ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:538/3191)

Strucla z Makiem 160

cukruMąkę przesiewamy. Do połowy ciepłego mleka dodajemy drożdże , dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy mąkę, mleko i rozczyn. Wyrobić.Do ciasta dolewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.Masa:400 g maku100 g cukrułyżka masła50 g rodzynek3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie50 g orzechów

Słodkie Przyjemności
Miodownik z kremem z kaszy manny 651

Właściwy smak ciasta czujemy dopiero na 2 lub 3 dzień, gdy przesiąknie wilgocią i smakiem kremu, gdyż wcześniej jest zbyt suche.  Składniki: (forma 23 cm x 33 cm) Ciasto: 200 g masła lub margaryny 150 g miodu naturalnego (3 łyżki) 200 g cukru (szklanka) 2 łyżki śmietany 18% 3 jajka (M) 600 - 650 g mąki pszennej(...)cukier zagotować, aby się rozpuścił cukier i odstawić do wystudzenia. Roztrzepać jajka ze śmietaną i wmieszać w wystudzoną masę miodową. 500 g mąki wymieszać z sodą, dodać powstałą masę i zagnieść ciasto. Podczas zagniatania ciasto jest dość luźne i dlatego dłoń posypywać pozostałą mąką. Po zagnieceniu ciasto nie jest bardzo twarde, ale odstaje od dłoni.  Ciasto podzielić

Kuchcik gotuje
Pierniczki śmietankowe 420

tych co jeszcze nie upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu 2 dni.Składniki:( na około 80 sztuk małych ciasteczek ) * około 3-3,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 szklanki miodu* 3/4 szklanki cukru* 2 jaja* 1 żółtko* 1/3 szklanki słodkiej śmietanki* 1 płaska łyżeczka(...)całość dodać do syropu. Na koniec wsypać przyprawę korzenną i pół szklanki mąki - zmiksować. Pozostawić do wystygnięcia.Na stolnice/blat przesiać mąkę ( na początek 2 szklanki ), na mąkę wyłożyć masę miodową - zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być niezbyt twarde, aczkolwiek na tyle zwięzłe, żeby dało się je wałkować.Zagniecione ciasto wałkować na grubość 1 cm, wykrawać foremkami ciasteczka.Pierniczki piec

kolorowotorcikowo
Ciasto SNICERS - wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia :) 214

samej polewie. Spód jest bardzo prosty, to zwyczajne połączenie daktyli i masła orzechowego z kakao. Główna masa powstała na bazie kaszy jaglanej, także z dodatkiem masła orzechowego i kilku innych składników. Nie zabrakło również polewy, w wersji kakaowo-orzechowej oraz całych orzeszków. Ciasto wyszło przepyszne, mocno orzechowe i nawet nie tak mocno słodkie, jako mogłoby się wydawać. Jest wegańskie(...)przykryciem na 10 minut.  Kolejno zmiksuj ją z pozostałymi składnikami na w miarę możliwości najgładszą, bezgrudkową konsystencję. I wyłóż na spód.  Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin, aż masa jaglana stężeje i będzie możliwa do krojenia.  Ciasto przed podaniem polej kremem czekoladowym (wymieszaj masło orzechowe z kakao i wodą, dodawaj po trochę wody, aby konsystencja

Zdrowie na języku :P
,,Ciasto 3 bit na biszkopcie’’ 335

Przepyszne ciasto idealne do małej czarnej. Ciasto 3 bit na delikatnym biszkopcie sprawdzi się również na przyjęciu dla najmłodszych pociech. biszkopt 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami cukier. Do sztywnej piany dodajemy(...)jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana. masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietana fix ponadto: kilka kostek schłodzonej czekolady mlecznej do dekoracji Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy

Podróż w kulinaria
Sernik na zimno potrójnie czekoladowy 248

ulubionych rodzajów ciast. jakiś czas temu Lindt bardzo mile zaskoczył mnie słodką niespodzianką, którą postanowiłam po części wykorzystać do przygotowania sernika. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i gwarantuję, że wcale nie gorzej smakuje!  tortownica o śr. 26cm Masa I:    400g białego mielonego sera,  200g gorzkiej czekolady (u mnie Lindt o 70% zawartości kakao),  200ml śmietanki(...)sztywno. Wlać żelatynę zahartowaną jak w powyższej masie i dodać do ubitej śmietany. Dodać wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem do sera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić. Polewa:   150g mlecznej czekolady,  łyżka oleju,  120ml śmietanki 30%. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z olejem oraz ze śmietanką stopić na parze

Z miłości do słodkości
ciasto drożdżowe z suszonych drożdży ze śliwkami i twarogiem... 112

Składniki: CIASTO: mąka tortowa 450 gram, mleko ciepłe 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, drożdże suche 8 gram/opakowanie, masło 10 dag/stopione, śliwki 60 dag MASA TWAROGOWA: serek twarogowy śmietankowy 200 gram, budyń waniliowy 2 opakowania, cukier 4 łyżki, jajka 2 sztuki, aromat pomarańczowy 2 krople do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól(...)mikserem utrzeć do połączenia składników forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, do formy dać ciasto, poukładać gęsto śliwki bez pestek wcześniej opłukane i obsuszone na wierzch ciasta na śliwki wlać całą masę twarogową piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystudzenia - ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto migdałowo- śliwkowe 137

poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:)  Ciasto uratowane. Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach.  Składniki: 250 g masła 4 szklanki mąki 7 jajek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru(...)wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do ciasta. Wylewamy masę do brytfanki i dodajemy dosyć gęsto owoce. Ciasto pieczemy 40 minut na 170 stopniach. Gdy ciepłe wyciągniemy z piekarnika posypujemy je migdałami. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta kokosowa z czereśniami 544

wypiek po serniku z czereśniami , w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem. Tarta kokosowa z czereśniami Składniki: ciasto(...)soli na sztywną pianę - pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową, masę wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wyrównać i piec przez 30-40 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku - upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce - czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić do lodówki na jakiś

Smakołyki Bereniki
Ciasto ala tarta z jabłkiem i kruszonką 134

jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda z lodami. Bardzo polecam przepis na ciasto ala tarta, bo jest prosty, a ciasto bardzo smaczne! Przepis na tartę Składniki: Foremka o śr. 24 cm 90 g masła 150 g cukru 4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 150 g zmielonych migdałów(...)rozpocznij od roztopienia masła. Następnie do masła dodaj cukier, miód, jajko i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj do maślanej masy i wymieszaj. Ciasto nie jest mocno zbite ale na tyle, że łatwo można nim wyłożyć foremkę. Foremkę posmaruj masłem przed wyłożeniem ciastem. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Podsmażyć

codojedzenia
Ciasto cytrynowe (bez pieczenia) 161

Połączenie manny i herbatników znacie na pewno z bardzo popularnego ciasta czekoladowego, a ja robiłam je wcześniej w wersji truskawkowej i kawowej :-) Dziś pora na niezwykle orzeźwiające i aromatyczne ciasto cytrynowe :-) SKŁADNIKI 44 herbatniki Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie 1/2 l mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier cytrynowy ze skórką cytrynową skórka otarta(...)papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie układamy 1/4 przygotowanych herbatników, na nie wylewamy 1/3 cytrynowej masy i znów herbatniki, znów masa i herbatniki i trzecia raz masa i herbatniki. Ciasto studzimy (nie musi być bardzo zimne, ale nie powinno być gorące). Składniki polewy mieszamy razem, zagotowujemy i wylewamy na ciasto. Po wystygnięciu polewy schładzamy ciasto w lodówce

Czary - gary w kuchni
Miętusek 440

Zauważyliście, że ostatnio w sieci panuje moda na ciasto miętowe? Wiele jest przepisów więc i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję. Troszkę miętowej pianki, posmak jabłuszka i gorzka czekolada stanowią idealne połączenie. Wypróbujcie koniecznie! Pyszne! Wszyscy robię Miętuska! Robię i ja! :) Miętusek Składniki 90 g landrynek miętowych, 4 śnieżki, 3 galaretki o smaku miętowo-jabłkowym, 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę i ostudzony syrop z cukierków. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starkowaną czekoladą, mieszamy i przekładamy naszą masę na biszkopty. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na ciasto. Miętuska wkładamy ponownie do lodówki (najlepiej na całą

paapilotkaa
SERNIK KRÓLEWSKI / WARSZAWSKI 223

jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy budyń waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce twarogu, miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy proszek(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce. Na nie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy

RAROSSA
SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM 118

łyżki śmietana kremówka 100 ml. Polewa karmelowa: cukier 100 gram woda 1/4 szkl. mleko 1 szkl. mąka 3 łyżeczki  sól 2 szczypty Metoda: 1.  CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i zmiksować. 2.  Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 10 min. 3.  MASA(...)SEROWA: Twaróg zmiksować ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę. 4.  Zmiksować blenderem, aby masa była gładka i bez grudek. Wylać na ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 35-40 min. 5.  POLEWA KARMELOWA: W garnuszku umieścić cukier. Czekać aż się rozpuści ( bez mieszania- ewentualnie potrząsnąć garnuszkiem ). Dodać wodę, wymieszać i wlać mleko, ciągle mieszając, aż skrystalizowany karmel

Kuchnia Paulettes
Ciasto z kremem grysikowym 279

Ciasto, które ma same plusy ;) Jest pyszne, efektowne, podzielne i tanie. Kakaowy biszkopt, świetna masa grysikowa i polewa czekoladowa. Brzmi pysznie a smakuje jeszcze lepiej. To taki tradycyjny murzynek w nieco innej formie ;) Krem nadaje ciastu lekkości i puszystości. Polecam! Ps. http://www.plantica.pl/ - strona idealna dla akwarystów. Zbliżają się mikołajki, święta, chyba pora pomyśleć o prezentach, a tam znajdziecie mnóstwo(...)wrzącego dodać kaszę, mieszać intensywnie, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Wystudzić. Do wystudzonej masy stopniowo dodawać masło, cały czas ubijać. Masę przełożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim. Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do metalowej miski, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą oblać wierzch ciasta. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania