ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:461/3191)

Jeżynowo-śmietankowe ciasto z sucharkami i nutellą 182

Pomysł na weekendowe ciasto :) Skusił mnie w tym cieście przede wszystkim jego nietypowy, oryginalny spód. Nie zawiodłam się, całe ciasto smakuje doskonale. Masa serowo-śmietanowa, niezbyt słodka, co świetnie komponuje się z słodkim spodem. Całość wieńczy jeżynowa, delikatnie kwaskowata galaretka. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, skradło moje serce <3 Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween 574

robimy spirale zaczynając od środka ciasta, powiększając kręgi aż do jego brzegu. Następnie przy pomocy patyczka od środka pociągamy kreski do brzegu. Wówczas powstanie nam śliczna pajęczynka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Z masy czekoladowej* formujemy pająki: robimy dwie kulki, mniejszą i większą. Mniejszą jako głowa układamy na większej. Następnie formujemy nóżki i przyczepiamy do większej kulki. Robimy włosy przy pomocy(...)Powstałe włosy nożem przekładamy na głowę i korpus. Za pomocą odrobiny białej czekolady robimy oczy, a ciemną czekoladą źrenice. Wykałaczką robimy uśmiech. Tak przygotowane pająki układamy na ochłodzonym cieście. *Jeśli masa nie chce się odpowiednio formować warto ją na kilka chwil umieścić w lodówce. Samo formowanie tez powinno przebiegać sprawnie bo czekolada ogrzewa się od dłoni i nie chce się

Kolizje Smaków
CIASTO CZARNA POMARAŃCZA 711

Czarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki, oblane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczową. Ciasto jest bardzo aromatyczne i pięknie pachnące pomarańczą. To zasługa konfitury pomarańczowej, która oprócz aromatu, nadaje wyjątkowy smak oraz sprawia, że ciasto jest wilgotne. Nie jest(...)ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone. Polewa: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa pół. Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę i umieszczamy w niej cząstki pomarańczy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy starą skórką z pomarańczy. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. Przechowujemy

Kuchnia MagdaLeny
ciasto piegowaty Jaś s. Anastazji 187

przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mak i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na 2 blaty, najlepiej drugiego dnia po upieczeniu. składniki na masę orzechową: 300 g masła 150-200 g orzechów mielonych 2-3 łyżeczki(...)masy orzechowej. Następnie wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Polewamy polewą czekoladową.   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Bounty bez pieczenia 1392

słynnych weekendowych wypieków ;)   Ciasto na niedziele i moje wirtualne koleżanki zapraszają do przeglądu wspaniałości, a w nich:  Babka pomarańczowa Doroty , Jogurtowe rogaliki Małgosi , Sernik Bożeny , Jaglane deserki Marcepanowego Kącika , Panna Cotta Diany  oraz Muffinki , Drożdżówki Marzeny  oraz Czekoladowy Murzynek Joanny.   Składniki: na spód: 300 gram biszkoptów 100 gram masła na masę kokosową: 1½ szklanki mleka(...)żelatyna się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe. Masę kokosową musimy schłodzić w lodówce. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy masę kokosową. Schładzamy w lodówce. Tężejącą masę wykładamy na ciasto. Czekoladowa polewa: Śmietankę podgrzewamy w garnku, podgrzewamy ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Masę czekoladową wylewamy na kokosową masę

Życie zaczyna się w kuchni
Przepyszny Murzynek z Kremem 1244

stopni przez ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto całkowicie studzimy , a następnie wzdłuż na dwie części. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia(...)całkowicie studzimy. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy.  Dolną część murzynka umieszczamy w formie w której się p ie kł , po jego powierzchni rozprowadzamy przygotowany krem i przykrywamy górną cz ęś ci ą ciasta.   Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) , wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy

Słodka Strona
Tort chałwowo-orzechowy 149

Zdecydowanie polecam go osobom, które lubią bardzo słodkie ciasta, bo to właśnie takie jest. Nawet dla mnie kogoś kto zawsze mawia, że nie ma czegoś takiego jak zbyt słodkie ciasto to było jednak bardzo słodkie. Chociaż zauważyłam, że najlepsze było następnego dnia, kiedy stało się bardziej wilgotne i chyba już odrobinę mniej słodkie. Biszkopt kakaowy:  5 jajek 3/4 szklanki(...)czekolady dość drobno rozkruszonej (najlepiej blenderem) 1 szklanka drobno posiekanych podpieczonych (na suchej patelni przez kilka minut) orzechów włoskich. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem, wykładamy ok 1/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy wykładamy owoce i przykrywamy trzecim. Pozostałym kremem smarujemy dość grubo boki oraz wierzch ciasta. Na koniec posypujemy czekoladą oraz orzechami, wstawiamy najlepiej na całą

Słodka Kraina Wypieków
Rolada Żyrafa 301

nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Pozostałą masę biszkoptową wymieszać dokładnie z kakao. Jak wzorki będą upieczone, odstawić je na chwilę do wystudzenia. Na ostudzone "wzorki" wylać masę kakaową. Pokryć ciastem całą blachę dokładnie pokrywając "wzorki". Piec 12 minut. Ciepły blat biszkoptowy zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia. Masa straciatella : żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, pozostawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Aksamitny sernik milionera 145

końcu na sernik milionera i to właśnie on zaspokoił wszystkie moje potrzeby domowej słodkości, na jaką miałam ochotę. Ciasto wielu tekstur, choć tej z klasycznego sernika raczej w nim nie znajdziecie :) Bardzo krucha podstawa o karmelowym posmaku, a na niej aksamitna masa serowa z kajmakiem, która bardziej przypomina puszysty krem, niż sernikowe wypełnienie. Całość wieńczy ciężka i równoważąca karmelową słodycz(...)wystudzenia. Masa serowa: 1. Wszystkie składniki umieść w misce i miksuj ok. 5-7min. tak, aby nie było żadnych grudek, a masa była napowietrzona. 2. Wylej masę na upieczony spód ciasta. Polewa: 1. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. 2. Dodaj mleko i mieszaj do całkowitego połączenia składników. 3. Wylej polewę na sernik i równomiernie rozprowadź lub przy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 557

lodówki na około 30 min. Czynność ta powtarzamy jeszcze 2 razy schładzając ciasto w lodowce za każdym razem przez około 30 min. 5. W czasie kiedy ciasto leżakuje w lodówce, szykujemy masę makową. Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach trzy razy ( ja zmieliłam dwa gdyż lubię aby mak był bardziej wyczuwalny) W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem(...)także posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier, zmielone biszkopty oraz  parę kropel aromatu migdałowego. Na sam koniec ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki. 6. Ciasto po ostatnim leżakowaniu wałkujemy na kopnięty prostokąt o grubości 0,5 cm i wycinamy z niego trójkąty. Moje u podstawy miały około 8-10 cm. Następnie

Gotowanie...to proste !
Kaszak - ciasto z kaszą manną 575

mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki. Ciasto ciemne(...)litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.  Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła, ale później

Domowa Cookierenka Agi
Kaszak 293

masła lub margaryny  Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao  Dodatkowo: 8 paczek herbatników petit beurre Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami.Ciasto jasne:W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać(...)litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia.Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.  Razem ze mną ciasta z kaszy manny robiły [ dziękuję] AsiaMarzenkaMonikaMagdalenaIwonka

Moje domowe kucharzenie
Mleczny sernik 316

Kolejny mój sernik na klasycznym kruchym spodzie, o idealnie kremowej konsystencji z wyraźnie wyczuwalną mleczną nutą, smaku dopełnia masa kajmakowa o smaku orzechowym. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Skladniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru Masa serowa: 60 dag mielonego półtłustego twarogu ½ szklanki cukru 16 cukru(...)masła 1 budyń śmietankowy -40 g 2 łyżki soku z cytryny 50 g maltikeksów (kruche ciasteczka w czekoladzie ) Wierzch: : ½ puszki masy kajmakowej orzechowej  Helio Dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno i boki tortownicy o wym 22 cm Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie miksera

Wanilia i Kardamon
Przepis #186 Ciasto FIT Ptasie mleczko - bez glutenu 235

Witajcie, lekkie i puszyste ciasto Ptasie mleczko to deser, który z powodzeniem można przygotować na domowe przyjęcie. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Masa z jogurtu sprawia, że deser jest niskokaloryczny (cała blacha to tylko 1166 kcal) i lekki. Połączenie masy jogurtowej z dodatkiem kakao nadaje ciekawy wygląd i smak. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości(...)wystudzenia. Jogurty przez chwilę miksujemy. Dodajemy nasze słodzidło i ponownie chwilę miksujemy. Do masy dodajemy bardzo powoli przestudzoną żelatynę. Następnie 2/3 masy wylewamy na biszkopt a pozostałą część mieszamy z kakao, którą wykładamy na wierzch. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki - najlepiej na całą noc.  Wierzch ciasta możemy udekorować startą gorzką czekoladą lub delikatną polewą z gorzkiej czekolady (jeśli

Health-Fit-Life
Faworki w stylu włoskim 145

masło najlepiej pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski. Ułatwi to wyrabianie ciasta i połączenie się wszystkich składników. Do miski wrzucić pozostałe składniki i szybko zagnieść na gładką masę. Lekko spłaszczyć ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. Wykonanie thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka, jajka, mąkę, szczyptę soli

Kuchnia Pokoleń