ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:538/3191)

Ciasto ala tarta z jabłkiem i kruszonką 145

jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda z lodami. Bardzo polecam przepis na ciasto ala tarta, bo jest prosty, a ciasto bardzo smaczne! Przepis na tartę Składniki: Foremka o śr. 24 cm 90 g masła 150 g cukru 4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 150 g zmielonych migdałów(...)rozpocznij od roztopienia masła. Następnie do masła dodaj cukier, miód, jajko i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj do maślanej masy i wymieszaj. Ciasto nie jest mocno zbite ale na tyle, że łatwo można nim wyłożyć foremkę. Foremkę posmaruj masłem przed wyłożeniem ciastem. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Podsmażyć

codojedzenia
Ciasto cytrynowe (bez pieczenia) 165

Połączenie manny i herbatników znacie na pewno z bardzo popularnego ciasta czekoladowego, a ja robiłam je wcześniej w wersji truskawkowej i kawowej :-) Dziś pora na niezwykle orzeźwiające i aromatyczne ciasto cytrynowe :-) SKŁADNIKI 44 herbatniki Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie 1/2 l mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier cytrynowy ze skórką cytrynową skórka otarta(...)papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie układamy 1/4 przygotowanych herbatników, na nie wylewamy 1/3 cytrynowej masy i znów herbatniki, znów masa i herbatniki i trzecia raz masa i herbatniki. Ciasto studzimy (nie musi być bardzo zimne, ale nie powinno być gorące). Składniki polewy mieszamy razem, zagotowujemy i wylewamy na ciasto. Po wystygnięciu polewy schładzamy ciasto w lodówce

Czary - gary w kuchni
Miętusek 447

Zauważyliście, że ostatnio w sieci panuje moda na ciasto miętowe? Wiele jest przepisów więc i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję. Troszkę miętowej pianki, posmak jabłuszka i gorzka czekolada stanowią idealne połączenie. Wypróbujcie koniecznie! Pyszne! Wszyscy robię Miętuska! Robię i ja! :) Miętusek Składniki 90 g landrynek miętowych, 4 śnieżki, 3 galaretki o smaku miętowo-jabłkowym, 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę i ostudzony syrop z cukierków. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starkowaną czekoladą, mieszamy i przekładamy naszą masę na biszkopty. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na ciasto. Miętuska wkładamy ponownie do lodówki (najlepiej na całą

paapilotkaa
SERNIK KRÓLEWSKI / WARSZAWSKI 226

jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy budyń waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce twarogu, miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy proszek(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce. Na nie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy

RAROSSA
SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM 121

łyżki śmietana kremówka 100 ml. Polewa karmelowa: cukier 100 gram woda 1/4 szkl. mleko 1 szkl. mąka 3 łyżeczki  sól 2 szczypty Metoda: 1.  CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i zmiksować. 2.  Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 10 min. 3.  MASA(...)SEROWA: Twaróg zmiksować ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę. 4.  Zmiksować blenderem, aby masa była gładka i bez grudek. Wylać na ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 35-40 min. 5.  POLEWA KARMELOWA: W garnuszku umieścić cukier. Czekać aż się rozpuści ( bez mieszania- ewentualnie potrząsnąć garnuszkiem ). Dodać wodę, wymieszać i wlać mleko, ciągle mieszając, aż skrystalizowany karmel

Kuchnia Paulettes
Ciasto z kremem grysikowym 289

Ciasto, które ma same plusy ;) Jest pyszne, efektowne, podzielne i tanie. Kakaowy biszkopt, świetna masa grysikowa i polewa czekoladowa. Brzmi pysznie a smakuje jeszcze lepiej. To taki tradycyjny murzynek w nieco innej formie ;) Krem nadaje ciastu lekkości i puszystości. Polecam! Ps. http://www.plantica.pl/ - strona idealna dla akwarystów. Zbliżają się mikołajki, święta, chyba pora pomyśleć o prezentach, a tam znajdziecie mnóstwo(...)wrzącego dodać kaszę, mieszać intensywnie, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Wystudzić. Do wystudzonej masy stopniowo dodawać masło, cały czas ubijać. Masę przełożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim. Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do metalowej miski, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą oblać wierzch ciasta. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto szpinakowe z czarną porzeczką 232

ciasto na sezon wiosna - lato. To zdjęcie niestety nie oddaje soczystej zieleni tego biszkoptu, naprawdę kusi swym kolorem. A krem śmietanowo - porzeczkowy swym zdecydowanym smakiem porzeczki sprawia, że ciasto nie jest ani trochę słodko-mdłe. Każdą kostkę koniecznie udekorujcie jadalnymi kwiatami takimi jak bratki, nasturcja, akacja, czarny  bez.       Biszkopt szpinakowy(...)łyżka po łyżce cały czas ubijając, następnie dodać żółtka po jednym. Dodać mus szpinakowy i ubić do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23x33 cm, najlepiej aby była to forma-obręcz z regulowanymi bokami. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 170 stopniach

Jadło i czytadło
Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 158

pizzy na której również znalazła się feta i gęsty sos beszamelowy. Co mnie ujęło w tym zestawieniu ...że nie jest ona taka poukładana taka idealna taka inna :)Przyrządzenie ciasta trwa 30 minut więc w 45 minut mamy swoją domową wyjątkową pizzeSKŁADNIKI :  z tego da 2 duże okrągłe pizze 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody(...)rozkruszone drożdże, wlewamy wodę letnią i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy odstawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli by ciasto nam się za mocno kleiło dosypujemy odrobinę mąki . Odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką.- w tym czasie przygotowujemy dodatki- szparagi myjemy odcinamy twarde końcówki i jeżeli szparagi

Basia w kuchni
Ptysie 154

Składniki:  (15 sztuk) Ciasto: szklanka wody (250ml), szczypta soli, 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Masa budyniowa: 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem, 450ml mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 200 g masła, miękkiego. Można również ptysie podać(...)masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita.     Przygotować blachę, wyłożyć

W kuchni u Moniki
BROWNIE PIECZONE Z POLEWĄ 168

powiedzieć, że ocieka z czekolady. Idealne na chandrę. Na pewno poprawi humor i nastrój. Przy pysznej kawie nie ma sobie równych. Jak widać ma same zalety. Dodatkowo przygotowanie tego ciasta to pestka. Jedyną wadą jest to, że pójdzie nam w boczki :D PRZEPIS czekolada gorzka co najmniej 70 %  200 g. masło 100 g. jaja 6 szt. mąka(...)rozpuszczenia się składników). Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy szpatułką.  Powoli wlewamy masę czekoladową i mieszamy szpatułką, aż masa będzie jednolita. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy co najmniej 26 cm ( może być większa ). Pieczemy 30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.  Polewa: Śmietanę, cukier i kakao umieszczamy w rondelku

Kuchnia Paulettes
9. Wegańska surowizna: czyli pyszne ciasto orzechowo-czekoladowe ★ 169

tego, jak dobry jest twój blender) 3. Zmiksuj na gładką masę orzechy, odcedzone rodzynki i siemię lniane. 4. Wyłóż masą blaszkę, jeżeli masa jest zbyt sucha i ciężko odchodzi od rąk, pomocz palce wodą. 5. Włóż ciasto do lodówki lub jeżeli masz Wykonanie musu(...)Zalej daktyle i zostaw na kilka godzin. 2. Pokrój banany, posiekaj daktyle, przekrój awokado, usuń pestkę i obierz ze skórki. 3. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Następnie rozsmaruj mus na cieście i udekoruj owocami. Schłodź. Jeżeli masz dużo czasu, świetnie będzie smakowało po przeleżeniu całej nocy w lodówce. Wskazówka : Dopiero po nakładaniu ciasta, wpadłam na pomysł, że wygodniejsza byłaby

Pland based fille
CZEKOLADOWE ciasto RETRO 150

białek, pojedynczo wbijamy do masy czekoladowej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu

Luźna Kuchnia
Sernik na zimno z truskawkami 150

codziennie..jedno się kończy , to robię znów jakieś inne..itd..Truskawki ...truskawki....trza korzystać z sezonu ile się da...u mnie tym razem sernik na zimno ....przygotowany w ramach Ciasta na niedzielę ..Pomysł na taki sernik znalazłam  tutaj . Razem ze mną serniki na zimno robiły ...cdn. 500 g twarogu sernikowego z wiaderka 1 paczka biszkoptów 700 g truskawek (mogą(...)lodówki.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe truskawki zblendować na mus i połączyć z galaretką , odstawić do lodówki aż galaretka zacznie lekko tężeć.Wylać całość na zastygniętą masę śmietanową. Odstawić ciasto do całkowitego stężenia do lodówki

Moje domowe kucharzenie
MAKOWA PANIENKA 202

żółtka. Wymieszać mikserem.Resztę mleka zagotować,wlać masę z budyniem. Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po łyżce wystudzoną masę. Wystudzony biszkopt posmarować dżemem,następnie położyć ciasto makowe krem. Całość polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi(...)Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto. Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki

w mojej kuchni
Świąteczne pierniczki 152

składniki się rozpuszczą i odstawiamy do wystygnięcia.  (Gdy masa będzie zimna- wyciągamy i wyrzucamy goździki) Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Dokładnie zagniatamy ciasto, jeżeli jest za bardzo lepkie , należy dosypać mąki. Dobrze zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce. Gotowe ciasto rozwałkowujemy

The Sweet Damsel