ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:500/3191)

Placek serowy na dzień dobry 191

tylko jeść. 1-2 porcje: 500 g serka wiejskiego 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mąki lnianej dowolne dodatki Serek wymieszałam z mąkami i odstawiłam, by ciasto się ścięło. Masę wyłożyłam na rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu. Smażyłam przez ok. 5 minut, a następnie zapiekłam w piekarniku – funkcja grill plus termoobieg, ale grzanie góra dół też będzie OK, byle patelnia

Kucharzyca
Bajaderki 197

Bajaderki to pyszny deser w formie kulek. Dobra alternatywa dla niezbyt udanego czy niesmacznego ciasta. Ważne żeby masa była konsystencji miękkiej plasteliny wtedy łatwo formuje się z niej kulki. W moim przypadku wykorzystałam murzynka, który nie wyrósł jak należy (testuję nowy piekarnik i słabo mi to wychodzi) jednak do bajaderki nadawał się idealnie, a już z dodatkiem koniaku - pycha

Pysznie & Pięknie
Ciasto „Łzy Anioła” 435

Włożyć na parę minut do lodówki. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Wyjąć. Twaróg, cukier, żółtka, mannę, śmietanę i cukier waniliowy razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Wylać na ciasto. Piec w temp.180°C ok.30 min. Wyjąć. Białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciasto. Wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec ok 10 – 15 min na złoty kolor

kulinarnajamka.blogspot.com
Toscakaka - ucierane ciasto z migdałową praliną 152

150g migdałów w płatkach 50ml mleka łyżeczka ekstraktu z wanilii pół łyżeczki soli (najlepiej morskiej) Wykonanie ciasta:  Rozpuścić masło, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Odłożyć. Jajka ubić mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Masa powinna stać się puszysta i jasna. Dodawać powoli przesiane składniki na przemian z roztopionym masłem i maślanką(...)Podczas gdy ciasto jest w piekarniku  przygotowujemy pralinę. Wszystkie składniki wsypujemy do rondelka i podgrzewamy. Gdy składniki się rozpuszczą gotujemy je ok. 3-4 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Gdy ciasto jest gotowe wyjmujemy je i nalewamy na nie pralinę (wyrównując jej powierzchnię). Podwyższamy temperaturę piekarnika do 210 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aż pralina stanie się

Mania Wypiekania
Makowiec 409

cukru - 3 łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - skórka starta z cytryny i pomarańczy  - łyżka masła Orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną po wyrobieniu ciasta. Ciasto: - 2.5 szklanki mąki - 120 g mleka ciepłego - 5 jaj - 125 g masła roztopionego ostudzonego - 35 g drożdży - sól, olej do smarowania(...)czasie podziel ciasto na 3 części. Przygotuj 3 kawałki wielkości blachy papieru do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj lekko olejem i rozwałkuj 1 część ciasta. Ubij białka z szczyptą soli i dodaj do maku. Podziel masę makową na 3 części. Jedną z nich rozłóż na rozwałkowanym cieście i zwiń w roladę, a następnie roladę zwiń w papier do pieczenia zostawiając trochę

Pasje Jolki
Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym 161

Ciasto doskonałe, łączy w sobie wszystko co kocham - truskawki, sernik i brownie, wszystkie warstwy w jednym kawałku ciastka sprawiają, że to mój "ciastowy" hit tego lata. Dodatkowo mus truskawkowy można dowolnie modyfikować, truskawki zamienić na maliny, borówki lub wiśnie. Dla mnie truskawki doskonale łączą się z czekoladą więc zostawiłam jak jest. Inspiracja z lekkimi modyfikacjami "Kwestia smaku" Składniki na formę(...)konsystencji 6. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i krótko miksujemy na gładko 7. Dodajemy mąkę  i krótko miksujemy na jednolite ciasto 8. Wykładamy masę do przygotowanej blaszki i pieczemy ok. 20 minut, wyjąć z piekarnika, nie wyłączać 9. Masa serowa - miksujemy  twaróg z mąką ziemniaczaną, cukrem i nasionkami wyłuskanymi

Słodki Kompromis
Tort śliwkowy piętrowy 206

gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (do suchego patyczka).   Biszkopt 2:   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Jeżeli macie również małą formę

Passions hobbies life
Sernik na cynamonowej kruszonce 214

przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę(...)kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać. Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki.  Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku

Wanilia i Kardamon
Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami czyli Słodki Czwartek odc.109 198

niego jabłka. Efekt zadziwiająco smaczny i wszyscy szczęśliwi :) Przepis wg "Ekonomii gastronomii", znacznie zmodyfikowany. Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami masa: 120 g mielonych migdałów 100 g masła 100 g cukru 1 jajko dżem malinowy 2 kwaśne jabłka ciasto kruche: 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 250 g mąki pszennej 2 łyżki zimnego mleka lub wody(...)Ciasto powinno być cienkie. Na środku ciasta wykładamy 3-4 łyżki dżemu malinowego i rozsmarowujemy go ale nie dochodzimy do brzegów okręgu. Na dżem wykładamy masę migdałową oraz cząstki obranego jabłka. Zbieramy brzegi ciasta tak by dookoła nadzienia powstała zapora, brzeg ciasta. Ciasto można posypać dodatkową łyżką cukru ale ja tego nie zrobiłam. Pieczemy ciasto ok 25-30 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Familijna pychotka 197

otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- ja miałam o wym 27/39 cm. Piec 40 minut w temp(...)wodą, wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem , nasączamy resztą ponczu, smarujemy resztą kremu czekoladowego, układamy warstwę maślanych herbatników, smarujemy dżemem porzeczkowym, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy masę śmietanową.  Posypujemy tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Świąteczny makowiec 171

Upiec naprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku

Wiem co jem
CHRUPIĄCE ROZETKI (GWIAZDKI) Z KARDAMONEM 154

łyżeczki kardamonu 1 1/2 szkl. mąki 2 jajka olej do głębokiego smażenia cukier puder A jak to zrobić: W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, tak jak ciasto na naleśniki. Masa musi być gładka i dość gęsta. Odstawić na koło pół godziny. Metalową rozetkę umieszczamy w garnku i wlewamy olej tak aby zakrył foremkę i rozgrzewamy przez 3-3 minuty

Kuchnia w opałach
Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym 291

Dodatkowo: 70g okrągłych biszkoptów 7-9 łyżek likieru cytrynowego lub cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa zaczynie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut, proszę od czasu do czasu(...)owocowej, aby przykryła biszkopty i na środku ułożyć ptysie (około 6 ptysiów, patrz FILM ). Następnie wylać całą masę owocową, wyrównać i lekko stuknąć tortownicą o blat, żeby masa równo się rozłożyła. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Ptysie z bitą śmietaną, też możemy wstawić do lodówki na całą noc. Sos karmelowy: 11. Do rondelka wsypać

Mała Cukierenka
Sernik z bezą orzechową 681

programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag masła - 1 łyżka smalcu - 2 żółtka - 1 jajko Masa serowa: -1,2 kg sera białego - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 8 dag budyniu(...)smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej przygotowanej blachy. Ser dwukrotnie mielimy, dodajemy wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy masę na ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalamy cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodajemy zmielone orzechy, mąkę i bułke tartą. Mieszamy delikatnie i przekładamy na masę serową

Zainspirowana w kuchni
Mazurek z solonym karmelem i czekoladą 234

należy wylepić ciastem również niewysoki brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Piec ok. 10-15 min, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić. Masa karmelowa: 225 g cukru 100 g masła 100 g śmietany 18% 90 ml wody (6 łyżek) 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Masło pokroić w kostkę. Przygotować śmietanę. Składniki(...)czekoladową wlać na zastygniętą masę karmelową, wyrównać. Udekorować migdałami wedle uznania. Migdały można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C bez termoobiegu. Piec ciasto ok. 20 min, do momentu aż masa czekoladowa zetnie się. Wyjąć. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Przechowywać w chłodnym miejscu. Mazurek doskonale komponuje się z jogurtem greckim. Smacznego

maniapieczenia