ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:398/3191)

Quiche z pieczarkami i kurczakiem 163

potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie . Składniki : ciasto : 250 g mąki (pszennej tortowej) 1 łyżeczka soli 150 g masła, zimnego 1 jajko masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g twarogu półtłustego 50 ml mleka 2 jajka całe 3 żółtka szczypta gałki muszkatołowej sól(...)czasie wyjmujemy ciasto i stawiamy do przestygnięcia . Składniki na masę łączymy ze sobą i miksujemy mikserem na średnich obrotach , tylko tyle ,żeby się połączyły . Na cieście układamy podsmażony farsz , zalewamy masą jajeczną i wstawiamy ostatni raz do piekarnika na 30 minut , temperatura jak poprzednio 180 C -piekarnik gorący . Po upływie tego czasu quiche jest gotowe , lepiej się kroi jak troszkę

Ogrodnik w podróży
Rogale marcińskie 157

przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie przełożyć schłodzone ciasto na stolnicę/ matę silikonową i rozwałkować na prostokąt (użyłam masy silikonowej i w ogóle nie podsypywałam ciasta mąką). 200 g miękkiego masła pokroić na plastry. Trochę masła odłożyć, resztę rozłożyć na cieście i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Następnie złożyć ciasto(...)Czynność powtórzyć 3 razy, tj. ponownie wyjąć ciasto z lodówki, obrócić na drugą stronę, rozwałkować, złożyć, i znów do lodówki. Ostatni etap to owinięcie ciasta w folię spożywczą i schowanie na noc do lodówki. Masa makowa: Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami. W misie

Domowa Cookierenka Agi
Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami 201

wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm.  Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop.  Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę.  Masa serowa:  Ser zemleć w maszynce 2 razy.  Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować.  Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać(...)biszkopt, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć resztę masy, odstawić do zastygnięcia. Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, oszypułkować, osączyć, ułożyć na masie serowej, zalać galaretką. Odstawić ciasto do lodówki , najlepiej na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Ciasto czekoladowe z cukinią 191

ciasto. Do małej miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, kakao i wszystko mieszamy. W dużej misce, w której będziemy przygotowywać całe ciasto, miksujemy masło na jasną puszystą masę. Następnie do masła, ciągle miksując, dolewamy stopniowo olej. Ciągle miksując dodajemy kolejno cukier i jajka. Całość miksujemy jeszcze około 3 -4 minuty. Masa zrobi się puszysta i dość(...)wykonujemy polewę czekoladową. Na patelnię wkładamy masło oraz czekoladę i lekko razem podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na cieście łyżką. Smacznego

Smak mojego domu
Rugelach – rogaliki z nadzieniem orzechowym 201

u017cki kakao (opcjonalnie)\r","gar\u015b\u0107 rodzynek (opcjonalnie)"],"name":"Rugelach \u2013 rogaliki z nadzieniem orzechowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Mieszamy m\u0105k\u0119 z sol\u0105 w osobnej misce.\r","Mas\u0142o kroimy na ma\u0142e kawa\u0142ki.\r","\u017b\u00f3\u0142tko mieszamy z esencj\u0105 i dodajemy do ciasta.\r","Zagniatamy jak kruche(...)chcemy mieć ciemną masę, dodajemy kakao. Dla lubiących słodki smak, dodajemy rodzynki, wcześniej namoczone w gorącej wodzie. Mieszamy ręcznie z ubitym białkiem. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w kształt okręgu. Na środek nakładamy masę orzechową. Kroimy okrąg po przekątnych na 8 lub 16 części. Każdy powstały trójkąt zawijamy od zewnątrz do środka. Delikatnie zawijamy w kształt rogala

Mieszam w Garnku
Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami 172

smakuje. Smak cukinii jest kompletnie niewyczuwalny a nadaje ona wilgotności i odpowiedniej konsystencji. Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mnie na Instagramie i dołącz do mnie na Facebooku ! Bezglutenowe ciasto z cukinii Drukuj Porcje: keksówka o długości 20cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 300g cukinii 4 jajka 80g ksylitolu 60ml oleju kokosowego + 1/2 łyżki do posmarowania keksówki 1 lyżeczka domowego(...)szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. 10 Łączę pianę z białek z ciastem. Najlepiej dodawać białko porcjami i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Nie chodzi o to aby wymieszać ciasto na gładką masę a jedynie połączyć składniki. Białko doda puszystości ciastu. 11 Dodaję borówki i mieszam bardzo delikatnie aby nie uszkodzić owoców. 12 Keksówkę smaruję olejem kokosowym i równomiernie obsypuję mąką

Book of spells
Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy 132

dyniowym puree Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, na przemian dodawać po trochu masy maślankowej i masy bananowej Można od razu dodać do całości kakao, albo tak jak ja najpierw z 1/3 ciasta upiec krążek bez kakao a potem do 2/3 ciasta je dodać. Jeżeli ciasto będzie pieczone całe na raz to piec q temp(...)gładką masę serek z cukrem pudrem i skórką pomarańczową. W trakcie blendowania doszłam do wniosku, że mój krem jest ciut za rzadki więc dodałam zwykłych płatków kukurydzianych do masy. Gotowy krążek ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Na tak przygotowane ciasto nałożyć połowę kremu Na to kolejny krążek ciasta, nasączyć sokiem, przełożyć kremem i położyć ostatni płat ciasta. Na koniec oblać tort

greenscarf
Babeczki o wielu smakach 168

więcej, podwajamy porcję produktów, czyli: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -2 jajka -20 dkg margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Zanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową a te wymagają wcześniejszego zaparzenia i wystudzenia. Tak więc wlewamy do rondelka szklankę mleka, wsypujemy 5 łyżek cukru a gdy to się zagotuje wsypujemy(...)łyżek cukru i miksujemy. Wsypujemy pogniecione orzechy i łyżką mieszamy je z pianą. Masa orzechowa jest gotowa.  Foremki po babeczkach  jabłkowych ponownie  wykładamy ciastem i tym razem wypełniamy  je masą orzechową. Tak przygotowane umieszczamy w piecu.    Mamy kolejne 15 minut na przygotowanie masy kokosowej. Ubijamy 4 białka. Dodajemy 8 łyżek cukru, miksujemy, dodajemy przygotowane

Maminek kulinarny
Sernik z makiem wg Aleex 154

Dodać masło i jajka oraz, porcjami, mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem dno i boki formy. Tortownicę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Przygotować masę makową: Mak wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą, utrzeć z jajkami, masłem i cukrem waniliowym. 4. Masa serowa: masło utrzeć(...)masy. Dodawać porcjami ser. Proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy serowej, cały czas ucierając. 5. Do tortownicy schłodzonej i wyklejonej ciastem wkładać kleksy obu mas – serowej i makowej. 6. Piec około 1 godziny w temperaturze 175 – 180 stopni C. Zostawić na 20 minut w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. 7. Wyjąć i ostudzić

W mojej kuchni
Ciasto cappuccino i orzechami i kajmakiem 133

pieczenia i wlać do niej ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Można ciasto skropić rumem, ale nie jest to konieczne. Masa z bakaliami – na patelni roztopić masło i miód. Wrzucić rozbite drobno orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Smażyć tak długo aż poczujecie zapach prażonych bakalii. Bakalie(...)zdjąć z patelni i ostudzić. Zimne bakalie rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę – roztopić stawiając miseczkę z pokruszoną czekoladą na garnuszku z parującą wodą. Wlać śmietanę i wymieszać. Gorącą i roztopioną czekoladą polać ciasto. Nie jest to konieczne. Ciasto pycha

Kuchnia Pokoleń
Tarta bananowo wiśniowa 165

gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto(...)pokrojone w plasterki o grubości około 4 mm banany. W misce na gładką masę roztrzepałem 3 jajka, 2 opakowania cukru wanilinowego i 250 ml śmietany 36%. Powstałą masą zalałem ułożone na cieście banany. Wiśnie posypałem 3 łyżeczkami cukru trzcinowego, a kiedy puściły soki ułożyłem je równomiernie na powierzchni ciasta. Tak przygotowaną tartę ponownie umieściłem w piekarniku, którego temperaturę obniżyłem

Wyprawy kulinarne
sernik z żurawiną w kakaowym kruchym cieście... 158

obrotach na kogel-mogel następnie dodać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia, olej, ser z wiaderka 1/2 kg, żurawinę i masę serową tylko zmiksować do połączenia składników na ciasto kruche wylać masę serowa i na wierzch posypać kruszonką piec w 200C około 45 minut - zostawić w blaszce do wystudzenia sernika i wystudzony sernik wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem

W Mojej Kuchni Lubię
Seromakowiec z jabłkami 336

przygotowując rogale Marcińskie pozostało mi sporo masy makowej... Nie nie, to wcale nie było zamierzone. Po prostu tak wyszło samo, że z pośpiechu zrobiłam na nie ciasta z połowy składników 😜 Masy przecież nie wywalę, zwłaszcza, że użyłam białego maku, który nie dość, że droższy, to jeszcze jak dla mnie zdecydowanie przyjemniejszy i łagodniejszy w smaku.  Po szybkim przeglądzie lodówki(...)razy). Masę serową ucieramy z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z serem. Przygotowanie: Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę serową, wyrównujemy i układamy obok siebie kule makowe, dociskając je delikatnie do spodu. Ciasto posypujemy obranymi, startymi na tarce jabłkami wymieszanymi z cynamonem oraz kruszonką. Seromakowiec wstawiamy do piekarnika, skręcamy temp do 150⁰C i pieczemy przez

Kuchnia w czekoladzie
Owsiane ciasteczka białkowe plus konkurs 100

odżywki białkowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jajko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy jajko do suchej masy, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5 minut z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam mniejszą półokrągła miarkę) wykładamy ciastka na blachę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tort makowy 2620

wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi. Tort(...)lodówki, aby przyjęło temperaturę pokojową - przygotować ponownie rondelek z parującą wodą - w misce umieścić jajka i cukier, miksować nad parą wodną tak samo jak w przypadku jajek do ciasta powyżej, aż masa zgęstnieje, ostudzić - przygotować espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalać 30ml gorącej wody (jeśli macie mieloną kawę, należy ją po zaparzeniu przecedzić przez sitko), ostudzić - miękkie masło utrzeć

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania