łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki 25 x 36cm. Pieczemy po 15- 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na masę: 700 ml mleka 200 g cukru 1 margaryna 1 łyżka
Domowe ciastaPyszne ciasto kruche przełożone marmoladą i masą, które na zakończenie daje pyszny efekt. Ciasto można zrobić na co dzień i od święta. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 10 dkg smalcu 2 łyżki śmietany 18 % 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jajeczno-cytrynowa: 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny(...)zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. 2. Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstnieją i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężejącą galaretkę, następnie dajemy po 1 łyżce masy jajecznej
Kuchnia u Bietkisoda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy jajka z olejem a następnie dodajemy jogurt. Masło rozpuściłam od razu z czekoladą i dodałam do masy. Dorzucamy cukier zwykły i waniliowy (autorka ciasta używa ekstraktu waniliowego), jogurt i rozpuszczoną kawę w niewielkiej ilości wody. Jak mamy wszystko dobrze ubite to dodajemy suche składniki i delikatnie wszystko razem mieszamy(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia i zaczynamy robić krem. Ser miksujemy z cukrem i likierem na gładką masę i nakładamy na wystudzone ciasto. Na krem ścieramy trochę czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki aby krem nam stężał. Smacznego
Kuchenne Wariacjedwie równe części, schładzamy ok. 30 min. w lodówce. Dwie jednakowe blachy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy na nie rozwałkowane ciasto kruche, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 160-180 st. C. składniki na masę serową: 1000 g tłustego sera 250 g cukru pudru 120 g masła 5 jajek opcjonalnie: bakalie, aromat wykonanie: Masło ucieramy z żółtkami(...)cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową. masa makowa: 850 g maku z puszki Na podpieczone ciasto kruche wykładamy gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min. składniki masę jabłkową: 1100 g jabłek kwaśnych 1/2 szkl
Domowy Smak JedzeniaJuż pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone...300 ml mleka200 g masła50 g drożdży2 jajka0,5 łyżeczki soli150 g cukru2 g szafranu lub kurkumy750 g mąkimix keksowy Heliomasa krówkowa(...)pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym
Moje domowe kucharzenieminut, aby drożdże ruszyły. Masło roztopić, dodać resztę ksylitolu i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. Jajko roztrzepać widelcem. Połączyć wszystkie składniki ciasta, zagnieść i odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość. 2. Suche składniki na masę(...)połączyć ze sobą. Masło rozpuszczany, gdy jest jeszcze ciepłe dodajemy melasę, ksylitol, mleko i śmietankę, mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu. Łączymy ze zmielonymi orzechami i migdałami tworząc gładką masę. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy na prostokąt i zwijamy wg. wyżej pokazanych zdjęć. Zwiniętą strucle odkładamy na przygotowaną formę wyłożona papierem do pieczenia, zostawiamy aby odpoczęła
Apetyczna babeczkałyżki kawy cappuccino POLEWA 50g czekolady mlecznej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka łyżeczka kakao PONCZ Łyżka kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wody 2 łyżki wódki CIASTO ORZECHOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy(...)mieszamy do połączenia się składników. polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Można również udekorować ciasto według własnej inwencji :) Ja zrobiłam rozetki z masy i powkładałam w nie połówki orzechów. Ciasto powinno poleżeć noc w lodówce. Jest pyszne,wilgotne i aromatyczne Polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą z białego maku- wyszły pyszne. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w startych migdałach lub innych orzechach
Aga w kuchniletnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawi
Moje domowe kucharzeniebiszkopcie. Przykrywamy środkowym biszkoptem masą wiśniową ku górze i smarujemy kolejną 1/3 częścią śmietany. Górne ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (od spodu) i przykrywamy nim tort. Pozostałą częścią masy śmietanowej pokrywamy całe ciasto. Dekorujemy wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi. Moje posty
Słodka Stronaminut w 180 stopnich Celsjusza. Masa. Śmietanę kremówkę ubić na półsztywno. Dodać mascarpone a następnie krem z kasztanów, cukier puder i sok z cytryny. Ubijać chwilę aż masa zgęstnieje. Złożenie ciasta. Biszkopt przekroić wzdłuż, na dwie połowy. Pierwszą połowę posmarować połową kremu kasztanowego. Na krem położyć blat serowy. Blat posmarować pozostałym kremem a następnie przykryć biszkoptem. Można odłożyć trochę kremu(...)dekoracji ciasta. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce co najmniej trzy godziny. Smacznego! Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym Wskazówki. Kupując puree kasztanowe zauważyłam, iż każde miało w sobie dodatek rumu. Jeśli kupicie takie bez rumu warto odrobinę rumu dodać dodatkowo do masy. Wszystkie składkiniki jakich użyłam były bez laktozy w związku z moją na nią nietolerancją. Oczywiście jeśli nie macie
mecooksciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę krówkową ( 2 łyżki odkładamy do pianki(...)wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy, najlepiej przez kilka godzin. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej
IzabelawkuchniSkładniki: Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania, 1 jajko - temp. pokojowa, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych drożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, kilka orzechów włoskich, kolorowe cukiereczki do dekoracji, 1/2 szklanki cukru pudru ( szklanka(...)drożdżami. Dodać jajko, masło i mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki. Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i rozwałkować. Rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim masę
W kuchni u Monikirolady to już klasyka. Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka 50 g masła 3 łyżki cukru(...)Uformować je w kule, wsadzić do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm. Wyłożyć na nie masę makową i rozsmarować po całości. Zwinąć jak roladę, którą następnie przeciąż wzdłuż na połowy. Obie połówki przepleść ze sobą na przemian
wyzwania kuchenneMasło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać mąkę i połączyć wszystko szybko rozcierając w palcach. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa makowa: 200 g maku - użyłam mielonego maku BackMit , niepełna szklanka mleka , 4 łyżki miodu , pół szklanki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego kardamonu(...)Dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Nie musi bardzo dokładnie się połączyć z makiem, mogą pozostać kawałeczki piany. Masę makową wyłożyć na podpieczone i przesmarowane dżemem ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po lekkim przestudzeniu można posypać cukrem pudrem
Codzienna kuchnia niecodzienna