ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:450/3191)

Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką 131

Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na wielkość foremki. W między czasie robimy masę serową. Najpierw miksujemy jajka z cukrem a następnie dodajemy kolejne składniki zostawiając(...)szklanki mleka. Gdy masa jest gotowa dzielimy ją na 2 części gdzie do jednej części dodajemy kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki mleka (tej odłożonej). Na gotowe ciasto wylewamy po troszku raz jednej masy, a raz drugiej aż całość znajdzie się w formie do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut. Pod konie pieczenia

Kuchenne Wariacje
Ciasto "Pijak" 385

gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)50 g masłaponadto:okrągłe biszkopty dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml)50 ml wódki + 50 ml mleka Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej(...)gotować energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej łyżce) dodawać budyń.Biszkopt posmarować dżemem, na niego położyć ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzić krem.50 ml wódki wymieszać z 50 ml mleka. Biszkopty moczyć w alkoholu, a następnie układać na masie..Polewa czekoladowa

Słodka Strona
Sernik z brzoskwiniami 179

wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 1 cukier wanilinowy, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy, które wcześniej wykładamy papierem do pieczenia . Na cieście układamy plasterki brzoskwini. Jak przygotować masę serową na sernik? Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 1,5 szkl. cukru cały czas miksując. Masa serowa: Mieszamy mikserem twaróg sernikowy(...)końcu wlewamy powoli olej z mlekiem i dokładnie miksujemy składniki. Na samym końcu dodajemy ostrożnie ubitą pianę z białek, którą łączymy z masą serową silikonową łyżką. Przekładamy masę serową do formy wyłożonej ciastem oraz brzoskwiniami, blachę wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik ok. 45-50 minut w temp. 185 stopni C. Gdy ciasto będzie upieczone, wierzch sernika powinien się lekko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szwajcarska tarta z orzechami (Engadiner Nusstorte) 120

poznać szwajcarski przysmak Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 200g zimnego masła (kostka) 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania tarty z wierzchu) szczypta soli opakowanie cukru waniliowego (16g) Składniki na masę orzechową: kopiata szklanka cukru pudru 50ml wody (1/4 szklanki) 2/3 szklanki śmietanki 30 lub 36% szklanka orzechów laskowych (ok. 130g) - posiekanych szklanka(...)wyjęciu ciasta z lodówki poczekaj chwilę by zmiękło. Następnie jednym okręgiem ciasta wyłóż formę (tortownicę o średnicy 25-26cm), a na nią wyłóż orzechowe nadzienie. Na masie orzechowej ułóż drugi okrąg ciasta i zlep brzegi, a wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbełtanym jajkiem.  Piecz ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni. Blacha: Tortownica o średnicy

Mania Wypiekania
Ciasto orzechowiec 91

proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy WIERZCH: • 250 g łuskanych orzechów włoskich • 70 g masła • 4 łyżki cukru • 2 łyżki miodu MASA BUDYNIOWA: • 3 szkl. mleka • 2 budynie waniliowe • 3 łyżki cukru • 200 g masła • powidła śliwkowe Przygotowanie : CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i połączyć mikserem z końcówkami do ucierania, połowę ciasta rozłożyć w wyłożonej papierem(...)dodać orzechy, gotować jeszcze 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Pierwsze ciasto wyjmujemy z blaszki, wykładamy jeszcze raz papierem do pieczenia i rozsmarowujemy drugą część ciasta, na ciasto wykładamy delikatnie masę orzechową, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i znów piec ok. 15 minut, gotowe wyjąć i zostawić do ostygnięcia. MASA BUDYNIOWA: W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka

KUCHNIA POLSKA
Karmelowiec z bitą śmietaną 130

Trudno opisać smak tego ciasta, bo jest po prostu wyśmienite. Wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto się wysilić. Kremowa masa budyniowa, słodki kajmak zneutralizowany słonymi krakersami i aksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku. Ciasto śmigło – tak nazwał je Sławek, bo tylko śmignęło ze stołu. Składniki: Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru(...)sztywna. Składanie ciasta • Blaszkę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć folią spożywczą. • Położyć biszkopt na dnie i nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu. • Składać ciasto – od dołu: 1 biszkopt nasączony 2 masa budyniowa 3 herbatniki 4 mleko skondensowane 5 krakersy 6 bita śmietana 7 starta czekolada • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. • Kroić porcje

To co kocham
Jabłecznik biszkoptowy z bitą śmietaną i cynamonem 132

delikatnym ciastem biszkoptowym i bitą śmietaną, to już po prostu pychota :) Jabłecznik na cieście biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :)  Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) Około 2 kg jabłek świeżych lub 1 ½ kg jabłek tartych ze słoja (2 słoje po 0,9litra) Warstwa(...)temperaturze 180 ⁰ C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygł. Na zimne ciasto wylewamy zimną, lekko tężejącą masę jabłkową i wyrównujemy wierzch i boki ciasta. Śmietanę kremówkę dobrze ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami według przepisu na opakowaniu. Po ubiciu śmietanę równomiernie rozprowadzamy

Smakowy Raj
Biszkopt z masą śmietankowo serową i brzoskwiniami. 165

Upały nie odpuszczają, ale ciasto na niedzielę musi być. Tym razem biszkopt z brzoskwiniami i masą ze śmietany i sera. To ciasto po raz pierwszy jadłam dawno temu u koleżanki. Robiła je, jej mama. Zawsze się zajadałyśmy, było tak pyszne. Zrobiłam swoją wersję, ale myślę, że proporcje są idealne. Ciasto wszystkim smakowało :) Najbardziej mojemu tacie, zjadł cztery kawałki, jeden(...)pokrojone w półplasterki brzoskwinie (brzoskwiń nie odsączałam).   Na brzoskwinie wyłożyć masę śmietanowo serową (zostawić trochę masy). Przykryć drugim blatem i wierzch wysmarować pozostałą masą.   Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Udekorować wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na kilka godzin

Agusiowe smakołyki
IZAURA- SERNIK Z MURZYNKIEM 414

ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy.   Masa serowa Żółtka oddzielić od białek z nich ubić sztywną pianę. Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać stopniowo masło miksować aż składniki się połączą(...)dodać masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy przygotowanej do pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Makowiec najłatwiejszy 234

Najłatwiejszy makowiec, czyli prezentowane już wcześniej "ciasto na łyżki", tyle, że na wierzchu zamiast owoców masa makowa. Do tego słodziutka kruszonka. Pycha. Ciasto: 20 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru(...)wanilinowego 1żółtko Dodatkowo: 1 puszka masy makowej 1 łyżka miodu 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 białko kilka kropel aromatu migdałowego Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej

Praktyczna pl
Muffinka gigantka (Giant Cupcake) z niespodzianką 147

ekstraktu pomarańczowego (ew. soku pomarańczowego)  dekoracje cukrowe (dowolne: perełki, kuleczki, paseczki - co tylko chcemy) czekoladowe cukierki typu M&M's (najlepiej w wersji mini) lub żelki Wykonanie ciasta: Foremkę wysmarować tłuszczem (np. miękkim masłem) a na jej dolną położyć krążek papieru do pieczenia.Należy bardzo dokładnie pokryć tłuszczem wszystkie zakamarki formy. Do dużej miski przesiać suche składniki: mąkę(...)masa po spróbowaniu nie będzie miała nierozpuszczonego cukru (chwilę to potrwa). W spodniej części babeczki "wykopać dołek" i napełnić go cukierkami czekoladowymi/żelkami i przykryć kawałkiem ciasta ("zatkać dziurkę").   Masą posmarować górę spodu babeczki, nałożyć górną część babeczki i udekorować resztą kremu. Można to zrobić szpachelką tyb rękawem cukierniczym. Posypać dekoracjami cukrowymi i wstawić do lodówki, by masa zastygła

Mania Wypiekania
Bakaliowa rolada z jagodowym kremem, owocami i pierzgą pszczelą (bez glutenu, bez laktozy, bez pieczenia) 199

wcześniej namoczyć). Do powstałej w ten sposób lepkiej mazi, dosypujemy zrobioną przed chwilą mąkę z orzechów i nasion i dokładnie wyrabiam, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli masa wydaje się Wam zbyt miękka, należy dodać jeszcze trochę sypkich składników, lub łyżkę mąki kokosowej. Tak przygotowane ciasto wykładamy na matę sylikonową, przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy(...)niezbyt cienko), a następnie zdejmujemy folię i przycinamy tak, aby uzyskać prostokąt. Można też wyłożyć prostokątną formę folią spożywczą i wylepić dno ciastem, a następnie wyjąć razem z folią.  Masę smarujemy na całej powierzchni kremem jagodowym, posypujemy pierzgą i granatem i delikatnie zwijamy w rulon odlepiając jednocześnie folię, lub matę sylikonową. Roladę wkładamy na 2 godzinki do lodówki

Quinoa Raz!
Czekoladowy tort z chałwą 163

wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie(...)polewa czekoladowa Wykonanie: Ciasta i krem czekoladowo-chałwowy przygotuj dzień wcześniej. Oba ciasta przetnij na pół (możesz nasączyć). Na dno tortownicy włóż krążek ciast czekoladowego, wyłóż masę czekoladowo-chałwową, przykryj jasnym blatem, wyłóż frużelinę, przykryj kolejnym jasnym blatem, wyłóż krem czekoladowy i przykryj ostatnim ciemnym blatem, odstaw do lodówki. Wierzch i boki przyozdobiłam ubitą śmietana kremówką i polałam polewą czekoladową

Kulinarna (nie)codzienność
Czekoladowy tort z chałwą 267

wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie(...)polewa czekoladowa Wykonanie: Ciasta i krem czekoladowo-chałwowy przygotuj dzień wcześniej. Oba ciasta przetnij na pół (możesz nasączyć). Na dno tortownicy włóż krążek ciast czekoladowego, wyłóż masę czekoladowo-chałwową, przykryj jasnym blatem, wyłóż frużelinę, przykryj kolejnym jasnym blatem, wyłóż krem czekoladowy i przykryj ostatnim ciemnym blatem, odstaw do lodówki. Wierzch i boki przyozdobiłam ubitą śmietana kremówką i polałam polewą czekoladową

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania