świętach zapraszam Was na jedną z moich nowości: Duetkę z dwoma rodzajami mas na bazie grysiku wykończonej owocowymi wyspami pomarańczowej galaretki. Ciasto jest niezwykle kremowe i dość słodkie a przy tym orzeźwiające. Kombinowałam, bo chciałam stworzyć jakieś dobre ciacho na puszystym biszkopcie i powiem Wam , że z tych kombinacji powstał niezły kawał ciacha. Rozpływa się w ustach, po schłodzeniu smakuje(...)Dodatkowo : 1 galaretka pomarańczowa rozrobiona na 350 ml gorącej wody 50 g wiórków kokosowych WYKONANIE blat biszkoptowy+ masa ciemna krążki biszkoptowe 3/ 4 masy mlecznej biszkopt z otworami ¼ masy mlecznej przestrzenie ciasta pokryte kremem posypujemy obficie wiórkami kokosowymi w otwory wlewamy tężejącą galaretkę Smacznego
Domowe ciastazaczniemy od przygotowania karmelu. Nie jest to tradycyjny karmel gdyż nie będziemy tutaj nic podgrzewać ani topić. W miseczce utrzeć cukier wraz z margaryną na puszystą masę. Formę, w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wylać utarte masło z cukrem. Gruszki obrać, pokroić na ósemki. Pokrojone, ułożyć na maślano-cukrowej masie. W garnku ubić jajka(...)odstawić na 5 minut. Do jajek ubitych z cukrem i solą dodać suche składniki. Bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec, stopniowo dodać mleko z sokiem. Gotowym ciastem zalać gruszki uprzednio ułożone na maślano-cukrowej masie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto przez około 40 do 50 minut. Ciasto gruszkowe z imbirem O czym warto pamiętać przygotowując ciasto. Gruszki, których
mecookswaniliowego Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, zapach waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać do połączenia. Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach przez ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z zimnego(...)garnka, zagotować, maliny rozdrobnić widelce. Do gorącego dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wstawić do lodówki. Dodatkowo: 1 granat 100 g borówek amerykańskich Na dolną część ciasta wyłożyć tężejącą masę malinową, wyrównać, przykryć 2 plackiem, docisnąć. Na ciasto wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Całość posypać pokruszonym ciastem (odcięta górna część). Udekorować ziarnami granatu i borówkami. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomirzucamy naprzemiennie), nie mieszamy, nie wyrównujemy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut, program góra-dół.Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie musimy je przekroić na dwie cześci. Będzie dość niskie (troszkę się przeraziłam), ale da się przekroić.Masę ajerkoniakową przygotowujemy(...)przepisu na opakowaniu. Gotową, wymieszaną z masłem odstawiamy na chwilę. W tym czasie przekrojone ciasto nasączamy równomiernie połową z przygotowanej wody, czyli 1/4 szklanki.Wykładamy ok.2/3 masy ajerkoniakowej, rozsmarowujemy.przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy równomiernie resztą wody, rozsmarowujemy konfiturę lub dżem, na na to wykładamy pozostałą część masy ajerkoniakowej,posypujemy sparzoną i odsączoną żurawiną z rodzynkami oraz rozkruszonymi orzechami (nie parzymy
Smaczne Zdrowemną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego - 1 op. szpinaku ok. 400g - 4 jajka - 100g sera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła lub oliwy - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - pomidorki koktajlowe i liście młodego szpinaku do podania, oliwa Na maśle przygotowuję szpinak do uzyskania ciepłej masy, którą wzbogacam posiekanym czosnkiem i gałką. Wysmarowaną dużą(...)ciastem, nadmiar należy odkroić i pozostawić do ozdobienia wierzchu tarty. Ser trę grubo, jajka roztrzepuję ze śmietaną, sola i pieprzem. Mieszam wszystko ze szpinakiem i serem. Jednolitą masę wykładam na ciasto, którego odcięte fragmenty umieszczam na wierzchu. Całość wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 i piekę jeszcze 15. Sprawdzam patyczkiem
I tu będę miała takie tezjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać wrzątkiem(...)pokrycia, umieścić na sicie/pieluszce tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta
moj przepis naJuż już wkrótce nasze ogrody będą pełne pysznych truskawek, a my możemy przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery. Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki. Nawet jeden kęs ciasta sprawi radość dla naszego podniebienia. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu(...)Dodatkowo: 500g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy dodaję kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto przelewam na blaszkę o wym. 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam
Tradycyjna kuchnia Kasiolejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić, żeby napęczniał i wchłonął mleko. Dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w drobną kostkę morele i żurawinę, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę(...)Białka ubić i delikatnie połączyć z makiem. Blachę do wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kwadrat ok. 25cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż, nie docinając z jednego końca. Przekrojone paski ciasta owijać wokół siebie, układając tak, żeby nadzienie było z wierzchu. Końce zawinąć pod spód
Obiad gotowyKażdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim foremki na muffiny. Ciasto powinno być rozłożone na ściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować z laską cynamonu i sokiem z cytryny/skórką z cytryny. Ja wolałam dodać sok dla zrównoważenia słodyczy masy budyniowej. Gdy mleko zacznie wrzeć, ciągle mieszając, dodać mąkę z mlekiem. Wyłączyć(...)Wyrobioną masę przelać przez gęste sito, aby pozbyć się grudek. Do masy dodać żółtka. Wymieszać. Masę budyniową wlewać do każdej foremki, zostawiając przynajmniej 0,5 cm wystającego ciasta. Ja zostawiłam mniej i masa przelała się do foremki, więc ciasto znalazło się wewnątrz ciach ;) Piec ok. 15-20 min w temp. 250 stopni. Przy wyjmowaniu bardzo uważać, by się nie poparzyć
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto to jest wyborne, jeszcze nigdy nie słyszałam żeby ktoś był niezadowolony. Kawałek takiego ciasta na Walentynki dla ukochanej osoby to będzie coś. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku w małym odstępie. Teraz dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na gładką masę za pomocą miksera. Blaszkę o wymiarach(...)mięsa. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i orzechy. Smażyć cały czas mieszając aż orzechy lekko się zarumienią. Orzechy położyć na sitku i zostawić aż ostygną. Masa stwardnieje, ponownie trzeba wszystko rozbić. Składanie ciasta – na zimne ciasto rozłożyć krem i obsypać prażonymi orzechami. Ciasto jest bardzo bardzo pyszne
Kuchnia Pokoleńścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem ze skórą z cytryny. CAŁOŚĆ: Ciasto wyciągamy z lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź. Na cieście rozprowadzamy jabłkową masę, pieczemy ok. 40 minut/160C z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY(...)strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. Dekorujemy ciasto, opalamy palnikiem. Zajadamy! Smacznego! Wpis powstał we współpracy ze sklepem Winezja.pl
Ostra na SłodkoDzisiaj zachęcam Was do upieczenia mazurka z masą orzechową i upieczonym koglem. Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. Szczerze polecam! :) Składniki na formę 35 x 35 cm: ciasto 150 g mąki migdałowej 100 g orzechów włoskich 3 białka(...)ubić na sztywną pianę. Do zmielonych orzechów wsypać sodę. Wymieszać. Następnie wlać masło z dodatkiem cukru. Całość połączyć ze sobą. Na sam koniec dodać ubite białko. Masę delikatnie ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec około 25 minut w 180 ºC ( mazurek powinien się lekko zarumienić). Pod koniec pieczenia przygotować polewę żółtkową. Żółtka ubić z cukrem
UgotowaćPrzygotowanym ciastem wykładamy dno blaszki. Warstwa Serowa: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki na masę sernikową miksujemy (konsystencja będzie bardzo rzadka - spokojnie - po upieczeniu sernik zgęstnieje ;) ). Na ciasto wylewamy przygotowaną masę serową. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180 stopni do momentu aż wierzch sernika wyraźnie "zgęstnieje". Wtedy(...)ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy cukier. Na końcu wsypujemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.) Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia kokosu i "suchego patyczka". Gdy ciasto całkowicie ostygnie
Słodka Strona