ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:398/3191)

Ciasto cappuccino i orzechami i kajmakiem 138

pieczenia i wlać do niej ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Można ciasto skropić rumem, ale nie jest to konieczne. Masa z bakaliami – na patelni roztopić masło i miód. Wrzucić rozbite drobno orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Smażyć tak długo aż poczujecie zapach prażonych bakalii. Bakalie(...)zdjąć z patelni i ostudzić. Zimne bakalie rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę – roztopić stawiając miseczkę z pokruszoną czekoladą na garnuszku z parującą wodą. Wlać śmietanę i wymieszać. Gorącą i roztopioną czekoladą polać ciasto. Nie jest to konieczne. Ciasto pycha

Kuchnia Pokoleń
Tarta bananowo wiśniowa 168

gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto(...)pokrojone w plasterki o grubości około 4 mm banany. W misce na gładką masę roztrzepałem 3 jajka, 2 opakowania cukru wanilinowego i 250 ml śmietany 36%. Powstałą masą zalałem ułożone na cieście banany. Wiśnie posypałem 3 łyżeczkami cukru trzcinowego, a kiedy puściły soki ułożyłem je równomiernie na powierzchni ciasta. Tak przygotowaną tartę ponownie umieściłem w piekarniku, którego temperaturę obniżyłem

Wyprawy kulinarne
sernik z żurawiną w kakaowym kruchym cieście... 162

obrotach na kogel-mogel następnie dodać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia, olej, ser z wiaderka 1/2 kg, żurawinę i masę serową tylko zmiksować do połączenia składników na ciasto kruche wylać masę serowa i na wierzch posypać kruszonką piec w 200C około 45 minut - zostawić w blaszce do wystudzenia sernika i wystudzony sernik wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem

W Mojej Kuchni Lubię
Seromakowiec z jabłkami 341

przygotowując rogale Marcińskie pozostało mi sporo masy makowej... Nie nie, to wcale nie było zamierzone. Po prostu tak wyszło samo, że z pośpiechu zrobiłam na nie ciasta z połowy składników 😜 Masy przecież nie wywalę, zwłaszcza, że użyłam białego maku, który nie dość, że droższy, to jeszcze jak dla mnie zdecydowanie przyjemniejszy i łagodniejszy w smaku.  Po szybkim przeglądzie lodówki(...)razy). Masę serową ucieramy z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z serem. Przygotowanie: Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę serową, wyrównujemy i układamy obok siebie kule makowe, dociskając je delikatnie do spodu. Ciasto posypujemy obranymi, startymi na tarce jabłkami wymieszanymi z cynamonem oraz kruszonką. Seromakowiec wstawiamy do piekarnika, skręcamy temp do 150⁰C i pieczemy przez

Kuchnia w czekoladzie
Owsiane ciasteczka białkowe plus konkurs 106

odżywki białkowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jajko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy jajko do suchej masy, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5 minut z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam mniejszą półokrągła miarkę) wykładamy ciastka na blachę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tort makowy 2656

wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi. Tort(...)lodówki, aby przyjęło temperaturę pokojową - przygotować ponownie rondelek z parującą wodą - w misce umieścić jajka i cukier, miksować nad parą wodną tak samo jak w przypadku jajek do ciasta powyżej, aż masa zgęstnieje, ostudzić - przygotować espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalać 30ml gorącej wody (jeśli macie mieloną kawę, należy ją po zaparzeniu przecedzić przez sitko), ostudzić - miękkie masło utrzeć

Smakołyki Bereniki
PIERNIK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I MUSEM MANDARYNKOWYM 147

każdy z nas obmyśla już świąteczne menu 😉 I ja postanowiłam zrobić próbę przed świętami... i tak powstał piernik w nowoczesnym wydaniu, trochę na bogato - z masą czekoladową i musem mandarynkowym. Ciasto nie jest za słodkie bo smak korzenny piernika idealnie komponuje się z kremową masą czekoladową oraz kwaśnym musem mandarynkowym. Niebo w gębie! Warto zrobić go w te święta(...)Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w około 1/2 szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Studzimy. Wykonanie ciasta: Gdy piernik wystygnie ścinamy jego wierzch. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Wkładamy do lodówki

Kuchnia MagdaLeny
Różano - serowa tarta z karmelem i orzechami dla Zakochańców! 127

masła - 140 g mąki - 40 g mleka w proszku - 1 jajko - łyżka lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 2 łyżki cukru pudru Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do lodówki. MASA SEROWA: - 150 g sera białego - 50g serka homogenizowanego - 1 jajko - przyprawa do sernika Delecta - 5 łyżek(...)mleka 3,2% tłuszczu - 2 łyżki czubate cukru pudru ponadto: płatki róż w cukrze W/w składniki (oprócz płatków róż) zmiksuj w blenderze na gładką masę. Masę wylej na formę do tarty wyłożoną schłodzonym ciastem. Dodaj płatki róż dość symetrycznie. Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Temp 160 stopni C. Dół + góra MASA KARMELOWA: - 1/2 puszki kajmaku

SMYKWKUCHNI
Ciasto MONTE 620

dlatego do pieczenia używam małych foremek, żeby się nie przejeść No chyba, że piekę dla większej ilości osób, to zmienia postać rzeczy. A wracając do ciasta, mam do niego tylko jedną uwagę. Zamieniłabym masy, tak żeby ciemna była na dole a jasna na górze, ponieważ ciemna jest zbyt zwarta, a jasna wyszła odrobinę za luźna co nie ułatwiało niestety krojenia(...)ostygnie miksujemy masło na puch i dodajemy łyżka po łyżce krem. Za każdym razem krótko miksujemy. Nie wolno wrzucać do masła całego kremu na raz ponieważ masa może się zważyć. Przekładamy krem na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy kolejny krem. Krem czekoladowy, a właściwie czekoladowa trufla : – 200 ml śmietanki kremówki – 100 g czekolady

Relaxtime
Sernik z makiem (seromak) 266

połączeniu z makiem wypełnionym dużą ilością bakalii, czy coś może być lepszego. To jedno z moich ulubionych ciast, polecam.  Składniki: ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g masła 2 żółtka masa makowa 1 puszka masy makowej (850g) szklanka bakali 2 jajka masa serowa 800 g sera z wiaderka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki  cukru(...)ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Masę makową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Ser zmiksować z cukrem, jajkami oraz mąką. Na masę makową delikatnie wyłożyć masę serową, wyrównać. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 1 godzinę. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać. Gotową polewą polałam połowę ciasta, pozostałą

magiczna kuchnia Kasi
Sernik z brzoskwiniami 167

Macie ochotę na sernik? Na pewno. Proponuję sernik z brzoskwiniami i pyszną bezą.   Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek   25 dag margaryny Masa serowa: 5 jajek 1 kg zmielonego sera 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny Beza: 5 białek 1 kisiel wiśniowy(...)Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: Margarynę ucieramy z żółtkami, dodając cukier, budyń i ser. Masę łączymy z ubitymi białkami na sztywną pianę. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni . Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i kisiel. Brzoskwinie rozkład am y na masie serowej

Pyszności Słodkości
Magiczna tarta z kokosem 320

Wszystkie składniki są zmiksowane i wylane do formy. Nie ma żadnego wałkowania, wyklejania formy ciastem, podpiekania, przygotowania nadzienia….Nie, wszystkie składniki są zmiksowane na jednolitą masę i wylane do natłuszczonej formy. Następnie ciasto zostaje poddane termicznej obróbce w piekarniku…Czary mary i tarta gotowa… Jedno co musicie pamiętać aby foremka była szczelna, bo za nim ciasto się(...)posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wysmaruj tłuszczem. Zmiksuj miękkie masło ze skondensowanym mlekiem. Dodaj resztę składników oprócz kokosowych wiórków i miksuj przez 2 minuty. Wylej ciasto do szczelnej formy. Uwaga, masa jest bardzo płynna i z nieszczelnej formy wycieka. Najlepiej użyj do wypieku foremki bez otwieranej obręczy. Posyp wierzch wiórkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez

codojedzenia
Orzechowiec z masą budyniową 138

Składniki na ciasto   mąka pszenna, 500g cukier, 200g masło, 200g jajka, 2 szt soda oczyszczona, 2 łyżeczki mleko letnie, 2 łyżki Składniki na masę orzechową masło, 125g orzechy włoskie, 300g miód, 2 łyżeczki cukier, 100g Składniki na masę budyniową(...)mleko, 750g budyń waniliowy, 2 opak cukier, 3 łyżki masło, 200g Przygotowanie Ciasto: Sodę rozpuszczamy w letnim mleku. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce. Masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy

Gotowanie moimi oczami
Ananasowa bajka 204

pieczenia Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać łyżką.Upiec ciasto. Piec 30-35 minut w tem.190 stopni.  Masa śmietankowa:     250 ml śmietany 36%     1 śmietany śnieżka    2 śmietan-fixy     6 dag wiórków(...)dodać śnieżkę w proszku, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, wszystko dobrze mieszamy.Dodatkowo: 1/2 świeżego ananasa 1 galaretka cytrynowa Przełożenie ciasta:biszkopt -  1/3 masy śmietankowej - ananas pokrojony w kostkę - tężejąca galaretka -  2/3 masy śmietankowej - kokos do posypania.  Kto zajada ananasaczy to młody, czy to stary,temu będą zdrowie, krasadopisywać przez

Apetyczna babeczka