papier i piec kolejne 10 min. do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło. Mikserem utrzeć dokładnie twaróg z sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczową i cukrem pudrem. Masę rozprowadzić po cieście, ułożyć na niej cząstki pomarańczy. Źródło/ Inspiracja: Książka Tesco "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku
Domowa Cookierenka Agijajko Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę i sodą i kakao.Na koniec dodać przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika
Wielki apetytżytniej - 2 małe jajka - 50 g margaryny bądź masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy - 5 łyżek mleka - 1 łyżka słodzika w płynie/cukier Masa jabłkowa: - prażone jabłka - cynamon Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kawałeczek ciasta zostawiamy do wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika(...)można przyrządzić taką masę. Potrzebujemy 5 dużych jabłek, które obieramy, kroimy na małe kawałeczki i prażymy na patelni, do momentu powstania musu. Dodajemy cynamon i mieszamy :) Taką masę wylewamy na podpieczone ciasto, układami wycięte paski i pieczemy jeszcze 35 minut
Zdrowie na języku :Pgórę część kakaową. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.Na przestudzone ciasto wylewamy polewę: czekoladę kruszymy i rozpuszczamy na parze, dolewamy mleko i wsypujemy orzechy. Ciepłą masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy całość ;) Jest pyszne! I najważniejsze, że Mężowi się podobało
Lawendowe Niebołyżka* cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego
Ostra na SłodkoNastępnie gdy zaczyn jest gotowy dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto powinno mieć bardziej gęstą masę niż na naleśniki. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki albo musli, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka.Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu
Bon Appetit Małgorzatyłyżka- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkośrednich obrotach, aż ciasto dobrze się zagniecie.Ciasto można także wyrobić ręcznie - po dodaniu margaryny, rozdrobnić ją palcami razem z mąką podobnie jak kruszonkę. Następnie dodać jogurt i zagnieść ciasto w jednolitą masę.Dużą, prostokątną blachę z piekarnika wysmarować olejem i położyć na niej papier do pieczenia.Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 - 5 mm i powykrawać
Gospodyni Miejskadużo smakołyków przynosiłam ze sobą. Chciałabym się jednak podzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami. Połączyłam w niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki idealny comfort food(...)przepisu znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzenależy je maksymalnie odsączyć lub dodać do ciasta więcej mąki), zmiksować - mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy - orzechy posiekać na dość duże kawałki, dodać do masy - wszystko wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto może być lekko klejące, powinno jednak mieć konsystencję zbliżoną do ciast kruchych czy półkruchych) - ciasto zafoliować, schłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać nieduże kawałki, rolować je w dłoniach
Smakołyki Berenikisię brzegi). Odstawiamy do przestygnięcia. Z resztek ciasta możemy przygotować paski na kratownicę. Składniki na wypełnienie: - 300 gram miękkiego masła - 275 gram cukru pudru - 3 jajka - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 300 gram zmielonych migdałów - 3 łyżki mąki pszennej - domowy dżem truskawkowy - dżem morelowy Przygotowanie wypełnienia: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i wanilię(...)dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy migdały i mąkę. Spód wyrównujemy - ucinając upieczone, dodatkowe ciasto i wykładamy na niego (spód) dżem truskawkowy (cienką warstwę). Na konfiturze lokujemy migdałową masę. Jeżeli pozostawiliśmy kawałki ciasta na kratownicę - teraz ją układamy. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy trochę przestygnie, smarujemy ją dżemem morelowym rozmieszanym z wrzącą wodą w stosunku
Życie zamknięte w smakupłynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy rozmrożony szpinak który wcześniej należy zblendować na jednolitą masę. Delikatnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba lub chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor wtedy możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Następnie ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około(...)kolorowe cukrowe ozdoby Przygotowanie; Ser miksujemy z mąką, budyniem(proszkiem), mlekiem i cukrem a także 3 żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Zielone szpinakowe ciasto kroimy na grubsze kromki, następnie foremką do ciastek wykrawamy choinki. Foremkę wykładamy papierem. Na dno wlewamy 1/3 masy serowej. Następnie na całej długości stawiamy choinki - ciasno, jedna obok
Radość kipiąca uśmiechem.pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać po 1 żółtku. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 25 min w 170st. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1kg jabłek, szklanka cukru, 1/4 szklanki wody, 1/2 łyżki żelatyny. Jabłka zetrzeć na tarce(...)oczkach, dodać cukier, smażyć na małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać.Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.Krem budyniowy:3 żółtka, 1/2 l mleka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy
Z miłości do słodkościCiasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Dwa orzechowe biszkopty przełożone delikatną masą budyniową, a na wierzchu owoce w galaretce – oto smaczne niedzielne ciasto według pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Hermanowej na Podkarpaciu. Do przygotowania ciasta można użyć zarówno owoców świeżych, jak i ze słoika, lub z puszki. Ich smak podkreśli masa budyniowa z nutką alkoholu. W oryginale przepis został(...)Budyń studzimy, a następnie ucieramy go z miękkim masłem. Na koniec dodajemy alkohol i cukier puder. Masę budyniową rozsmarowujemy na jednym blacie orzechowym i przykrywamy drugim blatem. (nie zaszkodzi naponczować blaty mocną herbatą). Chłodzimy w lodówce. Najlepiej zrobić to w blaszce, ponieważ ciasto będzie zalewane galaretką. Obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka zaczyna się ścinać
Trzeci talerzosobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy kakaowej łyżka po łyżce i delikatnie mieszamy łyżką nie mikserem. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez około 30 minut to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika. Ciasto opadnie. Studzimy w tortownicy. Zdejmujemy papier i zostawiamy w tortownicy. Teraz czas(...)jest rzadka to rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do "budyniu". Mieszamy. W osobnej misce ubijamy kremówkę, ubitą dodajemy do masy cytrynowej. Masę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( ale u mnie było już gotowe po 4 godzinach przechowywania w lodówce). Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/