żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej),1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,3,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki białego cukru,3 łyżki masła + 200g do wałkowania ciasta, szczypta soli.Nadzienie: 100 g masy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru,350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych(...)miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie wymieszamy.Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodajemy łyżkę śmietany)Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przecinamy wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały
Aga w kuchniDzisiaj w sobotnie przedpołudnie ciasto makowe. Znika w oczach. Robiłam po raz pierwszy. Przepis , gdzieś z internetu, jednak warte polecenia. Szybkie i smaczne. Czego potrzebujemy: gotowa masa makowa lub wykonana samodzielnie 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny ok 3/4 szklanki cukru(...)Wykonanie: Cukier ucieramy z margaryną, dodajemy po jednym jajku i trochę połączonej mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy wszystko na pulchną masę. Na sód prostokątnej formy wylewamy część ciasta. Wykładamy masę makową i na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy ok 50 min w 180 C SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyCiasto jest bardzo proste, wygląda pięknie, i smakuje rewelacyjnie. Jedyny minus-troszkę drogie, ale warto je przygotować. Od dziś wchodzi do mojego zeszytu ulubionych ciast :-) Ciasto składa się z kilku warstw, biszkopta, masy krówkowej z ryżem preparowanym, kremu budyniowego, biszkopta, kremu i wszystko jest posypane orzeszkami solonymi. Całość bardzo dobrze się kroi, warstwy świetnie współgrają z sobą, ciasto(...)jest to konieczne -trochę soku z cytryny -trochę przegotowanej wody -łyżka wódki -łyżka cukru DODATKOWO -około 150g orzeszków ziemnych solonych Teraz przechodzimy do składania ciasta Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy, na ryz wykładamy 2/3 masy budyniowej, następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuobowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐ Składniki(...)Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców Helio 2 łyżki masła skórka z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: biała polewa Helio (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy
Kuchnia MagdaLenycudownego zeszytu mojej szwagierki i teraz dość często ciasto to gości na moim stole. Ciasto imituje biedronkę. Na cieście ciemnym lekko biszkoptowym przeplatają się kropki z ciasta jasnego kruchego, wszystko przełożone jest masą budyniową i biszkoptami nasączonymi galaretką. A wszystko oblane jest czekoladową polewą. Idealne ciasto na stół świąteczny :) Składniki: ciasto jasne: 3 szklanki mąki szklanka cukru 250 g margaryny(...)łyżki kakao dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka (kolor bez znaczenia, ja dałam żółtą) Sposób przygotowania: Ciasto jasne. Zagnieść ciasto z powyższych składników i zamrozić. Ciasto ciemne. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać śmietanę, kakao i sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody, wszystko razem krótko zmiksować. Zamrożone jasne ciasto zetrzeć na tarce, dodać do ciemnego ciasta i delikatnie wymieszać
na moim stole...nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką(...)połączenia się składników. Oddzielnie ubić resztę kremówki razem z cukrem pudrem na sztywną pianę (jeśli nie używaliśmy amaretto, można dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru), wymieszać łyżką z masą kawową. Składamy ciasto: Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce. Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę
wcinaj toPyszne ciasto makowe, które w połączeniu z masą orzechową daje bardzo smaczny efekt końcowy. Idealne na Boże Narodzenie. #beko, #ciastojakzobrazka, Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 20 dkg cukru pudru 30 dkg margaryny 5 żółtek gotowanych 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 10 dkg orzechów mielonych 1/2 szklanki cukru 1 łyżka masła mleko (tyle aby przykryło(...)części . Jedną część rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor. 2. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową. 3. Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne dodatki np: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, olejek
Kuchnia u BietkiSkładniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 2 żółtka masa pomarańczowa: 3 pomarańcze 14 łyżek cukru polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto(...)zaszkli. Owoce kroimy w kostkę i smażymy z pozostałym cukrem aż pod wypływem ciepła rozpuści się i zgęstnieje. W tedy dodajemy usmażoną skórkę, mieszamy dokładnie i gotową masę przelewamy na ciasto. Polewa: masło rozpuszczamy i dodajemy cukier i kakao. Mieszamy dokładnie polewę aby się nie przypaliła. Gotową jednolitą masę przelewamy na ciasto. Posypujemy migdałami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieśmietanki lub mleka. Krok drugi – jajka By uzyskać sernik idealny, na kilogram sera przypaść powinno nie mniej niż 3 jajka, dzięki którym nasze ciasto stanie się bardziej pulchne. Gdy dodajemy je w całości, zwiążą one masę serową, nie napowietrzając jej zbytnio, a co za tym idzie – deser nie będzie zbyt gwałtownie rósł w trakcie pieczenia. Jeżeli natomiast zdecydujemy się(...)pierwszej kolejności samych żółtek, a następnie białek ubitych na pianę, uzyskamy sernik o puszystej, lekkiej konsystencji. Spód sernika Do sernika najlepiej sprawdzi się spód z kruchego ciasta. Pamiętajmy, by przed wyłożeniem masy serowej delikatnie go podpiec. Dodatkowe składniki Do ciasta można dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej lub proszku budyniowego bez cukru, dzięki czemu zagęścimy strukturę naszego sernika . Należy jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła(...)momentu, aż kokos nabierze złotego koloru. 4. Jeden blat biszkoptu smaruję dżemem porzeczkowym. Wykładam połowę masy kokosowo- bułeczkowej. Wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu. Wykładam pozostałą masę. Wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję podsmażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki soku rozrobić budynie. Resztę soku zagotować wraz z winem i cukrami. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180st. Całkowicie ostudzić. Wierzch: 400g śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 150ml ajerkoniaku(...)łyżka żelatyny. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Powoli wlewać zimną żelatynę oraz ajerkoniak. Masę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić, by masa stężała
Z miłości do słodkościesencji herbacianej 1/3 szklanki wódki (u mnie - domowa nalewka śliwkowa) 400 g śliwek kalifornijskich 300 ml śmietany kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: ciasto: Jajka ubijam z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodaję olej, potem stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do gorącego(...)ognia i wsypuję kostki czekolady. Mieszam tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do gorącej masy wrzucam pokrojone śliwki i odstawiam na chwilę do ostygnięcia. Letnią masę wykładam na wierzch ciasta i odstawiam do lodówki. Ciasto jest najlepsze na 2 - 3 dzień. Smacznego
babka w formieoryginału. Smak czekolady i kokosa sprawia, że ciężko powstrzymać się od podjadania tych uroczych "pralinek". Możecie użyć dowolnego ciasta, ale pamiętajcie, że nie może być ono z kremem, ani owocami. Efekt finalny też jest uzależniony od rodzaju naszej bazy. Dodatkowo do masy można dodać ulubione bakalie lub dowolny olejek zapachowy. (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego (*) 4 łyżki masła(...)się składników oraz rozpuszczenia cukru. Czekoladę roztopić w osobnym naczyniu. W dużej misce pokruszyć ciasto, które następnie należy połączyć z ciepłym masłem i olejem. W trakcie wyrabiania masy - stopniowo dolewać mleko, aby ciasto miało dość wilgotną (ale nie rozmiękniętą) konsystencję. (Ja dodałam około 50 ml.) Na końcu - całość wymieszać z czekoladą. Z masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą
Di gotujeżółtka, miękką margarynę, resztę śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia! - więc masę makową warto zrobić wcześniej. Przygotowanie masy makowej: Wszystkie składniki masy mieszamy. Doprawiamy ściśle wg własnego uznania. Przygotować papier do pieczenia. Arkusz o wymiarach(...)szerokości 1 cm. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt - o rozmiarze trochę mniejszym od wielkości arkusza papieru do pieczenia. Ciasto posmarować białkiem i rozłożyć na nim równomiernie po połowie masy (fot.1). Zwinąć w rulon, taka by złączenie wyszło nam pod spodem (fot.2). Ciasto przykryć papierem tak aby zakładka była na grzbiecie (fot.3). Papierem okleić dokładnie
Świat Ciastaproszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko i tyle mleka, by zagnieść gładkie ciasto. Chłodzimy około 30 minut. MASA SEROWA: 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu 75 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek) 50 ml mleka 1 jajko 5 połówek brzoskwiń (z syropu) pokrojonych(...)Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód i rant blaszki. Na spód wykładamy masę serową i równomiernie rozkładamy brzoskwinie, a na nie ścieramy jasne ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia, czyli około 40-50 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem na bazie
Rozpustne gotowanie