ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:436/3191)

Makowiec - strucla makowa 303

szklanki cukru pudru,150 g orzechów włoskich,150 g rodzynek,3 szklanki mleka,1/2 olejku migdałowego,6 białek,ciasto:4 szklanki mąki,50 g drożdży,6 żółtek,1 szklanka mleka,4 łyżki cukru,2 łyżeczki oleju,125 g margaryny,szczypta soli.Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy(...)maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru. Mieszamy, aż drożdże nam się rozpuszczą. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Aga w kuchni
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką bez żelatyny 257

łączymy z masłem. Mleko mieszamy z jajkami. Do masy jajecznej powoli dodajemy suche składniki i mieszamy mikserem. Dodajemy preparowane ziarna: owies, ryż, kukurydza – co akurat mamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Gdy ciasto będzie się studzić przygotowujemy budyń. Robimy wszystko tak, jak na opakowaniu(...)trzeba go więc wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się nam w temperaturze pokojowej i może być spożywany przez wegetarian. Masę przelewamy na ciasto. Na rozgrzanej oliwie rozmrażamy wiśnie. Możemy użyć świeżych, ale wtedy należy dodać trochę wody lub syropu. Do owoców również dodajemy agar agar, dzięki czemu powstanie naturalna galaretka. Przekładamy na wystudzoną masę budyniową

MarcinChef
Tarta jabłkowo- migdałowa 113

Coś pysznego na weekend :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka śmietany Składniki na masę migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem(...)szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto marchewkowe z kremem 210

marchewkowym. W tym roku też czekały na mnie świeże, jeszcze ciepłe strucelki upieczone przez moją mamę. Nie ma lepszych na świecie. Ja natomiast pokusiłam się o wykonanie ciasta marchewkowego z śmietanowo, serową masą, taki mój mały eksperyment, ale niezwykle smakowity. Ledwo ocaliłam jeden kawałeczek dla udokumentowania urody tego ciasta. Wszystkim polecam przepis bo ciasto robi się szybko i całkiem prosto(...)gruszka 2 łyżeczki żelatyny Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy lukrem Lukier 1 białko cukier puder Białko ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder cały czas mieszając, aż do uzyskania

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką, taki oszukany sernik 345

pierwszy rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:)  Ciasto:  5 żółtek,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1 i 1/3 szklanki cukru(...)500g czerwonych porzeczek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na podpieczone ciasto. Posypać owocami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec około 60 minut w temp. 180st. Źródło: Sweet dreams

Z miłości do słodkości
Ciasto dyniowe bez pieczenia 179

Kocham przyprawy, które się do niego dodaje: imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową. Są jednak takie dni, kiedy nie chce mi się uruchamiać piekarnika. Wtedy najchętniej przygotowuję właśnie ciasta bez pieczenia. Pyszna delikatna masa dyniowa przekładana kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20): 2 opakowania kakaowych(...)Łączymy z żelatyną. Dodajemy puree z przyprawami. Ubijamy przez chwilę mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można dodatkowo udekorować polewą czekoladową tworząc tzw. "esy floresy". Przechowujemy w lodówce. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: ok. 45 minut

Pobite gary Barbary
Drożdżówka z makiem [ inaczej] 176

ciasto i odstawić do wyrośnięcia. nadzienie: 600- 700 g masy makowej  2 białka opcjonalnie: 50 g ulubionych bakalii  Białka ubić na sztywną pianę i dodać masę makową, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować masą makową.Złożyć na połowę i potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Układać do foremki, odstawić do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ 317

jogurtowa warstwa była zdecydowanie wyższa :)) Składniki na ciasto: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej(...)greckiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 jajka Jogurty miksujemy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne, czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe z borówkami 227

równomiernie powciskać w krem umyte i osuszone borówki, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.  Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu(...)masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.          Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu ciągle

Kuchcik gotuje
Tartaletki „Ptasie gniazdka” 194

Wielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej. Składniki:Ciasto (na około 11 tartaletek):1 szklanka mąki120 g masła2 żółtka2 łyżki cukru pudruszczypta soliKrem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie):2,5 szklanki mleka3/4 szklanki cukru4 żółtka3/4 szklanki mąki1 tabliczka czekolady deserowej(...)malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje, nie przerywając mieszania. Gotowym kremem wypełniamy tartaletki i dekorujemy karmelowym siankiem i jajeczkami z masy cukrowej.Karmelowe gniazdko:Przygotowujemy karmel i zanurzamy w nim widelec, sprawdzając czy ciągną się za nim cieniutkie nitki. Wałek do ciasta smarujemy delikatnie masłem i wyciągamy widelcem nitki, owijając je o wałek. Delikatnie ściągamy i w ten sposób uzyskujemy karmelowe gniazdka

Oryginalny smak
Waniliowy sernik z jabłkami 194

maślane ciasto. Na pewno posmakuje i Wam :). Bardzo polecam...wpisać go na listę świątecznych wypieków ;).   Przepis, z moimi modyfikacjami ( przede wszystkim zmniejszona ilość cukru w masie serowej ) pochodzi  STĄD . Kruche ciasto: 240 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego 2 żółtka ( białka zachowujemy do masy serowej ) 85 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia; dokładnie wylepić nim jej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć

Opowieści z piekarnika
Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym 146

pojemności 250 ml. Ciasto jest bardzo puszyste, dzięki zawartości proszku budyniowego, a jednocześnie wilgotne dzięki kefirowi i owocom. Zachowuje świeżość do 5 dni po każdorazowym przykryciu ściereczka kuchenną* Polecam! Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym forma o wymiarach 24x35 cm 1 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego 3 jajka 0,5 szkl. oleju (użyłam rzepakowy) 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki(...)olej i cukier. Wymieszać trzepaczką. Masę posypać mąką, na to równomiernie wsypać proszek do pieczenia, sodę, proszek budyniowy i sól. Wymieszać do momentu, kiedy składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Masę wlać do formy, a na górze poukładać owoce. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 55-60 min. Przestudzić (nie musi być wystudzone do końca) i posypać cukrem pudrem

Posadzone i zjedzone
Nietypowy bananowy sernik 148

słodki i duży będzie banan, ja zawsze próbuję surowej masy przed wstawieniem do piekarnika) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na w miarę jednolitą masę tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 35 minut w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto bezglutenowe z masą jaglaną 189

Kolejna moja przygoda z ciastem bez glutenu :-) Kolejna pyszna przygoda, którą zachwyciłam moich gości :-) Szczególnie waniliowa masa z kaszy jaglanej zrobiła furorę :-) Lekko schłodzona smakuje jak delikatne lody i nikt nie zgadł, że to kasza ;-) więc nawet najwięksi jej przeciwnicy nie krzywili się jedząc :-) SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szklanki mąki bezglutenowej lub mieszanki mąk (ja użyłam 1 szklanki mąki(...)Odstawiamy całość na ok. 10 minut, a następnie dodajemy syrop i całość przez chwilę blendujemy. Wodę i 2 łyżki syropu mieszamy razem, a następnie mieszaniną skrapiamy ciasto. Rozsmarowujemy na nim lekko ciepłą masę, posypujemy startymi okruchami i delikatnie dociskamy. Wierzch posypujemy startymi bezami.  Ciasto najlepiej smakuje schłodzone

Czary - gary w kuchni
Tarta na cieście francuskim 204

smaku morelowo - waniliowym 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)puszystą masę. Odstawić na chwilę do lekkiego stężenia. MASA OWOCOWA: Owoce zblendować, ale nie przesadnie dokładnie. Dodać resztę żelatyny i wymieszać.  Na przygotowane i ostudzone ciasto francuskie wyłożyć przygotowaną masę serową, następnie masę owocową. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia

Cakes By Kejt