stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nakłuć w wielu miejscach wykałaczką i naponczować wodą z cytryną. Ostudzić. Pomada: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować na puszystą masę i polać ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia pomady
Smakołyki Asiformujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Do rondelka przelewamy śmietankę. Masę podgrzewamy na małym ogniu co jakiś(...)czas mieszając do czasu aż zacznie gęstnieć. Kremówkę zdejmujemy z palnika, dodajemy kawałki posiekanej czekolady , energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, dodajemy barwnik i mieszamy do połączenia. Gotową masę wykładamy na ciasto i dekorujemy według uznania Na kruchym i wystudzonym spodzie rozprowadzić równo dżem malinowy. Na wierzch wylać wciąż lekko ciepłą polewę z białej czekolady, wyrównać. Posypać posiekanymi owocami liofilizowanymi
Podróż w kulinariaApetina 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiego lejącego ciasta. Z ciasta smażymy naleśniki. masa serowa : Ser miksujemy z żółtkiem oraz skórką otartą z cytryny i listkami tymianku (bez gałązek). Na końcu masę mieszamy z ubitym na sztywno białkiem. masa do zapiekania
Bon appetit mon amierobimy w niej dołeczek i wsypujemy tam pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
Czerwona Porzeczkapudrem przesiać. Dodać cukier migdałowy i szczyptę soli. Wymieszać. Do sypkich produktów dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać do momentu powstania kruszonki, następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę.Za pomocą foremek do ciasteczek powycinać dowolne kształty, można udekorować cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek. Piec w temperaturze 200 stopni C około
Ciastka - domowe słodkościkońcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy ciasto będzie już w miarę gładkie, wrzucić bakalie, wlać zapach pomarańczowy i uformować z ciasta dwa wałeczki. Masa będzie dość gęsta i lepka, ale warto się z nim troszkę pomęczyć. Po przeniesieniu na oprószoną mąką blaszkę, wygładzić wałeczki mokrymi dłońmi i lekko spłaszczyć. Piec 20-30 minut
Przepysznik - BLW i nie tylkowielkości kostkę. Jajka, śmietanę, mleko i ser mieszamy razem. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Tartę wypełniamy wędzonym kurczakiem i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok 40 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówkąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie dlatego serniki pękają. A nasz musi być idealny :) Masę przelewamy delikatnie na przygotowany spód i pieczemy(...)łatwo się przypala. Powinna powstać masa o konsystencji budyniu lub nawet odrobinę bardziej gęsta; w razie potrzeby można więc zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej. Na ostudzone ciasto wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Wiem, ze kusi, żeby od razu spróbować, ale serniki serio są lepsze jak odleżą swoje ;) Życie bez Bon Joviego
sama złodyczpół szklanki oleju * cukier waniliowy * pół łyżeczki sody * łyżka cynamonu * 2łyżki kakao Masa serowa : * 200 ml śmietany kremówki * 2 galaretki cytyrnowe * 400g serka twarogowego * łyżka cukru pudru dodatkowo : puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, dodać(...)pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać. Ciasto piec około 40 minut w 180 stopniach. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Połączyć z serkiem i śmietanką. Masę dokładnie ubić i wylać na ciasto. Brzoskwinie zmiksować. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i wymieszać z brzoskwiniami. Wylać na stężałą masę serową. Sernik schłodzić przez
Magiczne Życie Martyswojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :) Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka(...)roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę jak masło na chlebie :) Dokładnie i równo rozsmarowujemy, pozostawiając na krótszych częściach ciasta nieco miejsca na sklejenie po zwinięciu. Jeśli już rozsmarowaliście masę
vegetanietarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych. Składniki: na tortownicę o średnicy 26cm ciasto: 250g mąki 125g masła 60g cukru 1 jajko łyżeczka cynamonu szczypta soli nadzienie: 6-8 kwaśnych jabłek 4 łyżeczki soku z cytryny masa waniliowa: 4 jajka 100g cukru szczypta(...)nasienne a wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Jabłka układamy ściśle obok siebie na gęsto ponakłuwanym widelcem cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut. Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy do zarumienienia wierzchu około 25 minut
Pyry na Gazbrązowym cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Gdy ubite, stopniowo dodawać wolnymi strużkami olej, cały czas kontynuując ubijanie. Do płynnej masy dodać stopniowo suche składniki, cały czas dokładnie ubijając najlepiej mikserem. Marchewkę zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Dodać do ciasta. Wymieszać. Orzechy włoskie posiekać (najlepiej osobiście lubię gdy kawałki orzechów są dość duże), dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno(...)stopniach Celsjusza do upieczenia ciasta, przez co najmniej godzinę. Serem kremowy wymieszać energicznie z sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz otartą skórką z cytryny. Wystudzone ciasto posmarować po górze masą z serka kremowego, udekorować orzechami. Smacznego! Moja forma do pieczenia miała wielkość 25 centymetrów w średnicy i dlatego też ciasto piekłam godzinę. W zależności od wielkości formy jakiej użyjecie ciasto
mecooksłyżek mleka 2 jajka 3 łyżki miodu/ksylitolu/erytrolu 1 łyżka rozpuszczonego masła 1/4 łyżeczki sody 10 truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy i kroimy w plastry. Wszystkie składniki łączymy (masa powinna być gęsta). Ciasto odkładamy na 15 min. Rozgrzewamy patelnię. Nakładamy łyżką masę, przewracamy placuszki na drugą stronę gdy zaczną pojawiać się bąbelki
Czarnawisienkaowocowy wierzch: czerwona porzeczka ok. 2-2,5 szklanki 3 łyżki brązowego cukru (demerara) lub cukru kokosowego Wykonanie ciasta: Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce. Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem/cukrem kokosowym. Pieczemy ok. 50 minut
Mania WypiekaniaCałość dokładnie mieszamy, robotem lub trzepaczką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w temperaturze pokojowe. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką. Brzegi możemy poskręcać, dzięki temu pizza
Moniki Smakołykisię rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujewyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować połową kremu, zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić ostrym nożem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremówkę miksujemy 2 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Na cieście równomiernie rozsypujemy bułkę tartą i rozkładamy jabłka. Na masę wylewamy sos budyniowy. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia. Ja piekłam 35 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + termoobieg. Smacznego
Smak mojego domuJuż chyba dawno, aż tak nie zasmakowało mi żadne ciasto, że w ciągu dwóch dni zjadłabym je całe sama :D chyba lepszej recenzji pisać nie muszę... a!! to nie tylko moje zdanie :) Koniecznie spróbujcie! Składniki (mała blaszka 20x20 lub 20x25 lub tortownica 22-24 cm): Masa jasna: 200 ml śmietanki kremówki 30-36% śmietan-fix (opcjonalnie) 250 g serka(...)ciemna: Czekolady rozpuścić. Śmietankę ubić tak samo jak do jasnej masy, dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć herbatniki, następnie jasną masę, znów herbatniki, ciemną masę i wierzch ciasta posypać płatkami. Ciasto wstawić do lodówki, aby stało się stabilne, a herbatniki nasiąkły. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniotrzymałam pyszną masę serowo-karmelową Jeden krążek biszkoptu położyłam na paterę, zapięłam obręcz i wyłożyłam połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki. Byłam zadowolona z tego
Kuchnia u Krysidolewamy wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na kamień do pieczenia, powinno wystawać poza krawędzie
Moniki Smakołykimiksujemy ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką, skręcamy brzegi i pozostawiamy w ciepłym miejscu
Moniki Smakołykipłaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika(...)używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,wystudzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasta może zabraknąć siły lub czasu, dlatego ten przepis doskonale się sprawdzi, na zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko Przygotowanie: Rozwijamy 1 ciasto francuskie smarujemy całą powierzchnię makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wycinamy
W kuchennej krainiemiksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50/20. Ciasto posypujemy pieprzem, bazylia i na połowi nakładamy ser pokrojony w kosteczkę
Moniki Smakołykipłaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika(...)używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,wystudzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadolewamy wody. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na kamień do pieczenia, ciasto powinno wystawać poza krawędzie (podsypujemy
Moniki Smakołykitruskawki (ok. 300g) lub inne owoce - ok. 2,5 szklanki owoców 3 łyżki brązowego cukru (demerara) Wykonanie ciasta: Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce (jeśli są duże należy pociąć je na kawałki). Owoce posypujemy
Mania Wypiekaniaserniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała się w całościowy zamysł ciasta :) Polecam! :) Składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru 25 g płynnego miodu 15 g masła 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 25 g rodzynek Mak zalać wodą, gotować na małym
Domowa cukiernia Ewykąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Następnie stopniowo dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa zacznie być zwarta, dłonie i blat smarujemy olejem i zaczynamy wyrabiać masę. Jej konsystencja przypomina ciasto na pierogi- nie może być zbyt twarda. Ważne! Masy nie kładziemy nigdy bezpośrednio na masy śmietanowe ( gdyż zacznie się rozpuszczać). Idealny pod spód będzie każdy krem na bazie
Wielki apetytprzykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, tymianek i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą
Moniki Smakołykicebula 1 serek feta 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki
Jadło i czytadłomiksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy od razu je rozwałkować na krążek
Moniki Smakołykidomu zwany "grzybkiem", przyrządzany przez mamę lub babcię :). Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki 1/4 szklanki wody szczypta soli płaska łyżka cukru Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, na którym smażymy ciasto na wolnym ogniu na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz i jemy z ulubionym dodatkiem - ja proponuję dżem, miód, duszone
Taste Of My Dayprzykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąk,i oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy od razu je rozwałkować na krążek o średnicy
Moniki Smakołykipszennej, 65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki likieru Amaretto, 2 łyżeczki żelatyny. Kawę zalać 50ml wrzątku
Z miłości do słodkości