ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:538/3191)

Kostka kawowa 410

bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie masy i polewy. Efekt jest natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy(...)gdyż niewielka ilość cukru w masie i biszkopcie gubi się w mocnym smaku kawy, do najsłodszych elementów ciasta należy polewa. Jeśli nie przepadamy za lekko gorzkimi ciastami, proponuję dodać więcej cukru do masy, a także wykonać nieco słabszy napar kawowy (z 1-2 łyżek kawy a nie z 3). Dla mnie ciasto smakuje wybornie, gdyż jak jego nazwa wskazuje, jest

Smakołyki Bereniki
Wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem 205

Dziś zapraszam Was na wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem. Piekę je zawsze wraz z moją kochaną córeczką. Ileż jest przy tym radości Zachęcam Was do spróbowania. Płynny środek, delikatne ciasto… Babeczki z tego przepisu, to po prostu rozkosz dla podniebienia. Takie orzechowe babeczki zachwycą każdego łasucha. Spróbujcie. Wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem Moje babeczki upiekłam i podałam w papilotkach(...)znów mieszamy. Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy orzechowej z kawałkami orzechów, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około

Słodkie okruszki
Marchewkowe brownie z wegańskim mascarpone (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru) 204

Ciasto marchewkowe o strukturze brownie - wilgotne, zbite i słodkie, ale zdrowe :) Jednym zdaniem - najsmaczniejszy zakalec na świecie :) Lekkości dodaje mu smaczny serek à la mascarpone, przygotowany na bazie nerkowców. Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): 1 dojrzały banan  1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 4 większe marchewki (powinniśmy otrzymać 350 g startej(...)dodać mleko roślinne i miksować do uzyskania aksamitnej konsystencji. Następnie dodać pozostałe składniki, chwilkę miksować tylko do połączenia składników. Przelać masę do rondla i zagotować, często mieszając. Gęstą masę rozsmarować na cieście, odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Przed podaniem posypać ciasto startą czekoladą

Domowa Cookierenka Agi
Dyniowe rogaliki drożdżowe 193

bułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi(...)Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. 3. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta

UgotujmyTo.pl
Wilgotne czekoladowe ciasto 222

około 30 minut do "suchego patyczka". Studzimy W rondelku podgrzewamy śmietankę z miodem prawie do zagotowania. Wyłączamy gaz, wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło. Masę rozsmarowujemy na cieście

Gotowanie moimi oczami
Ciasto biszkoptowo -brzoskwiniowe 133

pieczenia, 1 łyżka mąka ziemniaczana, 1/2 szkl cukier, 6 szt jajka, 1 szkl mąka, 1 łyżka ocet 10%, MASA BRZOSKWINIOWA brzoskwinie -1 puszka duża budyń śmietankowy -2 opak cukier -2 łyżki sok pomarańczowy -2 szkl WIERZCH CIASTA śmietana 36%-0,5 l śnieżki -2 opak czekolada gorzka starta -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek Ubić białka(...)wylać na biszkopt, ostudzić.  WIERZCH CIASTA  Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut.  Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą.  Ciasto schłodzić w lodówce (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 170

najwygodniej nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, parmezan, masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 30 min lub do czasu aż masa się zetnie - sprawdzać wykałaczką . Smacznego

Stare Gary
Ciasto walentynkowe 232

Trzy galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody ( 750ml). Ostudzić. Po ostygnięciu zmiksować, tak aby powstała piana. Nadal miksując powoli dodawać mleko zagęszczone. Gotową masę wylać na ostygnięte ciasto i włożyć do lodówki do zgęstnienia. 4. Dwie galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuścić w 700ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i poukładać(...)schłodzonych śmetanek ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy oraz śmietan fixy. Masę wyłożyć na zgęstniałe wcześniejsze warstwy. 6. Na ubitą śmietankę poukładać serca z galaretek. Z papieru do pieczenia wyciąć tyle serc ile jest w tym kształcie galaretek i położyć na nie. Zetrzeć na ciasto czekoladę na tarce o małych oczkach. Ściągnąć papiery z serc. Włożyć ciato

W kuchni u Moniki
SZARLOTKA Z KASZĄ MANNĄ 131

plasterki. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam margaryną, posypałam bułka tartą. Na dno tortownicy dałam 1/3 sypkiej masy,  poukładałam jabłka, posypałam cynamonem,  czynność powtórzyłam. Wierz ciasta posypałam ostatnią częścią sypkiej masy, porozkładałam cząstki margaryny.  Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i na termoobiegu piekłam jeszcze przez 15 minut

Darcia w kuchni
Mini serniczki z orzechowo-cynamonową kruszonką 177

naturalnego tofu łyżka cukru Przygotowanie: tofu zblendować z mlekiem na taką oto masę: Mąkę z solą przesiać Dodać olej i wymieszać, powstaną grudki i do tego dodać masę „serową” Zagnieść ciasto formując kulę którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. i zabrac się za przygotowanie kruszonki, a potrzebne będzie: około

greenscarf
BROWNIE KAWOWE Z INKĄ I MUSEM CZEKOLADOWYM 160

wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 20 minut / 180C, studzimy. GANACHE: Czekoladę, masło i kawę INKA roztapiamy w kąpieli. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane oraz likier, mieszamy, studzimy. CAŁOŚĆ : Po wystudzeniu masy zalewamy schłodzone ciasto, wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane np. kruszonką z zielonych pistacji i kandyzowanymi pomarańczami. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką INKA

Ostra na Słodko
Sernik krakowski 334

miksera za pomocą miksera. Im krócej ciasto będzie miało styczność z naszymi dłońmi tym lepiej. Dodać cukier puder,  łyżkę śmietany, żółtko. Zagnieść ciasto i owinąć je folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Wykonanie masy serowej: Ser dwa razy zmielić w maszynce. Jeśli mamy ser wiaderkowy lub zmielony to oczywiście pomijamy ten krok. Żółtka oddzielić od białek. Masło(...)wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumieni). Na zapieczony spód wylać masę serową a na nią wyłożyć paski rozwałkowanego ciasta (z odłożonej wcześniej 1/3 części). Można ułożyć z nich kratkę.  Piec jeszcze 70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, aż będzie całkiem

Mania Wypiekania
Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową 216

misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier a w drugiej rozpuszczone masło, jogurt, esencję waniliową, jajka. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i mieszamy aż masa będzie gładka - ciasto jest bardzo gęste. Dodajemy pokrojone na pół truskawki - delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny. Kruszonka: W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon i orzechy po czym dodajemy

sierotka maRysia w kuchni
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE 638

Ostatnio miałam okazję skosztować to ciacho w wersji oryginalnej, z cudownie chrupiącą, maślaną kruszonką. Krupczatka zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka tortowa, a już tym bardziej orkiszowa. Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji(...)misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta. W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku umieścić masło, dodać 1/2 szklanki mleka i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wlać resztę mleka i olej

Smaczne Zdrowe
Gwiazda: świeża mięta 173

Miałam w zanadrzu, a właściwie to na parapecie w kuchni, cały pęczek mięty. Ogólnie rzecz biorąc, to miętę lubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja

Pożeraczka, czyli raz adobrze