ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:408/3191)

czarno-białe ciasto 179

ubijać na sztywno ze szczyptą soli ,stopniowo dosypując cukier. Gdy piana zrobi się szklista i sztywna dodać żółtka i wszystko razem zmiksować. Do tak ubitej masy dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości

w mojej kuchni
CIASTO Z LEKKĄ MASĄ CYTRYNOWĄ 244

A o to i nasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni

Przepisy Aleksandry
Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) 198

obaw, że Wam nie wyrośnie - tak jak czasem bywa z klasycznymi biszkoptami. Uda się na pewno!  Ps. Na końcu dodałam kila rad (*). (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 szczypta soli(...)posypania wierzchu (oba produkty do nabycia na stronie ale-raj.pl ) skórka i plasterki cytryny zielone wiórki czekoladowe liofilizowana żurawina Upiec ciasto. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową. Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć zresztą składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej

Di gotuje
TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO ) 203

składniki. Zagnieść ciasto na niskich obrotach. Ciasto powinno być klejące i mokre. 3/4 ciasta wyłożyć łyżką na formę do tarty o średnicy 28 cm. Aby ciasto równomiernie rozłożyć łyżkę zanurzać w wodzie.  Masa: Białka ubić, pod koniec ubijania, gdy masa(...)zacznie robić się sztywna dodać erytrol i miód, dalej ubijając. Następnie wsypać budyń. Dodać olej i jogurt, zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Masę przelać na spód tarty. Z pozostałego ciasta odrywać strzępki i układać na piankowej masie. Między luki wsadzić orzechy.  Tartę piec w 170 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Jeśli wierzch

Kuchnia Paulettes
Ciasto dyniowe ze śliwkami 171

masła 25 g cukru 50 g mąki Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy(...)sól, cynamon i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka, olej mleko i puree z dyni. Jeśli dyniowe puree jest bardzo gęste, mokre składniki mieszam blenderem. Następnie dyniowo-jajeczną masę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki śliwki i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około

Smakowity Blog Kulinarny
Kruchy przekładaniec masą śmietanowo-kokosową 175

smakoszy kokosu na pewno posmakuje takie ciasto...najlepsze na drugi dzień, wtedy kruche  placki nasiąkną masą i będą mięciutkie.. Ciasto miodowe 30 dkg mąki  15 dkg margaryny  2 łyżki miodu  1 łyżeczka sody  2 łyżki kwaśnej śmietany  10 dkg cukru  1 jajko  Masa śmietanowo-kokosowa 0,5 l śmietany(...)szkl.cukru pudru  1 opak.wiórków kokosowych  Wszystkie składniki ciasta miodowego wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno dwa placki.Śmietanę ubić z cukrem, na koniec dodać wiórki.Po wystudzeniu przełożyć masą.Dowolnie udekorować.Najlepsze na drugi dzień

Moje domowe kucharzenie
Snikers 647

cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem:  1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru 250 g masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 100 g gorzkiej czekolady Ciasto miodowe: wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić można podsypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części(...)mieszać aż powstanie gładki krem. Złożenie ciasta: Na spód blachy wyłożyć jeden placek miodowy. Rozsmarować na nim krem i przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować masę kajmakową i przykryć ostatnim plackiem z orzechami. Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć, najlepiej na całą noc. Następnego dnia zdjąć obciążenie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do foliowego woreczka i zawiązać

My simple kitchen
Sernik na gotowanym budyniu z wiśniami 1684

łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z konfitury lub z zalewy) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30-60 minut w lodówce. 2. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić(...)cukrem, dodawać stopniowo ser, potem po łyżce ugotowanego i wystudzonego wcześniej budyniu. Na koniec dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. 3. 2/3 kruchego ciasta wyłożyć na spód blaszki (24x36cm), wylać masę serową. Na wierzch ułożyć wiśnie, a na owoce zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Całość piec w 180st.C przez godzinę. Smacznego!!! Źródło: Szczypta słodyczy

Kuchnia domowa Ani
Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z brzoskwiniami 168

zagotowaniu zrobić budyń, a gdy masa zgęstnieje wsypać galaretki w proszku. Na koniec dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.3. Pokrojone owoce wrzucić do masy i wymieszać.4. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Gotowe posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: W mojej kuchni

Kuchnia domowa Ani
Sernik z makiem na kruchym spodzie 194

wrzucić do sporego garnka i rozpuścić ,dodać resztę składników oprócz białek i podgrzać cały czas mieszając.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć z masą makową.Mak wyłożyć na podpieczone ciasto. Sernik: 1 kg twarogu (u mnie w wiaderku) szklanka cukru pudru 4 jajka  3/4 szklanki mleka w proszku cukier waniliowy sok z połowy cytryny 3/4 szklanki(...)śmietany 150 g masła op.budyniu śmietankowego Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.Kolejno dodawać jajka cały czas miksując.Wrzucić resztę składników i dokładnie wymieszać.Masę serową wylać na mak i wyrównać.Ciasto wstawić na środkową półkę piekarnika.Na samym dole umieścić blachę z wodą.Ciasto piec godzinę w 180 º C .Jeżeli ciasto zacznie się przypiekać z góry można

Anielskie wypieki
Kopiec kreta 693

czekolady 2-3 banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Wszystko połączyć na jednolitą masę.  Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.  Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Ciasto należy wystudzić, a następnie łyżeczką wydrążamy(...)Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając.  Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Babka krówkowa, długo świeża i pyszna 204

przez 50-60 minut. Po 45 minutach pieczenia gdyby ciasto było już zarumienione to sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jak patyczek jest suchy to ciasto gotowe. Wykonanie polewy – śmietanę i masę kajmakową dodać do garnuszka i roztopić. Cały czas mieszać. Jak masa będzie gładka i lśniąca polać nią ciasto. Obsypać płatkami migdałów. Wykonanie w thermomix roztopić w garnuszku masło(...)obroty 3 i powoli przez otwór do miarki wlewać sok z cytryny i przestudzoną masę kajmakową. Po dodaniu wszystkiego ubijać jeszcze 1 minutę wyjąć motylek, ucierać obroty 5, dodawać po łyżce składniki suche (mąki) Po dodaniu wszystkiego ucierać jeszcze 30 sek, obroty 6 wylać ciasto do wysmarowanej formy pieczenie jak wyżej Polecam

Kuchnia Pokoleń
BROWNIE A'LA GRASSHOPPER CAKE 127

uważając, aby nie przypalić. Zestawiam z ognia do wystudzenia. Jajka ze szczyptą soli ubijam z cukrem na jasną masę. Dodaję wystudzoną czekoladę z masłem i miksuję. Wsypuję mąkę i wszystkie składniki łączę ze sobą. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wyrównuję wierzch szpatułką. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 45 minut. Środek powinien być nieco zbity i wilgotny(...)upieczeniu wyjmuję z pieca i studzę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę.  Dodaję schłodzone mascarpone, aromat miętowy oraz barwnik. Miksuję na jednolitą, gładką masę i do czasu wyłożenia na ciasto schładzam w lodówce. Polewa: masło rozpuszczam w rondelku wraz z cukrem. Zdejmuję z ognia, dodaję mleko i kakao. Mieszam do powstania gładkiej masy. Polewam schłodzone, pokryte kremem

W kuchni Karmel-itki
SERNIK ANIELSKI MIX 309

sztuk pierniczków Polewa  Przygotowanie Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę Masa serowa Z 8 białek (2 białka z ciasta oraz 6 z masy serowej) ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć  na puch, żółtka cukier oraz cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel mogiel dodać do  masła(...)dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i budyń. Na końcu do masy serowej dodać sztywną piane z białek  i delikatnie wymieszać. Gotową masę serową  wylać na ciasto, na wierzchu ułożyć pierniczki. Piec godzinę w temperaturze 200 C Upieczony sernik polać polewą czekoladową.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA