Składniki: 1.5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki masła szczypta soli , Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem, dodać pozostałe suche składniki. Masło roztopić, jajka roztrzepać, dodać mleko i przestudzone masło,wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami. Wymieszać na gładką masę. Niewielką ilość ciasta wlać na nagrzaną patelnię i smażyć z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z syropem klonowym, dżemem, miodem, kremem czekoladowym lub cukrem pudrem.... czytaj dalej...
Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.
Czytaj dalej...Magiczna kuchnia Kasi- blog kulinarny pełen domowych potraw i wypieków.