ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:436/3191)

Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy 160

polega na udekorowaniu go. Stąd przydatne są wszelkie posypki, kandyzowane owoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 225 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 6 łyżek wody Masa cytrynowa: 3 cytryny 3 jajka pół szklanki cukru pudru 75 g masła Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy sól i cukier. Następnie(...)cukier puder. Wszystko mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. Ważne jest, abyśmy nie doprowadzili do zagotowania się masy! Gotową masę studzimy i wykładamy na mazurka. Dekorujemy według uznania:) Smacznego! :)      A ponieważ zostało mi trochę ciasta, to powstała też wielkanocna pisanka

Taste Therapy
Sernik marmurkowy 190

Lekki sernik w kruchym, kakaowym cieście. Jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Ciasto: 6 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego np. PRESIDENT 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego pół szklanki oleju pół szklanki gęstej(...)cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania ostrożnie  wsypać proszek budyniowy, a następnie strużką wlewać olej. Dodać twaróg i śmietanę. Ubijać jeszcze krótką chwilę do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć na ciasto. Pozostałą część połączyć z kakao i rozłożyć porcjami na wierzchu. Zrobić "zawirowania" widelcem, tak aby lekko zmieszać dwa kolory masy. Posypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Praktyczna pl
Sernik o smaku krówkowym 88

okazję zapoznać się z kilkoma przepisami na pyszny sernik (na końcu wpisu linki dla przypomnienia), tym razem postanowiłam zrobić nieco inny sernik. Bardzo lubię ciasta karmelowe, krówkowe bądź toffi więc uznałam, że połączenie sera z masą krówkową będzie strzałem w dziesiątkę. Nie mogłam doczekać się, aż ciasto się upiecze by w końcu spróbować to co zrobiłam. Oczywiście sernik jest przepyszny(...)czasie zostawiamy ciasto w piecu na około 20 minut. Całość oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Zajrzyj również tu: 1. Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi 2. Sernik z tartym, ciemnym ciastem 3. Sernik Złota Rosa

My World by Dagmara Rek
ciasto miodowe brazylianka 301

mąki 200 g cukru pudru 100 g masła 2 jajka 4 łyżki miodu, płynnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy każdy placek w 180 st. C przez ok. 15- 20 min. składniki na krem: 250 ml meka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyża(...)grubych oczkach i podsmażamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy go drugim ciastem na który wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek z Nutellą, Mleczną Masą i Orzechami Laskowymi 242

tego mazurka. Nutella z kawałkami orzechów laskowych, mleczna masa na bazie mleka w proszku, czekolada i dużo, dużo orzechów laskowych - poezja dla podniebienia... Mazurek z Nutellą, Mleczną Masą i Orzechami Laskowymi - Składniki: ciasto: 120 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina(...)nutelli ok. 50 g + 100 g orzechów laskowych polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 40 g masła Mazurek z Nutellą, Mleczną Masą i Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy

Słodka Strona
Ciasto Słonecznikowiec 887

Masło, kakao, cukier i mleko zagotować, ostudzić. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać żółtka, energicznie wymieszać. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach 35x25cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 30-40 minut do "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i ostudzić(...)przemieszać słonecznik łyżką. Gdy będzie gotowy, wyjąć i przestudzić. Ostudzony pokruszyć do miski. 3. Krem karmelowo-słonecznikowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodają pod koniec masę kajmakową oraz 3/4 chrupiącego słonecznika. 4. Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieścić w blaszce. Wysmarować go kremem i przykryć II ciastem czekoladowym. Schłodzić w lodówce. 5. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Rocher 150

Dzisiaj zapraszam na pyszne orzechowo-czekoladowe ciasto Rocher . Bez pieczenia , na herbatnikach kakaowych, z dodatkiem masy kajmakowej i orzechów laskowych. Bardzo syte, wystarczy kawałek żeby zaspokoić(...)ochotę na słodkie. Zdjęć tym razem skąpo, gdyż ciasto zeszło nadspodziewanie szybko. Porcja na mniejsza blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Za przepis dziękuję aguzji . Ciasto Rocher herbatniki kakaowe 1 puszka masy kajmakowej (460 g ) 500 g mascarpone 250 ml śmietany 30% 100 g orzechów laskowych 1 wafelek orzechowy (50 g) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto „Budyniowe jabłuszko” 123

Warstwowe jesienne ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach, słodka warstwa kremu budyniowego doskonale współgra z masą jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis. Składniki na formę   25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta(...)temp. pokojowej utrzeć   na puszystą masę i partiami dodać zimny budyń. Zmiksować na krem. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną kremówkę zmiksować na gęstą masę , wsypać cukier puder oraz śmietan fix, krótko zmiksować./ Przełożenie ciasta: Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i   tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą

Wanilia i Kardamon
Churros cynamonowe (Churros de canela) 202

Churros cynamonowe (Churros de canela) Churros, to tardycyjny hiszpańsko-meksykański przysmak, jednak obecnie popularny również w wielu innych krajach. Churros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego i smażonego w gorącym oleju. Dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne(...)dodatkowo ½ szklanki cukru wymieszanego z ½ łyżeczki cynamonu Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę z cynamonem. Zmniejszyć moc/ogień do minimum. Energicznie mieszać łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Masę odstawić do przestudzenia. Jajka roztrzepać razem, dodać do ostudzonego ciasta. Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej

Pełny talerz
Napoleonek 122

wcinał. Może po prostu się z tym ukrywa? Niemniej, kiedy w tym roku na Gwiazdkę zrobiłam napoleonka (napoleonka, a nie napoleonkę, bo przełożyłam warstwy ciasta kremem zamiast zrobić dwa blaty i wypełnić przestrzeń między nimi masą - ale to tylko moja nazwowa fanaberia, w ogóle się tym nie musicie kierować), tata dał mu pierwsze miejsce w nieoficjalnym konkursie ciast ;) Ten wypiek(...)było grudek. Mieszankę jajeczną powoli wlewamy do gotującego się mleka z cukrami. Intensywnie mieszamy aż do zgęstnienia masy.  Następnie wykładamy ją na ostudzone blaty ciasta (każde piętro tyle samo, czyli dzielimy masę na trzy części). Samą górę posypujemy pokruszonym, mniejszym blatem. Zakrywamy całość folią aluminiową, odstawiamy w chłodne miejsce i wcinamy po minimum jednym dniu. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Mleczny sernik z miechunką i berberysem 152

suszonej miechunki Helio Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym  tortownicy o wym 22 cm. Umieścić w lodówce na czas przygotowania masy. Masa serowa:  Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko(...)proszku,  wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche,     pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do leciutkiego    zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.   Polewa

Wanilia i Kardamon
Torciki marcepanowe z kremem chałwowym 144

zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)  owoce do zdobienia Masa: (masa wystarcza jeszcze na deserki, które zrobiłyśmy z resztek ciasta, jeśli ich nie chcecie możecie zmniejszyć składniki o połowę) 1/2 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem(...)rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły

Lili w kuchni
Ciasto marchewkowe - najlepsze 110

taki znak rozpoznawalny UK na miarę makaroników w Paryżu. Dzięki marchewce, która mięknie w czasie pieczenia, ciasto marchewkowe skrywa gesty i wilgotny środek. Marchewkowiec zwyczajowo wykańcza się masą serową, a samo ciasto doprawia się mieszanką korzeni. Ciasto przygotowuje się szybko, z podanej ilości produktów wychodzi dość sporej wielkości tort, można również zmniejszyć o połowę ilość podanych składników i upiec ciasto(...)łączymy całość 5. Stopniowo do masy marchewkowej dodajemy mąkę, mieszamy do całkowitego połączenia, na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie lub pekan 6. Przekładamy masę do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok 60 min, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy po wyjęciu 7. Ciasto studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty 8. Krem - obydwa rodzaje sera ucieramy z cukrem pudrem i ziarenkami

Słodki Kompromis
Czekoladowa rozpusta – czyli idealne ciasto z czekoladą i bananami 628

całą noc w lodówce to byłoby to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Ale przy odrobinie organizacji można to bardzo fajnie połączyć. Ale przejdźmy do samego ciasta. Wyszło niesamowicie dobrze: mocno nasączony kakaowy biszkopt, masa czekoladowa z pomieszanej czekolady gorzkiej i mlecznej, a do tego dodatek bananów skropionych w cytrynie, no i jeszcze polewa kakaowa oraz orzeszki. Ojej tyle dobroci naraz(...)problemy z jego krojeniem, ponieważ się „rozjeżdżało” już na talerzu. Nie wiem czy mam zbyt tępy nóż, czy jednak masa mogłaby być bardziej zwarta. Swoją drogą zastanawia mnie jak to robią niektóre blogerki, że ich ciasta na zdjęciach są zawsze takie idealne, a warstwy równiutkie. Mi się zdarza, że smakowo ciasto jest wręcz, jak dla mnie, idealne

Relaxtime
Pyszne ciasto bananowe 5514

starcia (pół tabliczki, może być również gorzka) PRZYGOTOWANIE Jajka ubijamy z cukrem. Dodając  stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę iproszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej   (średniej wielkości formy(...)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 15 min. w temperaturze 220°C  Ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w  zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści.  Dodawać

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania