ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:447/3191)

Ciasto "Krówka" 401

łyżeczka sody oczyszczonej - tłuszcz do formy *Przełożenie: - 2 budynie waniliowe - 3 szklanki mleka - 250 ml kremówki -100 g miękkiego masła *Na wierzch: - duża puszka kajmaku (masy krówkowej) ( 1,5 puszki jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli używacie wanilii, należy przeciąć laskę na pół i delikatnie nożykiem wyskrobać ziarenka. Wydrążoną laskę wanilii zostawiamy na później(...)ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym wystudzić. Masło rozetrzeć dodając po łyżce wystudzony budyń. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą budyniową. Powstały krem rozsmarować na spodzie z ciasta i przykryć drugim. Kajmak lekko podgrzać i zmiksować, po czym wylać na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą

W poszukiwaniu inspiracji
Waniliowe cmentarzysko 226

stopni.Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do miseczki.Jajka roztrzepać z cukrem na gładką masę, następnie dodać do mąki i wszystko razem dobrze zamieszać.Na koniec dodać wrzątek, wszystko mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (jest dość płynna).Ciasto wyłożyć na kwadratową formę wyłożoną papierem, (jak na moje ciasto była za duża, ale chciałam, aby ciasto za duże(...)prostu żelatynęSerki przełożyć do miski, a galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku, trochę ostudzić i doda do serków. Porządnie wymieszać. Następnie przełożyć nim ciasto i włożyć do lodówki, do momentu, aż masa porządnie zgęstnieje, czekałam jakieś półtorej godzinki.Potem wierzch obsypać kakaem wymieszanym z cukrem waniliowym.Dekoracja:Trochę ciasta kruchego, jak na ciasteczka (wykorzystałam je bo zostało mi trochę w lodówce

Moje pyszne gotowanie
Biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką 393

łyżce cukru i nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką.  Ciasto wykładam  na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę  około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam

Takie tam pichcenie
Kilimandżaro 156

dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny i jabłka(...)gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Mieszamy, aż zgęstnieje i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na masę jabłkowo-malinową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, schładzamy. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Czekolady, masło rozpuszczamy na parze i dodajemy wodę, mieszamy. Lekko przestudzoną polewę rozsmarowujemy

Na moim talerzu
Kilimandżaro 219

dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny i jabłka(...)gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Mieszamy, aż zgęstnieje i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na masę jabłkowo-malinową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, schładzamy. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Czekolady, masło rozpuszczamy na parze i dodajemy wodę, mieszamy. Lekko przestudzoną polewę rozsmarowujemy

NA MOIM TALERZU
Oczy carycy 403

biała, puszysta masa. Dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz resztę składników. Mieszamy delikatnie. Blachę o wymiarach 22x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Na koniec wyrównujemy i całą masę delikatnie mieszamy jeszcze widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa równe blaty. W 500ml wrzącej wody rozpuszczamy dwie(...)układamy na kremie. Wystudzoną i tężejącą już galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami. Czekamy aż galaretka zastygnie. Następnie wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy górnym blatem. Polewa: Wszystkie składniki podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Polewamy wierzch ciasta. Polewę można posypać czymś chrupkim, u mnie były to rozdrobnione chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym ;-) Ciasto chłodzimy około 2 godziny. SMACZNEGO!:)) Przepis pochodzi

Czerwona Porzeczka
Ciasto "Popapraniec" 1217

Jestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia róznego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki  1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych(...)pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu

Słodkości i nie tylko
Sernik z różą i skórką pomarańczową 170

Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną. Masa serowa: Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy(...)manną i skórkę pomarańczową. Delikatnie łączymy łyżką. Przelewamy na konfiturę do tortownicy. Resztę ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wycinamy paski i układamy na masie serowej. Musi nam powstać kratka.  Ciasto pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w 170*C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Sernik studzimy przy otwartych

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka mięsna 171

oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego od samej formy). Formę wysmarowałem tłuszczem i przełożyłem do niej mięsno-warzywną masę. Całość nakryłem ciastem , mocno docisnąłem jego krawędzie do brzegów formy. Nadmiar ciasta odkroiłem. Pośrodku ciasta wykroiłem otwór umożliwiający ulatnianie się powstającej podczas pieczenia pary. Z pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje

R'n'G Kitchen
Biszkopt idealny 16755

ziemniaczaną wymieszać w osobnym naczyniu i przesiać. Podzielić na trzy części. I teraz najważniejsze! Dodając mąkę do masy, nie miksujemy jej, ponieważ zaburzy to napowietrzoną strukturę. Wsypujemy najpierw pierwszą część mąki i mieszamy, zaczynając od środka i powoli podnosząc ciasto, rozprowadzamy ją na boki. Należy pamiętać(...)ciasto mieszać tylko w jedną stronę! Gdy pierwsza część mąki będzie już w masie, dodajemy kolejną, delikatnie mieszamy. Dalej postępujemy podobnie aż cała mąka znajdzie się w cieście. Gotową, delikatną jak chmurka, masę umieszczamy powoli w tortownicy z położonym na spód papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarujemy). Biszkopt pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 160ºC do suchego

Food Square
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości) 1405

Ciasto zadowoli nie jednego zaproszonego gościa. Ciasto jest wysokie, biszkopt pulchny, a masa delikatna i puchata o lekko cytrynowym smaku (coś w rodzaju musu). Dodatek dżemu i wiórków uatrakcyjniają strukturę ciasta. Mam nadzieje, że ciasto załapie się na konkurs moje: wypieki i desery. A oto link do tak ostatnio popularnej książki  (klik) Składniki: Biszkopt: 6 jaj (oddzielnie białka(...)nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe) Jak biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty. Masa: Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Margarynę zmiksować z serkami i cukrem. Do masy dodać tężejące galaretki. Całość miksować do połączenia składników. Śnieżki ubić

IMPRESJA SMAKU
Kostka cytrynowo - jagodowa 328

lekko tężejącą galaretkę, wymieszać do połączenia. Dodać osączone z syropu jagody lub rozgniecione świeże jagody ( lub dżem jagodowy ) i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę wyłożyć na krem cytrynowy wyrównać. Formę z ciastem wstawić do lodówki. 2 pozostałe galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, wystudzić. Studzenie można przyśpieszyć wstawiając naczynie z galaretkami(...)większego naczynia z zimną wodą. Wystudzone galaretki włożyć do lodówki, aby zaczęły lekko tężeć. Na krem śmietankowo - jagodowy wysypać jagody lub borówki amerykańskie, lekko wciskając je w masę. Zalać tężejącymi galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Opowieści z piekarnika
FALE DUNAJU 191

PRZYGOTOWANIE :  Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodajemy żółtka. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i po chwili ubite białka.  3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30, następnie 1/4 ciasta mieszamy z kakao.  Ciemne ciasto rozkładamy na jasnym cieście lekko je wyrównując.  Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w paski rozkładamy(...)Rozkładamy go na dwa talerze i dobrze studzimy, powinien być chłodny.  Margarynę ucieramy mikserem i dodajemy po troszku budyń. Ucieramy do momentu wyrobienia całego.  Masę budyniową rozkładamy na ciasto.  Składniki polewy przekładamy do garnka, ciągle mieszając zagotowujemy.  Kiedy lekko przestygnie polewamy nią ciasto, chłodzimy je około 2 godziny.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE 233

żytnia chlebowa) W misie umieszczamy mąki, dodajemy sól oraz zakwas(y) i wlewamy ok.900g (ml) wody. Mieszamy do połączenia składników. Ja swoich chlebów nie wyrabiam długo, mieszam ciasto tylko do uzyskania jednolitej masy, Nawet ostatnimi czasy nie uruchamiam miksera, mieszam w misce długą  drewnianą kopyścią. Gdy ciasto jest bardzo gęste dolewamy pozostałe 50g (ml) wody. Mieszamy. Ciasto na chleb(...)olejem i obsypanych dokładnie mąką lub otrębami, lub wyłożonych papierem do pieczenia). Łyżką maczaną w wodzie ubijamy dokładnie masy w formach miejsce przy miejscu. Następnie wyrównujemy, wygładzamy i obsypujemy mąką. Odstawiamy pod przykryciem w dość ciepłe miejsce do wyrastania. Gdy ciasto wyraźnie wzrośnie- wypełni formy (trwa to różnie, w zależności od "starości" i rodzaju użytego zakwasu, średnio ok.3

Smaczne Zdrowe
Ciasto kokosowo - cytrynowe 213

Lubicie smak kokosu i cytryny? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję bardzo smacznego, lekkiego i delikatnego ciasta, które łączy w sobie te dwa smaki :) Ciasto składa się z kruchego spodu, masy cytrynowej ( która kolorystycznie na cytrynową nie wygląda, ale zapewniam, że smak cytryny zaiste w niej występuje ;) ), warstwy herbatników oraz puszystego kremu kokosowego, na bazie śmietanki kokosowej, serka mascarpone(...)czasie ciasto nakłuć widelcem i piec przez około 10 minut ( lub trochę dłużej ) w temperaturze 190°-200°C, do zrumienienia i wypieczenia ciasta.  Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia. Masa cytrynowa: Wodę, cukier, cukier wanilinowy oraz masło umieścić w garnuszku z grubszym dnem, postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła

Opowieści z piekarnika