smarowania - jajko – 1 łyżka mleka Kruszonka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 4 g cukru wanilinowego - 15 g miękkiego masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. W ciągu wyrastania ciasto należy(...)dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią. 2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód. 3. Chałkę przełożyć
dom-agi.plpuszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać ( nie zagotować, ma być lekko ciepła), masło roztopić i lekko przestudzić.Do dołka w mące wlać wyrośnięte drożdże, masę jajeczną,roztopione masło, spirytus i letnią śmietanę. Wyrobić, zagnieść ciasto drożdżowe. Musi być gładkie i elastyczne. Jest gotowe jeśli „odchodzi” od ręki i jest lśniące. Trzeba sobie dać czasu i mocno je ugniatać. Włożyć(...)nabiorą złotego koloru. Upieczone pączki rozłożyć na papierowych kuchennych ręczniczkach zostawić tak, aż ostygną. Zimne pączki polać lukrem. Lukier – cukier puder i gorąca woda. Tyle żeby masa nabrała konsystencji lukru. Ciasto Thermomix – założyć motylek, wbić żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, czas 30 sek, obroty 3, masę wylać do miseczki – do naczynia miksującego skruszyć drożdże, wlać ciepłe
Kuchnia Pokoleńprzepis na przepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem. Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej. Niestety Miętusek(...)pozostawić do lekkiego zgęstnienia i przestudzenia. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać, pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną galaretkę- zmiksować na gęstą masę. Piankę wyłożyć na herbatniki, wyrównać- posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego
Krakowskie smaki Anidodajemy je do masy, w której mamy już wymieszaną mąkę z masłem, olejem, żółtkami i cukrem. Delikatnie mieszamy i łączymy wszystkie składniki. Gdy już masę mamy dokładnie wymieszaną, przekładamy ją do blachy. Na cieście układamy obrane wcześniej i pokrojone owoce (rabarbar wymieszałam po obraniu z łyżką cukru). Zabieramy się za kruszonkę: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cukier(...)masło będzie rozpuszczone. Gdy masa będzie za rzadka, można dodać więcej mąki. Niektórzy wkładają ciasto na kruszonkę do lodówki, jednakże ja od razu po wygnieceniu masy, urywam ją na drobne kawałeczki i nakładam na ciasto,a dokładniej na poukładane na cieście owoce. Ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piec ok. 55minut. Raz na jakiś czas zmieniałam
MintTastemisy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.Ciasto podzielić na 3 równe części.Każdą z części ciasta roprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.Wystudzi(...)pozostawić do wystudzenia. W tym czasie powinien też zgęstnieć.Następnie podzielić go na 2 części.Jeden z blatów ciasta włożyć na dno blachy, w której był pieczony. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć.Polewa:Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje
Gospodyni MiejskaCiasto ciemne. Składniki: -250g margaryny typu "Kasia" -1 szklanka cukru -6 łyżek wody -2 łyżki kakao -2 łyżeczki cukru waniliowego -1,5 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia -4 żółtka -4 białka Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy rozpuścić w garnuszku ale nie gotować! Do przestudzonej masy(...)białka Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą serową. Ciemne ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Masę serową wykładamy łyżką na ciemną w postaci kleksów. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Na wierzch polewamy
Magia jedzenia.ciasto to prawdziwa bomba kaloryczna - jak wyliczyłem cała blaszka to coś koło 8000 kalorii wiec jak najbardziej pasuje do tej strony :) Dodatkowo dzięki masie kajmakowej jest mega słodkie więc na pewno nada się dla miłośników słodkości - jako dodatek do gorzkiej herbaty albo kawki :) Przepis wpadł mi kiedyś w ręce i tak pokombinowałem i wreszcie je wykonałem. Ciasto nie jest skomplikowane(...)budyniu i zagotowujemy, dodajemy do tego brązowy cukier i olej kokosowy - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę kajmakową mieszamy ze zmielonymi orzeszkami. Możemy teraz zacząć układanie warstw ciasta. Układamy kolejno: Herbatniki Masa budyniowa Herbatniki Masa kajmakowa Herbatniki Masa budyniowa Masa Kajmakowa Na koniec rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady i wylewamy na górę ciasta.Wstawiamy na noc do lodówki żeby wszystko ładnie
Smacznie Pysznie KalorycznieKoniecznie spróbujcie i upieczcie na święta, albo na weekend jako tartę. A w kolejce czeka dla Was kolejne wielkanocne ciasto. Ciasto 250 g mąki 125 g masła 125 g śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Masa chałwowa 200 g śmietany kremówki cukier puder do smaku 100 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone Dekoracja kandyzowana skórka(...)momentu aż ciasto będzie rumiane. Chałwę zmiksować na gładko, dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem i połączyć z serkiem. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Mazurek udekorować dowolnie. mazurek chałwowy
O kuchni z uczuciemstrony Składniki na 12 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka masy makowej Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić i schłodzić. Dodać do niej resztę składników mokrych czyli: mleko i jajko. Wszystko wymieszać. W oddzielnym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)foremki na muffiny. Ja mam silikonowe więc smaruję je pędzelkiem maczanym w rozpuszczonym maśle. Gotowe ciasto napełniać do ½ wysokości, a następnie położyć na nią łyżeczkę masy makowej. Masę makową przykrywać ciastem . Gotowe muffiny powinny być wypełnione do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone wyjąć z piekarnika
Na słodko lub wytrawnieCiasto z pyszną masą o niespotykanym, oryginalnym smaku, przypominającym nadzienie z batoników Kinder Bueno. Pomysł na masę podpatrzyłam u Moniki . SKŁADNIKI (forma 24x24cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150g wafelków orzechowych bez polewy (Monika poleca Familijne, ja też takich użyłam) 3/4 szklanki mleka 300g serka homogenizowanego waniliowego (ja dałam trochę(...)pokruszonymi wafelkami, na to zetrzeć na tartce czekoladę. Odstawić do lodówki do "przegryzienia". Polecam przygotować dzień wcześniej, bo jest to jedno z tych ciast, które z dnia na dzień są coraz lepsze :) *na wierzch można zamiast masy wyłożyć ubitą śmietankę Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni
Kto ugości moich gości?szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg serka z wiaderka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 6 białek Ciasto wyrobić ręką i 2/3 jego części rozkruszyć na blaszce o wymiarach około 25x35 cm. Białka ubić na sztywno, następnie(...)końcu dodać budynie i lekko wymieszać. Ser zmiksować z 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny oraz z 1/2 szklanki cukru, następnie powoli dodawać białka i delikatnie mieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozprowadzić i na to wysypać resztę kakaowego ciasta. Piec 45 minut w 170 stopniach
Jadło i czytadłoskładników do ciast, aby uniknąć niepotrzebnych zakupów na ostatnią chwilę, na pewno będziesz spokojniejsza podczas przygotowywania słodkości dla gości. Kostka królowej bez pieczenia Ciasto milionera Ciasto Lion Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem Ciasto 3 bit Pianka wiśniowo-cytrynowa Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Adwokat bez pieczenia Ciasto bananowe bez pieczenia Muffinki (babeczki) z budyniem czekoladowym Chocolate
Kulinarne Przebojeminut. Doprawić do smaku. Do przygotowania tortilli mąkę kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami. Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się. Podpiekać na suchej, rozgrzanej
Ola la LCHFczosnek granulowany zioła prowansalskie inne ulubione przyprawy Mąkę kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami. Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się. Podpiekać na suchej, rozgrzanej
Ola la LCHFNastępnie, stale miksując na najniższych obrotach, wlać mieszankę wody i drożdży oraz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać całość, aż ciasto połączy się w lepką masę. Miskę z wyrobionym ciastem na pizzę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny, do wyrośnięcia. Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy
Gospodyni Miejskasmaczny. Pokruszyć drożdże do miski, dodać sól, cukier, ciepłą wodę i 1/2 szklanki mąki. Wymieszać i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, olej, wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski lekko naoliwionej oliwą. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Teraz ponownie zagnieść i uformować bochenek chlebka
Kuchnia Pokoleńsoku z cytryny ulubiona posypka Mleko i olej podgrzewam delikatnie. Mąkę przesiewam, mieszam z drożdżami, szafranem i cukrem. Dodaję mleko z olejem i jajko. Mieszam ciasto na gładką, jednolitą masę. Dodaję żurawinę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Formę do ciasta smaruję tłuszczem i nakładam wyrośnięte ciasto drożdżowe, które ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Potrwa to około
Mango Papajazagniatamy aby równomiernie połączyło się z ciastami. Ciasto jasne rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na nim powidło. Na powidło ścieramy jedno ciasto kakaowe. Podpiekamy. składniki na masę serową: 1000 g sera 100 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 2 żółtka 200 g cukru 125 ml śmietany kremówki 30 g mąki ziemniaczanej wykonanie(...)mielimy. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka oraz jajka. Następnie dodajemy ser, miksujemy. Dodajemy śmietanę oraz mąkę ziemniaczana i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto. Podpiekamy ok. 30 min. składniki na piankę: 2 białka z ciasta 2 białka z sera 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie kisielu wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem
Domowy Smak Jedzeniapomarańczowy. • Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. • Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. • Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. • Piec 30minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut. • Dekorować według uzania. U mnie biały
To co kochamcukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać cały czas miksując, ciepłą żelatynę.Połowę kremu wyłożyć na ciasto w tortownicy , ułożyć kilka przeciętych truskawek, położyć drugą część ciasta i położyć resztę masy śmietanowej.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Moje domowe kucharzeniełyżki mąki 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody Dodatkowo: 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej i wymieszanej z 1 łyżką mleka Składniki na ciasto połączyć. Wyłożyć połowę masy do kubeczka (taki, który można wstawić do mikrofali). Wyłożyć masę czekoladową i przykryć pozostałym ciastem. Piec w mikrofali* 3-4 minuty (czas zależy od mocy urządzenia, może być
Chocolate Muffin Blogjajka, jogurt, gałkę i sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą jogurtową, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Tartę pieczemy około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złocisto-brązowa
Kulinarne przygody GatityRewelacyjne ciasto z prażonym słonecznikiem, słodkie i chrupiące. To ciasto które uzależnia. W skład masy wchodzi nie tylko słonecznik uprażony i obklejony karmelem ale i niesamowita, bardzo słodka masa kajmakowa. Przepyszne polecam wszystkim. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na polewę
Mama Gotujerondelka, wymieszać i zagotować. Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. 4 płaty ciasta filo posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim w brytfannie. Na płaty ciasta wyłożyć 3 łyżki masy, przykryć 2 płatami filo posmarowanymi masłem. Postepować tak aż do wyczerpania składników ukłądając na przemian masę orzechową i 2 płaty ciasta filo. Na wierzchu ułożyć, podobnie
Kulinarne Inspiracjepomidorami i oliwkamiSałatka z papryką, brokułami i żółtym seremSałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowymOryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetąCIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI:Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiemCiasto 3 bitPianka wiśniowo-cytrynowaPani Walewska bez pieczeniaCiasto Adwokat bez pieczeniaCiasto bananowe bez pieczeniaMuffinki (babeczki) z budyniem czekoladowymChocolate cupcakes , czyli czekoladowe babeczki wg Marthy StewartChińskie
Kulinarne Przebojebiałej czekoladyMasło utrzeć z ekstraktem i cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, partiami dodawać do masy. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta, dokłądnie wymieszać.Z masy uformować 20 kulek, każdą lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciasteczka sporo rosną).Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze