
dom-agi.plYouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście Składniki: Ciasto: 200g masła 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka zimnej wody Masa makowa: 450g suchego maku 250ml wody 500ml mleka 190g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć) 6 jajek 50g pokruszonych biszkoptów(...)podsypując odrobiną mąki na pasek ( patrz FIM ) i ciastem wyłożyć brzeg tortownicy (robimy wysoki brzeg tak około 4 – 5 cm). 9. Na spód w tortownicy wyłożyć masę makową i wyrównać. Ostatni kawałek ciasta wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Z ciasta powycinać gwiazdki i poukładać je na wierzchu ciasta. Makowiec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze
Mała Cukierenkaskładniki na masę makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy masło z cukrem i żółtkiem na jasną masę dodajemy serek ,miksujemy i na koniec dosypujemy budyń,mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki ,jedną trzecią ciasta odkładamy i resztę wałkujemy cienko i wykładamy nim formę do tarty ,podpiekamy w 200 stopniach(...)papier do pieczenia na wierzchu tarty). Wyjmujemy tartą z piekarnika zdejmujemy papier z fasolą i nakładamy łyżką masę makową pomiędzy nią masę serową ,wygładzamy lekko łyżką i na wierzch kroimy w kostkę jabłko,rozwałkowujemy resztę ciasta ,kroimy w paski i układamy kratkę na wierzchu,pieczemy jeszcze 40 min w 180 stopniach na wierzch jeszcze ciepłego ciasta,mieszamy lukier i polewamy
Swojskie jedzonkożółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchniZłożyć tort: Podstawa: Dwóm mniejszym biszkoptom obciąć dłuższe boki, złożyć oba ciasta w 1 kawałek. Za pomocą szablonu wyciąć z biszkoptu podstawę ciasta. Wycięte biszkopty przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszy biszkopt nasączyć ponczem a następnie nałożyć masę jogurtową. Dół drugiego biszkopta(...)posmarować kremem z porzeczki i położyć go na masie jogurtowej. Drugi biszkopt nasączyć ponczem a następnie nałożyć masę jogurtową. Na wierzch ułożyć ostatni biszkopt. Kilka łyżek masy maślanej wymieszać z zielonym barwnikiem do ciasta. Posmarować podstawę ciasta zielonym kremem maślanym. Auto: Większy biszkopt przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku a następnie oba kawałki ciasta przeciąć by z każdego powstały
Mama Gotujedodatkowo uważać, ponieważ pomimo nakłucia ciasta widelcem wybrzuszało się i w trakcie pieczenia nakłuwałam je po raz kolejny. A już największą katastrofą okazało się krojenie tego ciasta. Miałam dość ostry nóż, a masa była dobrze ścięta. Na wszelki wypadek kroiłam ciasto gdy było ono jeszcze w foremce, bo bałam się „wypłynięcia” ciasta na boki. Górny blat ciasta kroił(...)się wybrzusza, otwierałam piekarnik i nakłuwałam dodatkowo wybrzuszone miejsce. Oba ciasta odstawiamy do ostudzenia. Teraz szykujemy krem. Mleko należy zagotować. Żółtka miksujemy z cukrem na jasny puch dodajemy do nich mąkę oraz budyń i dalej miksujemy do konsystencji pasty. Dodajemy do naszej pasty 100 ml gorącego mleka, żeby zahartować masę i ostatni raz krótko miksujemy. Całość przelewamy na gotujące się
Relaxtimekilka fajnych pomysłów z jego wykorzystaniem. Dziś pora na pierwszy z nich! Ciasto z jego dodatkiem jest wilgotne, lekko słodkawe i przepyszne. Najbardziej smakowało oczywiście Malwince, największej miłośniczce klasycznych ciast ucieranych (ma to, jak wiele cech, po Babci Asi, mojej Mamie). Można upiec je również w foremkach babeczkowych, wtedy otrzymamy małe muffinki, idealne do dziecięcej rączki :) Składniki: (na standardową keksówkę(...)jednym jajku cały czas miksując do uzyskania gładkiej, puszystej masy (jedna jeśli masa wygląda jakby się zwarzyła - spokojnie, po wymieszaniu połączy się idealnie, dodatkowo i tak ciasto będzie w piecu). Do masy dodać cukier przesiany z kakao i proszkiem oraz szczyptę soli, zmiksować. Następnie dodać mleko i ekstrakt, połączyć. Ciasto jest dość lejące, ale tak ma być. Keksówkę wyłożyć
Cakes By Kejtniedzielę. Polecam gorąco roladę marchewkową. Uwielbiam marchewkowe ciasto , a pomysł na roladę z dodatkiem marchewki wydawał mi się strzałem w dziesiątkę. Nie pomyliłam się. Pieczenie ciasta na roladę jest specyficzne, bo masę na roladę trzeba rozprowadzić w miarę cienko i piec krótko. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Pieczenie rolady w moim piekarniku zajęło mi około 12 minut. Ciasto(...)malakserze. Całe jajka zmiksuj z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Przesiej mąkę z cynamonem, proszkiem, sodą i lekko wymieszaj z jajeczną masą. Dodaj olej i utartą marchewkę. Delikatnie wymieszaj i rozprowadź ciasto cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 10 – 12 minut. Upieczone ciasto odwrócić na papier do pieczenia posypany cukrem, przykryj ściereczką
codojedzeniawymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn drożdżowy, sól i mleko z dodatkami. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, uformować je w kulę. Przełożyć je do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować masę serową. Do miseczki przełożyć twaróg, dodać(...)resztę składników i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnice, chwilkę wyrobić i rozwałkować na duży kwadrat o bokach około 45 cm. Rozwałkowane ciasto przekroić na pół i na połowie z każdej części rozsmarować masę serową. Na warstwie sera ułożyć owoce i przykryć je nieposmarowaną częścią ciasta drożdżowego. Każdy pasek ciasta z serem i owocami w środku pokroić
Pieguskowa Kuchniajest pszenica. Wasz wybór, na co się zdecydujecie i co macie dostępne pod ręką. Nie musicie się bać, że nie ma tu żelatyny i ciasto się rozjedzie. Trzyma je pszenica, która pochłania wilgoć z masy serowej. Całe ciacho jest dość sztywne. Jeśli nie musicie liczyć kalorii, możecie zrobić je na spodzie z daktyli, jeśli jednak bardzo uważacie(...)ubijamy z erytrolem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera wieluń. Dodajemy odżywkę. Na koniec dodajemy pszenicę i mieszamy całość łyżką. Wykładamy masę do tortownicy. Wierzch Z podanych składników za wyjątkiem pszenicy robimy polewę. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy pszenicą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/fit-ciacho-bez-pieczenia-kinder-country/ MieszamWGarnku Artykuł Fit ciacho bez pieczenia jak Kinder Country
Mieszam w Garnkurodzynek namoczonych Przygotowanie: ciasto 1. Masło siekamy w mniejsze kawałki i łączymy z mąką. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzieliśmy na 2 części, owijamy folią obie części i wsadzamy do zamrażarki na 30 minut. masa serowa 2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone) i ubijamy całość. Następnie porcjami dodajemy twaróg, budyń i wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy(...)łączymy delikatnie z masą serową. 4. Dużą formę (u mnie 37x26 ) wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach ścieramy 1 część ciasta tworząc spód. Na to wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy 2 część. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuCzarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki, oblane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczową. Ciasto jest bardzo aromatyczne i pięknie pachnące pomarańczą. To zasługa konfitury pomarańczowej, która oprócz aromatu, nadaje wyjątkowy smak oraz sprawia, że ciasto jest wilgotne. Nie jest(...)ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone. Polewa: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa pół. Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę i umieszczamy w niej cząstki pomarańczy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy starą skórką z pomarańczy. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. Przechowujemy
Kuchnia MagdaLenymasy do ozdoby. Do reszty masy dodajemy kakao. I dokładnie miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę (z tej części także zostawiamy 1-2 łyżki masy kakaowej) wykładamy na pierwszy krążek naszego ciasta. Przykrywamy drugim i delikatnie smarujemy wierzch oraz brzegi. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy nasze ciasto. Kiedy polewa delikatnie przestygnie(...)pozostawionej białej masy robimy dekoracje. Tort najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Do zrobienia ciasta warto użyć dobrego jakościowo kakao oraz czekolady. Zamiast zwykłego sera lub ricotty można użyć mascarpone co jest nieco bardziej kaloryczne. Smaczne go! Weronika
Health-Fit-Life