Odstawić, aby urosły Mąkę przesypać do miski. Żółtka ubić z pozostałym cukrem do białości. Masło roztopić i dodać do mleka Do mąki dodać masę z żółtek, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Masa makowa: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy kilka chwil aż wszystko(...)się rozpuści i połączy ze sobą. Do masy można dodać ok 25 ml rumu. Sposób wykonania Gwiazdy: Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 8 równych części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 26 cm. Z porcji wychodzą 2 gwiazdy, na każdą gwiazdę potrzebujemy 4 części. Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie najlepiej użyć
kgwjanczewocytrynowego, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm. 2. Masa makowa: Masło rozpuszczam. Dodaję mak, żółtka, bakalie, cukry, kaszę mannę, budyń oraz(...)proszek do pieczenia. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na końcu do masy makowej dodaję starte na tarce o dużych oczkach jabłka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Masę wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Pianka: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz kisiel. Ubijam. Pianę wykładam na podpieczone ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasidodajemy zmielone orzechy, olej, zsiadłe mleko i pozostałe składniki. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto nasączamy ponczem. Masa kawowa: Kawę zalewamy 1/2 szkl. wrzątku, rozpuszczamy w niej żelatynę i pozostawiamy do ostudzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną czekoladę, następnie(...)serek oraz wystudzoną kawę z żelatyną. Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki, układamy na masie kawowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy 3 godz. w lodówce
słodki bratekminut. 20 dag masła podgrzewamy do czasu aż się rozpuści. Masło mieszamy za pomocą miksera z 10 dag mąki i jajkami. Dodajemy żurawinę, mielone migdały i mieszamy masę łyżką. Na upieczone ciasto ścieramy marcepan. Następnie wylewamy masę. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. http://www.olgasmile.com/mazurek-z-marcepanem.html
Pobite gary Barbaryprzekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy wykonać masę kokosową. Najpierw żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, którą to po wymieszaniu studzimy. Potem ubijamy śmietankę na sztywno, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie wlewamy wystudzoną żelatynę
Kuchenne WariacjeSezon na truskawki w pełni, więc trzeba z nich korzystać ile tylko się da. Tym razem zapraszam po przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, truskawkowa wersja ciasta 3 bit. Budyniowy krem, masa truskawkowa i śmietana a pomiędzy każdą warstwą herbatniki. Idealne ciasto na upalne dni, kiedy to ma się ochotę na coś słodkiego i nie trzeba włączać piekarnika :) Koniecznie(...)serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Dodatkowo: * herbatniki Składanie ciasta: Na dnie blachy wyłożyć herbatniki, na to masa budyniowa. Kolejno znów herbatniki, tężejąca masa truskawkowa, herbatniki i na końcu ubita śmietana. Wierzch można udekorować truskawkami lub startą na tarce czekoladą
Zrób to smaczniemasą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę na 2 budyniach, bez cukru i z większą ilością masła, jednak masa była za mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem wyszedł idealne(...)zmiksować z miękkim masłem- dodawać je łyżka po łyżce, nie przerywając ucierania. Składanie: Na spód blaszki, wyłożonej folią aluminiową, ułożyć herbatniki, wylać masę kubusiową, na którą wykładamy kolejno: herbatniki, ubitą warstwę kremówki, korę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * wiórki ciemne- Słodki Świat
Kraina Miodem PłynącaZawsze jest dobra pora na ciasto. Może być do kawy. Nawet porannej. Pachnące wanilią marchewkowe ciasto z wypełnieniem z ricotty. Ciasto: 150 g marchewki 1 szklanka maślanki 140 g mąki 30 g oleju kokosowego lub masła klarowanego 2 jajka 100 g słodziwa 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Wypełnienie: 250 g ricotty 1 jajko 2 łyżki słodziwa(...)sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Dno formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Do formy wylewamy część ciasta. Na środek wykładamy masę serową. Następnie wylewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. 12 porcji, jedna ma ok. 120 kcal
Kucharzycakorzennych przypraw, „dobrzejących” w piwnicy dopiero co zerwanych jabłek i wyzbieranych w sadzie orzechów. Te dwa ostatnie przymioty „mojej” jesieni wykorzystałam w tym cieście. Mocnoorzechowy krem z mielonych, świeżych orzechów i gruba warstwa masy z prażonych jabłek zamknięta w biszkopcie( aby całość nie była zbyt ciężka). Tym razem zdecydowałam się na nasączenie z mojej ulubionej ostatnio herbaty earl grey(...)sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo sycące i skutecznie wypędziło wszystkie wczesnojesienne smutki. Było przygotowane dla wyjątkowej osoby i bardzo się ucieszyłam, że przypadło jej do gustu :) Ze słodką dedykacją dla Basi- sto lat! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżki oleju Białka miksujemy
Domowe ciastasztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm ) piec ok 35 min w 170'C Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości(...)pogotować , dodać na patelnię plastry jabłek , jedną warstwą . Gotować ok 20 sekund z każdej strony , zdjąć do wystudzenia . Podobne postąpić z resztą jabłek. Jeden blat ciasta korzennego wyłożyć do formy . Nałożyć równą warstwą masę jabłkową. Przykryć drugim blatem i dokładnie przykryć ubitą śmietaną. . Wierzch ciasta udekorować karmelizowanymi jabłkami. Smacznego : Polecam
Malinowa Kawiarenkaobroty 3 – dodać maliny i za pomocą kopystki wymieszać, lekko rozgniatając. Takie ciasta należy zawsze przykrywać wkładając do lodówki. Takie ciasto lubi wciągać zapachy z lodówki, a wtedy będzie okropne. Ja tego nie cierpię Masa piankowa – żelatynę zalać odrobiną soku malinowego i zostawić, żeby napęczniała. Następnie zagotować pozostały sok dodać cukier, wymieszać i zalać tym żelatynę. Znowu dokładnie(...)odstawić do stężenia. Jak już będzie prawie gęsta za pomocą miksera i widełek do ubijania piany, ubijać kilka minut do utworzenia się puszystej piany. Przelać piankę na masę serową, przykryć ciasto dokładnie. Zostawić w lodówce co najmniej 8 godzin, najlepiej przez całą noc. Thermomix – przygotować żelatynę jak wyżej – prawie gęstą galaretkę wlać do naczynia miksującego, założyć motylek, ubijać
Kuchnia Pokoleńłączymy z ubitą na parze masą. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Masę wykładamy na jeden blat ciasta i odstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejące galaretki wylewamy na masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto chłodzimy
Zainspirowana w kuchnicukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa(...)Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy
Wanilia i KardamonZahartowaną żelatynę połączyć z resztą śmietany, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu lub paterze. Nasączyć połową ponczu, rozsmarować konfiturę. Na konfiturę nałożyć masę śmietanową, wyrównać. Przykryć drugim blatem. Nasączyć go pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić przez min. 2 godziny. Wykończenie 200 g śmietanki 30% 200 g gorzkiej czekolady(...)mocno schłodzonej śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Rozmieszać energicznie, aż masa będzie jednolita. Polewę rozprowadzić równomiernie na cieście. Odstawić do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Udekorować porcje ciasta. Smacznego! A to dla tych, którzy nie wiedzą, że kawa i wuzetka
Pełny talerzKawa wieczorem? Nie, to nie przyjemność ale konieczność... Gdy ktoś ma więcej energii od Ciebie musisz jakoś za nim nadążyć... :P Ciasto, którego smak znam od dzieciństwa. Biszkopt, kwaskowata masa jabłkowa, krem i słodka polewa. Bardzo dobrze uzupełniające się ze sobą smaki. Dlaczego akurat ciasto Krysi? Nie pamiętam dokładnie ale chyba pod taką nazwą widniało w Poradniku Domowym, z którego(...)całość delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe zdejmujemy z niego papier. Masa jabłkowa : Mus jabłkowy podgrzewamy w garnuszku, aż będzie bardzo gorący. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i odstawiamy aby masa
My simple kitchen