ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:505/3191)

Mazurek orzechowo-czekoladowy 176

masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kakao 50-100 g gorzkiej czekolady3 łyżki mleka400 g masy krówkowej orzechowejMąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić(...)wymiarach 25x28. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Bananowiec 674

pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Pianka bananowa: Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Odstawiam do przestudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1 szklance wrzątku, studzę. Banany obieram i miksuję blenderem na gładki mus. Do musu bananowego dodaję tężejącą galaretkę oraz przestudzone masło. Wszystko razem miksuję. Masę(...)wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Ptasie mleczko: Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Schłodzone mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką pomarańczową. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. 4. Galaretki agrestowe rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w plastry. Owoce układam na cieście. Banany zalewam tężejącą zieloną galaretką. Ciasto wstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik ze śliwkami na kruchym cieście :) 197

utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać tłuszcz. Wsypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, w proporcji 2/3 i 1/3 ciasta. Włożyć do zamrażalki na ok. 1 h. 2. Twaróg na początku zblendowałam na gładką masę. Jeżeli nie przeszkadzają wam "grudki serowe" pominąć ten etap. Następnie(...)zmiksować z pozostałymi składnikami. 3. Śliwki oczyścić, wypestkować i przygotować w formię połówek. 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 180*. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy i jej boki. Wylać masę serową. Ułożyć połówki śliwek. Na wierz zetrzeć pozostałą, 1/3 część ciasta. Wstawić do piekarnika i piecz 70 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku

Zdrowie na języku :P
Drożdżowy kwiat z masą makową 191

różyczki na środku i jeszcze mniejsze między podwiniętymi końcami ciasta..Można zrobić oczywiście z innym barwnikiem albo i bez barwnika...zamiast masy makowej można użyć masy kajmakowej, masy z twarogu, dżemu itd..Ciasto wygląda rewelacyjnie ..można je kroić, ale my zjedliśmy je odrywając po kawałku..Polecam.. 15 g drożdży świeżych 90 g masła 200 ml mleka 60 dkg mąki(...)białą część na blachę do pieczenia, a jeszcze lepiej rozwałkować lub ręcznie uformować koło bezpośrednio na blasze .Posmarować masą makową , przykryć rozwałkowanym kolorowym kołem, znów posmarować masą makową i przykryć białym kołem ciasta. Posklejać, przygniatając, dookoła brzeg ciasta. Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, od środka ciasta (ŚRODKA NIE ROZCINAĆ) do brzegu, podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków

Moje domowe kucharzenie
Sernik z rabarbarem 137

mąkę, kakao, cukier puder i sól. Dorzucamy pokrojone w kawałki zimne masło i zagniatamy dokładnie do momentu połączenia składników. Dorzucamy jajko i dalej ugniatamy tworząc jednolitą masę. Można podsypać troszkę mąką, chociaż ciasto pomimo tego pozostanie lekko klejące. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najlepiej przez folię) i przekładamy(...)waniliowego (proszek około 60 g) – 2 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki przekładamy do miski i bardzo krótko miksujemy. Tylko do momentu połączenia składników. Następnie przelewamy masę serową na spód kakaowy. Na wierzchu ciasta ściśle układamy kawałki rabarbaru. Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. A ostudzone ciasto wstawiamy

Relaxtime
Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką-szybkie, pulchne i pyszne :) 249

ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia,  oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki. (ciasto jest gęste , truskawki pozostaną na górze po upieczeniu) KRUSZONKA wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogaliki francuskie z czekoladą 323

Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu(...)czekoladowego np. OVOMALTINE. Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy do 40 ᵒC. Zdejmij z ognia i dodawaj czekoladę i masło (50g) miksując wszystko do uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Wersja szybka i łatwa: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy formując rogaliki. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku

I LOVE LIFE
Przepis #79 Domowe wafelki z kremem kakowym 201

pozostawiamy na 10 minut do wystudzenia. Jajko roztrzepujemy. Następnie wlewamy do niego bardzo powoli przestudzoną masę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki na jednolitą masę.  Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy

Health-Fit-Life
Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem 226

plastry fig, dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Quiche z białymi szparagami 204

śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 207

mozarellę w doś ć drobną kostkę. Gdy fasolka przestygnie, mieszamy ją w miseczce z serem, doprawiamy jarzynką bądź solą i doś ć sporą ilością pieprzu, po czym gotową masę wykładamy na ciasto. Boki ciasta zawijamy nieco do góry, z resztek, które zostały nam po wykrawaniu wycinamy paseczki i układamy na górze. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Kulinarne zapędy Kokosa
Sernik z brzoskwiniami 132

Był już zwykły sernik (link) , był także sernik z wiśniami (link) , czas na wersję z brzoskwiniami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 7 dag margaryny do pieczenia - 7 dag cukru - 1 jajo - 1 mały cukier waniliowy - 15 dag mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 10 dag cukru - 1 cukier waniliowy - 2 jaja - 2 żółtka - 1/2 szklanki(...)blaszkę. Przygotowuję masę serową: Do sera dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję ze sobą. Stopniowo dodaję pozostałe składniki, tj. jaja, żółtka, mleko, olej oraz budyń waniliowy. Masę serową wykładam na ciasto, układam na niej pokrojone na drobne kawałki brzoskwinie, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek, niewielkiej ilości cukru oraz szczypty soli. Piekę ok. 1 godz. 20 minut

Wielopokoleniowo
Rogaliki kokosowe 180

ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto(...)Ciasto  i nadzienie dzielimy na 4 równe części. Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 30 cm, nakładamy masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy palcami do ciasta. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części

Moniki Smakołyki
Krówka 132

łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masy kajmakowej kostka masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (użyłam gotowego kajmaku marki Gostyń) 70 g płatków migdałowych Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Blachę lekko natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Ciastem równomiernie wylepić blachę. Wstawić je do piekarnika(...)wierzch drugi. Przykryć ściereczką i obciążyć (np deską i książkami) na kilkanaście godzin, aby placki nieco zmiękły. Płatki migdałowe zrumienić na patelni na złoty kolor. Pozostałą masę kajmakową rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ponownie odstawić na kilka godzin

My simple kitchen