połączyć z dowolnymi owcami i 1-2 łyżkami mascarpone i jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji – może to być zwarta masa budyniowa, krem lub polewa, np. do ciasta lub lodów. Najlepiej wybierać owoce miękkie, bez skórki, np. truskawki, maliny lub banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek(...)dokładnie ze sobą łączymy, wygniatamy ciasto przez ok. 5 minut i zostawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Składniki nadzienia miksujemy ze sobą na gładką masę. Nagrzewamy piekarnik do temp. ok. 180 st. C. Ciasto wałkujemy na kwadrat o wymiarach ok. 30×20 cm. Smarujemy nadzieniem i rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Roladkę kroimy na równe kawałki. Układamy na blasze
Kucharzycakrócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne ceramiczne fasolki, albo jak ja- nieugotowany ryż. Pieczemy 10 minut, potem(...)ogniu, w małym rondelku. Tuż przed zagotowaniem dodajemy pokruszoną czekoladę, zmniejszamy ogień i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Na upieczonym cieście układamy warstwę masy migdałowej, na niej układamy plasterki obranych gruszek i zalewamy masą czekoladową. Pieczemy 40 minut, aż masa się zetnie. Działa na ciepło i na zimno. Ratuje. Uszczęśliwia. I zabija
les mirabelleszwyczajnie smak jest niepowtarzalny! (przepis na standardową blaszkę, u mnie mała porcja w małej tortownicy) Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek wody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Masa serowa: 1 kg białego sera (u mnie z wiaderka) 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki(...)dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać i wlać do formy. 3. Ser połączyć z jajkami, cukrem i masłem. Utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć na ciasto. 4. Piec około 1h, w temperaturze 200 stopni. 5. Jeszcze ciepły sernik polać odlaną masą. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi
Szefowa kuchnimąki ziemniaczanej Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować. Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę). Piec w temperaturze 160ºC przez(...)dodać żółtka i mąką - zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Składamy ciasto: ostudzone placki przełożyć masą kremową. Górny placek to ten z żurawiną. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŻelatynę namaczamy w 3 łyżkach wody i odstawimy na chwilę aż napęcznieje. Wówczas podgrzewamy aż się rozpuści i wlewamy do masy serowo budyniowej. Masę dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopt (jeśli obawiacie się, że wokół ciasta powstanie nieestetyczna powłoka od blaszki, to polecam uprzednio obłożyć(...)boki tortownicy folią aluminiową).Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aż masa stężeje. Wykończenie: Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wody. Winogrona układamy na masie a gdy galaretka zacznie tężec zalewamy nią owoce. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki aż galaretka całkowicie zakrzepnie. I piosenka, którą nie sposób nie zanucić pod nosem gdy leci w radiu
My simple kitchenciasto zawiera w sobie to co najbardziej lubię: chrupiące orzechy, kawę i kakao. Otulone delikatnym biszkoptem to prawdziwe niebo.... w ustach. Jest wysokie i może pełnić rolę tortu. Polecam jest rewelacyjne :) PRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM BISZKOPT: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki(...)gotujemy. W połowie szklanki mieszamy budyń, wlewamy na mleko i chwilę gotujemy ciągle mieszamy. Po wyłączeniu dodajemy żółtka, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Rozcieramy z masłem jak w przypadku masy kakaowej. SKŁADANIE CIASTA: Z biszkoptu ściągamy skórkę i nasączamy kawą. Wykładamy połowę kawowej masy. Wyrównujemy. Nakładamy orzechową bezę. Rozsmarowujemy 2/3 kakaowej masy. Nakładamy biszkopt. Ściągamy skórkę i nasączamy kawą
Pani na deserotrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły. Składniki: ciasto: - 1/2 margaryny (125g) - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka wody - 4 jajka masa: - śmietanka 30% - cukier puder do smaku - śmietan-fix dodatki: - cukier puder do posypania Forma(...)blacha od piekarnika Przygotowanie: W garnczku umieszczam wodę z margaryną, stawiam na ogniu do zagotowania się i całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszam ogień i dodaję mąkę. Mieszam aż masa zgęstnieje i odejdzie od brzegów. Następnie ciasto należy całkowicie wystudzić i dopiero wtedy dodaję jajka. Miksuję na gładką masę. Przekładam do rękawa cukierniczego (można użyć szprycy) i wyciskam ciasto na blachę wyłożoną papierem
Kuchnia co dnianazwie Domek Baby Jagi lub Chatka Puchatka? W moim dzieciństwie był to Domek Baby Jagi, bo o Puchatku mało kto wtedy jeszcze wiedział. Ciasto robiło się na podstawie z herbatników, które przekładało się masą serową a następnie składało w trójkąt. No i teraz przyznam się, że ten sernik bazuje właśnie na Domku Baby Jagi. Są herbatniki, które jednak układamy(...)kierunku do środka. Nakładamy masę. Środkowe, ostatnie okrążenie herbatników jest naprawdę niewielkie. Ponownie wykładamy wilgotne herbatniki i wszystkie rzędy uzupełniamy masą. Wyrównujemy górę. Ciacho najlepsze jest na następny dzień, kiedy to dobrze się połączy. Oczywiście przechowujemy ciasto w lodówce. Jeśli długo poleży nam na zewnątrz, będzie niestety się maślił i nie trzymał ładnego kształtu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image
Mieszam w Garnkuzimno. Wystarczą jedynie 2 kostki białego sera, kruche ciastka, jogurt naturalny i żelatyna – składniki, które praktycznie zawsze mamy w lodówce. Szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gości Składniki: Spód: 100g kruchych ciastek, np. maślanych lub zbożowych 20g masła Masa: 2 kostki białego sera półtłustego – 500g 400 ml jogurt naturalnego 4 łyżki domowego cukru waniliowego 50 ml gorącej wody 2 łyżki(...)cukier łączymy mikserem na gładką masę. Do gorącej wody dodajemy 2 łyżki żelatyny. Po przestudzeniu dodajemy do masy i krótko miksujemy do dokładnego połączenia z masą serową. Masę wylewamy na spód ciasta i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Ciasto smakuje jeszcze lepiej posypane wiórkami kokosowymi. Artykuł Sernik bez pieczenia pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and Cookpołączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.Przełożenia ciasta:Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa.źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaZostawiamy na ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy pozostałą łyżkę cukru pudru, pozostałe 3/4 szklanki mleka, jajko i żółtko. Wyrabiamy dokładnie ciasto dolewając w trakcie rozpuszczone masło – masa powinna być lekko lepiąca, ale musi odchodzić od rąk. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto(...)Formujemy prostokąt i rozwałkowujemy go tak, aby jeden bok był dwa razy dłuższy od drugiego (u mnie ok. 30 x 60 cm). Na rozwałkowanym prostokącie równomiernie rozsmarowujemy masę serową. Składamy 1/3 część ciasta wzdłuż dłuższego boku do środka, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem (patrz zdjęcia). Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta bierzemy
Poezja smakuTradycyjny makowiec z przepisu mojej mamy Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczna masa makowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo zachowuje świeżość. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce o długości ok. 40 cm. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki mleka(...)Wyrobić ciasto. W przypadku gdyby było zbyt klejące się dodać więcej mąki. Ciasto odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na nią masę makową. Zwinąć w podłużny rulon. Przełożyć do podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Piec w temperaturze
Bulliomasła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 szklanki mąki masa serowa: 2 kg sera dwukrotnie mielonego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 3/4 szklanki cukru 200 g masła dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń w syropie 5 białek do ubicia piany Wykonanie: *Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, jedna 3/4 drugą(...)Ciasto włożyć do lodówki. *Masło utrzeć z cukrem. Dodać całe jajka, ucierać. Po trochu dodawać mąkę, następnie twaróg, nie przerywać ucierania. Na duża blachę wyłożyć większą część ciasto, na nie masę serową. każdą połówkę brzoskwiń pokroić na 4 części, wyłożyc na masę serową. NA brzoskwinie wylewamy piane ubitą z 5 białek, a na nia tarkujemy mniejszą częśc ciasta. Pieczemy
Z Majeczką w kuchniDzień dobry :-) Kolejne ciasto wybrane przez syna ;-) Tym razem padło na ciasto Lion, przepis znalazłam tutaj , przepis trochę zmodyfikowałam, bo dałam mniej masy kajmakowej i na górę nie dawałam batoników lion, bo słodkości byłoby za dużo, a przesłodzonych ciast nie lubimy. Z biszkopta zeskrobałam wierzch i pokruszyłam. Dzięki temu ciasto nie było przesłodzone, dla nas idealne. Jedyna wada tego ciasta(...)ubita, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Połowę masy wykładamy na herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin :-) Przełożenie ciasta: blat biszkoptu - warstwa ryżu z kajmakiem - herbatniki ciemne - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu - druga połowa kremu - pokruszony wierzch ścięty
kruche babeczkiłyżki mąki ziemniaczanej 200 g jagód Wszystkie składniki z wyjątkiem jagód włożyć do miski i bardzo dokładnie wymieszać. Do masy dodać rozdrobnione blenderem jagody oraz garść nie zmielonych jagód i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto wylać na spód. Piec 50 minut(...)temperaturze 180 stopni - wierzch musi być ścięty. Po ostudzeniu w włożyć na parę godzin bądź na noc do lodówki. Smacznego :) Jako, że wyszło mi za dużo masy, postanowiłam część ciasta, już bez ciastkowego spodu, włożyć do ramekinów. Efekt
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!