ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:412/3191)

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 153

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez kilka tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale już tydzień wystarczy by były naprawdę pyszne ;) Składniki: 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników(...)garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie.  Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy

Pyry na Gaz
Sernik ze śliwkami 175

u0142adamy ni\u0105 sp\u00f3d tortownicy o \u015brednicy ok. 20 cm.","\u015aliwki kroimy na ma\u0142e kawa\u0142ki i mieszamy z pozosta\u0142ymi sk\u0142adnikami. Mas\u0119 wylewamy na przygotowany sp\u00f3d.","CIasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 st. C z termoobiegiem."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Sernik ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje(...)masę - w razie potrzeby dodajemy mąki lub oleju. Wykładamy nią spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Śliwki kroimy na małe kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami. Masę wylewamy na przygotowany spód. CIasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 st. C z termoobiegiem

Kucharzyca
Najprostsze brownie z batatami 165

Zaliczam się do grupy wielbicieli tego ciężkiego zawiesistego oszałamiająco czekoladowego ciasta, nic więc dziwnego, że kolejny przepis na brownie pojawia się na tym blogu. Kolejny, ale z pewnością nie ostatni. I przyznam, że jak dotąd nie znalazłam prostszego wegańskiego przepisu na ten deser – idealny, kiedy w kuchni zostaje jeden ostatni słodki ziemniak, z którym nie wiadomo, co zrobić. Składniki(...)więcej 2/3 tabliczki czekolady drobno posiekaj. Pozostałą 1/3 odłóż na później do ozdobienia ciasta. Suche składniki przesyp do owocowej masy, całość dokładnie wymieszaj. Na koniec w ciemną masę wmieszaj kawałki czekolady.  Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia. Pozostałą część czekolady przełóż do miseczki i wstaw na garnek

Roślinna - blog wegański
Mini rogaliki 219

Małe co nieco do kawy..szybko zrobione i jeszcze szybciej zjedzone...Do misy robota włożyłam wszystkie składniki [ oprócz masy kajmakowej] , nawet drożdży nie rozpuszczałam , tylko wkruszyłam..załączyłam robot na kilka minut..a następnie ciasto przełożyłam do miski i tam rosło..a potem już było wałkowanie i zwijanie rogalików.. 20 g drożdży  3 łyżki cukru 0,5  szkl(...)letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami 141

wyjęciu śliwek następnie odparowujemy, otrzymując coś na kształt śliwkowo- pomarańczowego karmelu (pyszności!). Migdałowe ciasto posmarowane tym syropem zyskuje kolejny wymiar smaku. ➤ Zobacz także: rustykalna tarta ze śliwkami i masą migdałową Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami Składniki / na formę o średnicy 28 cm: 7-8 śliwek pozbawionych pestek i pokrojonych na ćwiartki sok z 1 pomarańczy i skórka z 1/2 pomarańczy(...)innej miski włóż miękkie masło oraz cukier lub słodzik. Zmiksuj robotem kuchennym, aż masa stanie się jasna i puszysta. Teraz dodaj jajka - jedno na raz, miksując za każdy razem przed dodaniem kolejnego. W małej miseczce wymieszaj jogurt z sokiem i skórką z cytryny i dodaj do ciasta, zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj suche składniki - mielone migdały, polentę, mąkę, proszek

Chilli Czosnek i Oliwa
Mazurek kajmakowy 163

masła, schłodzonego pół łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko szczypta soli Mazurek z kajmakiem – Dodatkowe składniki: ok. 300 g masy kajmakowej migdały orzechy włoskie morele suszone   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na mazurek kajmakowy: Składniki na ciasto kruche, takie jak jajko, śmietana i masło powinny być schłodzone. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę i cukier puder, żółtko(...)minut w temperaturze 200 st. C (góra-dół), do czasu zarumienienia się. Po upieczeniu wyjąć kruchy spód piekarnika i rozprowadzić na nim kajmak (na ciepłym kruchym cieście łatwiej będzie rozsmarować gotową masę kajmakową z puszki). Jeśli używacie domowego kajmaku, to możecie go rozprowadzić już na ostudzonym kruchym cieście. Kolejno udekorować wierzch mazura kajmakowego. Możecie użyć dowolnych bakalii i ozdób cukierniczych

Kulinarne Przeboje
Kołacz serowo-ryżowy z owocami 209

Puszysty biszkopt i niebanalna masa: serowo ryżowa tworzą wyśmienite ciasto na różne okazje a owoce są kropką nad "i "Deser na ciepłe dni. Składniki: Ciasto: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 20 dag ryżu 800 ml mleka 2% szczypta soli 10 dag cukru 1 cytryna(...)wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm- samo dno. Pieczemy 20 minut w temp 170*c następnie studzimy . Masa serowa: Mleko gotujemy z cukrem i otartą skórką z całej cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną laską

Wanilia i Kardamon
Ciasto Usta Adama 352

ładnie się prezentujące, ciasto zwane Ustami Adama, Ustami Romana...jak zwał, tak zwał, ważne że wszystkim smakuje;) Robi się je szybki i sprawnie, kakaowe ciasto wylewamy na zlepione dżemem biszkopty.... pieczemy.  Smaku nadaje masa budyniowa i starta na wierzch czekolada. Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; )   2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl(...)szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i gotuję na nim budyń. Odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram z cukrem na puch, do ubitej dodaję porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na zimne ciasto. Na wierzch ciasta trę czekoladę, można zrobić polewę

Takie tam pichcenie
Czekoladowo-malinowe ciasto na dzień kobiet 273

dziękuję aguzji. Już planuję zrobić wersję jasną i być może zrobię sobie porządny tort na własne urodziny za dwa miesiące. :) Jeśli chodzi o tytuł: ciasto upiekłam z okazji dnia kobiet, tzn. sam biszkopt. Masę zrobiłam następnego dnia, więc w sumie zajadaliśmy się nim na dzień mężczyzny. :) Wszystkim bardzo smakowało. Składniki na tortownicę 24 cm: Biszkopt czekoladowy: 3 duże jajka(...)maliny w sosie zaczną lekko tężeć, ubij na sztywno śmietankę. Wlej do niej partiami maliny i zmiksuj do całkowitego połączenia. Odstaw do częściowego stężenia. Ścięty wierzch ciasta pokrusz. Na biszkopt wylej tężejącą masę malinową. Wyrównaj i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Świetnie smakuje prosto z lodówki, ale i trochę ocieplone

Anioszek w kuchni
MAZUREK MARCEPANOWO-KAJMAKOWY 151

również postawiłam na firmę Helio)   Wykonanie: Ciasto marcepanowe: wszystkie składniki wkładamy do miski czyli marcepan, masło, mąkę oraz jajka i miksujemy na gładką masę, którą rozsmarowujemy na blaszce (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia ciasto pieczemy na złoty kolor około15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC. Ciasto kruche: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, zimnego masła, żółtek oraz(...)minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC, gotowy studzimy.   Wykonanie: spód marcepanowy wykładamy na np.   paterę i smarujemy go dżemem porzeczkowym, przykrywamy go ciastem kruchym, którego wierzch smarujemy masą kajmakową, a następnie dekorujemy ulubionym bakaliami i gotowe :) Źródło: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/04/mazurek-kajmakowo-marcepanowy-z-czarna.html

Słodkie zapomnienie
Czekoladowy mazurek 140

około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia. 2. Warstwa czekoladowa: Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć na wystudzonym cieście i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. 3. Masę kajmakową, podgrzać i rozprowadzić na wierzchu warstwy czekoladowej, a następnie(...)wstawić do lodówki na około 30 minut. 4. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i masłem na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie  wylać na wierzch ciasta. 5. Ciasto udekorować lukrem i orzeszkami ziemnymi

Szalona Kuchnia Eweliny
Orzechowo- kasztanowe batoniki à la Fig Bar (bez glutenu, cukru, laktozy, wegańskie) 130

orzechowe, masę daktylową, len i ¼ szkl. wody wymieszać razem. Mąkę owsianą, gryczaną i kasztanową połączyć i dodać do składników mokrych, wszystko razem wymieszać i jeśli masa jest za sucha dodać jeszcze ¼ szkl. wody (Ciasto powinno mieć konsystencję lepiącą i dość luźną ale nie lejącą!) Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut (w lodówce powinno stać się(...)gorącą wodą na kilka minut, przemyć je i odsączyć, z żurawiną zrobić to samo. Wszystkie odsączone suszki wraz z sokiem z cytryny zmielić blenderem aby utworzyć gęstą masę. kliknij aby powiększyć Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii i utworzyć prostokąty 14x26 cm . Nadzienie nakładać na środek prostokąta (dość obficie) i zwijać przy pomocy folii każdy bok jak na obrazku. Dzielić

Candy Pandas
Szarlotka bez pieczenia z masą budyniową 131

dnie blaszki. Na nie wykładamy mus jabłkowy i wyrównujemy. Całość odkładamy na godzinę do lodówki, aby masa jabłkowa stężała. Po tym czasie na wierzch wykładamy masę budyniową, a na niej układamy biszkopty. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze stężało. [caption id="attachment_7869" align="aligncenter" width="685"] Szarlotka bez pieczenia[/caption]   Zobacz inne przepisy na ciasta(...)jabłkami: Szarlotka Sypana Ciasto Bez Pieczenia Z Jabłkami I Bitą Śmietaną Szybkie Ciasto Z Jabłkami I Rodzynkami Szybki Jabłecznik Kokosowy Kruche Ciasto Z Jabłkami Artykuł Szarlotka bez pieczenia z masą budyniową pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
jabłecznik z amaretti 138

Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.  Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciastaCiasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić n dwa blaty(...)Budyń i mąkę wymieszać z cukrem i połową mleka. Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Ciasteczka pokruszyć i połowę wmieszać do masy. Masę rozsmarować na cieście. Wierzch popisać polewą i posypać pokruszonymi ciastkami.  Przechowywać w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki francuskie z białą czekoladą i kokosem 155

szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe jako deser do popołudniowej herbaty. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE 1. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była(...)jednolita. Następnie dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Masę zdejmuję z kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę do przestudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut w temperaturze 190 stopni (7 minut bez termoobiegu i 7 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi