ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:457/3191)

Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 205

spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku 1 litr mleka  250 g cukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych drożdży 3 żółtka(...)pianę białka, delikatne mieszamy.      Formę wykładamy papierem do pieczenia (można również posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą). Na spód przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta, na wierzch rozkładamy masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C i pieczemy około

Rozpustne gotowanie
TARTA KOKOSOWO-GRYCZANA Z TRUSKAWKAMI 235

słodzika 2 łyżki mąki kukurydzianej 250 g truskawek kisiel lub galaretka truskawkowa Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na spód do miski i mieszamy dolewając wody na oko aż powstanie masa do ugniecenia ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i na 10 min do lodówki 2. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na papier do pieczenia (dopasowany już mniej więcej wielkością do tarty) posypujemy lekko mąką(...)rozpuściła) i rozprowadzamy po całej powierzchni. 5. Truskawki kroimy na pół albo w całości, lekko wpychamy w masę i to wszystko zalewamy rozrobionym kisielem albo galaretką. 6. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, schłodzone smakuje najlepiej 🤗 Makro całego ciasta: 1 650 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rolada czekoladowo-orzechowa 113

margaryny palmy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wlewamy olej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wykładamy(...)wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem  na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Margarynę ucieramy dodając po łyżce przestudzonej

kgwjanczewo
Francuskie rurki nadziewane 182

udało, ale ciocia przygotowywała te pyszności na wesele i przez to że mogłam jej pomóc to udało się. Ciasto w smaku przypomina chrupiące ciasto francuskie jednak jest banalnie proste w wykonaniu do tego niby banalnie prosta masa budyniowa, przypomina trochę tą od karpatki. Własnie to skomponowanie jest niezwykle pyszne.  Porcja na ok 30 rogalików Składniki:   ciasto(...)trzeba dobrze tłuścić). Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :)  masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę  i cukier, wszystko ładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i łączymy ze sobą tak jak gotujemy budyń. Masę

Niezły Młynek
Kolorowe ciasto z galaretką 131

galaretka pomarańczowa 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i śmietanę. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do ciasta  i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Galaretki (cytrynową(...)połowy zalecanej ilości wody). Dobrze schłodzone skondensowane mleko ubijamy na pianę. Gdy zwiększy swoją objętość dodajemy, ciągle miksując tężejącą galaretkę agrestową. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do formy, przykrywając galaretki pokrojone w kostkę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki

Qchnia po prostu
Tort malinowy 141

puszysta i biała. Następnie wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy. Dodajemy suche składniki i delikatnie szpatułką mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 170C. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy pierwszą część masy i pieczemy około 15-20min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. I pieczemy drugą część, tak samo. Masa malinowa(...)czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Ostateczny wnik to konsystencja sosu czekoladowego. Dekoracja: Maliny lub świeże kwiaty... Bierzemy patere (lub duży talerz). Kładziemy pierwszy blat ciasta, na niego wykładamy masę malinową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Całość oblewamy sosem czekoladowym. Dekorujemy. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pierniki z białym lukrem 174

już wspólnie robimy Pierniki . W tym roku córka moja zajęła się ich wycinaniem, a potem oczywiście dekorowaniem. Są to pierniczki, które są miękkie od razu już po upieczeniu. Składniki: ciasto: - 550g maki pszennej (u mnie typ 405) - 180g cukru - 4 łyżki naturalnego miodu wielokwiatowego - 130g masła - 3 jajka M - 27g przyprawy do piernika (jedno opakowanie) - 1 czubata łyżka kakao(...)miski wsypuję resztę mąki oraz przyprawę do piernika. Dokładnie mieszam. Wtedy dodaję dopiero masę kakaową i jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w wodzie oraz śmietanę. Wyrabiam ciasto ręcznie na gładką masę. Dzielę je na pół i obwijam każdą kulę folią spożywczą. Odkładam do lodówki na kilka godzin.  Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Wycinamy pierniki za pomocą różnych

Kuchnia co dnia
Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem 143

połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne! Dodatkowo wykonane jest w wersji bez glutenu. Przygotowanie:  40 minut Koszt: Średnie Powiem Wam, że lepszego ciasta snikersa w życiu nie jadłam! Te typowe z gotowych mas krówkowych czy kajmakowych lub z batonami Snickersa mogą pójść w niepamięć! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, a obiecuję, że zakochacie się w nim tak samo(...)tamte wersje nie będą dla Was istnieć. Przepis może i wymaga więcej pracy niż standardowe wykonanie, gdzie wykorzystuje się zwykłe herbatniki i wylewa gotową masę. Za to czas poświęcony na stworzenie tego ciasta na pewno wynagrodzi Wam smakiem!  Po co faszerować się sztuczną masą, która zawiera na 1 miejscu CUKIER, potem mleko w proszku. Zamiast tego można stworzyć domową

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jak upiec ciasto? 156

każdym razem miksując. I w tym momencie następuje szok, ponieważ masa wygląda jakby się rozwarstwiła i zważyła. Moja koleżanka wyrzuciła kiedyś taką masę do śmieci. Tym czasem nic bardziej mylnego. Jest to normalne!!! Po dodaniu mąki ciasto znów ma jednolitą konsystencję. Najważniejsze na co należy w tym cieście uważać to, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To oznacza(...)niskiej temperaturze. Bezę można przygotować jako samodzielne ciasto np. bezę Pavlową wypełnioną bitą śmietaną, blaty bezowe mogą służyć do złożenia tortu bezowego lub mogą być częścią innego ciasta. I w końcu masę bezową można w małych ilościach poukładać na blaszce tworząc beziki. Przyznaję szczerze, że nie mam jeszcze sprawdzonego patentu na bezę. Przygotuję wpis o moich sukcesach i porażkach

Relaxtime
Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami 1163

Kakaowy biszkopt przełożony masą z dodatkiem kajmaku i karmelizowanych orzechów włoskich. Ciasto jest słodkie, ale delikatne i lekkie, a w połączeniu z orzechami smakuje super. BISZKOPT: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki słodkiej kawy do nasączenia biszkoptu KROKANT: 150 g orzechów włoskich(...)Resztę mleka rozprowadzić z mąką ziemniaczaną i wlać do mleka, kiedy się zagotuje. Ugotować budyń, wlać żelatynę i przestudzić. Dodać połowę krokantu, wymieszać i gęstą masę wyłożyć na pierwszy biszkopt. Przykryć drugą częścią ciasta. Krem . Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Szklankę mleka wlać do garnka i podgrzewać razem z kajmakiem. Mieszając trzepaczką połączyć na jednolitą masę

https:KKuchniaMniam
jabłecznik z pianką i migdałami 124

posypką z chrupiącyh migdałów to przepyszne połączenie. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych(...)Zasypać cukrem i cynamonem i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać. Przestudzić.  Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki wyścielonej papierem. Rozsmarować masę jabłkową i przykryć drugą połową ciasta. Piec 30 minut w 180*C. Z białek i cukru ubić pianę i rozłożyć na cieście, posypać migdałami. Piec 30 minut w 170*C.  Po wystudzeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jogurtowo-czekoladowe ciastka 115

jajko z cukrem i wanilią do uzyskania gładkiej konsystencji 3. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, dodajemy jajko wymieszane z cukrem 4. Do masy dodajemy jogurt, jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać więcej jogurtu, mieszamy 5. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta, pozostawiamy między

Słodki Kompromis
Murzynek z pijanymi wiśniami 167

Czekoladowe ciasto murzynek z wiśniami w spirytusie. Mięciutkie i wilgotne. Tak się składa ,że mam duży zasób "pijanych wiśni" i nadszedł czas aby je wykorzystać. Tym sposobem mamy pyszne ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 250 g cukru 4 łyżki stołowe oleju 3 łyżki stołowe gorzkiego kakao 200 g dobrej margaryny / masła 1/3 szklanki wody 1 cukier waniliowy(...)dodajemy do masy kakaowej również dokładnie mieszając szpatułką. Dodajemy olej - mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo do naszej masy mieszając dokładnie lecz delikatnie aby nasze ciasto jak najbardziej napowietrzyć. Gotową masę wylewamy na średniej wielkości blaszkę ok. 24 x 24 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Rozkładamy owoce i pieczemy ciasto w temp. 180*C przez 50 minut

W Moim Magicznym Domu
Niebiańskie Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe 1724

Rewelacyjne ciasto na biszkopcie z kremową, aksamitna, budyniową masą z kawałkami brzoskwiń oraz warstwą bezowo-kokosową - wypiek, idealny na każdą okazję. Brzoskwinie idealnie komponują się z wiórkami kokosowymi tworząc eleganckie, pięknie prezentujące się i wyjątkowo pyszne ciasto. Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Brzoskwiniowa: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy (bez cukru) 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 180 g masła ok. 300 g brzoskwiń z puszki + ok. 60 ml syropu spod brzoskwiń ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania wierzchu) Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy

Słodka Strona
,, Magiczny truskawkowy deser -radość dla podniebienia’’ 93

wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania